Στον δεύτερο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος motocross στην Ισπανία, ο Stefan Everts έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα και ανταμείφθηκε με την πρώτη θέση της ΜΧ1. Ο Tyla Rattray κέρδισε ξανά στην ΜΧ2, χωρίς αυτή την φορά να κατακτήσει κάποιο από τα δύο σκέλη.

Πρώτο σκέλος ΜΧ2
Η πίστα ήταν περίεργη και επικίνδυνη, ήταν αλλού στεγνή και αλλού βρεγμένη, με γλίτσα και υπήρχαν κομμάτια με πολύ λάσπη από την βροχή του Σαββάτου. Με την πτώση της μπάρας ο Antonio Cairoli έφυγε πολύ καλά, πήρε οριακά την εκκίνηση από τον Chistophe Pourcel που ανέλαβε να οδηγήσει τον αγώνα. Όταν οι θέσεις σταθεροποιήθηκαν ο C.Pourcel o Alessio Chiodi με τον Kenneth Gundersen και τον Mark deReuver έδειχναν να απομακρύνονται ενώ ο Tyla Rattray είχε μια πτώση μένοντας αρκετά πίσω. Ο C.Pourcel είχε και αυτός μια πτώση επιτρέποντας στον Chiodi και τον Gundersen που είχε πλησιάσει, να παλεύουν μόνοι τους για την πρωτοπορία. Ο Gundersen τελικά κατάφερε να σπάσει την αντίσταση του Chiodi πέρασε μπροστά και χάθηκε από το οπτικό πεδίο των υπολοίπων. Το ενδιαφέρον έτσι μεταφέρθηκε στην μάχη της τρίτης θέσης, μεταξύ του deReuver και του C.Pourcel με τον πρώτο να έχει περάσει τον δεύτερο και να κρατάει την θέση ενώ ο C.Pourcel πίεζε όλο και πιο πολύ. Στο τέλος ο Gundersen πήρε την πρώτη νίκη της καριέρας του στην κατηγορία με τον Chiodi δεύτερο, λίγο μπροστά από τον τρίτο deReuver και τον τέταρτο C.Pourcel. Την πέμπτη θέση κατέλαβε τελικά ο Rattray, με έκτο τον αδερφό του C.Pourcel, τον Sebastien, που είχε πολλές πτώσεις και αυτός.

Αποτελέσματα Bellpuig MX2 πρώτο σκέλος
1   12 Gundersen Kenneth Yamaha
2    5 Chiodi Alessio Yamaha
3   14 de Reuver Marc KTM
4  377 Pourcel Christophe Kawasaki
5   16 Rattray Tyla KTM
6   90 Pourcel Sebastien Kawasaki
7    8 Nunn Carl KTM
8  211 Mackenzie Billy Yamaha
9    7 Seguy Luigi Yamaha
10  19 Philippaert, David KTM

