Δελτίο Τύπου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ – FIA

Η FIA ζήτησε από τις κυβερνήσεις όλου του κόσμο να υποστηρίξουν την νέα εκστρατεία “Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια”, η οποία στοχεύει στην κατά 50% μείωση των θανάτων από τα τροχαία σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι το 2020.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό στο San Jose της Κόστα Ρίκα, εκπρόσωποι της FIA και του Ιδρύματος FIA Foundation, απέστειλαν μήνυμα σε Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και τους εθελοντές πρεσβευτές της εκστρατείας για τους Ασφαλείς Δρόμους (MAKE ROADS SAFE), να απαιτήσουν από τις Κυβερνήσεις άμεση και διαρκή δράση για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα κάτοχος του βραβείο Νόμπελ Ειρήνης Oscar Arias Sanchez, ο επτά φορά Παγκόσμιος Πρωταθλητής Formula-1 Michael Schumacher και η παγκοσμίου φήμης ηθοποιός Michelle Yeoh – η «κινηματογραφική βοηθός» του James Bond, κάλεσαν τους ηγέτες όλου του κόσμου για να εστιάσουν την προσοχή τους στην οδική ασφάλεια ώστε να μειωθούν κατά 50% οι θάνατοι από τροχαία μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά:

  • Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο για τους νέους ηλικίας 10-24 ετών.
  • Κάθε χρόνο, πάνω από 3000 άτομα, εκ των οποίων 500 παιδιά, χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα.
  • Κάθε χρόνο, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 50 εκατομμύρια τραυματίζονται.
  • Ο αριθμός των θανάτων σε τροχαία ατυχήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες προβλέπεται να αυξηθεί κατά 80 % κατά τα επόμενα 20 χρόνια.
  • Έως το 2015, οι ανθρώπινες απώλειες των τροχαίων ατυχημάτων θα είναι η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου για τα παιδιά άνω των πέντε ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες, εάν δεν ληφθούν μέτρα τώρα.

O Μichael Schumacher και η Michelle Yeoh, συμμετέχουν ενεργά στην εκστρατεία της FIA “MAKE ROADS SAFE”.

Ο Oscar Arias Sánchez, Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, δήλωσε:
“Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της επιδημίας αυτής, των τροχαίων ατυχημάτων, που σκοτώνουν και τραυματίζουν ανθρώπους στην ίδια κλίμακα με την ελονοσία και φυματίωση. Υποστηρίζω την εκστρατεία της FIA για τους «Ασφαλείς Δρόμους» και κάνω έκκληση για το πρόγραμμα «Δεκαετία της δράσης», η οποία είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να σώσουμε ζωές τόσο στην Κόστα Ρίκα και σε όλο τον κόσμο”.

Ο Max Mosley, πρόεδρος της FIA, δήλωσε:
“Η οδική ασφάλεια αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί παγκόσμια αντιμετώπιση. Μόνο μέσα από τη συνεχή δράση των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο μπορεί να μειωθεί η αυξανόμενη επιδημία του θανάτου και των τραυματισμών στους δρόμους μας. Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες τα τροχαία ατυχήματα κοστίζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο $ 100 δισ. κάθε χρόνο, χρήματα που θα μπορούσαν να είναι αυξήσουν τις δαπάνες της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης” .

Η Michelle Yeoh, παγκόσμια Πρέσβης για την εκστρατεία «Ασφαλείς Δρόμοι» δήλωσε:
“Μπορούμε και πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην απώλεια ανθρώπινων ζωών στους δρόμους μας. Τα τροχαία ατυχήματα είναι ήδη η πρώτη αιτία θανάτου και τραυματισμών για τα παιδιά μας. Αν δεν δράσουμε άμεσα, αυτή η επιδημία θα γίνει ακόμη χειρότερη, καθώς διαρκώς μεγαλώνει. Για το λόγο αυτό όλοι έχουμε ανάγκη μια παγκόσμια εκστρατεία με Δεκαετία Δράσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. ”

Ο Michael Schumacher, που επίσης εκφράζει την υποστήριξή του προς την εκστρατεία για «Ασφαλείς Δρόμους» , δήλωσε:
“Αν δεν δράσουμε τώρα, εκατομμύρια ανθρώπων θα χάσουν τη ζωή τους στους δρόμους όλου του κόσμου στην επόμενη δεκαετία. Χρειαζόμαστε ένα συνολικό Σχέδιο Δεκαετούς Δράσης για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.”

Η FIA θα συνεργαστεί με το παγκόσμιο δίκτυο των μελών της, όπως εθνικές λέσχες και εθνικές κυβερνήσεις για να στηρίξουν το αίτημα για Δεκαετία Δράσεων στην οδική Ασφάλεια. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, οι κυβερνήσεις θα κληθούν να δεσμευθούν για μια περίοδο 10 χρόνων 300 εκατομμύρια δολάρια ($ 300 εκατ) στο σχέδιο δράσης για τη βελτίωση οδικής ασφάλειας στις αναπτυσσόμενες χώρες και να εξασφαλίσει ότι το 10% των οδικών υποδομών που χρηματοδοτούνται στις περιφέρειες αυτές, είναι αφιερωμένο στην βελτίωση της ασφάλειας των δρόμων.

Η πρωτοβουλία για Δεκαετία Δράσεων για την Οδική ασφάλεια αποτελεί το τελευταίο στάδιο της FIA και η Ιδρύματος FIA στην εκστρατεία για τους Ασφαλείς Δρόμους. Η εκστρατεία ξεκίνησε με την εκδήλωση της FIA για την «Παγκόσμια Οδική Ασφάλεια», το οποίο υπεγράφη από όλα τα Σωματεία της FIA το 2006 στη Γενική Συνέλευση της FIA στη Βαρκελώνη και το οποίο ανέπτυξε ένα ευρύ πρόγραμμα για τη μελλοντική πολιτική για την οδική ασφάλεια από τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη και άσκηση πίεσης για την εκστρατεία .

Την εκστρατεία για Ασφαλείς Δρόμους αναγνώρισαν και τα Ηνωμένα Έθνη που διοργανώνουν την πρώτη παγκόσμια κυβερνητική διάσκεψη για την οδική ασφάλεια, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα το Νοέμβριο του 2009.

Σήμερα 1,3 εκατομμύρια άτομα χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους του κόσμου κάθε χρόνο, μια θυσία που θα αυξηθεί σε 2,4 εκατ. το 2030, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Η εκστρατεία «Ασφαλείς Δρόμοι» κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει την υποχρέωση Δεκαετούς Σχεδίου Δράσης με υψηλούς στόχους, για τη μείωση της θανάτων και των τραυματισμών ώστε οι τραγικές αυτές προβλέψεις να μην επαληθευτούν.

Σχετικά Sites
www.makeroadssafe.org