4ος αγώνας Πανελληνίου πρωταθλήματος Enduro 2007

Ημερομηνία: Κυριακή 20 Μαΐου
Τοποθεσία: Πέραμα Ιωαννίνων
Συμμετοχές: 58 αθλητές (E1:10, E2:13, E3:8, EN:6, ES:9, EB:12)
Θεατές: 800
Καιρός: Συννεφιά και βροχή κατά διαστήματα, 20oC

Τίποτα δύσκολο για την κλάση του Βασίλη Σιαφαρίκα δεν ήταν ο αγώνας των Ιωαννίνων αφού έκανε διαφορά από την αρχή και απόλαυσε τον αγώνα. Στα Ιωάννινα γίναμε μάρτυρες της ενηλικίωσης του Γιώργου Κοινωνά, που κέρασε πικρό ποτήρι τους Σταμάτη Μαντά και Δημήτρη Τσακατσώνη κερδίζοντας ένα συγκλονιστικό αγώνα. Έχοντας συμπληρώσει το μισό του πρωταθλήματος ο Σιαφαρίκας έχει δημιουργήσει ικανοποιητική διαφορά στην γενική και την κατηγορία του.

Ο καιρός επεφύλαξε μεγάλη έκπληξη για το σύνολο των αθλητών, ειδικά για όσους δεν το πίστεψαν και δεν συμμετείχαν στα Ιωάννινα. Παρόλα αυτά 58 αθλητές στήθηκαν στην εκκίνηση την Κυριακή πρωί, έχοντας να αντιμετωπίσουν μια ελαφριά βρεγμένη διαδρομή και έντονο μα έντονο συναγωνισμό. Το parc ferme στο Πέραμα είναι ικανό να δεχθεί τριπλάσιο αριθμό συμμετοχών με άριστη πρόσβαση δίπλα στο δρόμο Ιωαννίνων – Θεσσαλονίκης. Η διαδρομή ήταν χαραγμένη στα όμορα βουνά και παρείχε εκπληκτική θέα στους αθλητές που την οδήγησαν. Οι ειδικές, τρεις, ήταν σχεδόν ίδιες μεταξύ τους κράτησαν όμως τις ομάδες και τους θεατές σε έντονο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω ανάγκασε κορυφαίους αναβάτες να παραδεχθούν τον αγώνα των Ιωαννίνων ως τον καλύτερο της φετινής χρονιάς!

Με αφορμή τον τραυματισμό δυο αναβατών λίγο πριν το τέλος του αγώνα θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι ακριβώς θέλουμε να προβλέψει ο διοργανωτής για τα ασθενοφόρα. Υπάρχει στο πρόσφατο παρελθόν περιστατικό (Ξυλόκαστρο 2004) όπου πριν την ειδική διαδρομή δημιουργήθηκε parc ferme καθώς έλειπε ασθενοφόρο και γιατρός. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και στα Ιωάννινα όπου το ασθενοφόρο με τον γιατρό της τελευταίας ειδικής κλήθηκε να παραλάβει τραυματία (από απλή διαδρομή), με συνέπεια η τελευταία ειδική να πραγματοποιηθεί μόνο με την παρουσία εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού (Σαμαρείτες) καθώς το δεύτερο ασθενοφόρο κλήθηκε να το αντικαταστήσει. Δεδομένου της μικρής απόστασης των ειδικών διαδρομών μεταξύ τους ο αλυτάρχης δεν διέκοψε την ροή του αγώνα και ο αγώνας ολοκληρώθηκε κανονικά. Μήπως τελικά δεν πρέπει να ισχύει ο κανόνας ασθενοφόρο σε κάθε ειδική; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει τραυματισμός σε απλή διαδρομή; Ποια είναι η άποψή σας; Περιμένω τις απόψεις σας στο dimitris@enduro.gr.

