Στο Sun City της Νοτίου Αφρικής ο Stefan Everts μονοπώλησε το διεθνές ενδιαφέρον με την νίκη του στην ΜΧ1, πλην του ελληνικού, και αυτό γιατί, η συμμετοχή του Δ.Κεραμιδά στην κατηγορία, μας έκανε να δούμε μετά από πολλά χρόνια το GRE στην τελική κατάταξη του αγώνα. Όσο για την ΜΧ2, ο A.Cairoli πήρε την πρώτη του φετινή νίκη, κυνηγώντας πλέον ανοιχτά τον τίτλο στην κατηγορία.

Πρώτο σκέλος ΜΧ2
Οι οδηγοί της ΚΤΜ Carl Nunn, David Phillipaerts και Mark deReuver, έδωσαν δυνατό ρυθμό στον αγώνα από τον πρώτο γύρο. Ο Phillipaerts πέρασε τον Nunn για την πρώτη θέση πριν την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου, με τον deReuver να τον ακολουθεί μέχρι και τον πέμπτο γύρο όπου μια πτώση έστειλε τον βέλγο αρκετές θέσεις πίσω. Την θέση του ήρθε να πάρει ένας άλλος οδηγός της ΚΤΜ, ο τοπικός Tyla Rattray, που στο GP της χώρα του ήθελε να κάνει την επιστροφή στις νίκες. Με το πλήθος να τον επευφημεί και να τον παροτρύνει ο Rattray κατάφερε μετά από μεγάλη μάχη να περάσει τον Phillipaerts, και να οδηγήσει αυτός τον αγώνα. Τρεις γύρους πριν τον τερματισμό, ο Phillipaerts επιτέθηκε με επιτυχία ξανά για την πρώτη θέση, χωρίς όμως να καταφέρει να απαλλαχτεί από τον Rattray. Τελικά την καρό σημαία είδε πρώτος ο Phillipaerts, με δεύτερο τον Rattray που πίεσε πάρα πολύ αλλά δεν ήθελε όπως δήλωσε να ρισκάρει κάποια πτώση από τους δυο οδηγούς της ΚΤΜ. Τρίτος τερμάτισε ο Antonio Cairoli, ο οποίος καθυστέρησε λίγο να βρεθεί σε αυτήν την θέση, χάνοντας το τρένο για την διεκδίκηση της νίκης. Σταθερός αγώνας για τον δεύτερο νότιο αφρικανό της εξάδας Garreth Swanepoel, που κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση, αφήνοντας πέμπτο τον Nunn, να έχει μια από τις γνωστές του αναλαμπές. Την εξάδα έκλεισε ο ανεβασμένος Tommy Searle, μετά από μέτρια εκκίνηση.

Αποτελέσματα Sun City MX2 πρώτο σκέλος
1    19 Philippaerts David KTM
2    16 Rattray Tyla KTM
3      1 Cairoli Antonio Yamaha
4    21 Swanepoel Garreth Kawasaki
5      8 Nunn Carl KTM
6  101 Searle Tommy Kawasaki
7  250 Guarneri Davide Yamaha
8    90 Pourcel Sebastien Kawasaki
9      5 Chiodi Alessio Yamaha
10 377 Pourcel Christophe Kawasaki

