5ος αγώνας Πανελληνίου πρωταθλήματος scramble
Τοποθεσία: Κυριάκι
Συμμετοχές: A1=20, A2=14, B3=21, B4=17
Τερμάτισαν 52 αναβάτες
Καιρός για μπάνιο (μετά απο τόση λάσπη)

Για τα μάτια σου μόνο!
Ο πέμπτος αγώνας του Πανελληνίου πρωταθλήματος Scramble (ΕΛΠΑ) εξελίχτηκε την Κυριακή 30 Απριλίου στο Κυριάκι, κοντά στα Άσπρα Σπίτια, από την ΑΛΑΣ. Οι 67 αναβάτες που πήραν εκκίνηση είχαν να αντιμετωπίσουν μια διαδρομή με αρκετή λάσπη. Επιπλέον επικρατούσε χαμηλή θερμοκρασία (υψόμετρο 800μ.), που μαζί με το ψηλόβροχο σχημάτισαν έναν αρκετά δύσκολο αγώνα, αλλά από την άλλη πλευρά πρόσφερε ένα χορταστικό θέαμα για τους παραβρισκόμενους θεατές.
Ο Σταμάτης Μαντάς πετυχαίνει μια άξια πρώτη θέση γενικής και κατηγορίας Β4, με τους Θανάση Αυγέρη, Αλέκο Καρανάση και Γιάννη Παμπουκιάν να καλύπτουνε το βάθρο με το νούμερο ένα στις Α1, Α2 και Β3 κατηγορίες αντίστοιχα.
Το σημείο του αγώνα βρισκόταν στον άξονα Κυριάκι – Αγ.Άννα και η διαδρομή ήταν χαραγμένη δίπλα ακριβώς από τον δρόμο. Πολύ καλό το σημείο για αγώνα scramble σε πανέμορφη περιοχή. Εκεί δεν μπορεί να διοργανωθεί αγώνας μετά τον Απρίλη, γιατί η περιοχή γεμίζει με μελίσσια.
Ο αγώνας εξελίχτηκε ομαλά, χωρίς τραυματισμούς, με τους αναβάτες να έχουν ένα ευτυχές λασπωμένο πρόσωπο μετά από μιάμιση ώρα αγώνα στο χώρο του τερματισμού.
Η λάσπη και το νερό εκτός του ότι δημιουργούσαν δυσκολία στην οδήγηση, ήταν και οι μεγαλύτεροι ένοχοι για τα ταλαιπωρημένα μάτια των αναβατών κατά την διάρκεια του αγώνα. Κόκκινα από την συνεχή επαφή με τη λάσπη. Τα προστατευτικά γυαλιά μάζευαν την λάσπη που εκτοξευόταν από τον μοτοσικλέτα που πρωπορευόταν και η λύση να πετάξεις τα γυαλιά ήταν αναγκαστική. Το πέρασμα μέσα απο τα νερά γινότανε με κλειστά – για λίγο – μάτια.
Η Αγωνιστική Λέσχη Άσπρων Σπίτιων (ΑΛΑΣ) έξυπνα έφερε την απονομή (όπως και πέρυσι στη Δεσφίνα) μέσα στο Κυριάκι, όπου παράλληλα προσφέρθηκαν τοπικές λιχουδιές.

Κατηγορία Α1
Η βαθμολογία πήρε φωτιά μετά τα αποτελέσματα στο Κυριάκι. Ο πρωτοπόρος στη βαθμολογία Γιάννης Τρίγκας μένει από βενζίνη και έχει πλέον πίσω του τον νικητή του αγώνα Θανάση Αυγέρη με πέντε βαθμούς που έφυγε σαν σίφουνας στην εκκίνηση και κράτησε την θέση του ως τον τερματισμό. Χαμόγελο ευτυχίας για τον Θανάση Κομνηνό που ήρθε δεύτερος και γιόρτασε την πρώτη επίσκεψη σε βάθρο για φέτος. Μάχη έγινε μεταξύ του τοπικού αναβάτη Κώστα Γάκη και του Βλάση Κόρκα για την τρίτη θέση, με τον πρώτο να κάνει όμως καλύτερο γυρολόγιο και να αφήνει τέταρτο τον Κόρκα, που ήταν και βαριά άρρωστος από ψύξη. Πέμπτος τερμάτισε ο Γιώργος Ζώης που ανέβηκε στην έκτη θέση της βαθμολογίας με τον Κώστα Χαχάγια να κλείνει την πρώτη εξάδα.

Κατηγορία Α2
Η σωστή ρύθμιση του καρπυλατέρ πριν τον αγώνα ήταν μάλλον μισή νίκη για τον Αλέκο Καρανάση που βγαίνει για πέμπτη συνεχή σειρά νικητής της κατηγορίας και με 37 βαθμούς διαφορά στην βαθμολογία της Α2 από τον Σταμάτη Δημολιάννη που τερματίζει τρίτος, επιτυχαίνοντας και τον ταχύτερο γύρο. Ο Άγγελος Γκελτζίδης τερματίζει δεύτερος για τρίτο συνεχόμενο αγώνα και τρίτος με 15 βαθμούς πίσω από τον Δημολιάννη στη βαθμολογία. Ο Γιώργος Κοινωνάς οδήγησε και αυτός 12 γύρους και τερματίζει τέταρτος, ανεβαίνοντας στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, συγκατοικώντας με τον Αλέξη Λιβανά.
Ο τέταρτος στην βαθμολογία Κώστας Παναγιωτακόπουλος τερματίζει πέμπτος με τον Κυριάκο Ιωάννου να κλείνει την πρώτη εξάδα.