Στα αρνητικά του αγώνα θα πρέπει να επισημάνουμε την πρωινή καθυστέρηση στην πρώτη ειδική, λόγω μη λειτουργίας των χρονομέτρων, που όμως ξεπεράστηκε και δεν δημιούργησε πρόβλημα αλλά και την συνεχόμενη αδυναμία της οργάνωσης (πλην τον αγώνα των Γρεβενών) να παραδίδει έντυπα αποτελέσματα στους αγωνιζόμενους και τους δημοσιογράφους. Αποστέλλονται βέβαια στο internet ή μέσω email αλλά εκείνη τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Ένας φάκελος με τα αποτελέσματα του αγώνα δεν είναι και τόσο μεγάλο κόστος!

Makina Team και KTM Hellas δίπλα δίπλα στα paddocks

Κατηγορία Γενική

Από την αρχή φάνηκε πως ο αγώνας θα ήταν εκρηκτικός. Ο Σιαφαρίκας πήρε βραχεία κεφαλή και επωφελήθηκε καθώς δεν υπήρχε σταθερός ανταγωνιστής του. Πότε ο Κοινωνάς και πότε ο Μαντάς του κέρδιζαν ειδικές αλλά είχαν μπλεχθεί στην μεταξύ τους μάχη αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στον Σιαφαρίκα με τη Honda του να καπελώσει την πρώτη θέση για τρίτο σερί αγώνα. Ο Γιώργος Κοινωνάς που αγωνίζεται και φέτος με δίχρονη μοτοσυκλέτα (KTM 250 κυβικών) είχε τον τελευταίο λόγο για την δεύτερη θέση της γενικής κερδίζοντας ακόμα και την τελευταία ειδική από τους διώκτες του. Στην τρίτη θέση έμεινε ο Σταμάτης Μαντάς, χωρίς αυτό να είναι μειονεκτικό καθώς προσπάθησε πολύ σε όλο τον αγώνα ανταμείβοντας τον εαυτό του με την τρίτη θέση του βάθρου.

Αυτός είναι ο λόγος που η μοτοσυκλέτα του Γιώργου Κοινωνά "πετάει" κερδίζοντας τετράχρονες 450cc στην ίδια κατηγορία. O μηχανικός της ΚΤΜ Hellas Κώστας Σμυρνιώτης

Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη η τέταρτη θέση του τοπικού Μιχάλη Τράντζα που με τη βοήθεια των θεατών αλλά τη γνώση της διαδρομής αναρριχήθηκε στην τέταρτη θέση της γενικής. Η δίψα του για νίκη θα φανεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Απογοήτευση για τον Δημήτρη Τσακατσώνη θα πρέπει να θεωρηθεί η πέμπτη θέση της γενικής μιας και μένει πίσω στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Η τροπή του αγώνα δεν τον ευνόησε αλλά δεν βοήθησε και ο ίδιος σε αυτό, ίσως γιατί σκεφτόταν περισσότερο τον αγώνα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Enduro στην Ιταλία στον οποίο συμμετέχει αυτό το Σαββατοκύριακο. Σε καμία περίπτωση όμως αυτή του απόδοση δεν μπορεί να θεωρηθεί αντάξια ενός αθλητή που έχει στόχο το πρωτάθλημα. Στην έκτη θέση ανέβηκε ο Τάκης Μανιάτης ισορροπώντας τις εμφανίσεις του φέτος. Η μαχητικότητά του ήταν υπέρ του δέοντος θετική όμως στη γενική κατηγορία θα πρέπει να προσπαθήσει ακόμα περισσότερο. Πρώτοι βαθμοί φέτος για τους Τάσο Τσιουχάρα στην 12η θέση της γενικής και για τον Φώτη Σκαρή στην 14η θέση.

