Το παρόν δελτίο τύπου σχετίζεται με την πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο Σύλλογος στην Αθήνα την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου και την συνάντηση που είχαν με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Κο Σταύρο Δουβή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύλλογος Αναβατών Μοτοσυκλέτας Enduro
Συνάντηση με τον ΓΓΑ

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009,
Στον απόηχο της επιτυχημένης κίνησης διαμαρτυρίας του ΣΑΜΕ, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε για τα αποτελέσματα της συζήτησης των μελών του Δ.Σ με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, κ. Σταύρο Δουβή, καθώς και να σας ενημερώσουμε για τις μετέπειτα δυναμικές κινήσεις μας, ζητώντας παράλληλα την σύμπραξη και υποστήριξη όλων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη απόφαση. Είναι χρέος μας να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους φίλους αναβάτες του enduro οι οποίοι βρέθηκαν την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009 στο κέντρο της Αθήνας, ενισχύοντας με την παρουσία τους την κίνηση.

Τι ειπώθηκε
Σε συνέχεια της συνάντησης της 3η Δεκεμβρίου 2008, ο Γενικός Γραμματέας δέχτηκε στο γραφείο του τους εκπροσώπους του ΣΑΜΕ, αποδεικνύοντας την σχέση εμπιστοσύνης που οι κινήσεις του προεδρείου έχουν χτίσει με τους εκπροσώπους της πολιτείας. Η συζήτηση προχώρησε αμέσως στα φλέγοντα ζητήματα της επικείμενης αναγνώρισης, κι αφού το προεδρείο του ΣΑΜΕ ξεκαθάρισε πως η εξέλιξη στο εν λόγω ζήτημα έχει αποκτήσει πλέον μορφή επείγουσας απαίτησης όλων των εμπλεκομένων στον χώρο, ξεκινώντας από τους ίδιους τους αναβάτες και συνεχίζοντας με τις εταιρείες μοτοσυκλετών, ακόμη και τις ανά την Ελλάδα λέσχες μοτοσυκλέτας.
Η απάντηση ήταν άμεση εκ μέρους του κ. Δουβή, ο οποίος μας ζήτησε να μην ακολουθήσουμε η στηρίξουμε καμιά αθλητική διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στις αμέσως ερχόμενες εβδομάδες, χωρίς πρώτα να υπάρξει επίσημη αναγνώριση μίας ομοσπονδίας από την ΓΓΑ. Ο ΓΓΑ ξεκαθάρισε με τα λεγόμενά του στα μέλη του προεδρείου πως έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα της επικείμενης αναγνώρισης, δηλώνοντας πως γνωρίζει ακόμη και για το ζήτημα των “σωματείων μαϊμού”. Επίσης έκανε γνωστό πως σε όλες τις μέχρι τώρα συναντήσεις των εκπροσώπων ΑΜΟΤΟΕ, ΠΟΜ και ΟΜΕ, οι συζητήσεις έχουν κυριολεκτικά τιναχτεί στον αέρα από όλες τις πλευρές, κάθε φορά και από διαφορετική κατεύθυνση, και ενώ όλα ήταν έτοιμα για αναγνώριση ενιαίας ομοσπνδίας.
Ο ίδιος ο ΓΓΑ γνωρίζει πως πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και καθόσον οι ήδη υπάρχουσες ομοσπονδίες δεν πρόκειται να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση, η πρωτοβουλία για την αναγνώριση θα παρθεί εξολοκλήρου από τους εκπροσώπους της πολιτείας. Ο κ. Δουβής δήλωσε πως η ομοσπονδία η οποία θα αναγνωριστεί θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τα ζητήματα γύρω από τον χώρο της μοτοσυκλέτας, μη έχοντας την γενικότερη μορφή ομοσπονδίας μηχανοκίνητου αθλητισμού με ό,τι αυτό περιλαμβάνει.
Η στάση των μελών του ΣΑΜΕ ήταν ξεκάθαρη ως προς το γεγονός πως στόχος όλων μας είναι η αναγνώριση μιας ενιαίας και αδιαίρετης ομοσπονδίας η οποία θα εφαρμόσει τις προσταγές του Αθλητικού Νόμου, άσχετα με πρόσωπα και όποια συμφέροντα. Ο ΓΓΑ διαβεβαίωσε τα μέλη του ΣΑΜΕ πως στην αμέσως επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων των υπαρχόντων ομοσπονδιών, θα κληθεί να είναι παρόν κι ένας εκπρόσωπος των αναβατών. Κλείνοντας, ζήτησε την στήριξή όλων των αναβατών στην όποια απόφαση παρθεί εκ μέρους της πολιτείας, κάτι που όπως τον διαβεβαίωσαν τα μέλη του προεδρείου θα το έχει.

