Από μόνος του αυτός ο αγώνας αποτελεί σταθμό για το πρωτάθλημα κάθε χρόνο. Φέτος ο τραυματισμός του James Stewart και η νίκη του Kevin Windham στην μεγάλη κατηγορία, αλλά και τα προβλήματα του Ryan Villopoto στην Lites άλλαξαν την ροή του πρωταθλήματος και σηματοδότησαν την Unaddilla του 2007

Motocross Class
Πρώτο σκέλος
Η άσχημη πτώση με τραυματισμό του James Stewart στα δοκιμαστικά της Κυριακής, δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί σε κανένα από τα δύο σκέλη ενώ χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις για να διαγνωστεί το μέγεθος του τραυματισμού του. Στο σκέλος με την πτώση της μπάρας ο Mike Alessi ήταν αυτός που για άλλη μια φορά πήρε την εκκίνηση και άρχισε να χτίζει διαφορά από τον Kevin Windham που τον ακολουθούσε. Με τις δύο πρώτες θέσει να μην αλλάζουν πίσω ο Andrew Short έδινε σκληρή μάχη για την τρίτη θέση με τον Ivan Tedesco. Στον ένατο γύρο όμως ο Tedesco κατάφερε να περάσει τρίτος ωθώντας τον Short σε μια έξοδο. Δύο γύρους μετά θα άλλαζε και η πρώτη θέση καθώς ο Windham κάλυψε το χαμένο έδαφος από τον πρωτοπόρο και κατάφερε να περάσει πρώτος όταν ο Alessi έκανε ένα μικρό λάθος. Η κατάταξη δεν άλλαξε μέχρι και τον τερματισμό με τον K-Dub να κερδίζει σκέλος μετά από πολύ καιρό. Ο Alessi κράτησε την δεύτερη θέση μετά από ένα πάρα πολύ καλό αγώνα, με τον Grant Langston να ανεβάζει ρυθμό και να κλέβει την τρίτη θέση από τον τέταρτο τελικά Tedesco. Η μέτρια εκκίνηση του Tim Ferry και η μάχη διαρκείας με τον David Millsaps τον περιόρισαν στην πέμπτη θέση. Μετά την πτώση του ο Short αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις και κράτησε την τουλάχιστον την έκτη θέση μέχρι το τέλος.

Αποτελέσματα Unaddilla πρώτου σκέλους Motocross Class
1 Kevin W Windham Honda CRF450R
2 Mike A Alessi KTM 450SX
3 Grant Langston Yamaha YZ450F
4 Ivan Tedesco Suzuki RM-Z450
5 Timmy M Ferry Kawasaki KX450F
6 Andrew T Short Honda CRF450R
7 David D Millsaps Honda CRF450R
8 Michael Byrne Suzuki RM-Z450
9 Gavin L Gracyk Honda CRF450R
10 David Vuillemin Honda CRF450R

Δεύτερο σκέλος
Οι πρώτοι γύροι του αυτού του σκέλους ήταν βαμμένοι στα χρώματα της Honda καθώς ο Millsaps πήρε την εκκίνηση και οδήγησε μπροστά από τους ομόσταυλους του Short και Windham. Πίσω τους βρισκόταν ο Ferry που απλά περίμενε να μειωθεί ο γρήγορος ρυθμός των πρώτων γύρων και να σταθεροποιηθούν τα πράγματα μπροστά. Και πολύ καλά έκανε καθώς ο Millsaps στον όγδοο γύρο είχε μια πτώση που τον έστειλε στην τέταρτη θέση, χαρίζοντας την πρωτοπορία στον Short. Τότε ο Ferry άρχισε να ανεβάζει ρυθμό, μετά από δύο γύρους πέρασε τον Windham και στον 13ο γύρο πέρασε άνετα και τον Short κρατώντας την πρωτοπορία μέχρι και τον τερματισμό και καταλαμβάνοντας έτσι την δεύτερη θέση στο βάθρο. Η μάχη προς το τέλος του αγώνα μεταφέρθηκε για την δεύτερη θέση αλλά ο Windham αποφάσισε να μην ρισκάρει την επερχόμενη νίκη αφήνοντας δεύτερο τον Short. Μετά από αρκετό καιρό ο Windham και η Honda βλέπουν νίκη στο αμερικάνικο motocross κάτι που γιορτάστηκε έντονα στην ιστορική πίστα της Unaddilla. Η Honda είχε και άλλο ένα λόγο να γιορτάζει καθώς ο Short ήταν τρίτος στο σύνολο. Τέταρτος στο σκέλος τερμάτισε ο Millsaps με πέμπτο τον Tedesco που έκανε μια καλή εμφάνιση και πήρε και την τέταρτη θέση στο σύνολο. Την εξάδα έκλεισε ο Alessi που αν και ξεκίνησε καλά και σε αυτό το σκέλος, τα πολλά λάθη του τον κράτησαν μακριά από την πρώτη τριάδα. Τέλος να πούμε ότι ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Ricky Carmichael δεν αγωνίστηκε σε αυτόν τον αγώνα όπως δεν θα αγωνιστεί και για τους υπόλοιπους που θα ακολουθήσουν για τους γνωστούς NASCAR λόγους.

