5ος αγώνας Πανελληνίου πρωταθλήματος Enduro ΑΜΟΤΟΕ
Ημερομηνία: 21 Σεπτεμβρίου 2008
Τοποθεσία: Καρδίτσα, Λίμνη Πλαστήρα
Συμμετοχές: 74 (Ε1:11, E2:12, E3:9, EN:5, ES:6, EB:26, ET:2, EW:3)
Θεατές: Eλάχιστοι
Καιρός: 10oC συννεφιά

Η κυριαρχία του Βασίλη Σιαφαρίκα συνεχίστηκε και στην Καρδίτσα σε κατηγορία Ε1 και γενική. Άλλη μια νίκη για Δημήτρη Τσακατσώνη στην Ε2 που τον φέρνει πιο κοντά στον τίτλο ενώ πέντε στα πέντε έκανε και ο Γιάννης Τρίγκας (Ε3). Αναμφισβήτητα η είδηση του αγώνα ήταν η συμμετοχή τριών γυναικών για πρώτη φορά σε αγώνα της ΑΜΟΤΟΕ.

Ο βροχερός καιρός του Σαββάτου ουσιαστικά βοήθησε τον αγώνα, αλλά απομάκρυνε τους θεατές. Πολύ καλό το σημείο εκκίνησης βοήθησε στην προβολή του αγώνα ενώ και οι ειδικές ήταν εύκολα προσβάσιμες, όλες στον ορεινό όγκο της λίμνης Πλαστήρα. Ήταν ένας επίμονος αγώνας που βοηθήθηκε από τον καιρό αλλά και την διαδρομή που επέλεξε ο ΣΜΟΚ.

Kατηγορία Γυναικών (EW)
Τρεις θαρραλέες γυναίκες αψήφησαν τα καιρικά φαινόμενα και στάθηκαν στην εκκίνηση του αγώνα της Καρδίτσας με σκοπό την συμμετοχή και τον τερματισμό σε έναν αγώνα του Πανελληνίου πρωταθλήματος. Φέτος η ΑΜΟΤΟΕ αποφάσισε να προκηρύξει κύπελλο γυναικών ανεξαρτήτου ηλικίας και κυβισμού για όσες κοπέλες πιστεύουν πως έχουν τη διάθεση να δοκιμάσουν έναν αγώνα enduro. H Ελένη Αγελαδοπούλου, η Μαρία Βασιλάκη και η Τατιάνα Αργύρη συμμετείχαν στον αγώνα που εξελίχθηκε ιδιαίτερα δύσκολος καθώς το λασπωμένο τεραίν της πρώτης ειδικής τις ταλαιπώρησε. Νικήτρια του αγώνα η Ελένη Αγελαδοπούλου, η Μαρία Βασιλάκη τερμάτισε δεύτερη ενώ η Τατιάνα Αργύρη εγκατέλειψε.

Κατηγορία Γενική
Η γενική κατηγορία ήταν για ακόμα μια φορά υπόθεση του Μακεδόνα αθλητή από τα Γρεβενά Βασίλη Σιαφαρίκα αν και ένα λάθος του στην 3η ειδική αναπτέρωσε το ηθικό του Γιάννη Τρίγκα που ακολουθούσε σε κοντινή απόσταση. Ένα λάθος όμως του Τρίγκα (σβήσιμο στην ειδική και χάσιμο πολύτιμου χρόνου) εξασφάλισε ξανά απόσταση ασφαλείας στον Σιαφαρίκα. Ο Γιάννης Τρίγκας αποδεικνύει ξανά πως αυτός είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Σιαφαρίκα φέτος αλλά χρειάζεται κάτι παραπάνω για να γύρει η ζυγαριά υπέρ του Τρικαλινού. Μέχρι τότε ο Βασίλης Σιαφαρίκας θα είναι κυρίαρχος του πρωταθλήματος. Αίσθηση έκανε η τρίτη θέση του εκ Ιωαννίνων Μιχάλη Τράντζα που ήρθε φουριόζος από το ISDE. Σε καλή κατάσταση και ο Κώστας Κασκάνης από την Λάρισα με διαφορετική μοτοσυκλέτα αποδεικνύει πως μπορεί να οδηγήσει ακόμα πιο γρήγορα. Ο πάντα σταθερός Αδάμος Πράσσος (από την Βέροια) τερμάτισε στην πέμπτη θέση και ο Δημήτρης Τσακατσώνης αντιπροσώπευσε την Θεσσαλονίκη στην πρώτη εξάδα της γενικής. Αίσθηση (θετική) η όγδοη θέση του Γιάννη Παυλίδη, αρνητική η δέκατη θέση του Γιώργου Κοινωνά ενώ ο Παντελής Φίλογλου πήρε τους πρώτους του δυο βαθμούς στη γενική κατάταξη.

