Με την νίκη του στο St. Jean d’Angely, και τα προβλήματα του K.Strijbos, o J.Coppins δεν βλέπει μόνο, αλλά αγγίζει τον φετινό τίτλο της ΜΧ1. Ένας καταιγιστικός A.Cairoli επέστρεψε στις νίκες κερδίζοντας και τα δύο σκέλη της ΜΧ2, βάζοντας φωτιά στα χρονόμετρα.

MX1
Πρώτο σκέλος
Από την εκκίνηση ο Joshua Coppins δεν γνώρισε αντίπαλο σε αυτό το σκέλος. Έφυγε από την αρχή μπροστά και σε όλη την διάρκεια του σκέλους έλεγχε την πρώτη θέση όπου και κατέλαβε. Αντίθετα η δεύτερη θέση δεν ήταν σίγουρη από την αρχή μέχρι το τέλος. Πίσω από τον Coppins μετά την εκκίνηση, ο Mike Brown με τον Billy Mackenzie έδιναν σκληρή μάχη. Στην αρχή ο Brown είχε τον πρώτο λόγο αλλά από τον τέταρτο γύρο και μετά ο Mackenzie εγκαταστάθηκε δεύτερος. Ο Davi Phillipaerts ξεκίνησε από την έκτη θέση και αφού ξεμπέρδεψε από τους τοπικούς Thomas Allier και Julien Bill, άρχισε την μάχη με τον πεισματάρη Brown. Χρειάστηκαν τέσσερις γύροι για τον Phillipaerts για να περάσει τον Brown και άλλοι έξη για να φτάσει και να περάσει τελικά τον Mackenzie, καταλαμβάνοντας αυτός την δεύτερη θέση. Ο Mackenzie τέσσερις γύρους πριν το τέλος έχασε και την τρίτη θέση από τον Steve Ramon που δεν είχε καλή εκκίνηση αλλά κράτησε σταθερό γυρολόγιο επιλέγοντας καλές γραμμές σε όλο το σκέλος. Κακή εκκίνηση είχε και ο Sebastian Pourcel αλλά η μάχη του με τον Jonathan Barragan στην μισή διάρκεια του σκέλους τον βοήθησαν να ανεβεί θέσεις και να πάρει την τέταρτη θέση. Μέσα σε οχτώ γύρους ο Mackenzie έχασε τρεις θέσεις και την ευκαιρία να επαναλάβει τον θρίαμβο του στην Ιαπωνία τερματίζοντας πέμπτος. Την έκτη θέση κατάλαβε ο Barragan και αυτός μετά από κακή εκκίνηση. Ο δεύτερος της βαθμολογίας Kevin Strijbos, υπεβλήθη πριν μια εβδομάδα για δεύτερη φορά σε επέμβαση στο γόνατο, τερμάτισε στο σκέλος 21ος  με έντονους πόνους, δεν αγωνίστηκε στο δεύτερο και μάλλον δεν θα τρέξει και στον επόμενο αγώνα βάζοντας τέλος στις ελπίδες του για διάκριση αυτή την χρονιά.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους ΜΧ1 St Jean d’Angely
1 Coppins Joshua Yamaha
2 Philippaerts David KTM
3 Ramon Steve Suzuki
4 Pourcel Sebastien Kawasaki
5 Mackenzie Billy Kawasaki
6 Barragan Jonathan KTM
7 Brown Mike Honda
8 Leok Tanel Kawasaki
9 Nagl Maximilian KTM
10 Noble James Honda