Οι κινήσεις μας
Με τα λεγόμενά του, ο κ. Δουβής ξεκαθάρισε το τοπίο στο ζήτημα της επικείμενης αναγνώρισης, ενισχύοντας στην ουσία ένα σενάριο το οποίο είχε εξεταστεί στο πρόσφατο διοικητικά συμβούλια του ΣΑΜΕ. Η χαρακτηριστική φράση “σας ζητώ να μην ακολουθήσετε κανένα πρωτάθλημα, καθώς η αναγνώριση βρίσκεται στο τελικό της στάδιο” μας δίνει την τελική αφορμή να πρωοθήσουμε το σχέδιο προσωρινής αποχής μας από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα των υπαρχόντων ομοσπονδιών, μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της αναγνώρισης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο κ. Δουβής έχει δεχθεί αρκετές πιέσεις από διάφορες πλευρές για αναγνώριση ομοσπονδίας, μεταξύ των οποίων και εκ μέρους της διοίκησης της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία αναγνωρίζει τα σημαντινότατα ωφέλη από μια τέτοια κίνηση στο γενικότερο καλό του χώρου. Ο κ. Δουβής μας ξεκαθάρισε ότι παρά τις αντικρουόμενες πολιτικές πιέσεις η αναγνώριση είναι ένα ζήτημα το οποίο θα λήξει, και θα λήξει άμεσα.
Ως εκ τούτου, καλούμε όλα τα μέλη μας, αλλά και το σύνολο των αναβατών μοτοσυκλέτας ασχέτως αθλήματος, να στηρίξουν αυτή την απόφαση με σαφή στόχο να δοθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα. Ο ΣΑΜΕ στηρίζει και επικροτεί τα λεγόμενα του κ. Δουβή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται στο αμέσως επόμενο διάστημα να μείνει άπραγος. Οι ήδη προγραμματισμένες εκ μέρους μας κινήσεις αφορούν στα εξής:

1. Με αρχή την ερχόμενη Δευτέρα ο ΣΑΜΕ πρόκειται να αποστέλει σε καθημερινή βάση επιστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και fax προς το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, με ειδική σύσταση προς τον ίδιο τον υπουργό.

2. Σημαντική προταιρεότητα στην ατζέντα του ΣΑΜΕ θα είναι η προσπάθεια συσπείρωσης με κάθε μέσο όλων των αρμόδιων φορέων – συλλόγων οι οποίοι αποτελούν τα όργανα των λοιπών αθλημάτων της μοτοσυκλέτας.

3. Σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και για ένα εύλογο χρονικό περθώριο δύο εβδομάδων, εάν το ζήτημα της αναγνώρισης δεν έχει ακόμη επιλυθεί, να προχωρήσουμε εκ νέου σε κίνηση – πορεία διαμαρτυρίας, με όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή από όλους τους κλάδους του δίτροχου μηχανοκίνητου αθλητισμού.

4. Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη, και ως εκ τούτου πρόκειται να δημιουργήσουμε μια ειδική ονομαστική και ενυπόγραφη λίστα με τους αναβάτες οι οποίοι θα στηρίξουν την επιλογή της προσωρινής αποχής από όποια αθλητική διοργάνωση. Ενδεικτικά αναφέρεται πως όλα τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΜΕ έχουν ήδη καταγράψει το όνομά τους στην εν λόγω λίστα.

Πιστεύουμε πως οι κινήσεις μας δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν από τον χώρο των υπαρχόντων ομοσπονδιών να μείνει άπραγος και θα ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις από όλες τις πλευρές για αναγνώριση. Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια, πιστεύοντας πως στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα μόνο μια ανάλογη ριζοσπαστική λύση μπορεί να βοηθήσει. Είμαστε ανοικτοί σε όποιες προτάσεις, υποδείξεις από τα μέλη του συλλόγου μας, αλλά και όλου του χώρου γενικότερα και περιμένουμε την στήριξή σας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΑΜΕ

———————————————————-
Γραφείο Τύπου ΣΑΜΕ
same.enduro@gmail.com