Ο έκτος γύρος του Παγκ.Πρωτ. Motocross επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη στην Ισπανία όταν ο τοπικός ήρωας Jonathan Barragan υπερέβαλε του τραυματισμού του και κέρδισε την ΜΧ1. Η μέρα όμως ανήκε στην ΜΧ2 και στην πρώτη νίκη της καριέρας του Jeremy van Horebeek, συνεχίζοντας την επιτυχία της ΚΤΜ που μάλιστα κατέλαβε ολόκληρο το βάθρο της κατηγορίας.

Κατηγορία ΜΧ1
Η εμφάνιση του Jonathan Barragan στην Πορτογαλία ήταν αξιοπρεπείς για έναν αναβάτη όπου και η συμμετοχή του ήταν αμφίβολη λόγω του τραυματισμού του στον ώμο. Πολύ περισσότερο δεν θα περίμενε κανείς να πάρει το GP της πατρίδας του ειδικά δε, μετά την καταιγιστική εμφάνιση του Antonio Cairoli στον προηγούμενο αγώνα. Κι όμως, ο Barragan μας απέδειξε ευχάριστα το αντίθετο και ίσως μας υπογράμμισε με αυτήν του την νίκη, το γεγονός ότι είναι από τους πιο καλογυμνασμένους οδηγούς του παγκοσμίου, σκέτος ισπανικός ταύρος!

Ο Barragan οδήγησε με ψυχή μέσα στην πατρίδα του

Στο πρώτο σκέλος ο Barragan ήταν αυτός που πήρε την εκκίνηση δίνοντας ρυθμό στον αγώνα γράφοντας μάλιστα και τον ταχύτερο γύρο της ημέρας που σε συνδυασμό με τις πολύ καλές του γραμμές του έδωσαν ένα εύκολο σκέλος. Δεν παρέλειψαν όμως να τον βοηθήσουν και οι αντίπαλοι του και κυρίως ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Cairoli που έμπλεξε στον πρώτο γύρο σε μια πτώση με τον Billy Mackenzie στην μάχη της δεύτερης θέσης και στον 16ο άρπαξε άλλη μια σε εμπλοκή του με τον Joshua Coppins τερματίζοντας τελικά όγδοος. Από την αρχή του σκέλους αυτός που βρέθηκε σε θέση βολής για την πρώτη θέση ήταν ο πρωταθλητής David Philippaerts όπου και αυτός είχε τραυματιστεί στην Πορτογαλία και έδειξε ιδιαίτερα ανταγωνιστικός σε όλο το σκέλος. Όμως στον έκτο γύρο τον πέρασε ο φορμαρισμένος Clement Desalle που κρατήθηκε στην δεύτερη θέση μέχρι και τον τερματισμό περιορίζοντας στην τρίτη θέση τον πρωταθλητή. Καλή εκκίνηση είχε και ο Coppins φλερτάροντας την πρώτη τριάδα χωρίς να κάνει το κάτι παραπάνω. Παρά την μέτρια εκκίνηση του ο David Vuillemin φαίνεται να θυμάται σιγά σιγά τα παλιά του λημέρια και γράφοντας ανταγωνιστικούς χρόνους κατάφερε να πάρει την πέμπτη θέση. Έκτος τερμάτισε ο Garreth Swanepoel στον καλύτερο του φετινό τερματισμό στην πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία. Και η εκκίνηση του δεύτερου σκέλους ήταν υπόθεση του Barragan αλλά μέχρι εκεί καθώς με μια πτώση του στον δεύτερο γύρο αυτοπεριορίστηκε στην έβδομη θέση βάζοντας σε κίνδυνο την πρώτη θέση στο GP. Η πρωτοπορία πέρασε στον Billy Mackenzie που είχε πάρει και πάλι καλή εκκίνηση δίχνοντας έτοιμος μετά τον τραυματισμό του οδηγώντας το σκέλος μέχρι και τον δωδέκατο γύρο όπου από εκεί και μετά ο Max Nagl βαρέθηκε στην δεύτερη θέση και πέρασε μπροστά αφήνοντας αρκετά πίσω τον κουρασμένο Σκωτσέζο. Ο δυνατός ρυθμός του αγώνα όμως ανήκε στον Cairoli που προσπαθούσε να ξεμπλέξει από τον καυγά που είχε στήσει ξανά με τον φίλο του Philippaerts. Και οι δύο σύντομα βρέθηκαν πίσω από τον Nagl όπου ο Cairoli πέρασε τον κουρασμένο Philippaerts και στον τελευταίο γύρο κατάφερε να κερδίσει το σκέλος από τον δεύτερο τελικά Nagl. Αυτό το αποτέλεσμα έδωσε στον Cairoli την τρίτη θέση στο βάθρο ενώ ο Philippaerts αν και πάλευε για την κατάκτηση του GP δεν τα κατάφερε τερματίζοντας τρίτος στο σκέλος και δεύτερος στο σύνολο. Δουλεύοντας σκληρά μετά την πτώση του ο Barragan κατάφερε να τερματίσει στην τέταρτη θέση, κερδίζοντας τον αγώνα της πατρίδας του και γράφοντας ιστορία καθώς είναι ο πρώτος Ισπανός αναβάτης που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Παράλληλα μάζεψε πολλούς βαθμούς και πέρασε δεύτερος στην βαθμολογία αφού ο Ken deDycker δεν είχε καλό αγώνα εγκαταλείποντας στο πρώτο σκέλος και τερματίζοντας έκτος στο δεύτερο. Αντίθετα, ιδιαίτερα ανταγωνιστικός εμφανίστηκε ο Mackenzie τουλάχιστον σε ταχύτητα και εκκινήσεις καθώς έμεινε από αντοχή και από πρώτος τερμάτισε πέμπτος σε αυτό το σκέλος.