Δεύτερο σκέλος
Ο Mackenzie μπήκε δυνατά στο σκέλος, πήρε την εκκίνηση και περιόρισε στην δεύτερη θέση τον πιεστικό στον πρώτο γύρο Coppins. Στον ίδιο γύρο την κίνηση του έκανε στον Coppins και ο S.Pourcel που προσπάθησε να ακολουθήσει τον πρωτοπόρο. Ο Ramon από την τέταρτη θέση όπου ξεκίνησε πίεσε τον τρίτο Coppins και στον τρίτο γύρο πέρασαν και οι δύο τον S.Pourcel. Με διάθεση να αντισταθεί ο Coppins δεν επέτρεπε στον Ramon να τον περάσει και γρύγορα οι δύο οδηγοί έπιασαν τον πρωτοπόρο Mackenzie. Στον έβδομο γύρο ο Coppins πήρε την πρωτοπορία του αγώνα έχοντας πάντα κολλημένο πίσω του τον Ramon. Για τους επόμενους επτά γύρους οι δύο πρωτοπόροι κράτησαν με κομμένη την ανάσα το κοινό με την μάχη τους για την πρώτη θέση. Στον 15ο γύρο ο Ramon έκανε την κίνηση του στον Coppins, άρχισε να ανοίγει την διαφορά του και την κράτησε μέχρι το τέλος του αγώνα, τερματίζοντας πρώτος στο σκέλος και δεύτερος στο σύνολο. Νικητής του αγώνα ήταν ο δεύτερος του σκέλους και πρωτοπόρος της βαθμολογίας Coppins που όπως δήλωσε περίμενε ότι ο Ramon θα εμφανιζόταν δυνατός σε αυτόν τον αγώνα και ότι θα παλεύει με αυτόν για το υπόλοιπο πρωτάθλημα.  Αν και ο Tanel Leok ήταν ο pole-man του Σαββάτου, η εκκινήσεις του ήταν απελπιστικές και στα δύο σκέλη. Σε αυτό το σκέλος κατάφερε να σκαρφαλώσει με εκπληκτικό τρόπο μέχρι την τρίτη θέση, περιορίζοντας τον ομόσταυλο του Mackenzie τέταρτο. Μετά από μέτρια εκκίνηση ο Phillipaerts σιγούρεψε την τρίτη θέση στο βάθρο με τον τερματισμό του στην πέμπτη θέση. Και σε αυτό το σκέλος ο Barragan τερμάτισε έκτος.

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους ΜΧ1 St Jean d’Angely
1 Ramon Steve Suzuki
2 Coppins Joshua Yamaha
3 Leok Tanel Kawasaki
4 Mackenzie Billy Kawasaki
5 Philippaerts David KTM
6 Barragan Jonathan KTM
7 Brown Mike Honda
8 Priem Manuel TM
9 Pourcel Sebastien Kawasaki
10 van Daele Marvin Honda

ΜΧ2
Πρώτο σκέλος
Στην εκκίνηση του πρώτου σκέλους της ημέρας κρατήθηκε ενός λεπτού σιγής, για τον θάνατο από σοβαρή ασθένεια του team-manager της Kawasaki Racing Europe του ολλανδού Jan de Groot. Από την εκκίνηση ο Antonio Cairoli έγινε καπνός μπροστά πιάνοντας ένα δαιμονισμένο ρυθμό που δεν επέτρεπε σε κανένα να τον πλησιάσει. Προσπάθησε ο πρωταθλητής Christophe Pourcel να βρεθεί από την αρχή μπροστά ώστε να παλέψει με τον Cairoli αλλά στριμώχτηκε στην εκκίνηση, βρέθηκε έκτος, χάνοντας έτσι το τρένο της πρώτης θέσης. Έτσι η μάχη για την δεύτερη θέση γνώρισε πολλούς διεκδικητές. Στους πρώτους γύρους ο Tommy Searle κράταγε πίσω του τους γάλλους Antonie Boissere και Pascal Leuret αλλά είχε μια έξοδο που έκανε γαλλική υπόθεση την δεύτερη θέση. Μπορεί οι Boissere και Leuret να μοιράστηκαν τις εντυπώσεις, όμως ένας άλλος γάλλος ο C.Pourcel θα έβαζε τέλος στην υπόθεση δεύτερη θέση στον δέκατο γύρο μέχρι και το τέλος του σκέλους. Πρώτος λοιπόν τερμάτισε ο εκπληκτικός σικελός Cairoli, με δεύτερο τον C.Pourcel που δεν μπόρεσε ποτέ να τον πλησιάσει και τρίτο τον Tyla Rattray που άργησε και αυτός να βρεθεί μπροστά. Τέταρτη θέση για τον Leuret μετά από ένα πολύ καλό αγώνα, με τον Searle να τερματίζει πέμπτος μετά την πτώση του. Μετά από κακή εκκίνηση και πολλές μάχες ο Nicolas Aubin πήρε την έκτη θέση.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους ΜΧ2 St Jean d’Angely
1 Cairoli Antonio Yamaha
2 Pourcel Christophe Kawasaki
3 Rattray Tyla KTM
4 Leuret Pascal Honda
5 Searle Tommy KTM
6 Aubin Nicolas Yamaha
7 Dougan Jason Suzuki
8 Guarneri Davide Yamaha
9 Swanepoel Gareth Kawasaki
10 Church Tom Kawasaki

