Στο Valkenswaart ήταν η σειρά της ΚΤΜ να πετύχει διπλή νίκη σε ΜΧ1και ΜΧ2 καταλαμβάνοντας τις τρεις από τις έξι θέσεις των βάθρων στην πορτοκαλί χώρα την Ολλανδία. Στην ΜΧ1 ο Jonathan Barragan μαζί με τον Antonio Cairoli οδήγησαν πιο δυνατά από όλους στην αμμώδες πίστα και κατάφεραν να μοιραστούν βαθμούς, με τον Ισπανό όμως να έχει το πλεονέκτημα του δευτέρου σκέλους κερδίζοντας έτσι τον αγώνα. Δυνατά οδήγησε κι ο Πορτογάλος Rui Goncalves και ανταμείφθηκε με την πρώτη νίκη της καριέρας στην μικρή κατηγορία.

Κατηγορία ΜΧ1
Τέσσερις αγώνες, τέσσερις διαφορετικοί νικητές στην ΜΧ1 (και στην ΜΧ2) από ότι όμως φαίνεται η χρονιά δεν θα συνεχιστεί έτσι. Ήδη οι Antonio Cairoli και Jonathan Barragan έχουν δείξει ότι έχουν βρει τον δρόμο προς το πρώτο σκαλί του βάθρου και με τον καταιγιστικό τους ρυθμό στους τελευταίους αγώνες είμαι σίγουρος ότι θα το επαναλάβουν αρκετές φορές μέχρι το τέλος της σεζόν. Στο αμμώδες Valkenswaart είδαμε την αποφασιστικότητα των δύο πρωτοπόρων πλέον της βαθμολογίας (πρώτος ο Cairoli και μετά από αυτόν τον αγώνα ο Barragan πέρασε δεύτερος) που μοιράστηκαν σχεδόν τα πάντα, ατυχίες νίκες και βαθμούς αλλά όχι και την πρώτη θέση.

Ο πιο φορμαρισμένος οδηγός στην ΜΧ1 είναι ο Barragan αυτήν την στιγμή

Στο πρώτο σκέλος ο τοπικός ήρωας και πολύ καλός σε αυτά τα τερρέν Mark deReuver πήρε την εκκίνηση και κατάφερε να κρατηθεί μπροστά για ένα γύρο πριν υποκύψει στην πίεση του Billy Mackenzie. Λίγο μετά την πρώτη στροφή ο Barragan είχε μια πτώση που τον έφερε σχεδόν τελευταίο ενώ ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Cairoli είχε κακή εκκίνηση ξεκινώντας από την 12η θέση. Στον ενδέκατο γύρο ο deReuver αποφάσισε πως ήταν ώρα να περάσει τον Mackenzie που έδειχνε κουρασμένος και το πραγματοποίησε ξαναπαίρνοντας την πρωτοπορία. Όμως και πάλι δεν κρατήθηκε για πολύ ο deReuver, είχε μια έξοδο τέσσερις γύρους μετά επιτρέποντας την μάχη της τρίτης θέσης μεταξύ του πρωταθλητή David Philippaerts και του Steve Ramon να γίνει η μάχη της πρώτης θέσης. Στους έξι τελευταίους γύρους που ακολούθησαν έγινε πραγματικά σφαγή καθώς στο παιχνίδι μπήκε και ο Cairoli που ερχόταν δυνατά από πίσω και τελικά κατάφερε να περάσει μπροστά και μάλιστα να κρατηθεί εκεί και να πάρει την νίκη με τέσσερα δευτερόλεπτα διαφοράς. Μετά την έξοδο του ο deReuver βρέθηκε στην τέταρτη θέση όμως ο ειδικός της άμμου κατάφερε να πιάσει ξανά γρήγορο ρυθμό και να πάρει την δεύτερη θέση, μπροστά από τον εκπληκτικό Barragan που κατάφερε από τελευταίος να τερματίσει στην τρίτη θέση. Από τον Βarragan και μετά όλοι οι υπόλοιποι τερμάτισαν ο ένας ακριβώς πίσω από τον άλλο με τον Ken deDycker να παίρνει και αυτός από το πουθενά την τέταρτη θέση τον Tanel Leok την πέμπτη και τον Philippaerts την έκτη. Στο δεύτερο σκέλος ήταν ο Barragan που πήρε μια πολύ αποφασιστική εκκίνηση αλλά πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου ο Philippaerts τον πέρασε και οδήγησε τον αγώνα δημιουργώντας και μια μικρή διαφορά. Σύντομα ο Ramon ήταν αυτός που προσπάθησε και τελικά κατάφερε στον έβδομο γύρο να πιάσει και να περάσει τον Philippaerts, κι όλα αυτά κάτω υπό την στενή επιτήρηση του Barragan. Ο Ισπανός στον δέκατο γύρο αποφάσισε να βγει από την επιτήρηση και να βάλει τέλος στην υπόθεση πρώτη θέση. Πέρασε μπροστά και επέβαλε τον δικό του ρυθμό όπου κανείς δεν μπόρεσε να τον ακολουθήσει, η νίκη σε αυτό το σκέλος έφερε και την πρώτη φετινή νίκη του Ισπανού σε ένα τερρέν όπου δεν είναι και το καλύτερο του. Παρά την μέτρια εκκίνηση του ο Tanel Leok κατάφερε να εξαπολύσει μια δυνατή επίθεση στο τέλος του αγώνα και να πάρει την δεύτερη θέση στο σκέλος και την τρίτη στο σύνολο. Κακή εκκίνηση είχε και πάλι ο Cairoli που σχεδόν έκανε πανομοιότυπο σκέλος με το πρώτο, αν εξαιρέσουμε του τέσσερις τελευταίους γύρους που βρισκόταν στην τρίτη θέση όπου και τερμάτισε σε αυτό το σκέλος ισοβαθμώντας με τον Barragan στο σύνολο αλλά με χειρότερο αποτέλεσμα στο δεύτερο σκέλος που τον υποβίβασε στην δεύτερη θέση του βάθρου. Τον ρυθμό του Cairoli μπόρεσε να ακολουθήσει ο Kevin Strijbos που και αυτός είχε κακή εκκίνηση αλλά κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση. Την εξάδα συμπλήρωσαν οι οδηγοί της Rinaldi Yamaha Coppins και Philippaerts τερματίζοντας πέμπτος και έκτος αντίστοιχα.