Κατηγορία Β3
Η συμμετοχή σε αγώνα enduro στα Γρεβενά του Βασίλη Σιαφαρίκα, άφησε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να παλέψουν με άλλη ψυχολογία. Ο πάντα πεισματάρης Γιάννης Παμπουκιάν δεν χαλάρωσε σε κανένα από τους 12 γύρους που έκανε, κάνοντας μάλιστα τον ταχύτερο γύρο στην κατηγορία του. Με το 25άρη που βαθμολογήθηκε σκαρφάλωσε στη πρώτη θέση της βαθμολογίας. Ο Βασίλης Σιαφαρίκας βρίσκεται έξι βαθμούς πίσω του και με τους αγώνες στην Πάτρα, Τρίκαλα και Λίμνη Ευβοίας να κρίνουν των πρωταθλητή. Την σημαία του τερματισμού είδε ο Γιώργος Μπούσδας που κατέκτησε την δεύτερη θέση, παραμένοντας τρίτος στην βαθμολογία. Από την Λιβαδειά, ο αναβάτης Παπαδημητρόπουλος που κατάφερε να ακολουθήσει τον γρήγορο ρυθμό τον πρώτων και επιβραβεύεται με την τρίτη θέση στο βάθρο. Άλλη μια απόδειξη ότι θα είχαμε καλύτερο συναγωνισμό και θέαμα, εάν ακολουθούσαν όλο το πρωτάθλημα οι τοπικοί ήρωες της μιας ημέρας. Ο Δημήτρης Βαγγελάκος που αναρρώνει από τον τραυματισμό του, τερματίζει τέταρτος, με τον Κώστα Ανδρέου πέμπτο. Ο Παναγιώτης Θέρριος είναι έκτος στην κατηγορία, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Ο Νικηφόρος Κουρής είχε έναν μπλοκαρισμένο πίσω τροχό και έβγαλε την μισό τελευταίο γύρο σπρώχνοντας την μοτοσικλέτα του. Μόλις πέρασε τον τερματισμό σωριάστηκε στο έδαφος ευτυχισμένος και εξασθενισμένος. Η ΑΛΑΣ τον βράβευσε με ένα κύπελλο για το πείσμα και την θέληση κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες.

Κατηγορία Β4
Ο Σταμάτης Μαντάς καταφέρνει να νικήσει την κατηγορία του για δεύτερη φορά για φέτος και αυτό με δίχως εξάτμιση κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αγώνα. Με συνολικούς 66 βαθμούς σκαρφαλώνει στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Ο Λευτέρης Καρέτσος κατέλαβε την δεύτερη θέση και με 49 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο πάει μάλλον για τρεις συντηρητικούς τελευταίους αγώνες.
Ο Αλέξης Ζώρας με την τρίτη θέση και τους 16β πέφτει τρίτος στην βαθμολογία, έναν βαθμό πίσω από τον Μαντά. Ο Αδάμος Πράσσος τερματίζει τέταρτος, αντιμετώπιζε το πρόβλημα με τη λάσπη στα μάτια. Πέμπτος ο Δημήτρης Κεραμιδάς που δεν γλίτωσε από ατυχίες, μαζεύοντας μια γερή πτώση ενώ πάλευε για μια θέση στο βάθρο. Έκτος ο Νίκος Λιόσης κλείνει την πρώτη εξάδα αναβατών.

Γενική
Το ταλέντο του Σταμάτη Μαντά ξαναχτυπά. Ο Σταμάτης οδήγησε τους δώδεκα γύρους με τον πιο γρήγορο ρυθμό από όλους τους συναθλητές του. Εννέα από τους δώδεκα γύρους ο χρόνος του ήταν κάτω από τα οκτώ λεπτά, με ταχύτερο τον τρίτο γύρο με χρόνο 07:35.403. Καταφέρει να ανέβει και στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Ο Λευτέρης Καρέτσος τον έχασε μετά την εκκίνηση και δεν μπόρεσε να τον πιάσει στην συνέχεια. Παρόλα αυτά τερμάτισε δεύτερος γενικής και παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας που δεν αλλάζει για την πρώτη τριάδα, όπου οι Σιαφαρίκας(82β) και Παμπουκιάν (61β) παραμένουν στις θέσεις τους. Τρίτος στον αγώνα τερματίζει ο Αλέξης Ζώρας που παραμένει έκτος στην βαθμολογία με 47 βαθμούς. Ο Αδάμος Πράσσος κατατάσσεται τέταρτος και ανεβαίνει δυο θέσεις στην βαθμολογία. Ο Παμπουκιάν έρχεται πέμπτος με τον Καρανάση έκτο, που έπεσε μια θέση και βρίσκεται πέμπτος με 51 συνολικούς βαθμούς.

Επόμενος αγώνας του Πανελληνίου πρωταθλήματος scramble (ΕΛΠΑ) στην Πάτρα, στις 14 Μαΐου.

[download id=”4″]