Πρώτο σκέλος ΜΧ1
Η διαδικασία της εκκίνησης έφερε μπροστά τον Joshua Coppins, με δεύτερο τον Steve Ramon και τρίτο τον Stefan Everts που μέσα σε ένα γύρο κατάφερε να αλλάξει την κατάταξη, σβήνοντας νωρίς τα όνειρα για κάποια σπουδαία μάχη. Από την στιγμή που πέρασε πρώτος ο Everts, δεν απειλήθηκε μέχρι και τον τερματισμό, και το ίδιο συνέβη για τις δυο επόμενες θέσεις, την δεύτερη του Coppins και την τρίτη του Ramon. Αντίθετα τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τον τέταρτο Tanel Leok, που δεν πήρε καλή εκκίνηση και πάλεψε αρκετά για να αναρριχηθεί εκεί. Μια από τις μάχες που κέρδισε ο Leok, ήταν και αυτή με τον πέμπτο Ken deDycker, όπου και αυτός βρέθηκε στις πίσω θέσεις μετά την εκκίνηση. Την εξάδα έκλεισε ο Cedric Melotte που οδήγησε σε αυτήν την θέση από την αρχή του αγώνα. Ο δικός μας, ο Δημήτρης Κεραμιδάς ξεκίνησε 21ος, και κατάφερε σταδιακά να αναρριχηθεί μέχρι και την 19η θέση όπου και τερμάτισε.

Αποτελέσματα Sun City MX1 πρώτο σκέλος
1 72 Everts Stefan Yamaha
2   2 Coppins Joshua Honda
3 11 Ramon Steve Suzuki
4 12 Leok Tanel Kawasaki
5   9 de Dycker Ken Honda
6   4 Melotte Cedric Yamaha
7   6 Leuret Pascal Honda
8 36 Priem Manuel Yamaha
9 24 Strijbos Kevin Suzuki
10 25 Bill Julien Yamaha

Δεύτερο σκέλος ΜΧ2
Ο Nunn σε αυτό το σκέλος μπήκε πιο αποφασισμένος. Πήρε ξανά πολύ καλή εκκίνηση και οδήγησε τον αγώνα για δέκα γύρους μπροστά από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Christophe Pourcel. Η  μάχη όμως του αγώνα ερχόταν από πίσω, και σύντομα θα έφτανε μπροστά. Ο Cairoli πέρασε στην δεύτερη θέση στον όγδοο γύρο, και στην πρώτη τέσσερις γύρους μετά, με τον Rattray να είναι ο μοναδικός που μπορούσε να κινηθεί στο γυρολόγιο του. Έχοντας πίσω του ο Cairoli τον Rattray από τον όγδοο γύρο, ήταν φανερό πως και οι δυο θα έκαναν τα πάντα για να κερδίσουν τον αγώνα στο σύνολο. Με σταθερό αλλά ταυτόχρονα πολύ δυνατό γυρολόγιο ο Cairoli πήρε την πρώτη του φετινή νίκη στο σύνολο, αφήνοντας απόλυτο δεύτερο του αγώνα τον Rattray που δεν κατάφερε να πάρει την νίκη για τους συμπατριώτες του που του συμπαραστάθηκαν σε όλο τον αγώνα. Η καλή εκκίνηση του Nunn σε συνδυασμό με τους οχτώ γύρους στην πρώτη θέση, του έδωσαν μια άνετη τρίτη θέση στο σκέλος και την τρίτη θέση στο βάθρο. Η τέταρτη θέση του C.Pourcel, σίγουρα δεν ήταν λόγο ταχύτητας ή αντοχής. Επέλεξε άλλον ένα συντηρητικό αγώνα, διατηρώντας την πρώτη θέση στην κορυφή της βαθμολογίας. Την καλύτερη του φετινή εμφάνιση έκανε ο Manuel Monni, πήρε καλή εκκίνηση και κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον έκτο Rui Goncalves.

Αποτελέσματα Sun City MX2 δεύτερο σκέλος
1    1 Cairoli Antonio Yamaha
2  16 Rattray Tyla KTM
3    8 Nunn Carl KTM
4 377 Pource Christophe Kawasaki
5   20 Monni Manuel KTM
6   10 Goncalves Rui KTM
7   90 Pourcel Sebastien Kawasaki
8 101 Searle Tommy Kawasaki
9 250 Guarneri Davide Yamaha
10 21 Swanepoel Garreth Kawasaki