Αποτελέσματα Bellpuig πρώτου σκέλους κατηγορίας ΜΧ1
1 Barragan, Jonathan KTM
2 Desalle, Clement Honda
3 Philippaerts, David Yamaha
4 Coppins, Joshua Yamaha
5 Vuillemin, David Kawasaki
6 Swanepoel, Gareth Kawasaki
7 Nagl, Maximilian KTM
8 Cairoli, Antonio Yamaha
9 Leok, Tanel Yamaha
10 Leok, Aigar TM

J.Barragan, D.Philippaerts και A.Cairoli οι
νικητές της ΜΧ1

Αποτελέσματα Bellpuig δεύτερου σκέλους κατηγορίας ΜΧ1
1 Cairoli, Antonio Yamaha
2 Nagl, Maximilian KTM
3 Philippaerts, David Yamaha
4 Barragan, Jonathan KTM
5 Mackenzie, Billy Honda
6 de Dycker, Ken Suzuki
7 Desalle, Clement Honda
8 Coppins, Joshua Yamaha
9 Vuillemin, David Kawasaki
10 Aranda, Gregory Kawasaki

Ο τελευταίος Βέλγος πριν τον van Horebeek που κέρδισε GP στην ΜΧ2 ήταν ο S.Everts

Κατηγορία ΜΧ2
H KTM αποδεικνύει ότι είναι η νέα μεγάλη εταιρία του παγκόσμιου ΜΧ ακολουθώντας την πορεία που χάραξε η Yamaha τα τελευταία χρόνια. Οι αυστριακοί πήγαν και το παιχνίδι λίγο παραπέρα, δεν έμειναν μόνο σε πρωτοκλασάτα ονόματα και στην επένδυση ενός με δύο νέων οδηγών ταλέντων. Φέτος ειδικά στην ΜΧ2 κατέκλυσαν την κατηγορία με νέους οδηγούς δίνοντας σοβαρή υποστήριξη στις ομάδες τους και σε αυτόν τον αγώνα τους είδαν να συμπληρώνουν το βάθρο. Οι τέσσερις από τις έξη θέσεις του βάθρου της Ισπανίας είχαν χρώμα πορτοκαλί ενώ καθόλου τυχαίο δεν ήταν ότι οι υπόλοιπες δύο είχαν χρώμα Yamaha. Ο πιο φορμαρισμένος οδηγός της κατηγορίας Rui Goncalves πήρε την εκκίνηση και έχοντας κοντά πίσω του τον Jeremy van Horebeek απομακρύνθηκαν από τον τρίτο Anthony Boisserie που σταδιακά έχανε την επαφή του με τους δύο πρώτους. Στα μισά του αγώνα ο Boisserie άρχισε να χάνει και θέσεις αφού ο Xavier Boog του πήρε την τρίτη θέση και σύντομα ακολούθησαν οι Davide Guarnery και Steven Frossard. Αυτές ήταν και οι μόνες διακυμάνσεις των πρώτων θέσεων με το ενδιαφέρον του σκέλους να βρίσκεται στους δύο πρωτοπόρους του πρωταθλήματος Gautier Paulin και Marvin Musquin που είχαν ένα καταστροφικό αγώνα και πάλευαν να βρεθούν στην δεκαπεντάδα. Στο τερματισμό ο Paulin πέρασε 16ος και ο Musquin 14ος. Στο δεύτερο σκέλος μια μεγάλη σύγκρουση στην πρώτη στροφή έπιασε αρκετούς αναβάτες μεταξύ αυτών και τον Paulin με τον Goncalves να παίρνει ξανά την πρωτοπορία και να παλεύει για αυτήν με τον Boisserie. Αν στο πρώτο σκέλος ο Γάλλος έσβηνε σταδιακά στο δεύτερο αντίθετα έδειχνε όλο και πιο δυνατός γύρο με τον γύρο και στα μισά του σκέλους πέρασε τον Goncalves για την πρωτοπορία. Ήταν μάλλον η σειρά του Goncalves να χάσει δυνάμεις που στην ΜΧ2 μετριούνται με θέσεις και αυτό δεν είναι καλό όταν διεκδικείς την πρώτη θέση στο GP. Με τον Boissiere να παίρνει το σκέλος και την τρίτη θέση στο βάθρο και τον Goncalves να κατρακυλά στην πέμπτη θέση και πίσω από τον van Horebeek, το ενδιαφέρον του αγώνα για την πρώτη θέση στο βάθρο επικεντρώθηκε στο αν ο Βέλγος θα πέρναγε στην τρίτη θέση τον Nicola Aubin. Με κινηματογραφικό τρόπο αυτό έγινε στον τελευταίο γύρο και έτσι ο van Horebeek πανηγύρισε το πρώτο GP της καριέρας του αφήνοντας δεύτερο στο βάθρο τον Goncalves και τέταρτο στο σκέλος τον Aubin. Επίσης εντυπωσιακή ήταν για δεύτερη συνεχόμενη φορά η εμφάνιση του δεκαπεντάχρονου Ken Rockzen που πάλεψε σε αυτό το σκέλος για την πρώτη θέση με τον Boissiere αλλά δεν τα κατάφερε τερματίζοντας δεύτερος στο σκέλος και τέταρτος στο σύνολο (το βάθρο έρχεται). Μετά από μέτρια εκκίνηση ο Steven Frossard τερμάτισε έκτος.

