Η πόλη των Γρεβενών φιλοξένησε τον τελευταίο (διήμερο) αγώνα του πανελληνίου πρωταθλήματος enduro για το 2012, ένας αγώνας στα γνωστά πλέον σημεία όπου οι τριάντα αθλητές που αγωνίστηκαν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ολοκληρώνοντας μια δύσκολη χρονιά.

Ο Βασίλης Σιαφαρίκας ήταν για ακόμη μια φορά ανίκητος στα «δικά» του εδάφη κερδίζοντας και τις δυο ημέρες την γενική κατηγορία όπως και την κατηγορία Ε3 κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο την φετινή χρονιά. Αυτός ήταν ο δέκατος τίτλος σε κατηγορία και ο όγδοος τίτλος γενικής για τον Βασίλη Σιαφαρίκα ένα ρεκόρ που φαντάζει δύσκολα ανίκητο.

Ο Αλέξης Ζώρας (KTM) είναι πλέον ο πρωταθλητής στην κατηγορία Ε1, ο Δημήτρης Τσακατσώνης (ΚΤΜ) κέρδισε το τρίτο του πρωτάθλημα στην καριέρα του, φέτος στην Ε2, ο Ηλίας Κυριλής (Beta) είναι πρωταθλητής στην κατηγορία Νέων και ο Μανώλης Νανάκος (KTM) στην κατηγορία Βετεράνων.

Γενική. Το Σάββατο ο Σιαφαρίκας βοηθούμενος από τα γνώριμα μέρη του, ήταν άπιαστος κερδίζοντας άνετα την γενική. Πίσω του ο Τσακατσώνης κάταφερε να κερδίσει άξια την δεύτερη θέση οδηγώντας στο όριο. Ο επίσης τοπικός Παπαθεοδώρου έδειξε πως σε τέτοια μέρη είναι απόλυτα γρήγορος ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση. Τέταρτος ο Κοινωνάς που επέστρεψε με όρεξη στο πρωτάθλημα, πέμπτος ο Μανωλίδης (οδηγούσε δίχρονο 125 κυβικών!) και έκτος πλασαρίστηκε ο Ηλίας Κυριλής που είχε το μυαλό του περισσότερο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στη κατηγορία Νέων.

Την Κυριακή κανείς δεν κατάφερε να πιέσει πραγματικά τον Σιαφαρίκα ο οποίος πλέον είναι κάτοχος του όγδοου (!) πρωταθλήματος γενικής. Συγχαρητήρια στον Γρεβενιώτη αθλητή που έχει γράψει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην Ελληνική ιστορία του enduro. O Κίμων Καράμπελας, πλασαρίστηκε δεύτερος με απαράμιλλη ταχύτητα έδειξε πως μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον και στην γενική. Στην τρίτη θέση ο πολύ καλός και γρήγορος Τσακατσώνης που ουσιαστικά έδωσε μάχη με τον Καράμπελα για κατηγορία και γενική. Τέταρτος ο Αλέξης Ζώρας ορμώμενος από την ανάγκη του για πρωτάθλημα βρέθηκε πολύ ψηλά στην γενική. Πέμπτος ο Ηλίας Κυριλής, χωρίς άγχος βρέθηκε πιο ψηλά την δεύτερη ημέρα και έκτος ο Γιάννης Παυλίδης που χρειάστηκε μια ημέρα για να επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση-η ταχύτητα δεν ξεχνιέται και ας έχει περάσει ένας χρόνος.

πρωταθλητές enduro 2012 από αριστερά Μανώλης Νανάκος (ES), Ηλίας Κυριλής (ΕΝ), Βασίλης Σιαφαρίκας (E3 + γενική), Δημήτρης Τσακατσώνης (Ε2), Αλέξης Ζώρας (Ε1)

πρωταθλητές enduro 2012 από αριστερά Μανώλης Νανάκος (ES), Ηλίας Κυριλής (ΕΝ), Βασίλης Σιαφαρίκας (E3 + γενική), Δημήτρης Τσακατσώνης (Ε2), Αλέξης Ζώρας (Ε1)

