H αρχή έγινε…

Η Λέσχη Μοτοσυκλέτας Μεγάρων (ΛΕΜΜ) διοργάνωσε τον πρώτο αγώνα του πανελληνίου πρωταθλήματος της Αθλητικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΑΜΟΤΟΕ) την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου. Στο 9ο Μεγαρικό Scramble «ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΥΜΠΑΝΙΑΡΗΣ» πήραν εκκίνηση 37 αθλητές από 9 σωματεία της Ελλάδος. Οι Βασίλης Σιαφαρίκας, Στέλιος Χριστοδούλου και Άγγελος Δαλέζιος βγήκαν μετά από 1 ώρα και 48 λεπτά νικητές στις νέες κατηγορίες S1, S2 και S3 αντίστοιχα.

Η φετινή χρονιά θα έχει αρκετούς αγώνες και ο αναβάτης έχει να διαλέξει ή να κατασταλάξει σε ποιο πρωτάθλημα θα τρέξει. Στην Λέσχη των Μεγάρων και σε συνεργασία με τα διοικητικά άτομα της ΑΜΟΤΟΕ, έπεσε η ευθύνη και το βάρος μιας καλής αρχικής παρουσίας. Το αποτέλεσμα θα έκρινε το τι πρόσωπο θα έχουν οι φετινές διοργανώσεις.

Ο πρώτος πανελλήνιος αγώνας scramble είχε μόνο 37 συμμετοχές, αλλά σίγουρα θα ήταν περισσότεροι εάν σκεφτούμε ότι την ίδια μέρα υπήρχε αγώνας για το Attika Enduro λίγα χιλιόμετρα πιο νότια. Ίσως η διαδικασία απόκτησης «Δελτίου Αθλητή» να απότρεψε μερικούς να μπουν στη διαδικασία να γραφτούν σε κάποιο Αθλητικό σωματείο της ΑΜΟΤΟΕ. Πάντως η αρχή έγινε και το σημαντικό είναι πως ο πρώτος αγώνας κρίνετε μάλλον με άριστα.

Πολύ δουλειά κατέβαλαν τα άτομα της Λέσχης Μεγάρων και τελικά πέτυχαν, πιστεύω, πολύ θετικά αποτελέσματα. Η διαδρομή των 4,2 χιλιομέτρων ήταν αρκετά τεχνική, με ανήφορο-κατηφόρες. Η βραδινή καταιγίδα προβλημάτισε το πρωί τους οργανωτές, έχοντας όμως έτοιμες λύσεις αλλαγής διαδρομής, σε περίπτωσης κολλήματος ή βροχής. Η παρουσία πολλών ενδιάμεσων κριτών ήταν ένα ευχάριστο γεγονός. Οι αθλητές είχαν την ασφάλεια μέσα στην διαδρομή και την άμεση βοήθεια εάν την χρειάζοντουσαν.

Αγωνιστικά, η παρουσία του ταλαντούχου αναβάτη από τα Γρεβενά, Βασίλη Σιαφαρίκα (#350 – ΜΟΓ – Honda Σαρακάκης), δεν άφηνε και πολλές απορίες, ποιος θα κάλυπτε την πρώτη θέση στη κατηγορία S1. Ο Σιαφαρίκας ξέφυγε από τον πρώτο κιόλας γύρο και δεν απειλήθηκε από κανέναν στους συνολικά 16 γύρους. Ο τελευταίος του γύρος ήταν και ο γρηγορότερος (6 λεπτά). Δύο αναβάτες από την Σύρο και τον ΜΟ.ΣΥ.Σ ανέβηκαν στο δεύτερο και τρίτο σκαλί του βάθρου. Πρόκειται για τους Ερρίκο Βουτσίνο (#17 – Kawasaki) και Μπάμπη Τάχτα (#100 – Kawasaki).

Στην κατηγορία S2, άλλος ένα ισχυρό όνομα επικράτησε. Ο Στέλιος Χριστοδούλου (#41 – Αρης – ΚΤΜ) ήταν αυτός που επικράτησε των συναθλητών του. Και αυτός άφησε έναν γύρο πίσω τον δεύτερο Γιώργο Τσαμπέρη (#62 – ΚΤΜ – Μοτολέσχη Καβάλας) που έδειξε να το παλεύει από την αρχή του αγώνα, ανεβαίνοντας άξια στο βάθρο. Ο τοπικός Γιώργος Σβίγγος (#410 – ΛΕΜΜ – Yamaha), με σταθερό ρυθμό στα γνώριμα εδάφη, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Στην κατηγορία S3 ένας ο συμμετέχων, ένας και ο νικητής. Δεν υπήρχε το «έτρεχε μόνος και βγήκε δεύτερος». Ενας ακόμα αθλητής από την Σύρο ανεβαίνει στο βάθρο. Ο Άγγελος Δαλέζιος (#197 – ΜΟ.ΣΥ.Σ – ΚΤΜ) ήταν ο νικητής της στο 9ο Μεγαρικό Scramble «ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΥΜΠΑΝΙΑΡΗΣ». Ήταν μάλιστα και από τους πρώτους που δήλωσαν συμμετοχή στον αγώνα.