Κατηγορία Ε1
Η νίκη του Βασίλη Σιαφαρίκα σε συνδυασμό με την τέταρτη θέση του Γιώργου Κοινωνά έδωσαν επιπλέον ασφάλεια στο κυνήγι της πρώτης θέσης. Ο Σιαφαρίκας για έναν ακόμα αγώνα δεν απειλήθηκε στην κατηγορία και ουσιαστικά κυνήγησε περισσότερο τη γενική. Στη δεύτερη θέση ο εκπληκτικός Μιχάλης Τράντζας ένα από τα χαμογελαστά παιδιά του πρωταθλήματος έβαλε τα δυνατά του και κέρδισε με το σπαθί του την δεύτερη θέση. Τρίτος ο Κώστας Κασκάνης, έχει ανοδική πορεία και είναι ικανός για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Η κακή εμφάνιση του Γιώργου Κοινωνά (τέταρτος) δείχνει πως σε κάθε περίπτωση υπάρχει έντονος ανταγωνισμός που περιμένει να σου πάρει τη θέση.

Κατηγορία Ε2
Η νίκη του Δημήτρη Τσακατσώνη σε συνδυασμό με την δεύτερη θέση του Σταμάτη Μαντά και την πέμπτη θέση του Γιώργου Μανωλίδη δίνει βαθμολογική ανάσα στον κορυφαίο αθλητή της Θεσσαλονίκης στο κυνήγι του φετινού πρωταθλήματος. Αν και η διαφορά του ήταν μεγάλη από την αρχή θα περιμέναμε να δούμε τον Τσακατσώνη σε υψηλότερο σημείο στη γενική κατηγορία. Πάντως κυριάρχησε στον αγώνα και δείχνει να μπορεί να επαναλάβει την περσινή επιτυχία. Ο Σταμάτης Μαντάς επιστρέφει στους αγώνες μετά το ατύχημά του αλλά η πρώτη ειδική ουσιαστικά έσβησε τα όνειρά του για νίκη σε αυτόν τον αγώνα. Τρίτος ο Παντελής Σκόδρας που πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Με λίγη τύχη θα μπορέσει να κυνηγήσει κάτι παραπάνω.

Κατηγορία Ε3
Ανίκητος ο Γιάννης Τρίγκας και σε αυτόν τον αγώνα. Η προσπάθειά του για νίκη στη γενική τον έχει αποσπάσει ακόμα περισσότερο από τους υπόλοιπους αθλητές της κατηγορίας του. Δεύτερος ο Αδάμος Πράσσος φαίνεται να καπαρώνει τη δεύτερη θέση της κατηγορίας. Στην τρίτη θέση ο Παναγιώτης Καδόγλου, που του έλειπε ένας καλός τερματισμός από την αρχή της χρονιάς. Για λίγο έμεινε εκτός βάθρου ο Παναγιώτης Θερριός, κάνοντας την έκπληξη όμως, κερδίζοντας πιο ηχηρά ονόματα στην κατηγορία του.

Κατηγορία Junior (ΕΝ)
Η εμφάνιση του Γιάννη Παυλίδη που έρχεται σαν σίφουνας μετά και το ISDE είναι εντυπωσιακή. Ο πιτσιρικάς από τα Γρεβενά δείχνει ιδιαίτερα φορμαρισμένος και οι υπόλοιποι θα πρέπει να προσπαθήσουν αρκετά για να τον κερδίσουν. Δεύτερος αλλά με μεγαλύτερη διαφορά ο Γιώργος Μυλούκας που βλέπει το πρωτάθλημα να πλησιάζει. Άτυχος ο Μιχάλης Ούσλιος που τραυματίστηκε, του ευχόμαστε περαστικά.

Κατηγορία Βετεράνων (ES)
Φωτιά πήρε η βαθμολογία στην κατηγορία Βετεράνων μετά την νίκη του Στρατή Μυρογιάννη. Η εγκατάλειψη του Κωνσταντίνου Ρόκκα και η δεύτερη θέση του Μανώλη Νανάκου έδωσαν νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα των βετεράνων αθλητών. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Μιχάλης Λαβασάς κάτι που τον βοήθησε να ανέβει στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας.

B Κατηγορία (EB)
Οι μάχες στην Β κατηγορία καλά κρατούν και ο Βασίλης Κουλουκάτσης κέρδισε τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο με διαφορά λίγο μεγαλύτερη από ένα δευτερόλεπτο. Οι αθλητές έχουν βρει το ρυθμό τους και η πολυπληθή κατηγορία έχει εσωτερικό ανταγωνισμό. Στην τρίτη θέση ο Γιάννης Μπούτζας που κέρδισε τη θέση στο βάθρο από τον Μιχάλη Πέτρου για 0.006 χιλιοστά του δευτερολέπτου!!! Πραγματική μάχη για όλες τις θέσεις που οδηγούν στο βάθρο. Ο Γιάννης Στρούγκης και ο Μανώλης Πασχαλίδης στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

Κατηγορία 50cc (ΕΤ)
Οι δυο πρωταγωνιστές της κατηγορίας ξεκίνησαν στον αγώνα της Καρδίτσας γνωρίζοντας τις δυσκολίες της διαδρομής από τη βροχή της προηγούμενης ημέρας. Ο Μιχάλης Κόπανος ήταν αυτός που κέρδισε τον αγώνα καθώς ο Θανάσης Τρίγκας εγκατέλειψε μετά την πρώτη ειδική διαδρομή.