Αποτελέσματα Valkenwaart πρώτου σκέλους κατηγορίας ΜΧ1
1 Cairoli, Antonio Yamaha
2 de Reuver, Marc Honda
3 Barragan, Jonathan KTM
4 de Dycker, Ken Suzuki
5 Leok, Tanel Yamaha
6 Philippaerts, David Yamaha
7 Strijbos, Kevin Honda
8 Mackenzie, Billy Honda
9 Desalle, Clement Honda
10 Coppins, Joshua Yamaha

J.Barragan, A.Cairoli και T.Leok οι νικητές
της ΜΧ1

Αποτελέσματα Valkenwaart δεύτερου σκέλους κατηγορίας ΜΧ1
1 Barragan, Jonathan KTM
2 Leok, Tanel Yamaha
3 Cairoli, Antonio Yamaha
4 Strijbos, Kevin Honda
5 Coppins, Joshua Yamaha
6 Philippaerts, David Yamaha
7 Ramon, Steve Suzuki
8 Desalle, Clement Honda
9 de Dycker, Ken Suzuki
10 Leok, Aigar TM

Πάει καλά στην άμμο ο Goncalves αλλά αυτή η νίκη του ήταν πραγματικά απρόσμενη

Κατηγορία ΜΧ2
Τα φαβορί στην αρχή της σεζόν Shaun Simpson και Nicola Aubin και κατά πολλούς και Rui Goncalves ήταν αυτά που αναρριχήθηκαν στον αφρό της ολλανδικής άμμου και επιτέλους μπήκαν στο πρώτο τους φετινό βάθρο, κατά σύμπτωση όλοι μαζί στον ίδιο αγώνα. Ο Simpson αν και τραυματίας από την Τουρκία στο πρώτο σκέλος είχε μια πολύ καλή εκκίνηση, πίσω από τον τοπικό Klein Kromhof που είχε στρίψει πρώτος στην πρώτη στροφή. Πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου ο Simpson πήρε την πρωτοπορία και εξαφανίστηκε μπροστά κατακτώντας εύκολα το σκέλος. Αν και ο Rui Goncalves βρέθηκε νωρίς στην δεύτερη θέση δεν κατάφερε ποτέ να έχει στο οπτικό του πεδίο τον πρωτοπόρο τερματίζοντας δεύτερος. Αντίθετα η τρίτη θέση άλλαξε πολλά χέρια, όπου μετά την μάχη των πρωτοπόρων της βαθμολογίας Gautier Paulin και Marvin Musquin κατέληξε στα χέρια του David Guarneri. Τέταρτος τερμάτισε ο Zach Osborne ανεβάζοντας απόδοση προς το τέλος του σκέλους ενώ στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Aubin, που ξεκίνησε μπροστά, έμεινε λίγο πίσω και ανέβασε και αυτός απόδοση στο τέλος. