Παρακάτω θα διαβάσετε, αυτούσιο την ανακοίνωση του σωματείου ΑΣΟΑΜ σχετικά με την κατάσταση των πρωταθλημάτων motocross στη χώρα μας.

Σκόπιμα τονίσαμε την προτελευταία παράγραφο του κειμένου που απέστειλε ο ΑΣΟΑΜ, η οποία συνοψίζει τα κακώς κείμενα στο Ελληνικό motocross με την παρακάτω φράση

“πως αλλιώς θα μπορούσαν να συμβούν όλα αυτά”

Άποψη για την οποία διαφωνούμε εμείς ως enduro.gr αλλά είναι σεβαστή. Ας μας κατονομάσει ο πρόεδρος του ΑΣΟΑΜ ποιοι είναι αυτοί, που εύκολα κατηγορεί ως αφελείς και έχοντες σκοπιμότητα, αυτοί που άφησαν με την σιωπή τους να συμβούν όλα αυτά στους αγώνες motocross, μιας και είναι τόσο σοβαρά. Μέχρι τότε ας αναλογιστεί το ΔΣ του ΑΣΟΑΜ πόσο αφελείς είναι αυτοί που συμφώνησαν με την ΕΛΠΑ στην αρχή του πρωταθλήματος για να έχουν “άποψη” στα συμβούλια της! Ποιος εξυπηρετεί σκοπιμότητες όταν το ΔΣ του ΑΣΟΑΜ αναφέρεται σε μια υπόθεση (αθλητής Σ. Γαλατιανός) η οποία εκκρεμεί; Συμμετέχοντας το ΔΣ του ΑΣΟΑΜ στους κατά τα άλλα “απογοητευτικούς” αγώνες της ΟΜΕ δεν νομιμοποιεί το έλλειμμα κανονισμών;

Διάθεση απολογητική δεν έχω, όμως επιτρέψτε μου να τονίσω κάτι ακόμα. Κανείς δεν έχει το θάρρος ή το θράσος να παραδεχτεί, “φταίω και εγώ” για αυτήν την κατάσταση στους Ελληνικούς αγώνες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Α.Σ.Ο.Α.Μ.

Το Δ.Σ. του Α.Σ.Ο.Α.Μ., εν όψει της διεξαγωγής 2 πανελληνίων πρωταθλημάτων Motocross το 2007 αποφάσισε να εκτιμήσει την κατάσταση μετά την έναρξη των εν λόγω πρωταθλημάτων και να τοποθετηθεί σχετικά. Εν τω μεταξύ συνεργάστηκε και συνεργάζεται με όποιον διοργανωτικό φορέα ζήτησε ή θέλησε να ζητήσει την συνδρομή του.

Πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων, ο υπεύθυνος αγωνιστικού της ΕΛΠΑ Κος Αλ. Μανιατόπουλος, ζήτησε την συμμετοχή του ΑΣΟΑΜ στην σύνθεση της ΕΘΕΑΜ του 2007-8 και αφού δόθηκαν οι επί μέρους εξηγήσεις, εκπρόσωπος του ΑΣΟΑΜ έγινε μέλος της ΕΘΕΑΜ, καταθέτοντας 2 βασικά αιτήματα (σε 1η φάση): Την δημοσίευση ετήσιου προγράμματος όταν αυτό θα ήταν εξασφαλισμένα δυνατόν να διεκπεραιωθεί, και εφαρμογή των κανονισμών, ακόμα και των υπαρχόντων αφού, τα τελευταία χρόνια, ήταν και είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ζήτημα κανονισμών αλλά εφαρμογής τους. Αιτήματα που έγιναν δεκτά ως απολύτως λογικά αλλά, όπως φαίνεται παρακάτω, αγνοήθηκαν.

Ταυτόχρονα, ήλθε σε συνάντηση με το Προεδρείο της ΟΜΕ, ζητώντας τα ίδια και μάλιστα πιο συγκεκριμένα εδώ, αφού η ΟΜΕ δεν έχει δημοσιευμένους Κανονισμούς. Το Προεδρείο της ΟΜΕ δεσμεύθηκε για την τήρηση του προγράμματος αλλά και για την δημοσίευση των Κανονισμών ταυτόχρονα με την διεξαγωγή του 1ου αγώνα στις 11/3/07 στην Πάτρα.

Ημερολογιακά, ο 1ος αγώνας του πρωταθλήματος ΟΜΕ, προηγήθηκε, τα μέλη του ΑΣΟΑΜ έδωσαν το παρών, αλλά απογοήτευση, λόγω των πολλαπλών διοργανωτικών προβλημάτων τα οποία δεν θα μπορούσαν να «κανονιστούν» αφού το έλλειμμα των κανονισμών έμεινε έλλειμμα και μένει έτσι έως σήμερα (δεν γνωρίζουμε τους κανονισμούς της ΟΜΕ). Οφείλουμε όμως να παραδεχθούμε ότι η ΟΜΕ, με διάφορους τρόπους καταφέρνει να συγκεντρώνει πλειάδα ατόμων μέσα και έξω από τις πίστες.

