Το Καραβάνι MAXXIS FIM World Enduro Championship μεταφέρθηκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Για πρώτη φορά στην ιστορία διοργανώθηκε αγώνας στη Βόρεια Αμερική. Ο Καναδάς και η πόλη Parry Sound, φιλοξένησε όλους τους επισκέπτες το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουλίου. Όλοι είχαν να πουν τα καλύτερα λόγια μετά το τέλος του διήμερου αγώνα. Μια διαδρομή 45 χιλιομέτρων, στολισμένη με βράχια και άμμο, οδηγήθηκε για τρεις γύρους από τους αναβάτες. Αρκετοί Καναδοί έλαβαν φυσικά μέρος στον γύρο της πατρίδας τους, με πολύ καλές εμφανίσεις.

Στις κατηγορίες E2 και Ε3 κυριάρχησαν και τις δυο ημέρες οι αναβάτες Samuli Aro(#1-ΚΤΜ) και David Knight (#1-ΚΤΜ) αντίστοιχα, με τους Ivan Cervantes (#1-KTM) και Simone Albergoni (#4-Honda) να μοιράζονται τις νίκες στην κατηγορία Ε1. Το ίδιο συνέβη στην κατηγορία Junior, όπου οι νεαροί Marc Bourgeois (#3-Husqvarna) και Joakim Ljunggren (#6-Husaberg) μοιράστηκαν μια 1η και 2η θέση στο Parry Sound του Καναδά, με τον Jacob Stapleton (#1-TM) να κατακτά δυο φορές την 3η θέση και να παραμένει στη 2η θέση με 202 βαθμούς πίσω από τον J.Ljunggren (210β.) Τρίτος ακολουθεί ο Oriol Mena (#2-Gas Gas) με 169 βαθμούς, με μια εγκατάλειψη την δεύτερη ημέρα, δεν τα πήγε καλά.

Στην Enduro 1 ο Ivan Cervantes συνεχίζει να οδηγεί την κατηγορία με 241 βαθμούς μετά από την μάχη του με τον Simone Albergoni που ακολουθεί με 29 βαθμούς διαφορά. Σταθερότητα στην οδήγησή του έδειξε ο Bartosz Oblucki (#5-Husqvarna) που μένει 3ος και τις δυο ημέρες και φαίνεται να απειλεί στην βαθμολογία τον τρίτο Alessandro Belometti (#3-ΚΤΜ) που τερμάτισε 4ος και τις δυο ημέρες. Ο Ισπανός Ivan CERVANTES δήλωσε: «Μπορεί να είναι μια ακριβή μετακίνηση, αλλά είναι πολύ καλό που μπόρεσε να οργανωθεί αγώνας του παγκοσμίου σε άλλη ήπειρο. Η διοργάνωση είναι τέλεια, η διαδρομή ήταν αρκετά τεχνική και πολυπληθές παρουσία θεατών. Ήταν ένας υπέροχος αγώνας».

Ivan Cervantes

Ο Samuli Aro κατακτά την κατηγορία αφήνοντας μακριά τον δεύτερο, στον συνολικό χρόνο ειδικών, κοντά στα 52 δευτερόλεπτα και τις δυο ημέρες. Την 1η ημέρα άφησε τον Stefan Merriman (#2-Yamaha) δεύτερο και την 2η τον Mika Ahola (#20-Honda). Μόνο ο Johny Aubert (#42-Yamaha) κράτησε σταθερές θέσεις το διήμερο, ανεβαίνοντας δύο φορές στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Στην βαθμολογία ο Φινλανδός προηγείται με 228 βαθμούς με τον Αυστραλό Stefan Merrimann να ακολουθεί με 205 βαθμούς. Τρίτος ο Mika Ahola, με τέταρτο τον Jonny Aubert με 190 βαθμούς και δέκα λιγότερους από τον M.Ahola. Samuli Aro «Η 1η ημέρα κύλησε για εμένα πολύ καλά. Στην πρώτη ειδική motocross δεν αισθανόμουνα τόσο καλά, όμως στην συνέχεια άρχισα να νιώθω καλύτερα στον δεύτερο γύρο, όπου μπόρεσα να πιέσω αρκετά, δίχως λάθη. Νομίζω οι συνθήκες εδώ μου ταίριαζαν. Ήταν όπως στην χώρα μου, την Φινλανδία. Την 2η ημέρα είχα κάποιες ενοχλήσεις με το στομάχι μου. Άρχισα να οδηγάω καλύτερα από τον δεύτερο γύρο και μετά. Είχα μια πτώση στην “enduro test” και έσπασα τον λεβιέ ταχυτήτων, όπου έχασα λίγο χρόνο. Ήμουν πραγματικά νευρικός πριν την “extreme test”, αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Ήταν ένα τέλειο Σαββατοκύριακο για εμένα. Η οργανωτές κάνανε μια εξαιρετική δουλεία, για πρώτο αγώνα παγκοσμίου. Οι ειδικές ήταν δύσκολες, αλλά η διαδρομή ήταν διασκεδαστική, όπως πιστεύω πρέπει να είναι. Πέρασα καλά, γιατί υπήρχαν παντού θεατές σε όλο τον κύκλο.»

Stefan Merriman

Ο David Knight (#1-KTM) συνέχισε το σερί των νικών του στον Καναδά. Ο Marko Tarkkala (#2-KTM) επέστρεψε μετά τον τραυματισμό του και έμεινε αρκετά λεπτά πίσω από τον Knight και τις δυο ημέρες. Μόνο θετικό οι δυο 2ες θέσεις που τον κατατάσουν τέταρτο στην κατηγορία. Πολύ καλή εμφάνιση πάλι από τον Sebastien Guillaume (#3-Gas Gas) που τερματίζει δυο φορές τρίτος και καλύπτει την δεύτερη θέση στην βαθμολογία με 189 βαθμούς. Πέντε βαθμούς πίσω του ο Bjorne Carlsson (#15-Husaberg) τρίτος στην βαθμολογία, την πρώτη ημέρα τερμάτισε τέταρτος και την δεύτερη, μετά από μια μεγάλη καθυστέρηση σε ειδική, έβδομος. David Knight: «Είχα να ανέβω στη μοτοσικλέτα μου από τον αγώνα της Ιταλίας. Έτσι αισθανόμουνα λίγο σκουριασμένος. Εκκίνησα σταθερά και άρχιζα και αύξησα την

David Knight

ταχύτητά μου. Η ειδική “enduro test” ήταν πραγματικά δύσκολη, επειδή είχε τόσες σφιχτές στροφές, βράχια, δέντρα και διαδρομή σε πρόποδες του βουνού. Αισθανόμουνα λίγο ζαλισμένος κατά τα μισά της διαδρομής, την 1η ημέρα. Πιθανώς από την ζέστη. Κατάφερα να νικήσω τις ειδικές στην κατηγορίας μου. Την 2η ημέρα αισθανόμουνα καλά από την εκκίνηση. Η μηχανή μου την έλεγχα καλύτερα. Κατάφερα να κρατήσω όλες τις γραμμές μου στις ειδικές. Διεκδίκησα και την γενική. Νομίζω ότι η εκδήλωση ήταν εκπληκτική. Μια από τις καλύτερες της περιόδου.»

Foto: Ingo Riedel, Annaliesa Valente
Περισσότερες φωτογραφίες
Επόμενος αγώνας στης ΗΠΑ, 22 και 23 Ιουλίου 2006.