Αποτελέσματα Bellpuig πρώτου σκέλους κατηγορίας ΜΧ2
1 Goncalves, Rui KTM
2 van Horebeek, Jeremy KTM
3 Boog, Xavier Suzuki
4 Guarneri, Davide Yamaha
5 Frossard, Steven Kawasaki
6 Roczen, Ken     Suzuki
7 Boissiere, Anthony KTM
8 Monni, Manuel Yamaha
9 Schiffer, Marcus KTM
10 Tonus, Arnaud KTM

J.van Horebeek, R.Goncalves και A.Boissiere
οι νικητές της ΜΧ2

Αποτελέσματα Bellpuig δεύτερου σκέλους κατηγορίας ΜΧ2
1 Boissiere, Anthony KTM
2 Roczen, Ken     Suzuki
3 van Horebeek, Jeremy KTM
4 Aubin, Nicolas Yamaha
5 Goncalves, Rui KTM
6 Frossard, Steven Kawasaki
7 Guarneri, Davide Yamaha
8 Boog, Xavier Suzuki
9 Musquin, Marvin Honda
10 Schiffer, Marcus KTM

Βαθμολογίες
Κατηγορία ΜΧ1

1 Cairoli, A. 231
2 Barragan, J. 195
3 de Dycker, Ken 183
4 Coppins, J. 175
5 Philippaerts, D. 174
6 Leok, Tanel 162
7 Desalle, C. 162
8 Nagl, M. 155
9 Vuillemin, D. 101
10 Ramon, Steve 100

Έψαχνε για νίκη ο πρωταθλητής στην Ισπανία

Κατηγορία ΜΧ2
1 Musquin, M.    184
2 Paulin, G. 181
3 Guarneri, D. 179
4 Goncalves, Rui 166
5 Boog, Xavier 141
6 Frossard, S. 136
7 Aubin, Nicolas 126
8 Osborne, Zach 100
9 Simpson, Shaun 97
10 van Horebeek, J. 89

Κατασκευαστών MX1
1 Yamaha 261
2 KTM     213
3 Suzuki 197
4 Honda 196
5 Kawasaki 115
6 TM 85
7 Aprilia 69
8 CCM     38
9 Husqvarna 0

Εϊναι ο Roczen το παιδί θαύμα;

Κατασκευαστών MX2
1 KTM 230
2 Kawasaki 222
3 Yamaha 213
4 Honda 192
5 Suzuki 170
6 TM 9

Επόμενος αγώνας 30-31/05/2009 Mallory Park, Αγγλία.
Φωτογραφίες: motocrossmx1.com, yamaha-racing, ΚΤΜ images(R.Archer)