Ο Βασίλης Σιαφαρίκας φιλοξένησε τους αναβάτες enduro στα Γρεβενά για τον τρίτο αγώνα του Πανελληνίου πρωταθλήματος enduro ΑΜΟΤΟΕ. Δεν ήταν όμως φιλόξενος οικοδεσπότης, καθώς κυριάρχησε στον αγώνα και απόλαυσε ήσυχος την μοναξιά της κορυφής. Δεύτερος με +1:48 διαφορά ο Δημήτρης Τσακατσώνης αναγεννημένος, ξεπέρασε τα προβλήματα τραυματισμού του, αλλά απέχει ακόμα πολύ από την πρώτη θέση. Τρίτος με 3,5 δευτερόλεπτα διαφορά ο Αδάμος Πράσσος σκορπίζει τους πιο νέους αθλητές όταν βρει ευκαιρία.

O πολύ καλός Γιάννης Τρίγκας πλασαρίστηκε στην τέταρτη θέση της γενικής και ακολουθούν οι δυο μαχητές της κατηγορίας Ε2, στην πέμτπη θέση ο Σταμάτης “θηρίο” Μαντάς και έκτος η αποκάλυψη της KTM Hellas Γιώργος Κοινωνάς.

Κατηγορία Ε3
Τα ψυχικά αποθέματα του Αδάμου Πράσσου έχουν προβληματίσει τους διώκτες του καθώς κανείς τους δεν ήταν σε θέση να αμφισβητήσει την κυριαρχία του ούτε στον αγώνα των Γρεβενών. Με αντίστοιχη συνέχεια δύσκολα θα χάσει το πρωτάθλημα, αν και είμαστε λίγο πριν την μέση της περιόδου. 53 ολόκληρα δευτερόλεπτα πίσω του ο Μιχάλης Τράντζας που ανέβασε ρυθμό και σε μια δύσκολη κατηγορία κέρδισε τη δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση ο ανεβασμένος Σάββας Καπαγερίδης, θα προσπαθήσει για ακόμα καλύτερους τερματισμούς στους επόμενους αγώνες.

Γιώργος Παπουλίδης #107

Κατηγορία Ε1
Η αδιαμφισβήτητη ισχύς του Βασίλη Σιαφαρίκα φάνηκε για άλλο έναν αγώνα. Είναι ο κορυφαίος Έλληνας αναβάτης enduro κάτι που αποδεικνύεται σε κάθε αγώνα. Πλέον προσπαθεί να βοηθήσει τους αγώνες και από άλλη σκοπιά. Απλά θα αναφέρουμε πως τόσα χρόνια στα Γρεβενά δεν υπήρχε άλλος αναβάτης στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πλην του Σιαφαρίκα. Στον αγώνα αυτόν συμμετείχαν 5 τοπικοί αναβάτες, σημάδι πως το σωματείο με την βοήθεια του πολύ-πρωταθλητή βρίσκονται σε καλό δρόμο. Πίσω από τον Σιαφαρίκα στη δεύτερη θέση τερματίζει ο Γιάννης Τρίγκας με μεγάλη διαφορά πίσω του αλλά και σε ασφαλή θέση από τον τρίτο. Η τρίτη θέση κρίθηκε στις τελευταίες ειδικές μεταξύ του Χρήστου Θεοδοσώπουλου και του Θανάση Αυγέρη. Από τους χρόνους φάνηκε πως η τρίτη ειδική διαδρομή ταίριαζε περισσότερο στο Θεοδωσόπουλο που ανεβάζει ρυθμό και ξανακερδίζει τον Αυγέρη μετά την Καβάλα. Τέλος θέλω να επιστήσω την προσοχή μας στον Γιώργο Παπουλίδη (#107) ο οποίος κατάφερε και χάθηκε μεταξύ 1ου ΣΕΧ και 1ης ειδικής (απόσταση πέντε μέτρων) κάνοντας την πρώτη ειδική δυο φορές!

Κατηγορία Ε2
Ο αγώνας των Γρεβενών θα μείνει στην ιστορία ως η αναγέννηση του Δημήτρη Τσακατσώνη. Ο σπουδαίος αθλητής που τόσο πολύ μας μάγεψε κατά την περσινή του χρονιά φαίνεται πως επιστρέφει από τον περσινό τραυματισμό του (Τρίπολη) και είναι έτοιμος να διεκδικήσει τον τίτλο από τον μεγάλο του αντίπαλο Σταμάτη Μαντά και τον φιλόδοξο Γιώργο Κοινωνά, οι οποίοι τερμάτισαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Ο αγώνας ήταν μια διαρκή μάχη για τους τρεις πρωτοπόρους, με μεγάλη ένταση ενώ σημαντική αποδείχθηκε η βοήθεια από τις ομάδες τους.