Πρώτο σκέλος ΜΧ1
Η εκκίνηση του σκέλους ήταν υπόθεση Everts καθώς και η πρωτοπορία του αγώνα. Χωρίς να καταφέρει να κάνει διαφορά ένοιωθε την μάχη που γινόταν πίσω του για την δεύτερη θέση μεταξύ των Jonathan Barragan, Tanel Leok και Kevin Strijbos. Λίγο πιο πίσω ο Sebastian Torlelli δεν είχε καλή εκκίνηση και προσπαθούσε να ανέβει από την έκτη θέση. Γρήγορα η μάχη της δεύτερης θέσης βρήκε προσωρινό νικητή τον Leok που έβαλε στόχο τον Everts, επιχειρώντας επίθεση στον τέταρτο γύρο, χωρίς όμως επιτυχία. Στον επόμενο γύρο ο Everts είχε μια μικρή πτώση που τον έστειλε στην πέμπτη θέση και λίγο πιο κάτω πτώση είχε και ο Leok δίνοντας έτσι την πρωτοπορία του αγώνα στον Strijbos. Με τρομερό πείσμα ο Everts απαλλάχτηκε από την πίεση του Steve Ramon και κέρδισε την μεγάλη μάχη για την τρίτη θέση με τον Barragan. Την καρό σημαία είδε πρώτος ο Strijbos που αν και τυχερός οδήγησε έξυπνα, με δεύτερο τον Leok να ανταμείβει την Kawasaki για την επιλογή της. Μετά από ένα θαυμάσιο αγώνα ο Everts πήρε την τρίτη θέση από τον ισπανό αναβάτη Barragan, που έδωσε μεγάλη μάχη μέσα σε επιδοκιμασίες από τους συμπατριώτες του, τερματίζοντας τέταρτος προδομένος από τις δυνάμεις του. Αν και είχε κακή εκκίνηση ο Ken deDycker βρήκε τον δρόμο του για την πέμπτη θέση, ενώ στην έκτη τερμάτισε ο Ramon που έκανε ένα σταθερό αγώνα. Όσο για τον Tortelli οι δύο πτώσεις που είχε δεν του άφησαν περιθώριο για κάτι καλύτερο από την έβδομη θέση.

Αποτελέσματα Bellpuig MX1 πρώτο σκέλος
1   24 Strijbos Kevin Suzuki
2   12 Leok Tanel Kawasaki
3   72 Everts Stefan Yamaha
4    7 Barragan Jonathan KTM
5    9 de Dycker Ken Honda
6   11 Ramon Steve Suzuki
7 103 Tortelli Sebastien KTM
8   25 Bill Julien Yamaha
9   10 Noble James Honda
10   4 Melotte Cedric Yamaha

Δεύτερο σκέλος ΜΧ2
Και αυτήν την εκκίνηση την καθάρισε ο Cairoli μόνο που αυτήν την φορά φρόντισε να κρατήσει την πρώτη θέση αποφεύγοντας τις περιπέτειες του πρώτου σκέλους με κλεισίματα και πτώσεις. Πίσω του ο deReuver έκανε προσπάθειες να τον πλησιάσει αλλά έβλεπε τον Rattray να έρχεται απειλητικά από την τρίτη θέση και φύλαξε δυνάμεις. Ο δυνατός ρυθμός του Rattray του έδωσε άκοπα την δεύτερη θέση και τώρα προσπαθούσε αυτός να πιάσει τον Cairoli. Από την τέταρτη θέση ερχόταν με καταιγιστικό ρυθμό ο Billy Mackenzie καταφέρνοντας να περάσει τρίτος και να έχει σε απόσταση βολής τον Rattray. Η πίστα όμως είχε γίνει πολύ δύσκολη με σαμάρια και λούκια και το λάθος παραμόνευε σε κάθε της μέτρο, απορροφώντας έτσι και τις τελευταίες δυνάμεις των αναβατών. Χωρίς λάθη και με ιδιαίτερη όρεξη από την αρχή, ο Cairoli πήρε την πρώτη νίκη της χρονιάς μπροστά από τον Rattray που δεν ρίσκαρε την πρώτη θέση στο σύνολο, τερματίζοντας δεύτερος. Τρίτος τερμάτισε Mackenzie στο σκέλος αλλά και στο σύνολο, δικαιώνοντας τους άγγλους δημοσιογράφους που έλεγαν ότι είναι πολύ γρήγορος φέτος. Φοβερή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο πορτογάλος Rui Gancalves καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μπροστά από τον πέμπτο deReuver που μάλλον και αυτός δεν ρίσκαρε την δεύτερη θέση στο σύνολο. Η εξάδα έκλεισε με τον David Phillipaerts που ακόμα μετράει τις πτώσεις που είχε και στα δύο σκέλη.

