ΠΠ Enduro – Γαλλία

Digne les Bains (23.-24.07.2005)

Ο 6ος γύρος του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος enduro, έλαβε χώρα στην γαλλική πόλη Digne les Bains. Στη πόλη που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρια της Nizza, δεν είχε βρέξει εδώ και εβδομάδες. Αντίστοιχα οι αναβάτες είχαν να αντιμετωπίσουν μια στεγνή με αρκετή σκόνη διαδρομή. Το έδαφος διαμορφωμένο με υπερβολική πέτρα, κατανάλωνε αρκετά τις δυνάμεις, με τους αναβάτες να χαίρονταν που φτάνανε στο τέρμα και τις δύο μέρες.

Enduro 1
Ο Ισπανός Ivan Cervantes(KTM) νίκησε πάλι και τις δυο μέρες, αποκομίζοντας τους υψηλότερους βαθμούς. Δέχτηκε όμως αρκετή πίεση από τον Γάλλο Marc Germain (Yamaha). Ο Germain, όπως ήταν φυσικό, ήθελε εντός έδρας να εξαπολύσει αμέσως επίθεση. Ο Cervantes παρέμεινε ψύχραιμος και δεν ρισκάρισε πολύ. Την δεύτερη ημέρα ο Ισπανός ήταν αναμφισβήτητα πιο γρήγορος οδηγικά, με αποτέλεσμα οι Germain και Simone Albergoni (Honda) να μάχονται για την δεύτερη θέση. Τελικά ο Γάλλος επιβραβεύτηκε με δυο δεύτερες θέσεις.

Ο Cervantes ήταν φυσικά πολύ χαρούμενος για τις δυο νίκες και για τους 50 βαθμούς και όπως δήλωσε, είναι πολύ σημαντική η επιτυχία για τον δρόμο προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Βαθμολογία: 1. Cervantes, 292 βαθμούς. 2. Germain 234. 3. Albergoni 209. 4. Belometti 209. 5. Edmondson 200. 6. Petteri 187. 7. Oblucki 152. 8. Larsson 140. 9. Micheluz 113. 10. Deparrois 83 βαθμούς

Enduro 2
Στην μεσαία κατηγορία, οι Samuli Aro (KTM) και Stefan Merriman (Υamaha) έδωσαν πραγματικό θέαμα. Στον Merriman δεν άρεσαν πολύ οι συνθήκες, προσπάθησε όμως να κοντράρει τον Aro. Ξεκίνησε αρκετά συγκρατημένος και προσεκτικός, μιας και δεν είχε φύγει από τον μυαλό του το ατύχημα στην Ιταλία. Παρόλα αυτά κατάφερε να πάρει δυο νίκες και επί γαλλικού εδάφους. Ο Aro από την άλλη, έβαλε τον εαυτό του να πιεστεί, γιατί όπως πίστευε, έπρεπε να κερδίσει και τις δυο ημέρες. Ένα προσπέρασμα από τον Αυστραλό ήταν κάτι το απαγορευτικό. Κατάφερε όμως να μείνει πίσω και να είναι και τις δυο μέρες δεύτερος. Βέβαια έχει ακόμα ένα προβάδισμα 51 βαθμών, στο δρόμο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ο Γάλλος David Fretigne, εργοστασιακός αναβάτης της Yamaha Moto France, επωφελήθηκε από τον αγώνα, για να κάνει προπόνηση και να προετοιμαστεί για το Rally Dakar. Κατάφερε μάλιστα να ανέβει στην τέταρτη θέση το Σάββατο. Την Κυριακή έβαλε μεγαλύτερους στόχους. Κατά την διάρκεια του αγώνα, φτάνοντας έναν αναβάτη και μην μπορώντας να τον προσπεράσει λόγω σκόνης, νευρίασε, με αποτέλεσμα τα νεύρα να του επιφέρουν δυο πτώσεις και να ξεχάσει έτσι μια σκέψη για μια καλύτερη κατάταξη.

Ο πολύ πρωταθλητής Anders Eriksson (Husqvarna) δεν μπορούσε και αυτός να βρει τον καλό εαυτό του και μια πέμπτη και τέταρτη θέση ήταν η επιβράβευση που πήρε. Στην τελευταία ειδική της πρώτης ημέρας είχε μια πτώση, η οποία τον έριξε άλλη μια θέση πίσω. Στην βαθμολογία βρίσκεται μαζί με τον Alessandro Botturi στην πέμπτη θέση.

Βαθμολογία: 1. Aro 270 βαθμούς. 2. Merriman 219. 3. Planet 209. 4. Botturi 203. 5. Eriksson 203. 6. Carlsson 165. 7. Rodrigues 126. 8. Beconi 124. 9. Mattila 113. 10. Salonen 108 βαθμούς.

Enduro 3
Εδώ δεν έγινε κάτι το διαφορετικό. Την κατηγορία «Knight» την κέρδισε ο David(KTM). Ο Βρετανός είναι μέχρι στιγμής αχτύπητος, και όχι μόνο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο Marco Tarkkala (δεύτερος στη βαθμολογία) αρέσκεται σε εδάφη με περισσότερη άμμο, κάτι που αποδεικνύανε οι χρόνοι του, στον αγώνα. Όπως δήλωσε, στον επόμενο γύρο στα πάτρια εδάφη της Φινλανδίας θα μπορέσει να νικήσει τον Knight. Αυτό θα το χαρακτηρίζαμε ως ευχή, παρά ως πραγματικότητα. Και τις δυο μέρες έλειπαν του Tarkkala 90 με 100 δευτερόλεπτα για την νίκη!

Τρίτος στη μεγάλη κατηγορία αναδείχτηκε ο Sebastien Guillaume(Gas Gas). Έκανε αρκετή προσπάθεια, αλλά δεν μπόρεσε να περάσει τον Tarkkala(KTM). Πάντως κατάφερε να κερδίσει μια ειδική εxtreme τερματίζοντας 5 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Knight. Αυτό έγινε επειδή Knight έκανε το μοναδικό λάθος σε αυτό το Σαββατοκύριακο.

Βαθμολογία: 1. Knight 300 βαθμούς. 2. Tarkkala 247. 3. Guillaume 221. 4. Zanni 194. 5. Ahola 186. 6. Galindo 181. 7. Paoli 160. 8. Klutz 142. 9. Kuklik 123. 10. Rinaldi 118 βαθμούς.

Photo: Robert Pairan