Μπορεί στο Thunder Valley να έλειψε η τρομερή ταχύτητα των προηγούμενων αγώνων(του RC και του Stewart), δεν έλειψαν όμως οι άγριες μάχες και οι όμορφες εκπλήξεις. Ο Stewart επέστρεψε τελικά στους αγώνες αλλά και στις νίκες χωρίς όμως να πάρει σκέλος στην motocross class ενώ ο Townley για άλλη μια φορά ήταν o πιο αποτελεσματικός στην Lites.

Motocross Class
Πρώτο σκέλος
Ο James Stewart για άλλη μια φορά έδειξε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο απαιτητικό πρωτάθλημα Supercross-Motocross και δεν συμμετείχε στο πρόγραμμα του Σαββάτου. Όπως είχε δηλώσει και στο παρελθόν οι τόσοι αγώνες μέσα στην χρονιά δεν του κάνουν καλό και σκέπτεται σοβαρά να αγωνίζεται μόνο στο Supercross στο μέλλον. Παρόλα αυτά ξεκίνησε καλά στο σκέλος και στον πρώτο γύρο πέρασε τον Davi Millsaps που πήρε την εκκίνηση, χτίζοντας διαφορά μπροστά. Στον ίδιο γύρο ο τοπικός Andrew Short έκανε κι αυτός την επίθεση του στον Millsaps αλλά πέντε γύρους μετά ο “clown” ανταπέδωσε την ίδια στιγμή που ο Mike Alessi έκανε ακριβώς το ίδιο στον Kevin Windham για την τέταρτη θέση. Από τα μισά του αγώνα και μετά ο Stewart δεν έδειχνε να μπορεί να κρατήσει τον ρυθμό του, τα γυρολόγια του έπεφταν και ήταν εμφανές ότι δεν ήταν 100% μετά τον τραυματισμό του στην Unaddilla. Έτσι έγινε σύντομα εύκολη λεία για τον Millasaps που τον πέρασε τρεις γύρους πριν τον τερματισμό, αλλά και για τους Short και Alessi. Το πρώτο σκέλος της καριέρας του στην μεγάλη κατηγορία πήρε ο Millsaps, με δεύτερο τον team-mate του Short στην τοπική του πίστα. Άλλη μια πολύ καλή εμφάνιση με την τρίτη θέση που πέτυχε ο Alessi, με τέταρτο τον Stewart και πέμπτο τον νικητή του προηγούμενου αγώνα Windham που μάλλον ήταν κουρασμένος από την φοβερή εμφάνιση του μια εβδομάδα πριν. Ο Gavin Gracyk φλερτάρει με αξιώσεις την εξάδα εδώ και πολλούς αγώνες, αν βελτιώσει λίγο την αντοχή του το βάθρο είναι πολύ κοντά για τον νεαρό από το Ohio.

Αποτελέσματα Thunder Valley πρώτου σκέλους Motocross Class
1 David D Millsaps Honda CRF450R
2 Andrew T Short Honda CRF450R
3 Mike A Alessi KTM 450SX
4 James M Stewart Kawasaki KX450F
5 Kevin W Windham Honda CRF450R
6 Gavin L Gracyk Honda CRF450R
7 Joshua Summey Honda CRF450R
8 David Vuillemin Honda CRF450R
9 Jason W Thomas Honda CRF450R
10 Grant Langston Yamaha YZ450F

Δεύτερο σκέλος
Μύρισε νίκη ο Millsaps και τα έδωσε όλα σε αυτό το σκέλος. Και καλά έκανε, στρίβοντας πρώτος μετά την εκκίνηση και οδηγώντας το σκέλος άνετα μπροστά από τον “bubba”. Στον πέμπτο γύρο όμως ο Stewart έκανε την επίθεση του, πέρασε μπροστά χωρίς όμως να καταφέρει να αποσπαστεί από το πρώτο γκρουπ αναβατών. Για σχεδόν ολόκληρο το σκέλος οι Millsaps, Short, Alessi και Tim Ferry πίεζαν ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί τον πρωτοπόρο Stewart. Όλα τελικά κρίθηκαν στον προτελευταίο γύρο όταν ο Ferry επιτέθηκε από την τρίτη θέση και πέρασε σε ένα γύρο τον δεύτερο Alessi και τον πρώτο Stewart. Για άλλη μια φορά ο Ferry πλήρωσε την ατυχία του με μια πτώση στο πρώτο σκέλος και έχασε άλλη μια ευκαιρία να πάρει αγώνα φέτος, πήρε όμως την δεύτερη φετινή του νίκη σε σκέλος. Φανερά κουρασμένος ο Stewart τερμάτισε δεύτερος κερδίζοντας τελικά τον αγώνα και ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση της βαθμολογίας για πρώτη φορά. Άλλη μια τρίτη θέση για τον Alessi που τον ανέβασε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου κερδίζοντας την μάχη με τον Short σε σκέλος και αγώνα. Τέταρτος ο Short στο σκέλος και τρίτος στον αγώνα στην καλύτερη φετινή του εμφάνιση στην μεγάλη κατηγορία. Πέμπτος τερμάτισε ο David Vuillemin που του χρόνου θα έχει factory-ride με έκτο τον Michael Byrne να εμφανίζεται μετά από πολύ καιρό στην πρώτη εξάδα σε μια κακή χρονιά για αυτόν. Όσο για τον νικητή του πρώτου σκέλους Millsaps, πτώσεις στα μισά και προς το τέλος του σκέλους εξανέμισαν της ελπίδες του για βάθρο.

