Ένας κοινός παρανομαστής στις δηλώσεις των αναβατών μετά τον αγώνα στο Bergamo της Ιταλίας, για το παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro. Οι λέξεις “δύσκολος αγώνας” είναι κοινές σε όλες τις δηλώσεις. Μέσα σε όλα αυτά δυο Έλληνες αναβάτες δοκίμασαν την τύχη τους στον δυσκολότερο αγώνα της χρονιάς.

Ivan Cervantes (#1-KTM) Enduro 1 – Δυο πρώτες θέσεις
«Η πρώτη ημέρα ήταν πραγματικά δύσκολη. Ο Alessandro Belometti ήταν πολύ γρήγορος όπως και ο Simone Albergoni. Έτσι είχα να δουλέψω σκληρά για να αντιμετωπίσω και τους δύο. Για να είμαι τίμιος, εάν ο Belometti δεν είχε το πρόβλημα με το χτυπημένο πίσω γρανάζι, θα είχε νικήσει αυτός. Είχα μια ωραία μάχη με τον Albergoni και την δυνατότητα να νικήσω. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Ήξερα ότι η δεύτερη ημέρα θα ήταν πολύ πιο δύσκολη και εκκίνησα απλά για να τερματίσω δίχως λάθη. Ήταν καλό που η οργάνωση έβγαλε τις δυο ειδικές στον τελευταίο γύρο. Παρόλα αυτά εξακολουθούσε να είναι δύσκολο. Ήταν ένα σπουδαίο διήμερο για εμένα και την ΚΤΜ.»

Maurizio Micheluz (#6-Yamaha) Enduro 1 – 3ος και 4ος
«Είμαι πολύ χαρούμενος για το Σαββατοκύριακό μου, γιατί τερμάτισα και τις δυο ημέρες σε καλές θέσεις. Είμαι πραγματικά χαρούμενος με το αποτέλεσμα της πρώτης ημέρας γιατί διεκδίκησα για πρώτη φορά μια θέση στο βάθρο του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Τερματίζοντας στο βάθρο για πρώτη φορά στον τόπο σου είναι φοβερό. Ήταν πραγματικά ένας δύσκολος αγώνας, ειδικά εξαιτίας της ζέστης και της σκόνης. Μεγάλη σωματική καταπόνηση και τις δυο ημέρες. Παρόλο που ήταν ένας δύσκολος αγώνας πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι το enduro. Ελπίζω όμως οι αγώνες να μην γίνουν σκληρότεροι από αυτόν εδώ.»

Alessandro Belometti: (#3-KTM) Enduro 1 – 15ος και 2ος
«Είμαι ειλικρινά χαρούμενος που τερμάτισα στην δεύτερη θέση την δεύτερη ημέρα, αλλά απογοητευμένος για το αποτέλεσμα της πρώτης ημέρας. Είχα την ευκαιρία να νικήσω. Ήμουν μπροστά, έχοντας να περάσω τις τελευταίες δυο ειδικές για τον τερματισμό, όταν χτύπησα το πίσω γρανάζι μου, σε βράχο, στην extreme test. Νομίζω ότι δεν ήταν η ημέρα μου. Έχασα αρκετό χρόνο, αλλά ο αγώνας ήταν δύσκολος και ήξερα ότι μπορούσα να συλλέξω κάποιους βαθμούς, μιας και θα υπήρχαν εγκαταλείψεις. Την δεύτερη ημέρα πίεσα τον Cervantes, αλλά ήταν γρήγορος. Αρκετά πιο γρήγορος. Ήταν ένας απίστευτος σκληρός αγώνας.»

