Κατακτώντας ότι υπήρχε σε πρώτη θέση στην Uddevalla της Σουηδίας η ΚΤΜ είδε την μεγάλη της επένδυση στην ΜΧ1 τον Max Nagl να κερδίζει τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας A.Cairoli, και τον πολύ αγαπητό σε όλα τα paddocks Rui Goncalves αγκαλιά με την τέταρτη φετινή του νίκη. Η ημέρα όμως δεν είχε μόνο χαρές για την αυστριακή εταιρία.

Τα θλιβερό γεγονός ήταν ότι ο πρωτοπόρος την βαθμολογίας της ΜΧ2 και οδηγός της ΚΤΜ Marvin Musquin μετά από απόφαση δικαστηρίου υποχρεώθηκε να αγωνιστεί με την παλιά του ομάδα την NGS Honda στην Σουηδία, πράγμα αδύνατον πρώτον γιατί οι ομάδα είχε αντικαταστήσει τον Musquin μετά την αποχώρηση του και κατά δεύτερον ο ίδιος επιθυμεί να αγωνιστεί στην ΚΤΜ. Η ιστορία ξεκινάει περίπου είκοσι μήνες πριν όταν η NGS Honda δεν τήρησε το συμβόλαιο της και άρχισε να μην καταβάλει τους μισθούς του Musquin γεγονός που συνεχίστηκε για 17 μήνες και παράλληλα δεν κατέβαλε και τα bonus για τα βάθρα και την πρωτοπορία στην βαθμολογία. Ο Musquin βρισκόταν από την αρχή της χρονιάς σε επικοινωνία με την ομάδα της ΚΤΜ για ενδεχόμενη συνεργασία το 2010 και όταν αποφάσισε να μην συνεχίσει με την Honda η ΚΤΜ του πρόσφερε την μοτοσικλέτα του τραυματία Shaun Simpson λογικά χωρίς συμβόλαιο αφού ο Musquin δεν είχε λύσει το συμβόλαιο με την Honda. Αποτέλεσμα ήταν η NGS Honda να προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα που στο δικαστήριο λήφθηκε η προσωρινή απόφαση της συμμετοχής του Musquin με την παλιά του ομάδα μέχρι να βγει η οριστική απόφαση. Αν και το περιστατικό κόστισε πολλούς βαθμούς στον Musquin ωστόσο ο Γάλλος παραμένει μπροστά στην βαθμολογία μετά και το GPτης Σουηδίας.

Νίκη σε κάθε αγώνα είναι ο στόχος του Nagl και ελπίζει να τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα

Κατηγορία ΜΧ1
Στην Σουηδία η κυριαρχία του Antonio Cairoli στην κατηγορία τέθηκε υπό αμφισβήτηση κυρίως από τον Max Nagl που έδειξε ότι χωρίς να έχει την κλάση του Ιταλού, έχει την ικανότητα να τον κοντράρει τουλάχιστον στους αγώνες γιατί το πρωτάθλημα δύσκολα θα το χάσει ο Cairoli. Στο πρώτο σκέλος ο Nagl δεν ασχολήθηκε να πάρει την εκκίνηση γιατί αυτήν την είχε σίγουρη, φρόντισε όμως παράλληλα να κλείσει τον Cairoli μετά την πτώση της μπάρας δίνοντας το δικαίωμα σε αρκετό κόσμο να βρεθεί μπροστά από τον Σικελό. Ο Nagl παρόλα αυτά δεν πήρε την πρωτοπορία εύκολα καθώς ο Ken deDycker τον παρενοχλούσε σε όλη την διάρκεια του σκέλους. Στο τέλος όμως ο Γερμανός κράτησε χαρακτήρα και επικράτησε του Βέλγου γίγαντα. Πολύ καλά μετά την εκκίνηση έφυγαν και οι οδηγοί της Rinaldi Yamaha Josh Coppins και David Philippaerts αλλά γρήγορα τους πέρασε ο Clement Desalle για να εδραιωθεί στην τρίτη θέση. Προς το τέλος του σκέλους όμως ο Desalle θα έβλεπε τον Cairoli πίσω του που ερχόταν από την δέκατη θέση και από μια μεγάλη μάχη με τον Philippaerts. Στο τέλος ο Desalle κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Cairoli τερματίζοντας τρίτος και τέταρτος αντίστοιχα. Πέμπτος τερμάτισε ο Philippaerts με έκτο τον Coppins. Στο δεύτερο σκέλος ο Cairoli απέφυγε τις κακοτοπιές στην εκκίνηση και βρέθηκε πίσω από τον Nagl που έστριψε για άλλη μια φορά πρώτος. Πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου όμως ο Cairoli πήρε την πρωτοπορία και δεν την άφησε μέχρι και τον τερματισμό για να πάρει την δεύτερη θέση στο σύνολο. Ο Nagl πήρε μια εντυπωσιακή δεύτερη θέση καθώς δεν άφησε τον Cairoli να απομακρυνθεί τερματίζοντας πολύ κοντά του και φυσικά κερδίζοντας το τρίτο του φετινό GP. Από την αρχή του σκέλους Philippaerts και deDycker έδιναν την μάχη για την τρίτη θέση χωρίς όμως να αλλάξουν θέσεις σε ολόκληρο το σκέλος τερματίζοντας τρίτος και τέταρτος αντίστοιχα. Ο deDycker ήταν αυτός όμως που τελικά συμπλήρωσε το βάθρο. Κλή εκκίνηση είχε και αυτήν την φορά ο Desalle αλλά αρκέστηκε στην πέμπτη θέση μπροστά από τον έκτο Coppins που άντεξε στην πίεση του Tanel Leok.

