Πανελλήνιο πρωτάθλημα scramble – Αθήνα 3ος αγώνας
Τοποθεσία: Καλιφόρνια Αττικής
Εκκινήσαντες: 115 – Α1:18, A2:34, B3:33, B4:30
Διαδρομή: 4,5 χλμ με λάσπη!
Καιρός: Ηλιοφάνεια 20°C
Θεατές: 500 περίπου
Καλιφόρνια

O τρίτος αγώνας του Πανελληνίου πρωταθλήματος διοργανώθηκε στην Αττική, στην περιοχή Καλιφόρνια, όπου ενώ 115 αναβάτες πήραν τελικά εκκίνηση στον πιο λασπωμένο αγώνα της χρονιάς μόνο 40 τερμάτισαν εντός χρόνου στο σύνολο των κατηγοριών και μόνο 36 εντός χρόνου στην γενική.

Την οργάνωση (Ιron Team) και τον promoter θα πρέπει να τους ενοχλήσει το γεγονός ότι οι αναβάτες από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής δεν συμμετείχαν στον αγώνα όπως φάνηκε από τις συμμετοχές. Ούτε και πολλούς θεατές όμως είδαμε. Όσο αναφορά τον αγώνα σημαντικό πρόβλημα δημιουργήθηκε από την λάσπη που βρισκόταν σχεδόν σε όλο το μήκος της πίστας. Χρειαζόταν περισσότερα άτομα για βοήθεια σε ορισμένα σημεία ενώ τελικά έπρεπε να αποκλεισθούν περισσότεροι αναβάτες, αφού υπήρχαν αναφορές από τους κριτές.

Λάθος της οργάνωσης όταν στην εκκίνηση δεν κρατήθηκε το ένα λεπτό για την τελευταία κατηγορία (Α1) ενώ δυστυχώς επανήλθε η καθυστέρηση στην εκκίνηση του αγώνα λόγω τεχνικού ελέγχου. Δεν κρατήθηκε κλειστός ο χώρος του parc-ferme μετά το τέλος του αγώνα.
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η οργάνωση τελικά δέχτηκε μικρότερο παράβολο συμμετοχής 60 ευρώ από 70 ευρώ. Επίσης παρείχε μεγάλο αριθμό κριτών (21) σε αγώνα scramble αλλά όπως αποδείχθηκε δεν έφταναν για ένα τέτοιο αγώνα. Ήταν η πρώτη λέσχη η οποία εφάρμοσε τον κανονισμό αποκλείοντας τελικά τρεις αναβάτες αλλά έπρεπε να αποκλείσει και άλλους για να κρατήσει τα προσχήματα.

Ένας καταπληκτικός Βασίλης Σιαφαρίκας (#405, Honda) έφτασε φουριόζος από την Ιταλία όπου συμμετείχε στον πρώτο αγώνα του Ιταλικού πρωταθλήματος enduro, συμμετείχε στον δεύτερο του αγώνα scramble φέτος και κέρδισε αντίπαλους και λάσπη. Τώρα άνοιξε η όρεξή του αφού ο αγώνας του Ηρακλείου δεν προσμέτρησε και όπως μας δήλωσε θα συμμετάσχει πλέον σε όλο το πρωτάθλημα.

Η τεράστια μάχη που γίνεται φέτος στην μικρή κατηγορία (Α1) επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά καθώς Μανόλης Κρητικός (#158, ΚΤΜ) και Δημήτρης Βαγγελάκος (#101, ΚΤΜ) μονομάχησαν με τα μικρά τους δίχρονα για την δεύτερη θέση με τον πρώτο να κερδίζει άνετα τελικά την πρώτη θέση. Ενώ ο Μανόλης Κρητικός δούλευε το μοτέρ στον κόφτη συνέχεια ο Δημήτρης Βαγγελάκος φρόντισε να διαλύσει κυριολεκτικά το πίσω μέρος της μοτοσικλέτας.

