Το αγωνιστικό πρόγραμμα της ΟΜΕ για το 2006, όσοι το διαβάσατε, αμέσως καταλάβατε πως η Ομοσπονδία (ΟΜΕ) έχει θέσει υψηλούς στόχους για το 2006. Δυστυχώς για αυτήν αυτό δεν συμμερίζονται ούτε οι αγωνιζόμενοι, ούτε οι λέσχες (ή σωματεία).

Ρίχνοντας μια ματιά στην ανακοίνωση του αγωνιστικού προγράμματος αμέσως κολλάω στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα motocross ΟΜΕ και στο κύπελλο Βορείου Ελλάδας motocross OME τα οποία το καθ’ ένα τους περιλαμβάνει δέκα αγώνες!!!

Πως είναι δυνατόν, σκέφτομαι, να γίνουν δέκα αγώνες για να ανακηρυχθούν πρωταθλητές όταν το 2006 θα υπάρχουν άλλα δυο πρωταθλήματα και είναι σίγουρο πως οι αγωνιζόμενοι θα μοιραστούν μόνο και μόνο λόγω γεωγραφικής διασποράς.

Πριν προλάβω να καταλάβω τι θα γίνει καταφθάνει το πρώτο Δελτίο Τύπου από την λέσχη των Τρικάλων (ΜΟΛΕΤ) που αμφισβητεί το αγωνιστικό πρόγραμμα της ΟΜΕ καθώς όπως αναφέρεται δεν της έχει ζητηθεί η συγκατάθεση για αγώνα στην πίστα των Τρικάλων. Έκπληκτος προσπαθώ να καταλάβω τι συμβαίνει! Ανακοίνωσε αγώνες η ΟΜΕ χωρίς την ενημέρωση των κατά τόπου λεσχών (ή σωματείων); Aν ναι πως πιστεύει πως θα τους διοργανώσει; Θα τους διοργανώσει άλλη λέσχη (ή σωματείο) ή προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμά της τις καλύτερες πίστες motocross στην Ελλάδα;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο της μοτοσικλέτας ότι η ΜΟΛΕΤ ουδέποτε ζήτησε αγώνες από την ΟΜΕ ή την ΑΜΟΤΟΕ.

Σε πρόταση που μας έγινε από την ΟΜΕ και την ΑΜΟΤΟΕ την προηγούμενη βδομάδα για την διοργάνωση αγώνα, όχι μόνο δεν συμφωνήσαμε αλλά δηλώσαμε ότι θα πρέπει να γίνει ένα Δ.Σ. και να δοθεί επίσημα η απάντησή μας.

Με έκπληξη είδαμε στο internet (enduro.gr) στις 15-12-2005 το αγωνιστικό πρόγραμμα της ΟΜΕ, με ανάθεση αγώνα motocross στα Τρίκαλα όχι μόνο χωρίς τη συγκατάθεσή μας αλλά και χωρίς μια απλή ενημέρωση μας.

Το παραπάνω Δελτίο Τύπου υπάρχει και στην ιστοσελίδα της ΜΟΛΕΤ.

ΜΟΛΕΤ

Κοιτάζοντας το ημερολόγιο έναν – έναν αγώνα πέφτω στον τρίτο αγώνα του πρωταθλήματος Motocross ΟΜΕ ο οποίος έχει εξαγγελθεί να διοργανωθεί στην Μεγαλόπολη. Στο τηλέφωνο απαντάει ο Σταύρος Λουκάς (λέσχη Τρίπολης – ΛΕΜΟΤ) ο οποίος με ενημερώνει πως κανείς από την ΟΜΕ δεν έχει ζητήσει αγώνα και πως είναι έκπληκτοι για τον αγώνα τον οποίο έχει ανακοινώσει στο πρόγραμμά της η ΟΜΕ. Με ενημερώνει επίσης πως η ΛΕΜΟΤ θα διοργανώσει δυο αγώνες motocross με την ΕΛΠΑ για το 2006 και πως η λέσχη έχει σχετική σύμβαση με την ΔΕΗ, της οποίας ανήκει η πίστα, για την διοργάνωση αγώνων motocross!

Παρ’ όλα αυτά καλώντας στο τηλέφωνο τον Μανώλη Παπαγεωργίου (Σύλλογος ΕΡΜΗΣ) μαθαίνω πως ο σύλλογος του θα διοργανώσει τον αγώνα στην Μεγαλόπολη όπως και τον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος ΟΜΕ στο Κιάτο Κορίνθου. Μπορεί ο ΕΡΜΗΣ να διοργανώσει αγώνα στην Μεγαλόπολη; Κατά τον Μανώλη Παπαγεωργίου μπορεί καθώς όπως τονίζει την διαχείριση της πίστας την έχει ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Κος Τσιριγώτσης, με τον οποίο έχει έρθει σε επαφή και έχει λάβει θετική απάντηση για την διοργάνωση αγώνων motocross στην πίστα της Μεγαλόπολης.