Ο Βασίλης Σιαφαρίκας δήλωσε μετά το πέσιμο της σημαίας: “Είναι μια σημαντική στιγμή για εμένα που μετά από δέκα χρόνια που ασχολούμαι, τρέχω για πρώτη φορά ως αθλητής. Το προβλεπόμενο πλέον δελτίο αθλητή, μείωσε τις συμμετοχές αγώνα. Ο αγώνας είχε επιτέλους σχεδιαστεί ως πραγματικό scramble και όχι σαν super-motocross. Ήταν ένα καθαρό scramble και παίρνει δέκα σε όλα. Μου άρεσε πάρα πολύ ο αγώνας. Θα προσπαθήσω όσο με βολεύουν οι ημερομηνίες (λόγο enduro) να συμμετάσχω στους αγώνες των ΑΜΟΤΟΕ και ΟΜΕ, για να στηρίξουμε την προσπάθεια που κάνουν οι ομοσπονδίες. Δεν μπορεί να μας εκμεταλλεύεται τόσα χρόνια η ΕΛΠΑ και να κάνει ότι θέλει.»

Ο Στέλιος Χριστοδούλου, φάνηκε απόλυτα ικανοποιημένος από τον αγώνα. Τον ρωτήσαμε πώς είδε την οργάνωση και τι θα γινόταν εάν έβρεχε κατά τον αγώνα: «Σίγουρα με την βροχή, η διαδρομή θα είχε σε κάποια σημεία προβλήματα. Αλλά η πρόβλεψη της οργάνωσης να έχει έτοιμες εναλλακτικές διαδρομές, έλυνε το πρόβλημα, ενεργώντας και κατά την διάρκεια του αγώνα. Από πλευράς ασφάλειας και προστασίας αναβάτη, ο αγώνας παίρνει άριστα και είναι μπροστά από πολλούς αγώνες που γίνονται υπό την αιγίδα της ΕΛΠΑ. Η διαδρομή ήταν πολύ ωραία, όμως δυσπρόσιτο μέρος για έναν θεατή να έρθει εδώ. Όσοι ήρθαν ευχαριστήθηκαν θέαμα.»

Ο αγώνας ήταν αφιερωμένος στον Πέτρο Τουμπανιάρη, πρόεδρο της ΛΕΜΜ, που έφυγε άδικα, πέρυσι το καλοκαίρι. Συγκινητικές ήταν οι στιγμές, κατά την παραλαβή αναμνηστικής πλακέτας από την ΑΜΟΤΟΕ του αδελφό του αδικοχαμένου, Δημήτρη Τουμπανιάρη. Οι αθλητές και η Ομοσπονδία αφιερώνουν τον αγώνα στον Πέτρο Τουμπανιάρη.

Έγιναν:
– Το όχημα της Πυροσβεστικής κόλλησε κατά την προσέλευσή του το πρωί, δίπλα ακριβώς από τον τεχνικό έλεγχο.
– Το παρόν έδωσε σύσσωμο το διοικητικό της ΑΜΟΤΟΕ.
– Στο μικρόφωνο ο Λευτέρης Αγαθαγγελίδης μέλος του Δ.Σ. ΑΜΟΤΟΕ και πρόεδρος ΜΟΘ. Μας έκανε ευχάριστη έκπληξη η ζωντάνια και άνεση που έχει με το μικρόφωνο. Τον ζει πραγματικά τον αγώνα.
– Οι πολλοί ενδιάμεσοι κριτές.
– Τα κύπελλα στην απονομή, μεγάλη διαφορά από τα συνηθισμένα.
– Η αποτελεσματική σηματοδότηση με ταμπέλες και όχι σήματα enduro, βοήθησαν να φτάσουμε στο χώρο του αγώνα.
– Το προεδρίο του αγώνα δέχτηκε όπως αναμενόταν την παρουσία της Αστυνομία, μόνο που αυτήν την φορά ήταν μέσω τηλεφώνου. Δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα.
– Συγχαρητήρια στην λέσχη της Λαμίας (ΛΕ.ΔΙ.ΛΑ), καθώς είχε τις περισσότερες συμμετοχές με αθλητές της στον αγώνα, πλην της τοπικής λέσχης (ΛΕΜΜ). Να σημειώσουμε ότι και η ΛΕΔΙΛΑ ήταν χορηγός των αθλητών της, καλύπτοντας 100% τα έξοδα και συμμετοχές στον αγώνα. Ένα μεγάλο μπράβο.

Επόμενος αγώνας scramble στον Αγ.Νικόλαο της Κρήτης, στις 26 Μαρτίου