Αποτελέσματα Bellpuig MX2 δεύτερο σκέλος
1     1 Cairoli Antonio Yamaha
2   16 Rattray Tyla KTM
3 211 Mackenzie Billy Yamaha
4   10 Goncalves Rui KTM
5   14 de Reuver Marc KTM
6   19 Philippaerts David KTM
7 377 Pourcel Christophe Kawasaki
8 250 Guarneri Davide Yamaha
9    7 Seguy Luigi Yamaha
10  5 Chiodi Alessio Yamaha

Δεύτερο σκέλος ΜΧ1
Το δεύτερο σκέλος της ΜΧ1 ήταν απόλαυση να παρακολουθείς ένα συγκεντρωμένο και απόλυτα αποφασισμένο Everts να οδηγεί προς την νίκη. Μπαίνοντας μπροστά από την εκκίνηση ο Everts δεν άφησε περιθώρια σε κανένα. Όσο και αν προσπάθησαν οι Brian Jorgensen, Leok και Barragan να τον κυνηγήσουν στους πρώτους γύρους, ο πρωταθλητής είχε μπει για να κερδίσει. Η δεύτερη θέση και αυτή ξεκαθάρισε νωρίς, με τον Leok να μην απειλείτε από κανένα. Η μάχη έγινε για την τρίτη θέση και για τις υπόλοιπες πίσω από την τέταρτη. Ο Cedric Melotte αφού ξεμπέρδεψε γρήγορα από τον Barragan και τον Jorgensen για την τρίτη θέση ένοιωσε την ουσιαστική απειλή του Ramon που ανέβασε ρυθμό προς το τέλος του αγώνα. Πιο πίσω ένα μοναδικό θέαμα για τα GP, με έξη αναβάτες να προσπερνούν ο ένας τον άλλο και τις θέσεις να αλλάζουν πολλά χέρια γύρο με τον γύρο. Ο Everts μπροστά δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα κερδίζοντας το σκέλος και τον αγώνα, με δεύτερο τον Leok(και στο σύνολο) να δείχνει πως είναι ο μόνος ικανός να διεκδικήσει τον τίτλο από τον Everts. Τρίτος τερμάτισε στο σκέλος και στο σύνολο ο Ramon, μετά από καταπληκτικό ρυθμό στο τέλος του αγώνα, αφήνοντας τέταρτο τον Melotte που και αυτός έκανε ένα καλό αγώνα. Μετά από πτώσεις και πολλές μάχες ο Tortelli αναρριχήθηκε από την 14η θέση στην πέμπτη, ψάχνοντας ακόμα τα συστατικά του 1998 για να κερδίσει τον Everts. Από την μάχη των έξη αναβατών κερδισμένος βγήκε ο Ken deDycker τερματίζοντας έκτος.

Αποτελέσματα Bellpuig MX1 δεύτερο σκέλος
1  72 Everts Stefan Yamaha
2  12 Leok Tanel Kawasaki
3  11 Ramon Steve Suzuki
4   4 Melotte Cedric Yamaha
5 103 Tortelli Sebastien KTM
6   9 de Dycker Ken Honda
7   7 Barragan Jonathan KTM
8  36 Priem Manuel Yamaha
9   6 Leuret Pascal Honda
10  8 Jorgensen Brian Honda

Βαθμολογίες
ΜΧ1
1 Everts Stefan 92
2 Leok Tanel 82
3 Tortelli S. 77
4 Ramon Steve 69
5 de Dycker Ken 61
6 Strijbos K. 60
7 Barragan J. 59
8 Melotte C. 54
9 Leuret Pascal 47
10 Priem Manuel 30

ΜΧ2
1 Rattray Tyla 83
2 de Reuver M. 74
3 Gundersen K. 64
4 Pourcel C. 64
5 Philippaerts D. 59
6 Cairoli A. 53
7 Chiodi A. 48
8 Nunn Carl 47
9 Mackenzie B. 45
10 Pourcel S. 44

Φωτογραφίες: Massimo Zanzani