5ος – 6ος αγώνας Πανελληνίου πρωταθλήματος enduro ΕΛΠΑ

Ημερομηνία: 13-14 Οκτωβρίου 2007
Τοποθεσία: Λαιλιάς Σερρών
Συμμετοχές: 42 Σάββατο – 39 Κυριακή
Θεατές: ελάχιστοι
Καιρός: Ομίχλη 10οC Σάββατο, Ηλιοφάνεια -3οC εώς 5οC την Κυριακή

Το ταλέντο του Βασίλη Σιαφαρίκα έλαμψε για άλλη μια φορά φέτος κερδίζοντας χωρίς ιδιαίτερη πίεση την διπλή νίκη στις Σέρρες καθώς ο Σταμάτης Μαντάς ταλαιπωρήθηκε από πτώσεις μένοντας δεύτερος το Σάββατο δίνοντας όμως την ευκαιρία στον Δημήτρη Κόκκινο να ανέβει στο δεύτερο σκαλί της γενικής την Κυριακή. Θετικό το test event της ΛΑΜΣ για τις ειδικές και τη διαδρομή απογοητευτικό το θέαμα όμως με την έλλειψη προβολής και θεατών για ακόμα μια χρονιά στις Σέρρες. Κυπελλούχοι ανακηρύσσονται οι Χάρης Βόβλας (Veteran) και Νεκτάριος Αποστόλου (Open) αλλά κανείς δεν τους θυμήθηκε, ούτε στην απονομή.

Πλέον είμαι σίγουρος πως οι 450 αναβάτες που θα αγωνιστούν την επόμενη χρονιά στο Six Days των Σερρών 1 έως 6 Σεπτεμβρίου, θα ευχαριστηθούν απόλυτα αφού θα οδηγήσουν μια από τις καλύτερες διαδρομές για ένα τέτοιο αγώνα. Οι ειδικές επίσης πρόκειται να είναι απαιτητικές αλλά και ευχάριστες όπως πραγματικά αρμόζουν σε έναν πραγματικό αγώνα enduro. Η δουλειά που έχει κάνει η ΛΑΜΣ τα τελευταία χρόνια είναι αδιαμφισβήτητη και η επιτυχία του Six Days (όσο αναφορά τις διαδρομές) σε συνδυασμό με την φιλοξενία στο Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών είναι σίγουρη. Γνώρισα πολλούς αναβάτες που ήρθαν για να τιμήσουν τη ΛΑΜΣ στον αγώνα που διοργανώνει την επόμενη χρονιά ελπίζοντας να μπορέσουν να συμμετάσχουν στον αγώνα.

Αυτό που σε κάνει να αναρωτιέσαι είναι γιατί τελικά η ΛΑΜΣ δεν ενδιαφέρεται για τους θεατές που θα έδιναν ένα άλλο χρώμα στον αγώνα. Παραδοσιακά οι αγώνες enduro της ΛΑΜΣ δεν έχουν θεατές. Ειδικά όμως φέτος που υπάρχει και promoter στο πρωτάθλημα της ΕΛΠΑ ήλπιζα να φανεί μια διαφορά, γιατί εκτός από test event της οργάνωσης μην ξεχνάμε πως μιλάμε για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα! Σίγουρα χρειάζεται σημαντική βελτίωση σε αυτόν τον τομέα. Για την ιστορία την Κυριακή διοργανώθηκε αγώνας drift στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών όπου κόπηκαν 2000 εισιτήρια!

Τέλος θα μου επιτρέψει η λέσχη να κάνω το παράπονό μου σχετικά με το “test event” που χαρακτηριστικά ονόμασε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης αυτόν τον αγώνα. Με δεδομένο πως το Six Days 2008 θα γίνει την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου αυτός ο αγώνας δεν έπρεπε να αλλάξει ημερομηνία (αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου) για να μπορέσει να αντιμετωπίσει η λέσχη και τις κλιματολογικές συνθήκες της εποχής.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως είναι το πόσο δεμένοι είναι οι άνθρωποι της ΛΑΜΣ ειδικά όταν αρχίζουν οι δυσκολίες. Τέτοια πληθώρα ανθρώπων με υψηλό επίπεδο ευθύνης και τεχνογνωσίας δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το σημείο της πρώτης ειδικής όπου ένα σημείο της παρουσίασε δυσκολία λόγω λάσπης, βρέθηκαν το Σάββατο εκεί επιτόπου προσπαθώντας να ξελασπώσουν τους αναβάτες και την Κυριακή οργανώθηκαν ακόμα καλύτερα αλλάζοντας την διαδρομή, προσφέροντας άμεση βοήθεια σε όσους κολλούσαν με σχοινιά και συλλογική προσπάθεια. Αν έπρεπε να στηριχθώ σε μια λέσχη για να φέρει εις πέρας τέτοια προσπάθεια δεν χρειάζεται να κοιτάξω αλλού.