Δεύτερο σκέλος
Ο Cairoli πήρε την εκκίνηση αλλά αυτήν την φορά είχε κοντά πίσω του τον C.Pourcel που ήθελε την νίκη μέσα στην πατρίδα του. Δυστυχώς όμως για αυτόν, ο Cairoli είχε έρθει καλά προετοιμασμένος. Όχι μόνο δεν επέτρεψε στον C.Pourcel να τον περάσει σε κανένα σημείο του αγώνα, αλλά του έκανε μεγάλη διαφορά πετυχαίνοντας και τον απόλυτο χρόνο της ημέρας(ταχύτερο και από την ΜΧ1). Μεγάλος νικητής αναδείχτηκε και στην Γαλλία ο Cairoli με απόλυτο δεύτερο τον C.Pourcel. Με τον τοπικό Boissere έπρεπε να παλέψει για αρκετούς γύρους ο Tyla Rattray μέχρι να εδραιωθεί και να τερματίσει τρίτος στο σκέλος αλλά και στο σύνολο. Πολύτιμους βαθμούς μάζεψε ο Pascal Leuret με την δεύτερη τέταρτη θέση που πέτυχε, ξεπερνώντας τον πέμπτο στην βαθμολογία και έκτο στο σκέλος Searle. Και πάλι μετά από κακή εκκίνηση ο Aubin κατάφερε να βρεθεί μέσα στην εξάδα καταλαμβάνοντας την έκτη θέση.

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους ΜΧ2 St Jean d’Angely
1 Cairoli Antonio Yamaha
2 Pourcel Christophe Kawasaki
3 Rattray Tyla KTM
4 Leuret Pascal Honda
5 Aubin Nicolas Yamaha
6 Searle Tommy KTM
7 Swanepoel Gareth Kawasaki
8 Boissiere Anthony Kawasaki
9 Nunn Carl Yamaha
10 Church Tom Kawasaki

Βαθμολογίες
Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΧ1
1 Coppins J. 321
2 Ramon Steve 231
3 Strijbos K. 211
4 Philippaerts D. 186
5 Pourcel S. 184
6 Barragan J. 173
7 Brown Mike 169
8 Leok Tanel 159
9 Mackenzie B. 154
10 de Dycker Ken 150

ΜΧ1.
Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΧ2
1 Cairoli, A. 342
2 Pourcel C. 272
3 Rattray Tyla 258
4 Leuret Pascal 209
5 Searle Tommy 206
6 Swanepoel G. 173
7 Aubin Nicolas 165
8 Gundersen K. 149
9 Seistola M. 125
10 Boissiere A. 111

Επόμενος αγώνας 17/06 Βουλγαρία, Sevlievo
Φωτογραφίες: Massimo Zanzani