Η μάχη για την κατηγορία Ε1 είχε την τιμητική της στον τελευταίο αγώνα καθώς όλα ήταν ανοικτά μεταξύ τριών αθλητών, των Αλέξη Ζώρα, Γιώργου Μανωλίδη (Husaberg) και Μιχάλη Προβιά (KTM). Το Σάββατο ο Γιώργος Κοινωνάς (3p Racing) ήρθε με φόρα από την νίκη του στην Χαλκίδα πετυχαίνοντας άλλη μια –πύρρεια- νίκη ενώ ο Μανωλίδης και ο Ζώρας πλασαρίστηκαν με μικρή διαφορά στην πρώτη τριάδα. Ο Προβιάς που είχε προσπεράσει τον νεοαφιχθείσα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Παναγιώτη Κακολύρη (KTM) είχε καταφέρει να μείνει κοντά στη βαθμολογία εν’ όψη της επόμενης ημέρας. Όμως ο Ζώρας δεν είχε πει την τελευταία του λέξη, αξιοποίησε την ταχύτητα που είχε όλη τη χρονιά και την Κυριακή ήταν απλά άπιαστος κερδίζοντας την νίκη και φυσικά το πρωτάθλημα με πανηγυρικό τρόπο! Αυτό είναι το πρώτο πρωτάθλημα για τον Τρικαλιώτη αθλητή, που προερχόμενος από το motocross και το scramble ενσωματώθηκε γρήγορα στις απαιτήσεις του enduro, ανοίγοντας κεφάλαιο πρωταθλημάτων στην καριέρα του. Ο Γιώργος Κοινωνάς τερμάτισε δεύτερος και ο Γιώργος Μανωλίδης τρίτος κλείνοντας την φετινή του προσπάθεια με την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Τέταρτος ο Παναγιώτης Κακολύρης αν μειώσει τα λάθη, μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής στην κατηγορία, πέμπτος ο Μιχάλης Προβιάς και έκτος (και τις δυο ημέρες) ο Απόστολος Ζβιντερίκος από την Μυτιλήνη.

Γιώργος Κοινωνάς

Γιώργος Κοινωνάς

Αλέξης Ζώρας

Αλέξης Ζώρας

Μάχη όμως είχαμε και στην κατηγορία E2 όπου ο Δημήτρης Τσακατσώνης παρουσιάστηκε απρόσμενα και ευχάριστα γρήγορος, κερδίζοντας την πρώτη ημέρα ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την φετινή του καλή πορεία. Ο Χρήστος Παπαθεοδώρου (Honda HM) ήταν γρήγορος όλο το Σαββατοκύριακο ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση του βάθρου την πρώτη ημέρα. Επανεμφάνιση και για τον Γιάννη Παυλίδη (Beta), ο Γρεβενιώτης αθλητής τίμησε τον αγώνα με πολύ καλή παρουσία ανέβηκε στην τρίτη θέση. Γκαιδατζής, Θυμιόπουλος και Παγκρακιώτης συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα. Την Κυριακή ο Κίμων Καράμπελας -που είχε εγκαταλείψει από μηχανική βλάβη το Σάββατο- έδωσε μεγάλη μάχη με τον Τσακατσώνη κερδίζοντας την νίκη για 8,4 δευτερόλεπτα αφήνοντας θετικά μηνύματα για το μέλλον του στο πρωτάθλημα. Ο Δημήτρης Τσακατσώνης προσπάθησε πολύ για την νίκη και η δεύτερη θέση είναι άξια συγχαρητηρίων για την μεγάλη μάχη που έδωσε. Ο Παυλίδης, θυμήθηκε τα παλαιά και ολοκλήρωσε τον διήμερο αγώνα –είχε να αγωνιστεί πολύ καιρό- με την τρίτη θέση στο βάθρο για δεύτερη ημέρα. Παπαθεοδώρου, Γκαιδατζής και Μακαρωνάς βρέθηκαν στις θέσεις από 4 έως 6.