Στην τέταρτη θέση της γενικής, στον ίδιο γύρο με τους τρεις πρώτους τερμάτισε ο Δημήτρης Κεραμιδάς (#472, ΚΤΜ) που μόνο προπόνηση δεν έκανε όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Πέμπτος και πρώτος στην κατηγορία του (Α2) ο Χρήστος Θεοδοσόπουλος (#205, ΚΤΜ) που έκανε την καλύτερή του εμφάνιση μέχρι στιγμής στην καριέρα του, ένας νεαρός αναβάτης που μας εκπλήσσει θετικά με την πορεία του. Έκτος και καλύτερος ο πολύπειρος Θανάσης Αργυρόπουλος (#278, ΤΜ) που τίμησε τον αγώνα με την συμμετοχή του, πάλεψε στα ίσα με νεαρότερους αναβάτες, κέρδισε άξια την έκτη θέση και την δεύτερη στην κατηγορία του.

Κατηγορία Α1
Ο Μανόλης Κρητικός (#158, ΚΤΜ) εξασφάλισε την δεύτερη συνεχόμενη νίκη στην κατηγορία προβάλλοντας πλέον ως φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Αν σε τέτοια λάσπη αλλά και σε τέτοια άμμο (Πύργος) δεν κατάφερε κανείς να τον κερδίσει δεν μπορώ να φανταστώ που θα γίνει αυτό. Πίσω του ο περσινός πρωταθλητής Δημήτρης Βαγγελάκος (#101, ΚΤΜ) προσπάθησε πολύ, διέλυσε το πίσω μέρος της μοτοσικλέτας του μέχρι να φτάσει την πρώτη θέση αλλά στο τέλος έμεινε μακριά δεύτερος. Τρίτος ο Γιάννης Τρίγκας (#199, ΚΤΜ) η αποκάλυψη της φετινής μικρής κατηγορίας. Παλεύει σε όλους τους αγώνες, είναι μαχητής και έχει πολύ καλό στυλ οδήγησης. Είμαι σίγουρος πως θα τον δούμε σε καλύτερες θέσεις στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Η τέταρτη και η πέμπτη θέση πήγαν μέσα στο ίδιο συνεργείο. Τα τελευταία χρόνια ο Χάρης Πουλόπουλος (#171, KTM) έσπρωξε τον συνέταιρό του Θανάση Κομνηνό (#162, ΚΤΜ) στους αγώνες και αυτός κοντεύει να περάσει τον δάσκαλό του! Μπράβο τους και μπράβο που υποστηρίζουν πολλούς και νέους αναβάτες.

Κατηγορία Α2
Ο Χρήστος Θεοδοσόπουλος (#205, ΚΤΜ) είναι νέος αλλά κέρδισε καθαρά τον αγώνα κόντρα σε πιο έμπειρους αναβάτες. Αυτό που μένει τώρα είναι να δείξει διάθεση για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Μετά τον άτυχο τραυματισμό του Λευτέρη Καρέτου στον πρώτο αγώνα ο Χρήστος Θεοδοσόπουλος θέλει να πάρει τους περισσότερους βαθμούς στην κατηγορία του. Ο δεύτερος Θανάσης Αργυρόπουλος (#278, ΤΜ) είναι ένας γνωστός αναβάτης που συμμετάσχει σε επιλεγμένους αγώνες κατά την διάρκεια της χρονιάς. Στον αγώνα της Αθήνας οδήγησε θεαματικά από την αρχή δείχνοντας πως βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα. Τρίτος στο βάθρο βρέθηκε ο Αλέκος Καρανάσης (#202, Yamaha) ο οποίος βρίσκεται σταθερά σε υψηλές θέσεις. Ο Δημήτρης Κολέφας (#289, ΚΤΜ) επιβεβαιώνει την καλή του πορεία τερματίζοντας τέταρτος, έκπληξη η πέμπτη θέση του Ευθύμη Τζόβολου (#218, ΚΤΜ) που έκανε φανταστικό αγώνα και πολύ καλός ο Γιώργος Κοινωνάς (#281, ΚΤΜ) στην έκτη θέση.