Δεύτερο σκέλος ΜΧ1
Άλλη μια φοβερή εκκίνηση για τον Coppins αλλά και τον Anti Pyrhonen που βρέθηκαν μπροστά για ένα γύρο πριν ο Everts τους επιτεθεί, και πάρει την πρωτοπορία. Το ενδιαφέρον του αγώνα επικεντρώθηκε στην μάχη της τρίτης θέσης μεταξύ του νότιο αφρικανού Avis Wyatt και των Ramon, Pyrhonen και Kevin Strijbos. Γρήγορα όμως ο Ramon ήταν αυτός που σταθεροποιήθηκε στην τρίτη θέση, και μάλιστα άρχισε να πιέζει τον Coppins για την δεύτερη. Στο τέλος της ημέρας ο Everts έσπασε άλλο ένα ρεκόρ, κερδίζοντας 10 σερί νίκες σε μία σεζόν, και θέλοντας μόνο τριάντα βαθμούς για να κατακτήσει τον φετινό τίτλο. Δείχνοντας ταχεία ανάρρωση από τον τραυματισμό του ο Coppins, μάζεψε την δεύτερη θέση σε σκέλος και σύνολο πιο εύκολα από ότι θα φανταζόταν κανείς. Ο τρίτος της ημέρας Ramon, προσπάθησε να κάνει την κίνηση του στο τέλος του δεύτερου σκέλους στον Coppins για το κυνήγι της δεύτερης θέσης στο σύνολο, αλλά έπλεξε στην κίνηση με τα ντουμπλαρίσματα. Ο Leok είχε ταχύτατους χρόνους και στα δυο σκέλη, αλλά η μέτριες εκκινήσεις του τον κράτησαν μακριά από την τριάδα, τερματίζοντας και εδώ τέταρτος. Όσο για τον δεύτερο της βαθμολογίας Strijbos, οι πτώσεις και στα δυο σκέλη, οι κακές εκκινήσεις και ίσως μια πίστα που δεν του ταίριαζε, του έδωσαν μια πέμπτη θέση και έναν αγώνα που δεν θα θέλει να θυμάται. Απογοητευτική εμφάνιση και για τον έκτο Jonathan Barragan, που δεν κατάφερε για άλλον ένα αγώνα να δικαιώσει τις προσδοκίες της ομάδας του. Δυστυχώς ο Δημήτρης Κεραμιδάς δεν κατάφερε να τερματίσει σε αυτό το σκέλος. Ξεκίνησε στην 19η θέση και εγκατέλειψε στον πέμπτο γύρο, από άγνωστη αιτία. Ελπίζουμε να μην ήταν αποτέλεσμα κάποιας πτώσης και να είναι καλά.

Αποτελέσματα Sun City MX1 δεύτερο σκέλος
1 72 Everts Stefan Yamaha
2  2 Coppins Joshua Honda
3 11 Ramon Steve Suzuki
4 12 Leok Tanel Kawasaki
5 24 Strijbos Kevin Suzuki
6  7 Barragan Jonathan KTM
7  9 de Dycker Ken Honda
8  6 Leuret Pascal Honda
9 15 Pyrhonen Antti TM
10 25 Bill Julien Yamaha

Βαθμολογίες
ΜΧ1
1 Everts Stefan 492
2 Strijbos K. 356
3 Ramon Steve 334
4 Leok Tanel 330
5 de Dycker Ken 322
6 Barragan J. 235
7 Leuret Pascal 186
8 Melotte C. 172
9 Garcia Vico F. 172
10 Priem Manuel 168

ΜΧ2
1 Pourcel C. 379
2 Cairoli A. 347
3 Philippaerts D. 329
4 Rattray Tyla 305
5 de Reuver M. 284
6 Nunn Carl 241
7 Mackenzie B. 228
8 Searle Tommy 224
9 Swanepoel G. 210
10 Pourcel S. 207

Επόμενος αγώνας Τσεχία, Loket 29 – 30  Ιουλίου.
Φωτογραφίες: Massimo Zanzani