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Xavier Boog. Στο δεύτερο σκέλος ο Aubin ήταν αυτός που πήρε την εκκίνηση όμως δεν κατάφερε να κρατήσει και την πρωτοπορία καθώς ο Simpson ήταν αυτός που οδήγησε και αυτό το σκέλος δημιουργώντας ξανά διαφορά. Αυτήν την φορά ο Goncalves δεν είχε εύκολα την δεύτερη θέση καθώς χρειάστηκε να παλέψει για αρκετούς γύρους με τον Aubin ώστε στον ενδέκατο γύρο να περάσει δεύτερος και προς έκπληξη του να δει μπροστά του και τον Simpson τον οποίο μάλιστα πέρασε δύο γύρους μετά. Ήταν φανερό ότι ο Σκοτσέζος είχε κουραστεί και σύντομα βρέθηκε τρίτος αφού τον πέρασε και ο Aubin. Από εκεί και μετά οι τρεις πρώτες θέσεις δεν άλλαξαν, και τελικός νικητής του GP αναδείχτηκε ο Goncalves με δεύτερο τον Simpson και τρίτο τον Aubin. Η τέταρτη θέση στο σκέλος πήγε στον πρωτοπόρο της βαθμολογίας  Paulin ενώ πέμπτος τερμάτισε ο Jeremy vanHorebeek με έκτο τον ειδικό στην άμμο Joel Roelants που κυριολεκτικά χάθηκε σε αυτόν τον αγώνα.

Αποτελέσματα Valkenwaart πρώτου σκέλους κατηγορίας ΜΧ2
1 Simpson, Shaun KTM
2 Goncalves, Rui KTM
3 Guarneri, Davide Yamaha
4 Osborne, Zach Yamaha
5 Aubin, Nicolas Yamaha
6 Boog, Xavier Suzuki
7 Paulin, Gautier Kawasaki
8 Musquin, Marvin Honda
9 Karro, Matiss Suzuki
10 Tonus, Arnaud KTM

R.Goncalves, S.Simpson και N.Aubin
οι νικητές της ΜΧ2

Αποτελέσματα Valkenwaart δεύτερου σκέλους κατηγορίας ΜΧ2
1 Goncalves, Rui KTM
2 Aubin, Nicolas Yamaha
3 Simpson, Shaun KTM
4 Paulin, Gautier Kawasaki
5 van Horebeek, Jeremy KTM
6 Roelants, Joel KTM
7 Osborne, Zach Yamaha
8 Guarneri, Davide Yamaha
9 Larrieu, Loic Yamaha
10 Schiffer, Marcus KTM

Πρώτο φετινό βάθρο για τον Simpson…

Βαθμολογίες
Κατηγορία ΜΧ1

1 Cairoli, A. 143
2 Barragan, J. 128
3 de Dycker, Ken 124
4 Philippaerts, D. 118
5 Coppins, J. 112
6 Leok, Tanel 111
7 Ramon, Steve 100
8 Nagl, M. 87
9 Desalle, C. 86
10 Strijbos, K. 82

…πρώτο και για τον Aubin

Κατηγορία ΜΧ2
1 Paulin, G. 140
2 Musquin, M. 125
3 Guarneri, D. 111
4 Osborne, Zach 100
5 Simpson, Shaun 97
6 Boog, Xavier 94
7 Aubin, Nicolas 85
8 Goncalves, Rui 78
9 Frossard, S. 63
10 Schiffer, M. 55

Κατασκευαστών MX1
1 Yamaha 166
2 Suzuki 135
3 KTM     134
4 Honda 118
5 Kawasaki 60
6 TM 48
7 Aprilia 35
8 CCM     21
9 Husqvarna 0

Κατασκευαστών MX2
1 Kawasaki 149
2 Yamaha 141
3 KTM     133
4 Honda 131
5 Suzuki 98
6 TM 0

Επόμενος αγώνας 09-10/05/2009 Agueda, Πορτογαλία.
Φωτογραφίες: motocrossmx1.com, yamaha-racing, ΚΤΜ images(R.Archer)