Η λάσπη ξαναχτύπησε το motocross, αυτήν την φορά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η ακατάπαυστη βροχή την Κυριακή στην πίστα της Bellpuig της Ισπανίας, έκανε την πίστα τόσο επικίνδυνη που οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να διακόψουν το δεύτερο σκέλος της ΜΧ2 και να ακυρώσουν το αντίστοιχο της ΜΧ1.

Μετά από μια όμορφη motocross μέρα στα δοκιμαστικά του Σαββάτου ήρθε η κόλαση με την βροχή της Κυριακής στον δεύτερο αγώνα του Παγκόσμιου πρωταθλήματος στην Ισπανία. Οι ανταποκρίσεις  μιλούσαν για τον χειρότερο αγώνα που έχει γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια και σίγουρα σε όλους μας ξύπνησαν μνήμες από το MXDN στο Foxhill της Αγγλίας. Η απελπιστική κατάσταση γρήγορα έδωσε την θέση της στην επικίνδυνη κατάσταση και με την προτροπή των οδηγών ο αγώνας διεκόπη.

MX1
Η μεγάλη κατηγορία ακολούθησε μετά το χαοτικό σκέλος της MX2 και μπορούμε να πούμε ότι “τσούλαγαν” ελαφρώς καλύτερα ειδικά στο κομμάτι με την μεγάλη ανηφόρα. Παρόλα αυτά το δεύτερο σκέλος ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας καθώς οι οδηγοί δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να κατευθύνουν σωστά τις μοτοσικλέτες τους και πολλές φορές στις ανηφόρες αναγκαζόντουσαν να πηγαίνουν ανάποδα από την φορά της πίστας. Στο πρώτο και μοναδικό σκέλος της κατηγορίας ο Jonathan Barragan πήρε την εκκίνηση και οδήγησε τον αγώνα μπροστά από τον Steve Ramon, τον Allesio Chiodi και τον Joshua Coppins. Ψάχνοντας από την αρχή του σκέλους για “καθαρές” γραμμές ο Ramon φαίνεται πως τις βρήκε καθώς στον τρίτο γύρο επιχείρησε και κατάφερε να περάσει τον Ισπανό οδηγό δημιουργώντας μάλιστα και διαφορά. Ο Barragan κρατήθηκε στην δεύτερη θέση μέχρι και τον έβδομο γύρο όταν πέρασε μέσα από μια τεράστια νερολακούβα που κάλυψε την μοτοσικλέτα του μέχρι και το ρεζερβουάρ. Εκεί, η μοτοσικλέτα του έσβησε και δεν ξαναπήρε ποτέ μπροστά. Έτσι στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο David Philipaerts που είχε ανέβει στο μεταξύ από την πέμπτη θέση μπροστά, έχοντας πίσω του στην τρίτη θέση τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας και νικητή του προηγούμενου αγώνα Ken deDycker. Η πρώτη τριάδα δεν άλλαξε μέχρι και τον τερματισμό γεγονός που έφερε τους Ramon, Philipaerts και deDycker να κερδίζουν το σκέλος και παράλληλα να συμπληρώνουν το βάθρο του αγώνα. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, αυτή η νίκη είναι η πρώτη στην ΜΧ1 για την καριέρα του πρωταθλητή Steve Ramon. Πολύ καλή εμφάνιση έκανε ο τραυματίας Coppins τερματίζοντας τέταρτος σε ένα απαιτητικό τερρέν ενώ πέμπτος τερμάτισε ο Εσθονός Tanel Leok. Την εξάδα συμπλήρωσε άλλος ένας τραυματίας αυτήν την περίοδο ο Kevin Strijbos που αγωνίστηκε με σπασμένο αντίχειρα.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους
1 Ramon, Steve Suzuki
2 Philippaerts, David Yamaha
3 de Dycker, Ken Suzuki
4 Coppins, Joshua Yamaha
5 Leok, Tanel Kawasaki
6 Strijbos, Kevin Kawasaki
7 Church, Tom Kawasaki
8 Mackenzie, Billy Honda
9 Desalle, Clement Suzuki
10 Freibergs, Lauris Yamaha

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους
Ακυρώθηκε.