Samuli Aro (#1-KTM) Enduro 2 – Δυο πρώτες θέσεις
«Ήταν ένα καλό διήμερο, αλλά ένας αληθινά δύσκολος αγώνας. Η πρώτη ημέρα κύλησε καλά για εμένα. Ήμουν απογοητευμένος από την οδήγησή μου στους δυο προηγούμενους αγώνες και δούλεψα για να βρω το παλιό μου ρυθμό. Είχα μια καλή μάχη με τον Johnny Aubert την πρώτη ημέρα. Όταν έπεσε, είχα ξεφύγει αρκετά από τους Stefan Merriman και Mika Ahola. Οδήγησα προσεκτικά για να σιγουρέψω την νίκη μου. Την δεύτερη ημέρα ξεκίνησα καλά. Ο Merriman έκανε μερικά λάθη και είχα μια διαφορά 30 δευτερολέπτων. Τότε ο Stefan οδήγησε πολύ γρήγορα μέσα στη enduro test στον τρίτο γύρο και εγώ είχα ξαφνικά προβλήματα στο να εκκινήσω την μοτοσικλέτα μου. Έχασα κάποιο χρόνο για να ξεκινήσω πάλι. Ευτυχώς πήγα πολύ καλά στην πέτρινη ειδική motocross και κατάφερα να νικήσω»

Stefan Merriman (#2-Yamaha) Enduro 2 – 2ος και 2ος
«Εάν δεν είχε πέσει ο συναθλητής μου Johnny Aubert την πρώτη ημέρα, θα ήμουν τρίτος. Έτσι πιστεύω ότι το δικό του λάθος ήταν καλό για εμένα. Οι Samuli Aro και Johnny Aubert ήταν αρκετά γρήγοροι και είμαι ευχαριστημένος με την δεύτερη θέση. Ήταν πολύ εύκολο να τραυματιστείς ή να εγκαταλείψεις, από τα πολλά βράχια. Ήμουν προετοιμασμένος να μην πάρω ρίσκα. Έκανα μερικά λάθη και τις δυο μέρες, αλλά δεν είχα μεγάλες πτώσεις. Θα ήταν καλό να είχα νικήσει αλλά κατάφερα να τερματίσω και τις δύο ημέρες στην δεύτερη θέση. Ήταν ένας άκρως δύσκολος αγώνας και απογοητευτικό που οι οργανωτές έκαναν αλλαγές κατά την διάρκεια του αγώνα, γιατί ήταν εμφανές ότι τέσσερις γύροι και τις δύο μέρες ήταν αρκετά δύσκολοι.»

Johnny Aubert (#42-Yamaha) – Enduro 2 – 3ος την 1η ημέρα, την 2η ημέρα δεν εκκίνησε
«Η πρώτη ημέρα πήγαινε καλά για εμένα, όμως ήταν αρκετά επώδυνη, γιατί βασανιζόμουν με γρίπη πριν τον αγώνα. Πίεσα όσο μπορούσα, αλλά δεν πήγαινα να ξεπεράσω τον Samuli. Νομίζω ότι η δεύτερη θέση την πρώτη ημέρα θα ήταν η πιο σωστή. Είχα όμως μια γερή πτώση στον τελευταίο γύρο που με έφερε τρίτο. Ήταν παρόλο αυτά ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά… θα μπορούσα να ήμουν δεύτερος. Όταν έπεσα ανησύχησα για τα πλευρά μου. Έτσι πήγα στον γιατρό πριν την εκκίνηση της δεύτερης ημέρας. Δεν πονούσα πολύ, αλλά ήμουν μελανιασμένος και σε ένα σημείο είχα αφόρητους πόνους. Μου είπαν να κάνω μια πλήρη εξέταση στο νοσοκομείο, στο οποίο και πήγα. Είχα σπάσει μερικά πλευρά. Επειδή επισκέφτηκα το νοσοκομείο δεν μπορούσα να ξεκινήσω την δεύτερη ημέρα.»