Μιλώντας με τον Ηλία Θερμογιάννη (λέσχη Σπερχειάδας) έμαθα όντως ότι η Σπερχειάδα θα διοργανώσει έναν αγώνα motocross με την OME αλλά το ίδιο θα πράξει και με την ΕΛΠΑ. Δεν μου είπε όμως τίποτα για αγώνα κυπέλλου Βορείου (!) Ελλάδας τον οποίο έχει εξαγγείλει η ΟΜΕ στην Σπερχειάδα.

Άλλος ένας πρόεδρος λέσχης (Μεσολόγγι), ο Παναγιώτης Ζήκας μου τηλεφώνησε για να μου εκφράσει την έκπληξη του καθώς η νεοσύστατη λέσχη του φαίνεται να έχει αναλάβει δυο αγώνες χωρίς ο ίδιος ούτε κάποιο άλλο μέλος της λέσχης να το γνωρίζει. Η ΟΜΕ έχει προκηρύξει έναν αγώνα motocross Δυτικής Ελλάδας και έναν αγώνα scramble Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι. Το πρόβλημα όπως με ενημέρωσε είναι πως το Μεσολόγγι ΔΕΝ έχει πίστα motocross αφού ακόμα και σήμερα οι άνθρωποι της λέσχης βρίσκονται σε συζητήσεις για εξεύρεση έκτασης! Ούτε βέβαια έχει διοργανώσει αγώνα scramble ποτέ.

Δεν έμενε τίποτα άλλο παρά να επικοινωνήσω με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΟΜΕ, Νίκο Δαμουλάκη και να του ζητήσω απαντήσεις σε κάποια ερωτήματά μου:

Το πρόγραμμα αγώνων motocross της ΟΜΕ υπάρχουν τοποθεσίες όπου οι τοπικές λέσχες δεν έχουν ενημερωθεί (Τρίκαλα, Μεγαλόπολη). Ποιο σωματείο και με ποιο τρόπο θα διεξάγει τους αγώνες; Δεν φοβάστε πως με αυτόν τον τρόπο έρχεστε σε ρήξη με τον τοπική κοινωνία, μέλος της οποίας είναι η εκάστοτε τοπική λέσχη – σωματείο;
Γιατί ακολουθήθηκε το μοντέλο πρώτα ανακοινώνουμε το πρόγραμμα αγώνων και μετά πως θα τους διοργανώσουμε, κάτι που ακόμα δεν έχετε πράξει μέχρι σήμερα; Δεν θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν αναλυτικά πως θα συμμετάσχουν στα προγράμματα αγώνων της Ομοσπονδίας σας;
Ποιος ο λόγος για τον οποίο έχετε ανακοινώσει πρωτάθλημα και κύπελλο motocross δέκα αγώνων εκάστοτε; Δεν νομίζετε πως σκόπιμα σπρώχνεται τους ενδιαφερομένους σε ένα μακρινό ταξίδι – θεσμό στον οποίο κανείς δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει;
Έλαβα τις παρακάτω απαντήσεις (μέσω φαξ) από τον Νίκο Δαμουλάκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΟΜΕ:

1. Σε σχέση με την ανακοίνωση της ΜΟ.ΛΕ.Τ που θέσατε υπ’ όψη μου, σας ενημερώνω ότι αφού ματαίως αναμέναμε απάντηση, ως οφείλαμε, σε σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες μας, από τον πρόεδρο του εν λόγω σωματείου περί του εάν ή όχι θα μπορούσε το σωματείο του να διοργανώσει αγώνα πανελληνίου πρωταθλήματος ΜΧ/2006, αφού έχει αποδείξει αυτό ότι μπορεί να διοργανώνει επιτυχημένους αγώνες ΜΧ, και αφού τελικά δεν λάβαμε ουδεμία απάντηση, θετική ή αρνητική, μετά την γενική συνέλευση του σωματείου τούτου την προπερασμένη Τρίτη (6-12-2005) όπως μας είχε υποσχεθεί ο κ. Πρεβέντης, τότε αποφασίσαμε και απευθυνθήκαμε στον ιδιοκτήτη του αγωνιστικού αυτού χώρου, δηλαδή των δήμο Τρικαίων και μας παραχωρήθηκε, προθυμότατα και άμεσα (πράγμα για το οποίο τον ευχαριστούμε θερμά, για την εμπιστοσύνη του) από τον κ. δήμαρχο ο εν λόγω χώρος για δυο αγώνες, το έτος 2006. Αυτά προς το παρόν, για το θέμα αυτό.