ΜΧ2
Η εκκίνηση σε ένα τέτοιο αγώνα είναι ίσως κάτι παραπάνω από το 50% του αγώνα. Ο Tyla Rattray επιβεβαίωσε την θεωρία, παίρνοντας την εκκίνηση του πρώτου σκέλους και οδηγώντας τον αγώνα έχοντας “καθαρή” πίστα μπροστά του (τουλάχιστον από σπρέι λάσπης προπορευόμενων αναβατών). Αντίθετα ο πρωταθλητής Antonio Cairoli δεν πήρε καλή εκκίνηση και από την δέκατη τρίτη θέση πάλευε να βρεθεί μπροστά. Τελικά τα κατάφερε στον δέκατο γύρο, πέρασε δεύτερος αλλά πλέον ο Rattray ήταν ένα ολόκληρο λεπτό μπροστά του και ήδη οδηγούσε σε άλλον ρυθμό. Την πρώτη θέση κατέλαβε ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας  Rattray με δεύτερο τον Cairoli και τρίτο τον Davide Guarneri που είχε καλή εκκίνηση και έκανε ένα έξυπνο αγώνα. Μετά από πολλές ανακατατάξεις και εγκαταλείψεις στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Stephen Sword με πέμπτο τον Jeremy Torroux και έκτο τον Manuel Monni. Στην απελπιστική κατάσταση του πρώτου σκέλους ακολούθησε η κόλαση του δεύτερου σκέλους, με τις νερολακούβες και τα λούκια να είναι πιο βαθιά και την βροχή να συνεχίζει ακατάπαυστα. Ο Tommy Searle ήταν αυτός που πήρε την εκκίνηση αλλά όχι και την πρωτοπορία καθώς αμέσως μετά είχε μια πτώση  Τον αγώνα έτσι οδήγησε ο Nicolas Aubin έχοντας πίσω του τον Rattray. Οι δύο πρωτοπόροι όμως έκαναν ένα σημαντικό λάθος, είχαν από μια πτώση γεγονός που τους έστειλε να συνεχίζουν τον αγώνα σχεδόν από τις τελευταίες θέσεις. Την πρωτοπορία τότε άρπαξε ο Guarnery που έκανε ένα σταθερό και ασφαλή αγώνα αφού αγωνιζόταν τραυματίας με σπασμένη κλείδα από προπόνηση. Αυτό ίσως ήταν το μυστικό που οδήγησε τον Ιταλό να κερδίσει τελικά το σκέλος καθώς βρέθηκε να περνάει πρώτος από την γραμμή του τερματισμού όταν στον δέκατο γύρο όταν βγήκε κόκκινη σημαία λόγο της ανεξέλεγκτης κατάστασης με τις σπαρμένες μοτοσικλέτες στην πίστα,. Ο Guarnery ήταν και ο συνολικός νικητής του GP καθώς ο Rattray εγκατέλειψε στον έκτο γύρο και ο Cairoli τερμάτισε ενδέκατος μετά από πολλά προβλήματα. Δεύτερος στο σκέλος και στο σύνολο βρέθηκε ο Monni ακολουθώντας από την αρχή μέχρι και το τέλος τον πρωτοπόρο. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Gautier Paulin με τέταρτο τον Rui Goncalves που ήταν οι μόνοι που κατάφεραν να ολοκληρώσουν δέκα γύρους. Για άλλον ένα αγώνα πολύ καλά τα πήγε ο Joel Roelants καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση μπροστά από τον έκτο Agelo Pellegrini. Η έβδομη θέση σε αυτό το σκέλος έδωσε στον Stephen Sword την τρίτη θέση στο βάθρο.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους
1 Rattray, Tyla KTM
2 Cairoli, Antonio Yamaha
3 Guarneri, Davide Yamaha
4 Sword, Stephen Kawasaki
5 Tarroux, Jeremy KTM
6 Monni, Manuel Yamaha
7 Aubin, Nicolas Yamaha
8 Musquin, Marvin Honda
9 Simpson, Shaun KTM
10 Searle, Tommy KTM

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους
1 Guarneri, Davide Yamaha
2 Monni, Manuel Yamaha
3 Paulin, Gautier Kawasaki
4 Goncalves, Rui KTM
5 Roelants, Joel KTM
6 Pellegrini, Angelo KTM
7 Sword, Stephen Kawasaki
8 Searle, Tommy KTM
9 van Horebeek, Jeremy KTM
10 Bobryshev, Evgeniy Yamaha

Βαθμολογίες
ΜΧ1

1 de Dycker, Ken 70
2 Ramon, Steve 63
3 Philippaerts, D. 55
4 Coppins, J. 47
5 Mackenzie, B. 46
6 Nagl, M. 40
7 Strijbos, K. 36
8 Priem, Manuel 35
9 Nemeth, Kornel 33
10 Leok, Tanel 26

ΜΧ2
1 Rattray, Tyla 79
2 Cairoli, A. 76
3 Guarneri, D. 61
4 Searle, Tommy 60
5 Goncalves, Rui 51
6 Monni, Manuel 48
7 Simpson, Shaun 47
8 Aubin, Nicolas 47
9 Sword, Stephen 46
10 Boog, Xavier 45

Επόμενος αγώνας 27/04/08 Agueda Πορτογαλία.
Φωτογραφίες: Massimo Zanzani