Κατηγορία Ε1
Η συμμετοχή του Βασίλη Σιαφαρίκα σε αυτόν τον αγώνα είναι κάτι που τον τιμά πραγματικά καθώς έδωσε τον καλύτερό του εαυτό αγωνιζόμενος στη διαδρομή του αγώνα που θα αντιμετωπίσει την επόμενη χρονιά, μαθαίνοντας χαρακτηριστικά που θα του φανούν χρήσιμα. Ανταγωνισμός δεν υπήρχε ουσιαστικά στην για τον Βασίλη στην κατηγορία καθώς ο Γιάννης Τρίγκας που συμμετείχε την Κυριακή το γύρισε στο scramble αφήνοντας εαυτόν εκτός αγώνα ουσιαστικά. Την δεύτερη θέση κράτησε εύκολα ο Γιώργος Φραγκούλης και τις δυο ημέρες ενώ τρίτος τερμάτισε ο Φοίβος Κολιοπάνος Σάββατο και Κυριακή. Ενθαρρυντικές οι συμμετοχές του Διονύση Κόρκα, Κώστα Αργύρη και του ιστορικού Ταξιάρχη Οικονομίδη.

Κατηγορία Ε2
Μπορεί να είχε πτώσεις που τον καθυστέρησαν και τον ανάγκασαν να οδηγήσει τη δεύτερη ημέρα με στραβό τιμόνι όμως ο Σταμάτης Μαντάς είναι από τους πιο επίμονους και σκληρούς αναβάτες στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει την πρώτη θέση ακόμα και χωρίς τιμόνι! Η δεύτερη θέση ανήκει στον Διονύση Δημόπουλο το Σάββατο ενώ την Κυριακή έγινε μάχη την οποία κέρδισε ο Μιχάλης Χατζηπαυλίδης αφήνοντας τελικά τρίτο τον Δημόπουλο. Ο Κώστας Χατζής που ανέβηκε στην τρίτη θέση το Σάββατο εγκατέλειψε την Κυριακή. Θέση στο βάθρο μπορούσε να πάρει και ο Νίκος Καντίδης αλλά η τύχη δεν τον βοήθησε.

Κατηγορία Ε3
Η μεγάλη προσπάθεια του Δημήτρη Κόκκινου απέφερε καρπούς την Κυριακή όταν και κατάφερε να κερδίσει τη δεύτερη θέση της γενικής πίσω από τον Σιαφαρίκα. Στην κατηγορία του κανένα πρόβλημα αφού κέρδισε και τις δυο ημέρες. Μεγαλύτερος αντίπαλός του ο Γιώργος Τσορμπατζόγλου που ανέβηκε άνετα και τις δυο ημέρες στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Τρίτος ο Γιώργος Λιούγκας το Σάββατο αλλά η εγκατάλειψή του την Κυριακή έδωσε την ευκαιρία στον Περικλή Μαθιέλη να ανέβει στο βάθρο. Αν δεν αλλάξει κάτι στη βαθμολογία ο Δημήτρης Κόκκινος είναι πρωταθλητής, εκκρεμεί όμως η απόφαση της ΕΘΕΑΜ για ορισμένους αγώνες που δεν υπήρχαν αρκετές συμμετοχές.

Κατηγορία Junior
Χου δε φακ ιζ Χρήστος Βαρούχος; Μπράβο στον πιτσιρικά που ήρθε από το πουθενά και τρέλανε κόσμο. Είναι τόσο καλός που το Σάββατο ήταν πέμπτος γενικής! Προσοχή όμως θα πρέπει να τον δούμε σε περισσότερους αγώνες ίσως και σε αγώνα με περισσότερο συναγωνισμό για να έχουμε καλύτερη εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Βαρούχος είναι από τα ανεκμετάλλευτα ταλέντα που υπάρχουν διάσπαρτα στην Ελλάδα, περιμένοντας να αξιοποιηθούν. Τον αγώνα τον κέρδισε άνετα και τις δυο ημέρες αφήνοντας πίσω του τον Νίκο Σφυρίκλα. Στην τρίτη θέση ανέβηκε το Σάββατο ο Βαλάντης Χαρτούδης και την Κυριακή ο Στράτος Τσολακίδης.

Κατηγορία Βετεράνων
Οι λίγες συμμετοχές στην κατηγορία βετεράνων δεν έδωσαν το στίγμα του συναγωνισμού που έχουμε συνηθίσει. Ο Χάρης Βόβλας κέρδισε καθαρά και τις δυο ημέρες αφήνοντας δεύτερο τον Παναγιώτη Κακολύρη και τρίτο τον Μιχάλη Πρίμο. Στην τέταρτη θέση το Σάββατο ο Αλέξανδρος Τσουμάνης. Κρίμα που κανείς δεν θυμήθηκε πως με αυτόν τον αγώνα ο Χάρης Βόβλας γίνεται κυπελλούχος στην κατηγορία Βετεράνων. Συγχαρητήρια!

 

Κατηγορία Open
Ομοίως κανείς δεν θυμήθηκε τον Νεκτάριο Αποστόλου που κέρδισε τις δυο ημέρες και ανακηρύσσεται κυπελλούχος στην κατηγορία Open. O Βασίλης Λιανός ήταν δεύτερος το Σάββατο ενώ την Κυριακή στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Βασίλης Παπαδημητρίου. Τρίτος την Κυριακή ο Μάριος Ζήσης ενώ την Κυριακή ήταν ο Ηρακλής Νικολακόπουλος.

Επόμενος αγώνας την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στην Τρίπολη.

Περισσότερες φωτογραφίες

Όλες τις φωτογραφίες του αγώνα θα τις βρείτε στο RacePhoto.gr