Κατηγορία ΕΝ (Νέων)
Τι να πει κανείς για δυο αναβάτες οι οποίοι μετά από τέτοιον αγώνα τερματίζουν με 6 δευτερόλεπτα διαφορά; Μπράβο και στους δυο. Ο Απόστολος Ζβιντιρίκος κέρδισε τον αγώνα γράφοντας τον καλύτερο χρόνο από τον Ηλία Τριανταφύλλου ο οποίος ανέβηκε εντυπωσιακά σε αυτόν τον αγώνα. Στην τρίτη θέση ο νικητής του προηγούμενου αγώνα Λεωνίδας Κουλουκάτσης που δεν κατάφερε να πλησιάσει τους δυο πρώτους. Τα πιστόλια από την Καστοριά, Ούσλιος και Θωμαίδης εκπυρσοκρότησαν! Πολύ ενθαρρυντική η συμμετοχή 9 αθλητών στην κατηγορία Νέων. Καλή συνέχεια.

Κατηγορία ES (Βετεράνων)
Τι να πει κανείς για δυο αθλητές που τερματίζουν με 1 δευτερόλεπτο διαφορά μετά από τέτοιο αγώνα; O Κωνσταντίνος Ρόκκας ερχόταν με φόρα από την νίκη του στον προηγούμενο αγώνα (Καβάλα) αλλά τη φόρα του την έκοψε ο Χάρης Βόβλας κυριολεκτικά στο νήμα. Βρήκε ο Βόβλας τον μεγάλο αντίπαλό του φέτος. Μάλλον καθώς Νανάκος και Μυρογιάννης αδυνατούν να τον ανταγωνιστούν την φετινή χρονιά. Ο Μανώλης Νανάκος αρκέστηκε στην τρίτη θέση μαζεύοντας βαθμούς για την συνέχεια του πρωταθλήματος.

Κατηγορία ΕΒ (Β κατηγορία)
Πέτρου Μιχάλης και Θανάσης Γκαγκανάτσιος θα δώσουν μάχη μέχρι το τέλος και απ’ ότι φάνηκε ο Μιχάλης Πέτρου έχει ένα μικρό αβαντάζ αν και ο Γκαγκανάτσιος έναν τερματισμό περισσότερο. Ο Παύλος Ψαράς τερματίζει τρίτος, ελπίζουμε να τον δούμε στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Πολλές οι συμμετοχές στην κατηγορία (35) μαρτυρούν πως υπάρχουν αθλητές που θέλουν να συμμετάσχουν με λιγότερες απαιτήσεις.

Κατηγορία Αγωνιστικές ομάδες
Η αγωνιστική ομάδα ΜΑΚΙΝΑ ήταν η μεγάλη κερδισμένη του αγώνα των Γρεβενών συμπληρώνοντας το μέγιστο βαθμό στην γενική κατηγορία περνώντας στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, με 98 βαθμούς. Ουσιαστικά η μάχη ξεκινά από την αρχή καθώς 3 βαθμούς υπολείπεται η αγωνιστική ομάδα ITALMOTO – Hellinstores – Husqvarna (95 βαθμούς) και στην τρίτη θέση με 93 βαθμούς συγκατοικούν η Honda Σαρακάκης (που αγωνίστηκε με δυο αθλητές) και η KTM Hellas.

Η Μέκκα του Ελληνικού enduro
Δεν είναι τυχαίο πως 105 αναβάτες πήραν εκκίνηση σε αυτόν τον αγώνα. Τα Γρεβενά θεωρούνται πολλά χρόνια τώρα ως η Μέκκα των αγώνων enduro, κάτι που φάνηκε, ίσως όχι σε μεγάλο βαθμό και φέτος. Το σωματείο (ΜΟΓ) αλλά και η ΑΜΟΤΟΕ είχαν κάνει εξαιρετική δουλειά με τις ειδικές διαδρομές του αγώνα προσφέροντας μεγάλη ποικιλία εδαφών αλλά και την απαραίτητη πολύωρη οδήγηση (σχεδόν 1 ώρα ειδικών διαδρομών) που χρειάζεται ένας αγώνας Πανελληνίου πρωταθλήματος. Εύσημα πρέπει να δοθούν για την σήμανση του αγώνα, την αφίσα(!) και το χώρο του parc-ferme (αν και του χρόνου δεν θα μας χωράει). Αν χρειάζεται κάτι διόρθωση, σε μια επαρχιακή πόλη σαν τα Γρεβενά ήθελα να δω περισσότερους θεατές μιας και τέτοια θεάματα δεν συμβαίνουν συχνά.

