Με τους τραυματισμούς να μην έχουν τελειωμό, ο Chad Reed κέρδισε την μεγάλη κατηγορία στο High Point απουσία του τραυματία και πρωτοπόρου της βαθμολογίας Mike Alessi. Η πρώτη φετινή διπλή νίκη στα 250 σημειώθηκε από τον Chris Pourcel που πήρε πίσω το κόκκινο φόντο από τον R.Dungey.

Κατηγορία 450
Παγκοσμίως στην κατηγορία των 450 τον τελευταίο καιρό υπάρχουν πολλοί τραυματισμοί που αποδεκατίζουν τα πρωταθλήματα. Έτσι και στο ΑΜΑ μετά τους Ben Townley, Ryan Villopoto, David Millsaps και Tim Ferry σοκ προκάλεσε ο τραυματισμός σε προπόνηση του πρωτοπόρου της βαθμολογίας Mike Alessi. Σπάζοντας την επιγονατίδα του και μετά από επέμβαση ο Alessi είναι άγνωστο πότε θα μπορέσει να επιστρέψει στην ενεργό δράση χάνοντας σίγουρα τις πολλές φετινές του ελπίδες για τίτλο.

Με τους Villopoto και Alessi έξω οι υπόλοιποι έχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους με τον Reed να έχει το πλεονέκτημα

Στο πρώτο σκέλος ο Chad Reed πήρε την πρώτη του φετινή εκκίνηση αλλά γρήγορα δέχτηκε την πίεση από τον Andrew Short που τον πέρασε και οδήγησε τον αγώνα. Ο Reed όμως δεν το έβαλε κάτω και μετά από δύο γύρους απάντησε στον Short ξανά παίρνοντας την πρωτοπορία. Χωρίς να καταφέρει να απομακρυνθεί ο Reed έκανε σταδιακά μια μικρή διαφορά που ήταν αρκετή για να του δώσει το δεύτερο motocross σκέλος της καριέρας του(!) επί αμερικανικού εδάφους. Για την δεύτερη θέση ο Short έδωσε πολλές μάχες στην αρχή με τον Ivan Tedesco αλλά και με την αποκάλυψη του αγώνα τον Josh Grant που από την δέκατη θέση κατάφερε να πιάσει τους δύο οδηγούς της Honda και να τους περάσει δύο γύρους πριν τον τερματισμό. Μια πτώση όμως του Grant στον αμέσως επόμενο γύρο έστειλε τον ίδιο στην έκτη θέση και τους Short και Tedesco δεύτερο και τρίτο αντίστοιχα. Σταθερά πίσω από τον Tedesco οδήγησε από την αρχή του σκέλους ο Michael Byrne καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση ενώ πέμπτος τερμάτισε ο Cody Cooper μετά από κακή εκκίνηση. Το δεύτερο σκέλος θα πέρναγε στην ιστορία ως το μοναδικό που μεταδόθηκε ζωντανά από κανάλι εθνικής εμβέλειας (το NBC). Μεγάλη ευκαιρία προβολής, ειδικά για την Honda που στα μέσα της εβδομάδας έκλεισε τα 50 της χρόνια και ήθελε να το γιορτάσει με μια νίκη που θα την έβλεπε ολόκληρη η Αμερική. Οι οδηγοί της Tedesco και Short έστριψαν πρώτοι μετά την εκκίνηση και σύντομα πίσω τους βρέθηκε ο νικητής του πρώτου σκέλους Reed. Καρτερικά και μεγάλη υπομονή ο Reed πέρασε στους πρώτους γύρους τον Short και λίγο μετά τα μισά του αγώνα επιτέθηκε στον Tedesco με αποτέλεσμα ο Tedesco να πιεστεί και να έχει μα πτώση και ο Reed να πάρει την πρωτοπορία εύκολα και με διαφορά. Στο τέλος του σκέλους ο Reed τερμάτισε πρώτος κατακτώντας τον πρώτο του αγώνα στην μεγάλη κατηγορία, με δεύτερο σε σκέλος και σύνολο τον Short. Τρίτος παρά την πτώση του κατάφερε να τερματίσει ο Tedesco με τέταρτο τον Byrne που επικράτησε του πέμπτου Copper. Συνεχίζοντας τις πολύ καλές εμφανίσεις που τον έφεραν στην σέλλα της Kawasaki και την θέση του τραυματία Tim Ferry ο Ricky Dietrich κατάφερε να πάρει την έκτη θέση σε αυτό το σκέλος.