Κατηγορία Ε1

Εκπληκτικός αγώνας για τον Βασίλη Σιαφαρίκα που φρόντισε να δημιουργήσει διαφορά από τις πρώτες ειδικές και να αφοσιωθεί στη μάχη της γενικής. Φέτος έχει αποδειχθεί πως μόνο ο Γιάννης Τρίγκας έχει τη δυνατότητα να τον απειλήσει για την πρώτη θέση (το έκανε στον πρώτο αγώνα) αλλά και σε αυτόν τον αγώνα έμεινε μακριά από τον πολύ-πρωταθλητή. Στα θετικά του πανύψηλου μικρού η φετινή του επίδοση, του εξασφαλίζει άνετα τη δεύτερη θέση στην κατηγορία. Στην τρίτη θέση για δεύτερη χρονιά φέτος ο Παναγιώτης Καδόγλου πέταγε στις ειδικές αν και ευνοήθηκε από την εγκατάλειψη λόγω τραυματισμού του Χρήστου Θεοδωσόπουλου. Συνεχίζει τις σταθερά καλές εμφανίσεις του ο Θανάσης Αυγέρης τερματίζοντας στην πέμπτη θέση ανεβαίνοντας και στη βαθμολογία. Σημαντική η έκτη θέση του Παναγιώτη Θερριού, για πρώτη φορά στην αγωνιστική του καριέρα. Τώρα θα έχει τη δυνατότητα να βρεθεί στην Ουγγαρία και να “τεστάρει” τις επιδόσεις κόντρα στα Ευρωπαϊκά πιστόλια του enduro. Τώρα προηγείται των υπόλοιπων Dirty Brothers (Μανωλίδης, Προβιάς και Χαχάγιας). Περαστικά ευχόμαστε στο Χρήστο Θεοδωσόπουλο ο οποίος μετά από ένα τρομακτικό ατύχημα (μετατόπιση ισχίου) πέρασε αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων και θα χρειαστεί να ξεκουραστεί για τουλάχιστον δυο μήνες. Του ευχόμαστε καλή ανάρρωση για γρήγορη επαναφορά στους αγώνες.

Κατηγορία Ε3

Η αγωνιστικότητα και η υπερπροσπάθεια του Μιχάλη Τράντζα σε αυτόν τον αγώνα, ήταν το κλειδί της νίκης του στην μεγάλη κατηγορία. Αυτή ήταν και η καλύτερή του επίδοση φέτος περνώντας στη δεύτερη θέση πλησιάζοντας τον Αδάμο Πράσσο στον ένα βαθμό και κρατώντας τον Τάκη Μανιάτη στους 4 βαθμούς πίσω του. Ο Μανιάτης από την άλλη προσπάθησε πολύ σε αυτόν τον αγώνα άφησε πίσω του τον μάλλον αδιάφορο Αδάμο Πράσσο και κυνήγησε την πρώτη θέση από τον τοπικό Τράντζας. Δεν μπόρεσε να κλέψει την νίκη σε αυτόν τον αγώνα αλλά η επίδοση και η προσπάθειά του έβαλε το υπόβαθρο για ακόμα καλύτερους τερματισμούς στο δεύτερο μέρος του πρωταθλήματος. Την τρίτη θέση καπάρωσε ο Σάββας Καπαγερίδης μετά τον τραυματισμό του Αδάμου Πράσσου (έσπασε τον αντίχειρα) στο δρόμο για την τελευταία ειδική. Στα υπέρ του να σημειώσουμε πως γύρισε να ειδοποιήσει για τον τραυματισμό του Θεοδωσόπουλου και τότε του συνέβη το ατύχημα. Παρόλα αυτά δεν τα παράτησε συνεχίζοντας τον αγώνα συμπληρώνοντας την τελευταία ειδική, σε χρόνο όμως που τον έριχνε στην τέταρτη θέση (ακόμα λίγο και θα έχανε και την πέμπτη θέση από τον Μιχάλη Μιμίκο). Ο Σάββας Καπαγερίδης επωφελήθηκε ανεβαίνοντας στη βαθμολογία όμως θα πρέπει να αρχίζει να κερδίζει αγώνες αν πραγματικά θέλει το πρωτάθλημα φέτος. Μέχρι στιγμής ατενίζει το μέλλον από την τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Στην επανεμφάνισή του ο Μιχάλης Μιμίκος εδραιώνεται στην πέμπτη θέση της κατηγορίας ανακτώντας και την πέμπτη θέση στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Στην έκτη θέση και την καλύτερη επίδοσή του φέτος ο Τηλέμαχος Τριβέλλας. Μπράβο στον Σταύρο Δήμτση που συνέχισε τον αγώνα μετά από σκασμένο ελαστικό (είχε καλό support) καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση.