Το επίπεδο των αθλητών έχει ανέβει δραματικά φέτος ενώ αγώνα με τον αγώνα τα σωματεία της ΑΜΟΤΟΕ ανεβάζουν τον πήχη του πρωταθλήματος. Το ευτύχημα είναι πως μαζί με τους αθλητές του Πανελληνίου φέτος συμμετέχουν ερασιτέχνες – ιδιώτες αθλητές που βρήκαν διέξοδο στο πρωτάθλημα της ομοσπονδίας. Στα Γρεβενά, επίσης, φάνηκε η δύναμη της ομοσπονδίας μιας και στελέχη σωματείων από όλη την Ελλάδα βοήθησαν στην διεξαγωγή τους Γρεβενιώτες. Όλοι για έναν και ένας για όλους.

Γιώργος Κοινωνάς εν ώρα πτήσης!

Ήταν όμως “καλός” ο αγώνας των Γρεβενών;
Εμείς οι νεώτεροι έχουμε ακούσει για την πανέμορφη, φυσική ομορφιά που έχουν τα Γρεβενά. Μπορεί κάτι τέτοιο να μην ζήσαμε σε αυτόν τον αγώνα, παρόλα αυτά η διαδρομή διέσχιζε σημεία σπάνιας ομορφιάς, χαρακτηριστικό των Γρεβενών. Αν ήμουν αθλητής θα είχα κάθε λόγο να ήμουν ευχαριστημένος σήμερα. Αναφέρω επιγραμματικά: 3 ειδικές διαδρομές, συνολικός χρόνος ειδικών διαδρομών σχεδόν 1 ώρα, θεατές στις ειδικές, τηλεοπτικά κανάλια, άψογο parc ferme, άρτια σήμανση και μεγάλη κινητοποίηση τοπικών φορέων. Ο αγώνας διαφημίστηκε από το σωματείο σε τηλεοπτικό κανάλι της Δυτικής Μακεδονίας, πλάνα έδειξε και η ΕΡΤ3 (συνεντεύξεις αθλητών στον τερματισμό), δόθηκαν ραδιοφωνικές συνεντεύξεις την προηγούμενη εβδομάδα του αγώνα στα ραδιόφωνα των Γρεβενών, δυο τοπικές εφημερίδες κάνουν αναφορά στον αγώνα (η μια με πλούσιο φωτογραφικό υλικό) ενώ για πρώτη φορά έγινε και ιντερνετική διαφήμιση! Τουλάχιστον καλύφτηκαν οι απαιτήσεις του ΣΑΜΕ!

Απουσία (ξανά) στον ΣΑΜΕ!
Έλαμψαν δια της απουσίας τους, ξανά, το σύνολο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΣΑΜΕ. Εκτός του προέδρου Γιάννη Βόλη και του μέλους Φώτη Σκαρή οι υπόλοιποι δεν συμμετείχαν στον αγώνα. Είναι πάγια θέση του γράφοντος πως τα μέλη του ΣΑΜΕ ψηφίστηκαν για να παρίστανται –υποχρεωτικά- στους αγώνες enduro που διοργανώνονται ανά την Ελλάδα. Εκεί άλλωστε γίνεται η επικοινωνία των μελών με το διοικητικό συμβούλιο. Είναι κρίμα να διαγραφούν όσα με κόπο κατακτήθηκαν την περσινή χρονιά. Όταν συνεχίζεις να κάνεις όμως απουσίες μένεις και στην ίδια τάξη.

Αντί – ΣΑΜΕ, όχι ευχαριστώ. Δεν μπορώ να καταλάβω τι παραπάνω θα δώσει ένα δεύτερο σωματείο. Αν το πρόβλημά μας είναι η αναγνώριση της ΑΜΟΤΟΕ στο καταστατικό του ΣΑΜΕ, ας προγραμματιστεί μια συνέλευση των μελών να ψηφίσουμε και να λήξει το θέμα.

Τι να πει κανείς αν έχει τέτοια υποστήριξη!

Η νικήτρια ομάδα (σε σύνολο βαθμών) ΜΑΚΙΝΑ. Από αριστερά Γιάννης Τρίγκας, Δημήτρης Τσακατσώνης και Μιχάλης Τράντζας

Επόμενος αγώνας την Κυριακή 20 Μαίου στα Ιωάννινα, όπου το σωματείο Λ.Ε.Μ.Ι. διοργανώνει τον πρώτο της αγώνα enduro. Ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Περισσότερες φωτογραφίες