Κερδίζοντας τα τρία από τα τέσσερα σκέλη και καταλαμβάνοντας τις τρεις από τις έξι θέσεις των βάθρων, η Suzuki είχε πολλούς λόγους να χαμογελάει στο Spring Creek. Πρώτα και καλύτερα στην μεγάλη κατηγορία ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Chad Reed πήρε τον αγώνα διευρύνοντας το βαθμολογικό του προβάδισμα και μετέπειτα η επίδοση του τοπικού Ryan Dungey με την διπλή νίκη του στα 250cc δεν άφησε κανέναν να τον αμφισβητήσει ενώ παράλληλα μείωσε την διαφορά του από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας C.Pourcel.

Κατηγορία 450
Για άλλον ένα αγώνα ο Josh Grant απέδειξε ότι είναι ο ταχύτερος οδηγός στο motocross αυτήν την στιγμή στο πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας τον πρώτο χρόνο στα δοκιμαστικά και κερδίζοντας εντυπωσιακά το πρώτο σκέλος της ημέρας. Βέβαια είναι και ασταθής στα αποτελέσματα του κάτι που χαρακτηρίζει πολλούς οδηγούς στην κατηγορία εκτός του Chad Reed. Ο Αυστραλός το γνωρίζει καλά αυτό και χωρίς να κάνει το κάτι παραπάνω περιμένει απλά το πρωτάθλημα να έρθει στα χέρια του. Όχι όμως σε αυτόν τον αγώνα, ο Reed εδώ ήθελε την νίκη.

Ο Reed έλυσε το πρόβλημα με το στομάχι του και επιτέθηκε για την νίκη

Βλέποντας από τα δοκιμαστικά την αποφασιστικότητα του Grant που του κόστισε μια εντυπωσιακή πτώση, δεν προβληματίστηκε μετά την εκκίνηση του πρώτου σκέλους (την οποία πήρε) όταν είδε τον Grant να τον περνάει για την πρώτη θέση. Ακολούθησε τον πρωτοπόρο και ελπίζοντας ότι θα κάνει λάθος και στον αγώνα πίεσε ελαφρώς για την πρώτη θέση. Το λάθος ποτέ δεν ήρθε και ο Grant πήρε τελικά την νίκη. Η δεύτερη θέση πήγε στον Reed που ανέβασε την πίεση προς το τέλος του σκέλους ενώ τρίτος τερμάτισε ο Michael Byrne μετά από πολλές μάχες, και κυρίως μετά την εγκατάλειψη από μηχανική βλάβη του επανεμφανιζόμενου David Millsaps που οδηγούσε σε αυτήν την θέση. Πολύ καλά οδήγησε και ο Thomas Hahn που κατάφερε να υποσκελίσει τους οδηγούς της Honda τερματίζοντας στην τέταρτη θέση. Πέμπτος τερμάτισε ο Ivan Tedesco με έκτο τον Andrew Short. Στο δεύτερο σκέλος ο Tedesco έδειξε αρκετά δυνατός στην αρχή στρίβοντας πρώτος μετά την εκκίνηση, αντιστεκόμενος για αρκετούς γύρους του δεύτερο Reed. Με τον Grant στην τελευταία θέση μετά την πτώση του λίγο μετά την εκκίνηση ο Reed δεν βιάστηκε να κάνει την κίνηση του στον Tedesco. Περίμενε την κατάλληλη στιγμή και αυτή ήρθε λίγο πριν τα μισά του αγώνα όπου με ευκολία ο Reed κατάφερε να περάσει πρώτος, να κάνει διαφορά και να πάρει σκέλος και αγώνα για δεύτερη φορά φέτος. Στο βάθρο τον ακολούθησε ο Tedesco που τερμάτισε με την σειρά του δεύτερος σε σκέλος και σύνολο. Η τρίτη θέση πήγε στον Millsaps που έκανε μια εντυπωσιακή επιστροφή αφήνοντας τον Byrne τέταρτο, μια θέση που έφερε τον τρίτο Αυστραλό στο βάθρο της ημέρας. Δύσκολο σκέλος ήταν για τον πέμπτο Short και το δεύτερο του Spring Creek αφού μετά βίας κατάφερε να περάσει τόσο τον έβδομο στο τέλος Justin Brayton όσο και τον εντυπωσιακό Kyle Regal στην έκτη θέση.