Δημήτρης Τσακατσώνης

Δημήτρης Τσακατσώνης

Κίμων Καράμπελας

Κίμων Καράμπελας

Λίγες οι συμμετοχές στην Ε3 όπου ο Σιαφαρίκας έκλεισε αήττητος το πρωτάθλημα. Ο Παναγιώτης Θερριός (KTM) ουσιαστικά και αυτός αγωνίστηκε για το καλύτερο πλασάρισμα στη γενική αλλά και η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα είναι τιμητική. Ο Θανάσης Παπαδημητρόπουλος (Gas Gas) συμπλήρωσε το βάθρο και τις δυο ημέρες.

 

Βασίλης Σιαφαρίκας

Βασίλης Σιαφαρίκας

Απογοητευτικά λίγες οι συμμετοχές και στην κατηγορία Νέων όπου ο Ηλίας Κυριλής ήταν ο απόλυτος νικητής του αγώνα κερδίζοντας το πρώτο του πρωτάθλημα. Η ταχύτητά του είναι ικανή να του δώσει περισσότερες νίκες στο μέλλον και στις πρωταθληματικές κατηγορίες. Άξιος αντίπαλός του ο Μιχάλης Ντουζένης (KTM) κέρδισε την δεύτερη θέση και τις δυο ημέρες ενώ ο Μανώλης Παπαδημητρόπουλος (Gas Gas) τερμάτισε τρίτος και τις δυο ημέρες.

Ηλίας Κυριλής

Ηλίας Κυριλής

Ο Μανώλης Νανάκος δεν είχε αντίπαλο στα Γρεβενά ολοκληρώνοντας με δυο νίκες την φετινή του αγωνιστική χρονιά. Ο Ελισσαίος Παπαδημητρίου (KTM) τερμάτισε δεύτερος και τις δυο ημέρες και ο Μανώλης Πασχαλίδης (KTM) ανέβηκε στην τρίτη θέση του βάθρου το Σαββατοκύριακο.

Μανώλης Νανάκος

Μανώλης Νανάκος

 

Όσο μαχητικοί ήταν όμως οι αθλητές στα Γρεβενά, τόσο απογοητευτική ήταν η οργάνωση του ΜΟΓ, κυρίως λόγω της ανοργανωσιάς που έχει κυριεύσει τον Γιάννη Σιούλη με τις ειδικές του αγώνα να μην έτοιμες την Παρασκευή και οι θεατές να είναι άφαντοι για ακόμη έναν αγώνα. Έστω και αυτοί οι λίγοι (30) αθλητές που ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα –πολλοί από Πέμπτη- για να τιμήσουν τον αγώνα βρέθηκαν προ εκπλήξεως καθώς ο αγώνας δεν ήταν έτοιμος και η λύση της αναγνωριστικής πρώτης ειδικής το Σάββατο ήταν η λύση (εξ’ ορισμού) μειώνοντας την δυναμική του πρωταθλήματος. 24 και 27 λεπτά ειδικών τις δυο ημέρες είναι αστείο για πρωτάθλημα. Όσο “μαγικά” είναι τα χώματα στα Γρεβενά δεν θα πρέπει να μας τυφλώνει η αγάπη μας για το άθλημα. Η οργάνωση του ΜΟΓ ήταν απογοητευτική και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τους αγώνες σε Καρδίτσα, Σέρρες και Χαλκίδα, θα ήταν άδικο για αυτά τα σωματεία. Το έχω πει πολλές φορές πως η λύση του parc ferme στο κέντρο της πόλης δεν φτάνει, πρέπει να φέρουμε τους θεατές κοντά στους αγώνες με άλλους τρόπους και στα Γρεβενά, στην πόλη του πολλάκις πρωταθλητή enduro, ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται ή δεν γνωρίζει για τον αγώνα! Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η μια και πλέον ώρα αναμονής για τις απονομές όπου ακούσαμε τον λόγο ενός επαγγελματία πολιτικού. Σε κάνει να αναρωτιέσαι, αυτούς τους αγώνες θέλουμε;

Συγχαρητήρια σε όλους τους αφανείς ανθρώπους που δούλεψαν για να ολοκληρωθεί αυτό το πρωτάθλημα, αλλά και στους αθλητές τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της φετινής χρονιάς.

Περισσότερες φωτογραφίες

Φωτογραφίες: Sugarenia – Δ. Γιουβρής