Αποτελέσματα  High Point, κατηγορία 450
1. Chad Reed 1/1  SUZ
2. Andrew Short 2/2 HON
3. I Tedesco 3/3 HON
4. M Byrne 4/5 SUZ
5. Cody Cooper 5/6 YAM
6. Ricky Dietrich 8/9 KAW
7. Nick Wey 7/10 YAM
8. Josh Grant 6/11 YAM
9. J Brayton 13/7 KTM
10.  T Hahn 18/4 HON

Ο Pourcel έλυσε το πρόβλημα με το στομάχι του (από τα φάρμακα) στα δεύτερα σκέλη

Κατηγορία 250
Έχει τρελάνει τους Αμερικάνους ο C.Pourcel, θυμίζοντας έντονα τον Jean Michel Bayle και λίγο τον Stefan Everts με το απαλό και ήρεμο οδήγημα του, κερδίζει αγώνες δουλεύοντας λιγότερο από τους αντιπάλους του σε προπονήσεις. Ακόμα παραμένει μυστική η προπόνηση του από την αρχή της χρονιάς, με τον Team Manager της Pro Circuit  Kawasaki M.Payton να μην μπορεί πλέον να του περάσει τον δικό του έντονο τρόπο προπόνησης καθώς τα αποτελέσματα δικαιώνουν απόλυτα τον Pourcel. Όπως στο πρώτο σκέλος όπου ο Christophe Pourcel από την εκκίνηση έθεσε ένα πολύ δυνατό ρυθμό που μόνο ο Trey Canard θα μπορούσε να ακολουθήσει αν είχε πάρει καλή εκκίνηση. Πίσω βρέθηκαν τόσο ο Canard (δέκατος με κακή εκκίνηση) αλλά όσο και ο Dungey (15ος)  που είχε μια μικρή πτώση στον πρώτο γύρο. Πίσω από τον Pourcel οδηγούσε ο Jake Weimer και λίγο πιο πίσω ο Tommy Searle έδινε την μάχη της τρίτης θέσης με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Tyla Rattray. Μέσα στους πρώτους γύρους όμως ο Canard πέρασε εύκολα τρίτος και μετά την πτώση του Weimer εδραιώθηκε στην δεύτερη θέση. Προς το τέλος του σκέλους οι μάχη της τρίτης θέσης άναψε και πάλι με τον Dungey να δίνει μεγάλη μάχη με τους Rattray και Searle και παρά την δεύτερη μικρή πτώση του κατάφερε τελικά να τερματίσει τρίτος. Βέβαια μπροστά ο Pourcel με τον Canard έκαναν εύκολα το ένα δύο, με τον Searle να τερματίζει τέταρτος μετά από ένα πολύ καλό αγώνα. Πέμπτος τερμάτισε ο Rattray με έκτο τον Blake Wharton. Στο δεύτερο σκέλος ο Justin Barcia πήρε την εκκίνηση με τον Canard όμως να παίρνει την πρωτοπορία του αγώνα. Γρήγορα στην δεύτερη θέση πέρασε ο Pourcel και λίγο μετά ο Dungey πέρασε τον Barcia για την τέταρτη θέση. Με τον Canard να πετυχαίνει τους ταχύτερους γύρους της ημέρας (και από τα 450) ήταν δύσκολο κάποιος να καταφέρει να τον ακολουθήσει. Παρόλα αυτά Pourcel και Dungey κατέβασαν και αυτοί το γυρολόγιο τους και κράτησαν κοντά την διαφορά. Δύο γύρους πριν από τον τερματισμό και ενώ οι τρεις πρώτοι βρισκόντουσαν κοντά μεταξύ τους, σε ένα ντουμπλάρισμα ο Canard είχε μια πτώση με εγκατάλειψη επιτρέποντας στον Pourcel να περάσει μπροστά και να πάρει την πρώτη του νίκη σε δεύτερο σκέλος, να κερδίσει τον αγώνα και την πρωτοπορία της βαθμολογίας. Δεύτερος σε σκέλος και αγώνα τερμάτισε ο Dungey ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Rattray κερδίζοντας στο νήμα τον τέταρτο Searle που παρόλα αυτά πήρε στο πρώτο του φετινό βάθρο (τρίτος). Η πέμπτη θέση πήγε στον Wharton ενώ έκτος τερμάτισε ο Barcia.

Αποτελέσματα  High Point, κατηγορία 250
1.   C Pourcel 1/1 KAW
2.  R Dungey 3/2 SUZ
3.  T Searle 4/3 KTM
4.  T Rattray 5/4 KAW
5.  B Wharton 6/6 HON
6.  J Barcia 8/5 HON
7.  B Tickle 9/8 YAM
8.  M Lemoine YAM
9.  K Cunningham 10/10 KAW
10.  Trey Canard 2/32 HON

Η τύχη χαμογέλασε ξανά στον Reed

Βαθμολογίες
Κατηγορία 450

1 Chad Reed  161
2 Mike Alessi 142
3 Andrew Short 137
4 Josh Grant 119
5 I Tedesco  110
6 Cody Cooper 91
7 Thomas Hahn 89
8 Michael Byrne 84
9 Justin Brayton 79
10 Dan Reardon 68

Ο Canard ήταν ότι ποιο γρήγορο
κυκλοφορούσε στο High Point
κι όμως δεν κέρδισε

Κατηγορία 250
1 C Pourcel 177
2 Ryan Dungey 175
3 Trey Canard 139
4 Tyla Rattray 135
5 Tommy Searle 117
6 Blake Wharton 116
7 Brett Metcalfe 111
8 Broc Tickle 97
9 Justin Barcia 83
10 Jake Weimer 66

Το πρώτο βάθρο δεν άργησε να έρθει
για τον Searle

Επόμενος αγώνας 27/06/09, Thunder Valley CΟ.
Φωτογραφίες: amamotocross.com