Κατηγορία Β3
Άνετα ο Σταμάτης Δημολιάνης (#302, Honda) κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία του και μετά από την εγκατάλειψη του μεγάλου αντίπαλου του, Νίκου Ανδρέου, παίρνει προβάδισμα τίτλου. Δεύτερος ο Κώστας Καλοχαιρέτας (#365, Honda) στην καλύτερη εμφάνισή του μπαίνει σφήνα στην κλασική τριάδα του πρωταθλήματος. Τρίτος σταθερά ο Φώτης Αλεξόπουλος (#363, Honda) έμεινε μακριά από την πρώτη θέση αλλά βάζει πλώρη για καλύτερους τερματισμούς στο μέλλον. Τέταρτος ο Παναγιώτης Ζήκας (#311, Yamaha) τερματίζει σε καλή θέση και ετοιμάζεται για τον επόμενο αγώνα στην έδρα του. Πέμπτος ο Θανάσης Τάσιος (#399, Suzuki) τερματίζει σε καλή θέση και έκτος ο Γιώργος Νέγρης (#390, Suzuki). Συγχαρητήρια στον Χριστόφορο Χουτζούμη (#364, Yamaha) για τον καλύτερο χρόνο της κατηγορίας του και τον τέταρτο καλύτερο στον αγώνα!

Κατηγορία Β4
Ήρθε φουριόζος και κέρδισε καθαρά και άνετα. Ο Βασίλης Σιαφαρίκας (#405,Honda) βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και από τα λεγόμενά του θα κυνηγήσει το φετινό πρωτάθλημα. Κέρδισε άνετα την πρώτη θέση αφού έφυγε μπροστά από την αρχή και μετά τον δεύτερο γύρο έκανε μοναχικό αγώνα. Δεύτερος ο Δημήτρης Κεραμιδάς (#472, ΚΤΜ) έμεινε στον ίδιο γύρο με τον Σιαφαρίκα αλλά ταλαιπωρήθηκε από την λάσπη περισσότερο από αυτόν. Βρήκε σοβαρό συνδιεκδικητή για την πρώτη θέση. Τρίτος ο πολύ καλός Κωνσταντίνος ‘Rossi’ Τζιώρας (#446,Husaberg) που ανεβαίνει αγώνα με τον αγώνα, ήρθε φουριόζος από το Supercross και πήρε την τρίτη θέση στη λάσπη της Αθήνας. Τέταρτος ο Δημήτρης Τουμπανιάρης (#402, Husqvarna) έμεινε μακριά από τις πρώτες θέσεις, πέμπτος ο νεαρός Σταμάτης Μαντάς (#475, Husqvarna) που είχε μικρό πρόβλημα με την μοτοσυκλέτα του και έκτος ο Αλέξης Ζώρας (#499, Yamaha) από τα Τρίκαλα.
Συγχαρητήρια στον Ανάργυρο Λαζάρου (#494, Honda) για τον καλύτερο χρόνο της κατηγορίας του και τον τρίτο καλύτερο στον αγώνα! Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους αναβάτες από τα Τρίκαλα και την ΜΟΛΕΤ καθώς συμμετείχαν στον αγώνα με πέντε αναβάτες μερικοί από τους οποίους θα μας απασχολήσουν θετικά στο μέλλον. Μπράβο στους Τζιώρα Κωνσταντίνο (#446, Husaberg), Γιάννη Τρίγκα (#199, ΚΤΜ) και Ζώρα Αλέξη (#499, Yamaha).

Κρίμα που λόγω της απεργίας των ναυτεργατών αλλά και του καιρού στερηθήκαμε τις πολλές συμμετοχές από τα νησιά (Κρήτη, Μυτιλήνη). Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή «βετεράνων» αναβατών στον αγώνα, περισσότεροι από 10 αναβάτες, όμως μόνο ο Χάρης Βόβλας (#423, ΚΤΜ) τερμάτισε εντός χρόνου.

Ο τερματισμός και μόνο σε αυτόν τον αγώνα είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Στην κατηγορία Α1 τερμάτισαν 5 μοτοσικλέτες όλες ΚΤΜ ενώ συμμετείχαν συνολικά 18 μοτοσικλέτες και μόνο δυο δεν ήταν ΚΤΜ (Kawasaki και Husqvarna). Βάθρο νίκης για την Honda στην κατηγορία Β3 όπου και οι τρεις πρώτοι τερματίσαντες συμμετείχαν με μοτοσυκλέτες Honda.

Λόγω των συνθηκών του αγώνα δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε όλους τους αγωνιζόμενους. Πάντα προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε φωτογραφίες από πολλούς αναβάτες αλλά αν έχουμε ξεχάσει κάποιον ζητάμε προκαταβολικά συγνώμη.