Δημήτρης Τσακατσώνης (#62-ΚΤΜ) Enduro 2 – 1η ημέρα 27ος , 2η ημέρα εγκατέλειψε
«Ήταν πολύ δύσκολος αγώνας και για τα ελληνικά δεδομένα πολύ πιο δύσκολος. Οι ειδικές ήταν πολύ μεγάλες και δύσκολες. Πρώτη φορά τρέχω 12 χιλιόμετρα ειδική. Ήταν αρκετά δύσκολο το τερρέν παντού, δεν υπήρχε πουθενά στη διαδρομή σημείο να οδηγήσεις ξεκούραστα. Ήταν όλη μια extreme διαδρομή. Επιπλέον λόγο του σφιχτού χρόνου, στον πρώτο γύρο έφτανα με ένα λεπτό προπορεία. Μετά τον δεύτερο γύρο άρχιζε η κούραση και δεν μπορούσα να καλύψω τον χρόνο. Έτσι έφαγα ως τον τερματισμό 9 λεπτά καπέλο. Λόγω της σκληρής και επικίνδυνης διαδρομής υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί και εγκαταλείψεις. Ο καιρός μας βόλεψε. Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γινόταν εάν έβρεχε. Τα στεγνά πέτρινα κομμάτια ήταν είδη δύσκολα περάσματα. Αυτός ο αγώνας στο Bergamo μας βοήθησε και τους δύο πολύ. Είναι πάρα πολύ καλό να έχεις την ευκαιρία να τρέξεις αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τους σπόνσορές μου, που με βοήθησαν να κάνω αυτό το βήμα και ελπίζω να με βοηθάνε και στο μέλλον. Αυτοί είναι: Makina, Pro Bike, Elf, Ok Wheel, Motomarket, Acerbis.»

David Knight: (#1-KTM) Enduro 3 – Δυο πρώτες θέσεις
«Ήταν ένα σπουδαίο Σαββατοκύριακο για εμένα, αλλά είμαι ευτυχής, που οι υπόλοιποι αγώνες του πρωταθλήματος δεν είναι τόσο δύσκολοι, όσο αυτός. Ήταν πραγματικά δύσκολο, λόγω της ζέστης και το οδήγημα τεσσάρων κύκλων ανά ημέρα. Είχα μια αρκετά σκληρή πτώση στην μη χρονομετρημένη ειδική “enduro test” την πρώτη ημέρα, η οποία με ξύπνησε θα έλεγα. Προσπάθησα να οδηγήσω χαλαρός και να πιέζω αρκετά. Ήταν πολύ εύκολο να κάνεις ένα λάθος. Έτσι αποφάσισα να μην κάνω καμία βλακεία. Όταν έπεσε ο Marko Tarkkala και εγκατέλειψε, ήξερα ότι αποφεύγοντας οποιαδήποτε λάθη, θα μπορούσα να νικήσω. Και την δεύτερη ημέρα ακολούθησα το μάθημα της πρώτης. Χαλαρή και στρωτή οδήγηση. Ήταν τόσο εύκολο να τσακίσεις τα πόδια σου ή την μοτοσικλέτα στα βράχια, που ακολούθησα σταθερή γραμμή. Οι ειδικές ήταν τόσο μεγάλες που ήταν δύσκολο να κρατήσεις τη αυτοσυγκέντρωσή σου σε όλο το κομμάτι.»

Γιάννης Τρίγκας (#62-Gas Gas) Enduro Junior – 1η και 2η ημέρα εγκατέλειψε
«Μια φοβερή εμπειρία για εμένα. Ήταν ένας πάρα πολύ δύσκολος αγώνας. Έπρεπε να είχες πολύ γερά νεύρα και τεράστια φυσική αντοχή. Είχα μια πτώση σε ένα κατηφορικό κομμάτι, στο οποίο έφαγα 12 λεπτά καπέλο και πολύ γρήγορα τέθηκα εκτός αγώνα, γιατί είχα ξεπεράσει το όριο των 15 λεπτών καπέλου. Είναι ένας νέος κανόνας. Και πάλι όμως δεν θα μπορούσα να συνεχίσω, γιατί είχα κουραστεί και δεν είχα δυνάμεις. Έχω βάλει στόχο όμως να ξαναπάω στο Bergamo και να τερματίσω. Θέλει όμως καλή προετοιμασία και φυσική κατάσταση. Η διαδρομή ήταν δύσκολη και οι χρόνοι σφιχτοί. Ο αγώνας δεν είχε καμία σχέση με τα Ελληνικά δεδομένα που ξέρουμε. Ίσως θα πρέπει να γίνουν και εδώ πιο σφιχτοί και σκληροί αγώνες, για να ανεβάσουμε επίπεδο. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με βοηθούν που είναι ο Βασίλης Τσιτσάκης με το Bike Theraphy, Ok Wheel, Dunlop και η ΜΟΛΕΤ.»

Συντάκτης Άρθρου : Ιωσήφ Βάγγερ