Συγχαρητήρια στη λέσχη που προετοίμασε τον αγώνα, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ετοίμασαν τον αγώνα με γνώμονα την ξηρασία στην περιοχή τους (είχε να βρέξει από τον Απρίλιο). Παρά την παρουσία τους όμως στις ειδικές και στην απλή διαδρομή φάνηκε πως χρειαζόντουσαν περισσότερα άτομα, ειδικά στην πρώτη ειδική που οι αγωνιζόμενοι έβρισκαν δυσκολίες στο λασπερό ποτάμι. Ούτε η σηματοδότηση ήταν καλή σε ορισμένα σημεία αλλά η απόφαση της οργάνωσης να ακυρώσει τα καπέλα χρόνου δείχνει πως αναγνωρίστηκε το πρόβλημα. Εύσημα δίνω για το ανηφορικό μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό Φυλακτή (υψόμετρο 1150 μέτρα) και καταλήγει μετά από 4 χιλιόμετρα σε υψόμετρο 1650 μέτρα. Πραγματικά είναι ότι καλύτερο σε απλή διαδρομή έχουμε δει φέτος στους αγώνες. Αν άλλαζα κάτι στις ειδικές ένα και δυο θα προτιμούσα να τις κάνω πιο ανοικτές (στροφές) για να θαυμάσω την γρήγορη οδήγηση των κορυφαίων αθλητών. Πάντως η δεύτερη ειδική με τα ανισόπεδα φυσικά τμήματα είναι εξίσου καλή.

ΣΑΜΕ
Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου αναβατών Enduro (ΣΑΜΕ) παρέδωσε τα βιβλία του ΣΑΜΕ σε εφορευτική επιτροπή τριών ατόμων με σκοπό να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου συμβουλίου σε προσεχή αγώνα. Στην συνέχεια έγινε συζήτηση για διάφορα θέματα όπως: εκλογές ΣΑΜΕ, ISDE 2008, συμμετοχή σε αγώνες κ.λ.π. Το λόγο στο τέλος πήρε ο Γιάννης Βόλης (δεν ξέρω να μιλούσε επίσημα για την ομοσπονδία ΕΛΠΑ/ΠΟΜ/ΟΜΕ), μίλησε για την προσπάθεια που κάνει η ΕΛΠΑ/ΠΟΜ για να αναγνωριστεί σαν ομοσπονδία από την ΓΓΑ και άλλα θέματα που τους απασχολούν.

Κατά την άποψή μου ο Κος Βόλης θα πρέπει να σταματήσει το παραμύθι και να κοιτάξει να δει την κατάσταση στην οποία έχει μπλέξει αυτός και η λέσχη του. Μίλησε για νέο καταστατικό της ΠΟΜ που θα είναι σαν αυτό της ΟΜΕ για να πάρουν (όπως ελπίζει) την αναγνώριση από την ΓΓΑ. Μίλησε και για άλλα θέματα αλλά όλα αυτά έχουν καταντήσει πολύ γραφικά (άποψή μου) και δεν νομίζω να ενδιαφέρουν κανέναν πλέον. Εγώ απλώς να ρωτήσω γιατί δεν έφτιαχναν ΝΟΜΙΜΟ καταστατικό στην ΠΟΜ από την αρχή και γιατί όσοι ήταν νόμιμοι και υπαρκτοί δέχθηκαν να βάλουν (και ο Κος Βόλης) την υπογραφή τους δίπλα σε ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΨΕΥΤΕΣ και ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ όταν δημιούργησαν την ομοσπονδία ΠΟΜ. Τελειώνω με μια πρότασή του “σε όλες τις ομοσπονδίες υπάρχουν από δέκα ανύπαρκτες λέσχες”!

Honda CRF 230 Easy trial
Είμαστε ευτυχείς κάτοχοι ενός Honda CRF 230 trial από την Honda Σαρακάκης και θα το δοκιμάσουμε για αρκετό καιρό στους αγώνες. Πρώτη εντύπωση είναι άκρως θετική καθώς η φιλικότητα του κινητήρα και η δοκιμασμένη αντοχή είναι πόντοι υπέρ της μικρής μοτοσυκλέτας. H μοτοσυκλέτα κυκλοφορεί και σε έκδοση enduro ενώ περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Honda.

Μένουν τρεις αγώνες για το πρωτάθλημα, ο επόμενος στην Θεσσαλονίκη 12 Οκτωβρίου από τον ΜΟΘ.

Περισσότερες φωτογραφίες

Όλες τις φωτογραφίες του αγώνα θα τις βρείτε στο RacePhoto.gr