Στην πρωτεύουσα του motocross το San Diego, o James Stewart δεν συνάντησε κανένα εμπόδιο στην κατάκτηση της έκτης συνεχόμενης νίκης του. Με δύο αγώνες να απομένουν για το πρωτάθλημα της Lites Δύσης και μπαίνοντας σε διακοπή για λίγες εβδομάδες καθώς αρχίζει ουσιαστικά το πρωτάθλημα της Ανατολής, ο Ryan Dungey πήρε τον αγώνα και την πρωτοπορία στην βαθμολογία κερδίζοντας και το ψυχολογικό προβάδισμα.

Καλωσόρισες στην κορυφή της βαθμολογίας.

Supercross Class
Έχοντας κερδίσει στην καριέρα του (πάντα στην μεγάλη κατηγορία) όλους τους αγώνες που έχει τερματίσει στο supercross ο James Stewart κατάφερε τελικά να πιάσει στην βαθμολογία τον πρωτοπόρο μέχρι αυτόν τον αγώνα Chad Reed και τώρα είναι έτοιμος να φτιάξει την δική του διαφορά. Την εκκίνηση του κυρίως αγώνα πήρε για άλλη μια φορά ο Mike Alessi αλλά άμεσα τον πέρασαν οι Stewart και Chad Reed καθώς ο Alessi είχε μια έξοδο. Η μάχη που όλοι περίμεναν με τους δύο διεκδικητές του τίτλου στης δύο πρώτες θέσεις δεν ήρθε ποτέ μια και ο Stewart έπιασε κατ’ ευθείαν γρήγορο ρυθμό που ο Reed δεν μπορούσε να ακολουθήσει. Στην τρίτη θέση ο Broc Hepler, που επέστρεψε για άλλη μια φορά από τραυματισμό, είχε μια πτώση επιτρέποντας στον Andrew Short να βρεθεί τρίτος με τον Alessi τέταρτο. Ανοδική πορεία είχε στον αγώνα ο Ryan Villopoto μετά την κακή του εκκίνηση, αλλά βρέθηκε να δίνει σκληρή μάχη με τον Kevin Windham για την πέμπτη θέση. Με την πτώση της καρό σημαίας ο Stewart ήταν άνετα ο νικητής του αγώνα αλλά και της βαθμολογίας καθώς με τις έξη νίκες του έχει προβάδισμα στην ισοβαθμία έναντι του Reed. Ο αυστραλός στους τελευταίους αγώνες πίστευε, και για να λέμε και το σωστό έτσι φαινόταν, ότι βρισκόταν κοντά στο επίπεδο του Stewart. Στο San Diego όμως ο Stewart έδειξε ότι όταν χρειάζεται να ανεβάσει τον ρυθμό κανένας δεν μπορεί να τον ακολουθήσει. Τρίτος τερμάτισε ο Short ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά φέτος στο βάθρο κάτι που δεν το έχει πετύχει κανένας από τους πολλούς οδηγούς της Honda από την αρχή της σεζόν. Η προσαρμογή του στην μεγάλη κατηγορία δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά για τον Villopoto, ο στόχος του για βάθρο σε κάθε αγώνα δείχνει άπιαστο όνειρο. Έχει τους χρόνους των Stewart και Reed αλλά δεν του βγαίνουν στον αγώνα γεγονός που υποδηλώνει ότι θέλει ακόμα αγώνες για να τερματίζει σε καλύτερη θέση από την τέταρτη που τερμάτισε στο San Diego. Μετά το πρόσφατο βάθρο του ο Davi Millsaps έχει βρει τα πατήματα του πάνω στην καινούργια μοτοσικλέτα και μπαίνει στην πρώτη εξάδα, πέμπτος σε αυτόν τον αγώνα, ξεπερνώντας πλήρως και τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρούσε. Ο Reed σίγουρα ζηλεύει τις εκκινήσεις του ομόσταυλου του Alessi ωστόσο ο νεαρός αμερικανός δεν έδειχνε ανταγωνιστικός σε τίποτα άλλο εκτός από τις εκκινήσεις φέτος. Παρά το στραβοπατήματα του στο San Diego κατάφερε να πλασαριστεί στην πρώτη εξάδα κάτι που σίγουρα δεν ήταν εύκολο.