Κατηγορία Ε2

Αυτός ο μικρός έχει ταλέντο. Φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Σε έναν αγώνα που μπορούσε να περιμένει, αποφάσισε να μην κλείσει το γκάζι πουθενά. Του βγήκε η προσπάθεια, τον ήθελε και η τύχη. Είναι τεράστια η νίκη του σε ψυχολογία καθώς φτάνοντας στην τελευταία βρεγμένη ειδική απείχε 7 δευτερόλεπτα από τον Μαντά και 16 από τον Τσακατσώνη. Δεν άφησε όμως τίποτα στην τύχη, άνοιξε το γκάζι και υπερίσχυσε των αντιπάλων του σε έναν αγώνα που τους κοίταξε ίσο προς ίσο. Και τους κέρδισε. Κυρίες και κύριοι, ο Γιώργος Κοινωνάς, το νέο μεγάλο ταλέντο του Ελληνικού enduro. Μεγάλη υπόθεση για την KTM Hellas που τον άρπαξε από την ομάδα των Hellinstores την περσινή χρονιά. Μένει τώρα να τον βοηθήσει ακόμα περισσότερο να εξελιχθεί και θα αποκτήσει έναν ικανό αθλητή για τα επόμενα χρόνια. Δεν θα ήταν παράλογο να πούμε πως ο Σταμάτης Μαντάς έχασε αυτόν τον αγώνα από ψυχολογία. Έμεινε πολύ κοντά στον Κοινωνά έχοντας σε ασφάλεια πίσω του τον Δημήτρη Τσακατσώνη αλλά την κατάλληλη στιγμή δεν είχε αυτό που χρειαζόταν για να κερδίσει. Τώρα έπεσε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας ένα βαθμό πίσω από τον Κοινωνά και η μάχη αρχίζει από την αρχή. Απογοήτευσε ο Δημήτρης Τσακατσώνης που σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε τον νικητή του αγώνα των Γρεβενών. Κοιμήθηκε στην πρώτη ειδική (έχοντας πτώσεις) χάνοντας την επαφή με τους δυο πρώτους από νωρίς. Ούτε αυτός είχε τα ψυχικά αποθέματα για να κερδίσει σε αυτόν τον αγώνα. Πρέπει να δουλέψει πολύ το καλοκαίρι για να είναι έτοιμος το χειμώνα για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος. Αυτόν τον ιδιώτη ποιος θα τον πάρει; Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Χρήστος Καραγγελής συνεχίζοντας τις καλές του εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Ο Χρήστος τερμάτισε στην όγδοη θέση της γενικής όντας ο καλύτερος ιδιώτης στον αγώνα των Ιωαννίνων. Ο Τάσος Τσιουχάρας στην καλύτερη εμφάνισή του φέτος τερματίζει στην πέμπτη θέση της κατάταξης δείχνοντας τι μπορούν να καταφέρουν όσοι εργάζονται μεθοδικά. Καλή επίδοση και για τον Φώτη Σκαρή που τερματίζει στην πρώτη εξάδα και βαθμολογείται και στη γενική δίνοντας στην ομάδα του βαθμούς στη σχετική κατηγορία.

Κατηγορία ΕΝ (Νέων αθλητών)

Αμείωτο ενδιαφέρον και στην κατηγορία των πιτσιρικάδων όπου ο Ηλίας Τριανταφύλλου είχε προειδοποιήσει στον προηγούμενο αγώνα όμως κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά και έτσι ήρθε στα Ιωάννινα και κέρδισε τον αγώνα. Μάλιστα κέρδισε με 5 δευτερόλεπτα διαφορά όταν ο δεύτερος Λεωνίδας Κουλουκάτσης στο finish της τελευταίας ειδικής προσπαθούσε με κόπο να μην χάσει ακόμα περισσότερα δευτερόλεπτα από το στιγμιαίο σβήσιμο του κινητήρα. Ακόμα και ο τρίτος Αποστόλης Ζβιντιρίκος δυσκολεύεται να το πιστέψει πως χάθηκε αυτός ο αγώνας. Ουσιαστικά ο Τριανταφύλλου κέρδισε τον αγώνα από τον Κουλουκάτση στην τελευταία ειδική. Η αξία των ηττημένων δίνει δόξα στον νικητή. Στην τέταρτη θέση ο Βασίλης Καλοχωρίδης που θέλει λίγο δουλειά περισσότερο για να απειλήσει την πρώτη τριάδα και πέμπτος ο Δήμος Γκαιδατζής που ανεβαίνει στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας.