Αποτελέσματα Uddevalla, πρώτου σκέλους κατηγορίας ΜΧ1
1 Nagl, Maximilian KTM
2 de Dycker, Ken Suzuki
3  Desalle, Clement Honda
4 Cairoli, Antonio Yamaha
5 Philippaerts, David Yamaha
6 Coppins, Joshua Yamaha
7 Leok, Tanel Yamaha
8 Aranda, Gregory Kawasaki
9 Swanepoel, Gareth Kawasaki
10 Mackenzie, Bryan Honda

M.Nagl, A.Cairoli και K.deDycker οι
νικητές της ΜΧ1

Αποτελέσματα Uddevalla, δεύτερου σκέλους κατηγορίας ΜΧ1
1 Cairoli, Antonio Yamaha
2 Nagl, Maximilian KTM
3 Philippaerts, David Yamaha
4 de Dycker, Ken Suzuki
5 Desalle, Clement Honda
6 Leok, Tanel Yamaha
7 Coppins, Joshua Yamaha
8 Vuillemin, David Kawasaki
9 Swanepoel, Gareth Kawasaki
10 Bill, Julien  Aprilia

Ακολουθούν γνήσιοι αμμουδεροί αγώνες και εκεί ο Goncalves είναι το φαβορί

Κατηγορία ΜΧ2
Στην Σουηδία ο Ken Roczen μπορεί να μην κέρδισε τον αγώνα αλλά σημείωσε την πρώτη του νίκη σε σκέλος συνεχίζοντας ο δεκαπεντάχρονος να γράφει ιστορία. Από την άλλη, η ημέρα ανήκε στον Rui Goncalves που πήρε την εκκίνηση στο πρώτο σκέλος και οδήγησε την κούρσα για πέντε γύρους μέχρι να του την πάρει ο Roczen και να μην την χάσει ποτέ από τα χέρια του. Άνετα δεύτερος τερμάτισε ο Goncalves με τρίτο τον Steven Frossard που έκανε άλλη μια δυνατή εμφάνιση σε πρώτο σκέλος. Την πιο εντυπωσιακή εμφάνιση στην Σουηδία έκανε ο Manuel Monni που όχι μόνο τερμάτισε δεύτερος στον προκριματικό αγώνα του Σαββάτου αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί από την ένατη θέση στην τέταρτη σε αυτό το σκέλος. Ανήμπορος να αντιδράσει στον καταιγιστικό ρυθμό του Monni ο Joel Roelands αρκέστηκε στην πέμπτη θέση κρατώντας έκτο τον Davide Guarneri. Η εκκίνηση του δεύτερου σκέλους ήταν και πάλι υπόθεση του Goncalves που αυτήν την φορά δεν είδε ποτέ τον Roczen που είχε μπλέξει στην πρώτη στροφή. Χωρίς να απειληθεί από κανένα ο Goncalves πήρε άνετα την νίκη σε σκέλος αλλά και στο GP με τον Gautier Paulin τον δεύτερο στην βαθμολογία, να κάνει καλύτερη εμφάνιση σε αυτό το σκέλος μετά τις πτώσεις του στο πρώτο σκέλος, πλησιάζοντας παράλληλα τον πρωτοπόρο Musquin και τερματίζοντας στην τρίτη θέση του GP. Πολύ καλά τα πήγε σε αυτό το σκέλος ο Guarnery όπου μετά από κακή εκκίνηση βρέθηκε στην τρίτη θέση και μάλιστα απείλησε τον Paulin στον τελευταίο γύρο. Τέταρτος τερμάτισε ο Roelands που εκμεταλλεύτηκε τα λάθη του πέμπτου τελικά Monni στο τέλος του σκέλους. Στρίβοντας δεύτερος μετά την εκκίνηση ο Ρώσος Evgeny Bodryshev πλασαρίστηκε καλά και τερμάτισε έκτος. Τερματίζοντας πέμπτος σε αυτό το σκέλος ο Roczen κατάφερε να ανέβει στην δεύτερη θέση του βάθρου.

