Η στιγμή της αλήθειας έφτασε. Το σκληρότερο και νούμερο ένα σε θεαματικότητα rally, πρόκειται να εκκίνησει στο Mar del Plata της Αργεντινής, για τον 15ήμερο αγώνα αντοχής κινητήρα και ανθρώπου. Και πάλι οι συμμετοχές έκλεισαν από νωρίς με τον αριθμό στις μοτοσικλέτες να φτάνει τους 181 αναβάτες, στα Quad τις 30 συμμετοχές, στα αυτοκίνητα τα 161 πληρώματα, με τα φορτηγά, «τέρατα» της ερήμου, να εκκινούν με 74 πληρώματα τον φετινό αγώνα αντοχής.

Τα νέο στην φετινή έκδοση είναι ότι όλο το καραβάνι, αλλά και οι θεατές, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκτός της Αργεντινής και Χιλής, μια νέα χώρα, το Περού, όπου στην Λίμα, στις 15 Ιανουαρίου 2012 θα γίνει ο τερματισμός του Rally Dakar.

Το όνειρο για συμμετοχή στον φετινό αγώνα έδειξε οι μαζικές δηλώσεις συμμετοχής στις κατηγορίες της μοτοσικλέτας και quad, με τους οργανωτές να βρίσκονται στην δύσκολη θέση να σταματήσουν μέσα Μαΐου και να ακολουθήσει επιλογή, για να κρατηθεί το σύνολο στις περίπου 220 συμμετοχές. Το ίδιο σκηνικό ακολούθησε και στις συμμετοχές των αυτοκινήτων των Οκτώβριο.

Το φετινό Dakar 2012 θα έχεις 14 ειδικές διαδρομές με συνολικά 8400 χιλιόμετρα. Η πρώτη ημέρα θα έχει 57 χιλιόμετρα ειδικής και μετά μια απλή διαδρομή 763 χιλιόμετρα δυτικά προς την ενδοχώρα της Αργεντινής και κατεύθυνση προς το πέρασμα των Άνδεων.

Στις μοτοσικλέτες ο περσινός νικητής Ισπανός Marc Coma (#1,KTM) εκκινεί με τον άσσο της ως νικητής του 2011, με τον Γάλλο Cyril Despres (#2,KTM) να προσπαθεί να διεκδικήσει και να επιστρέψει στην κορυφή. Υπολογίσιμοι αντίπαλοι είναι φυσικά και αμέσως επόμενοι αναβάτες με τους Helder Rodrigues (#3,Yamaha), Francisco Lopez (#4,Aprilia), Juan Garcia Pedredo (#5,ΚΤΜ), Anders Pal Ullevalseter (#6,KTM), Paulo Goncalves (#7,Husqvarna), Ruben Faria (#8,KTM), Alexis Quinn Cody (#9,Honda), David Casteau (#14, Yamaha). Από τον χώρο του παγκόσμιου enduro παίρνουν μέρος οι γνωστοί και στην Ελλάδα, Johnny Aubert (#21,KTM) και Alessandro Botturi (#34,KTM), με τον Aubert να δηλώνει ότι ελπίζει να είναι η τελευταία χρονιά (2012) στο enduro και να μπει στους αγώνες rally-raid που είναι και ο στόχος του.

Στα Quad τον άσσο του νικητή κρατάει από το 2011 ο Αργεντινός Alejandro Patronelli (#250,Yamaha Raptor 700) με τους Josef Machacek (#251-Yamaha) και Marcos Patronelli (#252,Yamaha) να ακολουθούν και να ξεχάσουν την εγκατάλειψη του προηγούμενου Dakar.

Επίσημη ιστοσελίδα αγώνα www.dakar.com
Φωτογραφίες: dakar.com, Francois Flamand / DPPI

[download id=”5″]