Προβλήματα στην πρώτη ειδική αλλά λύθηκαν σχεδόν αμέσως

Dirty Brothers racing vehicle! Τα αυτοκινούμενα είναι το μέλλον στους αγώνες μοτοσυκλέτας

 

Κατηγορία ΕS (Βετεράνοι αθλητές)

Άνοιξε γκάζι ο Χάρης Βόβλας και κέρδισε άνετα τον αγώνα σε μέχρι πρότινος αμφιλεγόμενη κατηγορία. Με την νίκη του αυτή πέρασε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας έχοντας αγωνιστεί μόνο σε τρεις αγώνες. Στη δεύτερη θέση αρκετά πίσω από τον Βόβλα ο Κωνσταντίνος Ρόκκας μπορεί να μην απείλησε για την πρώτη θέση έμεινε όμως στη δεύτερη αφήνοντας τρίτο τον Μανώλη Νανάκο πλησιάζοντας τον στη βαθμολογία. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Μιχάλης Λαβασάς και πέμπτος ο Λουντοβίκ Ρουμπιόν.

Ο Γιάννης Σιούλης εν ώρα καθήκοντος. Αυτός και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Στέλιος Κορέλλης, έτρεξαν στο σημείο που τραυματίστηκαν οι αναβάτες βοήθησαν τους τραυματιοφορείς και επεγκλώβισαν την μοτοσυκλέτα από χαράδρα βάθους 100 μέτρων!

Αριστερά ο ευτυχής κάτοχος του χωριαφιού όπου είχε στηθεί η δεύτερη ειδική. Μεγάλη υπόθεση για τον ίδιο που πέρασε ο αγώνας από εκεί. Μπράβο σε όλους τους ανθρώπους και φορείς των Ιωαννίνων που αγκάλιασαν τον αγώνα.

 

Κατηγορία ΕΒ (Β κατηγορία)

Τρία στα τρία για τον Μιχάλη Πέτρου ακόμα και με την μικρή διαφορά των 12 δευτερολέπτων από τον δεύτερο Θανάση Γκαγκανάτσιο. Τώρα ο δεύτερος Γκαγκανάτσιος νιώθει την καυτή ανάσα του Πέτρου στην βαθμολογία καθώς αυτή εξανεμίστηκε στους έξι βαθμούς. Τρίτος ο τοπικός Τζαβέλλας Μάκης, τέταρτος ο γαλάζιος Παύλος Ψαρράς, πέμπτος ο Τζούμας Χρήστος από τα Ιωάννινα και έκτος ο Γιώργος Γραλλίστας.

Κουρασμένος και με σπασμένο αντίχειρα του δεξιού του χεριού ο Αδάμος Πράσσος συνεχίζει ηρωικά τον αγώνα (τελευταία ειδική). Η έκφραση στο πρόσωπό του τα λέει όλα!

Αγωνιστικές ομάδες

Χωρίς να έχει κορυφαίες επιδόσεις η ομάδα Μakina κέρδισε τους περισσότερους βαθμούς από τους αναβάτες της και μεγάλωσε τη διαφορά της στους επτά από τις υπόλοιπες ομάδες. Στη δεύτερη θέση ανέβηκε η Honda Σαρακάκης (βαθμολογήθηκαν μόνο δυο αναβάτες της) και στην τρίτη θέση, υποχώρησε μια θέση μετά και τον τραυματισμό του Χρήστου Θεοδοσώπουλου, η ομάδα Italmoto – Hellinstores – Husqvarna. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η ομάδα της KTM Hellas που και αυτή δυσκολεύτηκε σε αυτόν τον αγώνα καθώς ο τραυματισμός του Αδάμου Πράσσου τους στέρησε λίγους βαθμούς.

Επόμενος αγώνα την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στην Λαμία. Μέχρι τότε καλό καλοκαίρι!

Περισσότερες φωτογραφίες
Φωτορεπορτάζ αγώνα

Όλες τις φωτογραφίες του αγώνα θα τις βρείτε στο RacePhoto.gr