Αποτελέσματα Uddevalla, πρώτου σκέλους κατηγορίας ΜΧ2
1 Roczen, Ken Suzuki
2 Goncalves, Rui KTM
3 Frossard, Steven Kawasaki
4 Monni, Manuel Yamaha
5 Roelants, Joel KTM
6 Guarneri, Davide Yamaha
7 Paulin, Gautier Kawasaki
8 Karro, Matiss Suzuki
9 Nicholls, Jake KTM
10 Triest, Nick KTM

R.Goncalves, K.Roczen και G.Paulin οι
νικητές της ΜΧ2 με τον M.Musquin
αριστερά με το κόκκινο ταμπελάκι

Αποτελέσματα Uddevalla, δεύτερου σκέλους κατηγορίας ΜΧ2
1 Goncalves, Rui KTM
2 Paulin, Gautier Kawasaki
3 Guarneri, Davide Yamaha
4 Roelants, Joel KTM
5 Monni, Manuel Yamaha
6 Bobryshev, Evgeny Yamaha
7 Roczen, Ken     Suzuki
8 Karro, Matiss Suzuki
9 Schiffer, Marcus KTM
10 Nicholls, Jake KTM

Βαθμολογίες
Κατηγορία ΜΧ1

1 Cairoli, A. 428
2 Nagl, M. 375
3 Philippaerts, D. 363
4 Desalle, C. 345
5 Coppins, J. 343
6 de Dycker, Ken 338
7 Leok, Tanel 299
8 Barragan, J. 215
9 Swanepoel, G. 175
10 Leok, Aigar 167

Ο Roczen θα θυμάται στην Σουηδία την
πρώτη του νίκη σε σκέλος

Κατηγορία ΜΧ2
1 Musquin, M.    371
2 Paulin, G. 358
3 Goncalves, Rui 348
4 Guarneri, D. 331
5 Frossard, S. 284
6 Roczen, Ken     239
7 Aubin, Nicolas 203
8 Monni, Manuel 199
9 Boog, Xavier 197
10 Roelants, Joel 180

Μπελάς έχει γινει ο Philippaerts
για τον Cairoli

Κατασκευαστών MX1
1 Yamaha 489
2 KTM 435
3 Honda 380
4 Suzuki 353
5 Kawasaki 223
6 TM 167
7 Aprilia 162
8 CCM     114
9 Husaberg 0
10 Husqvarna    0

Στην περίπτωση του Musquin, ότι
γυαλίζει δεν είναι χρυσός

Κατασκευαστών MX2
1 KTM 467
2 Kawasaki 427
3 Yamaha 382
4 Suzuki 345
5 Honda 277
6 TM 9

Επόμενος αγώνας 01-02/08/2009 Lommel, Βέλγιο.
Φωτογραφίες: motocrossmx1.com, yamaha-racing, ΚΤΜ images(R.Archer).