Αποτελέσματα Unaddilla δεύτερου σκέλους Motocross Class
1 Timmy M Ferry Kawasaki KX450F
2 Andrew T Short Honda CRF450R
3 Kevin W Windham Honda CRF450R
4 David D Millsaps Honda CRF450R
5 Ivan Tedesco Suzuki RM-Z450
6 Mike A Alessi KTM 450SX
7 David Vuillemin Honda CRF450R
8 Gavin L Gracyk Honda CRF450R
9 Joshua Summey Honda CRF450R
10 Grant Langston Yamaha YZ450F

Motocross Lites
Πρώτο σκέλος
Άγρια ομορφιά έχει αποκτήσει η κατηγορία μετά από αυτό το σκέλος. Μπορεί ο Ryan Dungey να πήρε την εκκίνηση και να έδινε την μάχη με τον Ben Townley, όμως το ενδιαφέρον του αγώνα είχε επικεντρωθεί στην μάχη της τρίτης θέσης μεταξύ του πρωτοπόρου της βαθμολογίας Ryan Villopoto και του Broc Hepler που επέστρεψε στους αγώνες μετά από τραυματισμό. Στον πέμπτο γύρο οι δύο οδηγοί συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα να σπάσει το ψυγείο του Villopoto και εγκαταλείψει. Μπροστά από τον δεύτερο γύρο ο Townley οδηγούσε την κούρσα και δεν έπαψε να το κάνει μέχρι και τον τερματισμό. Την δεύτερη θέση πήρε άνετα ο Dungey με τρίτο τον Hepler.ενώ ο Jason Lawrence ενεπλάκη σε πολλές μάχες μέσα στηνεξάδα για να πάρει τελικά την τέταρτη θέση. Πολύ δυνατός εμφανίστηκε σε αυτό το σκέλος ο Joshua Hill που πάλεψε τόσο με τον Lawrence όσο και με τον έκτο Josh Grant για να πάρει την πέμπτη θέση.

Αποτελέσματα Unaddilla πρώτου σκέλους Motocross Lites
1 Ben Townley Kawasaki KX250F
2 Ryan M Dungey Suzuki RM-Z250
3 Broc D Hepler Yamaha YZ250F
4 Jason D Lawrence Yamaha YZ250F
5 Joshua R Hill Yamaha YZ250F
6 Joshua M Grant Honda CRF250R
7 Jake T Weimer Honda CRF250R
8 Christopher Gosselaar Kawasaki KX250F
9 Andrew Mcfarlane Suzuki RM-Z250
10 Martin Davalos KTM 250SXF

Δεύτερο σκέλος
Ο Villopoto σίγουρα δεν ήταν ευχαριστημένος με την κατάσταση του πρώτου σκέλους και ήθελε μια καλή εκκίνηση για να μην πάθει πάλι τα ίδια. Κατάφερε και έστριψε πρώτος μετά την εκκίνηση και βάζοντας το κεφάλι κάτω έχτιζε γύρο με τον γύρο διαφορά. Πίσω του βρισκόταν ο Dungey ενώ ο Townley καθυστέρησε στην πτώση της πρώτης στροφής και ανέβαινε θέσεις από 13ος. Πρώτος την γραμμή του τερματισμού πέρασε ο Villopoto που έλεγχε σε όλο το διάστημα την διαφορά του από τον δεύτερο σε σκέλος και σύνολο Dungey. Τα πράγματα όμως για τον Dungey δεν ήταν τόσο εύκολα καθώς ο Townley στο τέλος του σκέλους τον έφτασε και στην γραμμή του τερματισμού τους χώριζε κάτι παραπάνω από μισό δευτερόλεπτο. Η τρίτη θέση του Townley του έδωσε τον τρίτο του φετινό αγώνα και τον έφερε σε ισοβαθμία για το πρωτάθλημα με τον Villopoto. Στην τέταρτη θέση περιορίστηκε ξανά ο Lawrence ενώ εκτός ρυθμού ήταν και ο Grant που τερμάτισε πέμπτος. Η καλή εκκίνηση του Steve Boniface τον έφερε στην διατήρηση της έκτης θέσης.

Αποτελέσματα Unaddilla δεύτερου σκέλους Motocross Lites
1 Ryan D Villopoto Kawasaki KX250F
2 Ryan M Dungey Suzuki RM-Z250
3 Ben Townley Kawasaki KX250F
4 Jason D Lawrence Yamaha YZ250F
5 Joshua M Grant Honda CRF250R
6 Steve Boniface Kawasaki KX250F
7 Andrew Mcfarlane Suzuki RM-Z250
8 Matthew C Goerke Yamaha YZ250F
9 Robert S Kiniry Kawasaki KX250F
10 Kyle P Chisholm Kawasaki KX250F

Βαθμολογίες
Motocross Class
1 R. Carmichael 241
2 J. Stewart 225
3 T. Ferry 204
4 A. Short 197
5 G. Langston 190
6 M. Alessi 184
7 K. Windham 177
8 D. Vuillemin 135
9 D. Millsaps 134
10 M. Byrne 113

Motocross Lites
1 B. Townley 263
2 R. Villopoto 263
3 J. Grant 215
4 J. Lawrence 212
5 R. Dungey 194
6 J. Weimer 131
7 J. Hill 121
8 T. Hahn 104
9 A. Mcfarlane 103
10 B. Tickle 96

Επόμενος αγώνας 21-22/07, Thunder Valley CO
Φωτογραφίες: AMA