Αποτελέσματα  Spring Creek, κατηγορία 450
1. Chad Reed 2/1  SUZ
2. Ivan Tedesco 5/2 HON
3. Michael Byrne 3/4 SUZ
4. Josh Grant 1/10 YAM
5. Andrew Short 6/5 HON
6. Justin Brayton 7/7 KTM
7. Thomas Hahn 4/13 KAW
8. Nick Wey 8/9 YAM
9. Cody Cooper 12/8 YAM
10. Davi Millsaps 33/3 HON

Δουλεύοντας τις εκκινήσεις ο Dungey βρέθηκε αγκαλιά με την νίκη

Κατηγορία 250
Ο αγώνας της κατηγορίας ομολογουμένως ανήκε στον Ryan Dungey. Τοπικός ήρωας στο Spring Creek με το κοινό 100% δίπλα του ο Ryan δεν τους απογοήτευσε και κέρδισε σχετικά άνετα και τα δύο σκέλη της ημέρας. Στο πρώτο σκέλος πήρε για πρώτη φορά φέτος την εκκίνηση και κατάφερε να πιάσει ένα γρήγορο ρυθμό που μόνο ο Justin Barcia με τον Christophe Pourcel μπορούσε να τον ακολουθήσουν. Με τον Barcia να μένει λίγο πίσω στην εξέλιξη του αγώνα ο Pourcel έκανε την κίνηση του γρήγορα ώστε να μην απομακρυνθεί ο κυνηγός του στην βαθμολογία. Ο Barcia είχε μια πτώση αμέσως μετά την προσπέραση του Pourcel αλλά ο Γάλλος δεν κατάφερε τελικά να ακολουθήσει τον πρωτοπόρο Dungey και αρκέστηκε στην δεύτερη θέση. Αν και ο Barcia έχασε αρκετές θέσεις μετά την πτώση του ωστόσο κατάφερε να μαζέψει τα κομμάτια του και να διεκδικήσει και να πάρει την τρίτη θέση μετά από μεγάλη μάχη με τον τέταρτο Bret Metcalfe. Πολύ δυνατά οδήγησε και ο Broc Tickle κερδίζοντας τις μάχες με τον Tommy Searle και Kyle Cunningham για την πέμπτη θέση. Μετά από κακή εκκίνηση ο Jake Weimer κατάφερε να πάρει την έκτη θέση. Στο δεύτερο σκέλος ο Barcia ήταν αυτός που πήρε την εκκίνηση με τους Dungey και Pourcel πίσω του. Ο Dungey κατάφερε να περάσει γρήγορα στην πρώτη θέση και το ίδιο έκανε και ο Pourcel για την δεύτερη θέση. Η μάχη που όλοι περίμεναν εδώ και πολύ καιρό είχε μόλις ξεκινήσει με τους δύο πρωτοπόρους της βαθμολογίας να βρίσκονται μαζί για την διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Στον δικό τους ρυθμό και μακριά από τους υπόλοιπους Dungey και Pourcel δεν άφηναν ο ένας τον άλλο ούτε δευτερόλεπτο να πάρει ανάσα και όσο πλησίαζαν προς τον τερματισμό η αγωνία μεγάλωνε. Τρεις γύρους όμως πριν την καρό σημαία ο Pourcel έχασε το μπροστινό τροχό του σε μια στροφή με αποτέλεσμα να έχει μια πτώση. Αυτό σήμανε το τέλος της μάχης καθώς ο Dungey πήρε άνετα το σκέλος και τον αγώνα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Ο Pourcel τερμάτισε δεύτερος σε σκέλος και σύνολο και χαρακτηριστικό είναι να πούμε ότι ο τρίτος Barcia τερμάτισε 20 δευτερόλεπτα πίσω από τον Pourcel, τόσο δυνατός ήταν ο ρυθμός των πρωτοπόρων. Ξανά τέταρτος τερμάτισε ο Metcalfe  με πέμπτο αυτήν την φορά τον Tickle και έκτο τον Darryn Durham.

Αποτελέσματα  Spring Creek, κατηγορία 250
1.  Ryan Dungey 1/1 SUZ
2.  Chris Pourcel 2/2 KAW
3.  Justin Barcia 3/3 HON
4.  Brett Metcalfe 4/4 HON
5.  Broc Tickle 5/6 YAM
6.  Jake Weimer 6/7 KAW
7.  K Cunningham 7/8 KAW
8.  Matt Lemoine 10/9 YAM
9   Darryn Durham 15/5 YAM
10 Τommy Searle 9/11 KTM

Μετά την νίκη του στο πρώτο σκέλος ο Grant
πήγε από τελευταίος-δέκατος στο δεύτερο!

Βαθμολογίες
Κατηγορία  450

1 Chad Reed  287
2 Andrew Short 250
3 I Tedesco 238
4 Josh Grant 234
5 Michael Byrne 183
6 Cody Cooper 157
7 Thomas Hahn 149
8 M Alessi 142
9 Ricky Dietrich 136
10 Justin Brayton 127

Προβλημάτισε τον Pourcel η
απόδοση του Dungey

Κατηγορία 250
1 C Pourcel  299
2 Ryan Dungey 296
3 Brett Metcalfe 215
4 Tommy Searle 213
5 Justin Barcia 191
6 Jake Weimer 182
7 Tyla Rattray 175
8 Broc Tickle 172
9 Blake Wharton 158
10 Trey Canard 139

Άργησε αλλά τελικά βρήκε τον δρόμο
για το βάθρο ο Byrne

Επόμενος αγώνας 25/07/09, Whashougal WA.
Φωτογραφίες: amamotocross.com