Αποτελέσματα Thunder Valley δεύτερου σκέλους Motocross Class
1 Timmy M Ferry Kawasaki KX450F
2 James M Stewart Kawasaki KX450F
3 Mike A Alessi KTM 450SX
4 Andrew T Short Honda CRF450R
5 David Vuillemin Honda CRF450R
6 Michael Byrne Suzuki RM-Z450
7 Joshua Summey Honda CRF450R
8 David D Millsaps Honda CRF450R
9 Grant Langston Yamaha YZ450F
10 Gavin L Gracyk Honda CRF450R

Motocross Lites
Πρώτο σκέλος
Στην Lites τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα για τους Ben Townley και Ryan Villopoto για το πρωτάθλημα. Μετά τον τραυματισμό του στο Southwick ο Brett Metcalfe επέστρεψε δυναμικά, πήρε στον πρώτο γύρο την πρωτοπορία από τον κάτοχο της εκκίνησης Chris Gosselaar και οδήγησε τον αγώνα μπροστά από τον Josh Grant. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Townley έκανε ένα λάθος στον δεύτερο γύρο ενώ βρισκόταν τρίτος, πέφτοντας στην δέκατη θέση ενώ ο Villopoto αντίθετα δεν έχασε χρόνο και από τέταρτος βρέθηκε επί κεφαλής του αγώνα στον τέταρτο γύρο. Χρειάστηκαν επτά γύροι για τον Townley ώστε να βρεθεί στην δεύτερη θέση αλλά ήδη ο Villopoto είχε διαφορά τέτοια που του εξασφάλισε την πρώτη θέση. Τρίτος τερμάτισε ο Grant με τέταρτο τον Ryan Dungey που δεν είχε καλή εκκίνηση και έδωσε σκληρές μάχες για να βρεθεί εκεί. Ο Metcalfe σε αυτό το σκέλος έδειξε ότι είχε κάνει όντως καλή προετοιμασία για το motocross πριν τον τραυματισμό του, τερματίζοντας πέμπτος. Την εξάδα έκλεισε ο Martin Davalos επιστρέφοντας στην εξάδα μετά από πολύ καιρό.

Αποτελέσματα Thunder Valley πρώτου σκέλους Motocross Lites
1 Ryan D Villopoto Kawasaki KX250F
2 Ben Townley Kawasaki KX250F
3 Joshua M Grant Honda CRF250R
4 Ryan M Dungey Suzuki RM-Z250
5 Brett Metcalfe Kawasaki KX250F
6 Martin Davalos KTM 250SXF
7 Jason D Lawrence Yamaha YZ250F
8 Thomas K Hahn Honda CRF250R
9 Andrew Mcfarlane Suzuki RM-Z250
10 Christopher Gosselaar Kawasaki KX250F

Δεύτερο σκέλος
Αποφασισμένος να πάρει ξανά την πρωτοπορία στην βαθμολογία εμφανίστηκε ο Villopoto. Πήρε την εκκίνηση και οδήγησε τον αγώνα για δύο γύρους, μέχρι που ένα λάθος του, επέτρεψε στον Townley που ακολουθούσε να τον περάσει. Σύντομα τον πέρασε και ο Grant όταν ο Villopoto έκανε ακόμα ένα λάθος, αλλά στον έκτο γύρο ο Villopoto ξαναπήρε την δεύτερη θέση και δεν την άφησε μέχρι και τον τερματισμό. Μπροστά ο Townley εξασφάλισε ακόμα μια νίκη σε σκέλος και αγώνα διατηρώντας το βαθμολογικό του πλεονέκτημα. Αν και ο Jason Lawrence δεν είχε αυτήν την φορά μια από τις καταστροφικές του εκκινήσεις, κατάφερε δύσκολα να επιβληθεί του Grant για την τρίτη θέση. Ο τέταρτος Grant παρόλα αυτά ανέβηκε για άλλη μια φορά φέτος στο βάθρο με την τέταρτη θέση όπου τερμάτισε. Οι Metcalfe και Davalos στην προσωπική τους μάχη τερμάτισαν πέμπτος και έκτος αντίστοιχα.

Αποτελέσματα Thunder Valley δεύτερου σκέλους Motocross Lites
1 Ben Townley Kawasaki KX250F
2 Ryan D Villopoto Kawasaki KX250F
3 Jason D Lawrence Yamaha YZ250F
4 Joshua M Grant Honda CRF250R
5 Brett Metcalfe Kawasaki KX250F
6 Martin Davalos KTM 250SXF
7 Christopher Gosselaar Kawasaki KX250F
8 Andrew Mcfarlane Suzuki RM-Z250
9 Thomas K Hahn Honda CRF250R
10 Matthew C Goerke Yamaha YZ250F

Βαθμολογίες
Motocross Class
1 J. Stewart 265
2 R. Carmichael 241
3 T. Ferry 239
4 A. Short 237
5 M. Alessi 224
6 G. Langston 213
7 K. Windham 203
8 D. Millsaps 172
9 D. Vuillemin 164
10 G. Gracyk 129

Motocross Lites
1 B. Townley 310
2 R. Villopoto 310
3 J. Grant 253
4 J. Lawrence 246
5 R. Dungey 212
6 J. Weimer 141
7 T. Hahn 129
8 A. Mcfarlane 128
9 J. Hill 121
10 K. Chisholm 111

Επόμενος αγώνας 28-29/07 Washougal, WA
Φωτογραφίες: AMA