Αποτελέσματα San Diego, Supercross Class
1 James M. Stewart Yamaha YZ450F
2 Chad Reed Suzuki RM-Z450
3 Andrew T. Short Honda CRF450R
4 Ryan D. Villopoto Kawasaki KX450F
5 David D. Millsaps Honda CRF450R
6 Mike A. Alessi Suzuki RM-Z450
7 Kevin W. Windham     Honda CRF450R
8 Michael Byrne Suzuki RM-Z450
9 Nicholas A. Wey Yamaha YZ450F
10 Ivan Tedesco Honda CRF450R
Σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του πρώτου SX τίτλου της καριέρας του έκανε ο Dungey.

Lites Δύσης
Η νίκη στο San Diego και η πρωτοπορία στην βαθμολογία σε αυτό το χρονικό σημείο ήταν βασική για τους δύο διεκδικητές του τίτλου. Όποιος είχε το πάνω χέρι θα είχε και τον πρώτο λόγο δύο μήνες μετά που το πρωτάθλημα επιστρέφει στην Δύση για τους δύο τελευταίους αγώνες της Lites Δύσης. Παίρνοντας καλή εκκίνηση και διατηρώντας την πρωτοπορία από την αρχή μέχρι και το τέλος ο Ryan Dungey κράτησε πίσω του τον Ryan Morais και πήρε τον αγώνα επιστρέφοντας στα χέρια του την πρωτοπορία της βαθμολογίας. Αντίθετα ο Jake Weimer δεν είχε καλή εκκίνηση και έπρεπε να είναι προσεκτικός στις κινήσεις του. Μια πτώση θα έβαζε τέλος από τον έλεγχο της κατάστασης του πρωταθλήματος και θα τον έφερνε στην δυσάρεστη θέση να περιμένει λάθος του Dungey δηλαδή στην τύχη για να πάρει το πρωτάθλημα. Αργά και μεθοδικά κατάφερε να τερματίσει στην τρίτη θέση χάνοντας την πρωτοπορία της βαθμολογίας για δύο βαθμούς. Στο παιχνίδι όμως του τίτλου είναι και ο Ryan Morais που τερμάτισε δεύτερος και βρίσκεται μόνο έντεκα βαθμούς από τον πρωτοπόρο καραδοκώντας σε κάποιο λάθος των Dungey και Weimer. Η καλή εκκίνηση του Trey Canard δεν του έδωσε επί πλέον κίνητρο για κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση αν και το πάλεψε όταν τον έπιασε ο Weimer. Πέμπτος τερμάτισε ο Ryan Sipes με έκτο τον σταθερό στην πρώτη εξάδα Jastyn Brayton.

Αποτελέσματα San Diego, Lites Δύσης
1 Ryan M. Dungey Suzuki RM-Z250
2 Ryan Morais     Kawasaki KX250F
3 Jake T. Weimer Kawasaki KX250F
4 Trey G. Canard Honda CRF250R
5 Ryan Sipes KTM 250SX-F
6 Justin D. Brayton KTM 250SX-F
7 Chris Blose Honda CRF250R
8 Jake Moss Honda CRF250R
9 Jeff Alessi Honda CRF250R
10 Cole Seely Suzuki RM-Z250

Βαθμολογίες
Supercross Class

1 J. Stewart 152
2 C. Reed 152
3 A. Short 122
4 J. Grant 112
5 R. Villopoto 106
6 I. Tedesco 102
7 K. Windham    96
8 D. Millsaps 91
9 M. Alessi 83
10 T. Ferry 74

Lites Δύσης
1 R. Dungey 135
2 J. Weimer 133
3 R. Morais 124
4 J. Brayton 103
5 R. Sipes 85
6 C. Blose 82
7 D. Reardon 59
8 T. Canard 54
9 J. Alessi 51
10 P. Larsen 51

Lites Ανατολής
1  C. Pourcel 25
2 B. Metcalfe 22
3 N. Izzi 20
4 A. Stroupe 18
5 B. Wharton 16
6 W. Hahn 15
7 M. Davalos 14
8 D. Durham 13
9 D. Blair 12
10 M. Goerke 11

Επόμενος αγώνας 21/02/09 Atlanta AT.
Φωτογραφίες: supercross.com

Ακολουθεί video των αγώνων της SX Class και Lites Δύσης.