Από την άλλη, η ΕΘΕΑΜ-ΕΛΠΑ «κατάφερε» να ανακοινώσει 3 διαφορετικά ημερολογιακά προγράμματα προκαλώντας σύγχυση, δηλώνοντας όμως ότι το 3ο είναι τελικό και σίγουρα δυνατόν να ακολουθηθεί επακριβώς. Στον 1ο αγώνα εδώ (15/4/07 Μεγαλόπολη) μάθαμε με έκπληξη από τον Πρόεδρο της ΕΘΕΑΜ ότι ο 2ος αγώνας μάλλον δεν θα γίνει (είχε λέει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, 15 ημέρες πριν την διεξαγωγή του), ενώ η πολύ καλή διοργανωτική προσπάθεια της ΛΕΜΟΤ «πληγώθηκε» από 2 διοργανωτικά λάθη, με το ένα και σημαντικότερο, τον αποκλεισμό ενός κορυφαίου αθλητή μας (Σ.Γαλατιανός) να μένει, επισήμως, ένα αδιευκρίνιστο συμβάν, παρά την γραπτή αίτησή μας (αποκλεισμός απόλυτα άδικος! όπως συνηγορούν όλες οι ενδείξεις). Ταυτόχρονα, εκεί επιτόπου διαπιστώσαμε ότι μέρη των Κανονισμών είχαν αλλάξει εν αγνοία μας, χωρίς καμία εξήγηση. Και τις επόμενες ημέρες, ο ΑΣΟΑΜ ενημερώθηκε ΤΥΧΑΙΑ ότι ο 2ος αγώνας θα διεξαχθεί σε άλλη τοποθεσία και με άλλον διοργανωτή από τα ορισμένα, ξανά στην Μεγαλόπολη (πλήγμα στην σοβαρότητα αλλά και στην πανελλήνια διασπορά του θεσμού).

Ετσι λοιπόν φτάσαμε στην ταυτόχρονη διεξαγωγή 2 πρωταθληματικών αγώνων, έναν στα Τρίκαλα (ΟΜΕ) και έναν στην Μεγαλόπολη (ΕΛΠΑ), αγώνες με απουσίες αναβατών εκατέρωθεν, φυσιολογική μείωση του συναγωνισμού, πτώση επιπέδου κ.λ.π..

Μια διάσπαση που μοιάζει σαν προαποφασισμένη και «ευλογούμενη» και από τις 2 Αρχές, αφού, την 1η Απριλίου στην διοργάνωση του 2ου Βαλκανικού αγώνα Motocross στην Χαλκίδα από την ΕΛΠΑ, η χώρα μας «κατέκτησε» το θλιβερό ρεκόρ να είναι η πρώτη χώρα που σε αγώνα Εθνών, συμμετείχε με 2 Εθνικές Ομάδες (!), μια επίσημη καθιέρωση εμφυλίου πολέμου (!). Και αυτό με την σύμφωνη γνώμη αμφοτέρων των ΕΛΠΑ – ΟΜΕ. Οι οποίες μάλιστα συνέπραξαν σε έναν αγώνα φιάσκο, σε έναν αγώνα δυσφήμηση του Motocross, σε έναν αγώνα που θάμπωσε την πολιτικά και ουσιαστικά κυρίαρχη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Έναν επικίνδυνο αγώνα, έξω από όλους τους Κανονισμούς, με πολλούς τραυματισμούς, έναν αγώνα απόλυτης σκοπιμότητας αφού στον 3ο αγώνα του θεσμού (Βαλκανικό Κύπελλο) στην Ρουμανία 2 εβδομάδες αργότερα, αμφότερες οι ΕΛΠΑ-ΟΜΕ έλαμψαν με την απουσία τους…

Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε το μέγεθος της θλιβερότητας όλων των παραπάνω, ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι βρισκόμαστε στο 2007, 36 χρόνια μετά την επίσημη έναρξη των αγώνων ΜΧ στην Ελλάδα. Είναι πασιφανές.

Θα πρέπει όμως να σταθούμε στο θλιβερό έλλειμμα Τύπου που χαρακτηρίζει την εποχή μας (πως αλλιώς θα μπορούσαν να συμβούν όλα αυτά), Τύπος ο οποίος περί άλλων τυρβάζει, με τους ειδικούς συντάκτες να σιωπούν, είτε από σκοπιμότητα, είτε από αφέλεια (το αποτέλεσμα είναι το ίδιο).

Το Δ.Σ. του ΑΣΟΑΜ, για να διαφυλάξει το κύρος του θα παραμείνει εκτός των διαδικασιών που δρομολογούν εξελίξεις όπως οι αναφερόμενες παραπάνω, και θα καλέσει ΟΛΑ τα μέρη σε μια κοινή συνάντηση που, πιθανώς, θα βγάλει το ελληνικό Motocross από το τέλμα που οδηγείται. Οποιος Φορέας ενδιαφέρεται, το asoam1@yahoo.com θα περιμένει την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. του ΑΣΟΑΜ