2. Σε σχέση με τα δυο ερωτήματα που μου θέσατε, σας απαντώ τα εξής:

Α. Στο πρώτο ερώτημά σας, οργανωτής στους δυο πρώτους αγώνες θα είναι η ίδια η ΟΜΕ με τους έμπειρα στελέχη της επιτροπής ΜΧ που διαθέτει και αφού πρώτα απευθυνθούμε για βοήθεια και συνεργασία με όποιον ενδιαφερόμενο τοπικό φορέα, που να μπορεί να μας βοηθήσει και να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή, η οποία θα συντελέσει και οι πίστες να μην ερημώνουν και οι τοπικές αρχές να μην χάνουν την επαφή τους με το άθλημα του motocross και οι τοπικοί οδηγοί να εξακολουθούν να μπορούν να αγωνίζονται στην περιοχή τους. Όλα αυτά με σεβασμό και αγάπη για τα όσα οι προηγούμενοι από εμάς έχουν φτιάξει και δημιουργήσει και το μόνο μέλημά μας θα είναι, εάν τελικά δεν συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, όχι από υπαιτιότητά μας, οι τοπικοί σύλλογοι, να διοργανώσουμε αγώνες τουλάχιστον ίσης “αξίας”, με αυτούς που είχαν διοργανώσει αυτοί, διότι καθήκον και υποχρέωση και βασικός καταστατικός σκοπός της ομοσπονδίας μας είναι η βελτίωση και προώθηση των πάσης φύσεως αγώνων μοτοσυκλέτας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Β. Όσον αφορά την πίστα ΜΧ Μεγαλόπολης, η οποία, με μεγάλη μας χαρά, επαναδραστηριοποιήθηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο, μετά από κάποια χρόνια απουσίας στο αγωνιστικό στερέωμα του ΜΧ, ισχύουν όλα τα παραπάνω επακριβώς με ευχαριστίες στο κ. δήμαρχο Μεγαλόπολης αυτή τη φορά για την εμπιστοσύνη του στην ομοσπονδία μας, επιπλέον δε σας πληροφορούμε ότι μας ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επικοινωνήσουμε με το σωματείο αυτό, το οποίο καθ’ ότι μπορούμε να γνωρίζουμε, δεν μπορεί να είναι αθλητικό σωματείο με την έννοια του ισχύοντος Αθλητικού Νόμου 2725/1999 και συνεπώς δεν μπορεί να διοργανώνει αθλητικούς αγώνες μοτοσυκλέτας, επιπλέον δε, πολύ λίγα περιθώρια συνεννόησης θα είχαμε με την διοίκησή του, όταν, όπως είναι γνωστό, σε αγώνα enduro που διοργάνωσε στην περιοχή Τρίπολης προ μηνός περίπου, χωρίς προηγουμένως να επικοινωνήσει ουδείς με εμάς από την λέσχη αυτήν άφησαν να γίνουν γνωστά και υιοθέτησαν πράγματα ανυπόστατα και ψευδή για την ομοσπονδία μας.

Περισσότερα για το θέμα αυτό, στην σελίδα 158 του τεύχους 134 του περιοδικού μοτοσυκλέτας 0-300.

Γ. Απάντηση στα δυο άλλα ερωτήματά σας για τα οποία θα ήθελα κάποια ειδικότερη εξήγηση από εσάς όπως είναι διατυπωμένα θα σας παρακαλούσα να σας δώσουν οι αρμόδιες επιτροπές (επιτροπή motocross και τεχνική επιτροπή) της ΟΜΕ, στην συνάντηση που θα έχουμε με τους οδηγούς αγώνων μοτοσυκλέτας την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2005 στο ξενοδοχείο Holiday Inn ώρα 18:30, του παρόντος επέχοντος και θέση προσκλήσεως προς εσάς, για το γεγονός αυτό.

Με εκτίμηση
ΟΜΕ

Δεν ξέρω πως σας φαίνεται εσάς, εγώ δεν έμεινα ευχαριστημένος με τις απαντήσεις. Αντιφάσεις, ανακοινώσεις μόνο και μόνο για να πλήξουμε τον αντίπαλο αλλά πουθενά καμία πρόταση για το πώς θα γίνουν οι αγώνες καλύτεροι. Η ΟΜΕ (όπως και η ΑΜΟΤΟΕ) δείχνουν πως θέλουν αυτοί να αποφασίζουν για την τύχη των αγώνων στην Ελλάδα αλλά στερούνται ιδεών και οράματος. Μένει να δούμε αν την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Holiday Inn θα πάρουμε σαφείς απαντήσεις.

Τις εντυπώσεις τις κερδίσατε κύριοι της ομοσπονδίας ΟΜΕ αλλά φοβάμαι πως δεν είναι οι θετικές.

Συντάκτης Άρθρου : Δημήτρης Γιουβρής