ον πρώτο του MX τίτλο στην μεγάλη κατηγορία κατέκτησε ο James Stewart συνεχίζοντας το αήττητο σε σκέλη και αγώνες στο Spring Creek. Την δεύτερη φετινή και συνεχόμενη νίκη πήρε ο Ryan Dungey στην Lites με το πρωτάθλημα όμως να πηγαίνει για τρίτη συνεχόμενη φορά στον Ryan Villopoto.

Motocross Class
Ο τίτλος ξαναγύρισε στα χέρια του πιο γρήγορου της κατηγορίας όπως στην εποχή του Ricky Carmichael και μετά την περσινή χρονιά του πιο σταθερού, που δεν ήταν άλλος από τον Grant Langston. Αυτήν την φορά τα χέρια ήταν του James Stewart που κατάφερε να ολοκληρώσει μια χρονιά στο motocross χωρίς τραυματισμούς και να πάρει τον πολυπόθητο τίτλο. Όλα ξεκίνησαν και τελείωσαν στο πρώτο σκέλος όταν ο Stewart έφυγε από την εκκίνηση και χωρίς να απειληθεί ποτέ και από κανένα πήρε το σκέλος που σε συνδυασμό με την τρίτη θέση του δεύτερου της βαθμολογίας Tim Ferry του έδωσε τον τίτλο από νωρίς. Ο δεύτερος πιο γρήγορος αναβάτης του αγώνα ήταν ο Andrew Short που έχει βάλει στόχο την δεύτερη θέση στην βαθμολογία. Ξεπερνώντας το εμπόδιο του Ivan Tedesco, που ξαναγύρισε μετά από τραυματισμό στους αγώνες και οδήγησε στην δεύτερη θέση στους δύο πρώτους γύρους, ο Short δεν επέτρεψε στον Ferry που τον ακολουθούσε να κινηθεί στον ρυθμό του τερματίζοντας έτσι στην δεύτερη θέση. Μετά από κακή εκκίνηση αλλά ένα καταπληκτικό αγώνα ο Josh Hill αναρριχήθηκε και τερμάτισε στην τέταρτη θέση μπροστά από τον ομόσταυλο του και πέμπτο Broc Hepler που επέστρεψε και αυτός στους αγώνες μετά από τραυματισμό. Μέτρια εκκίνηση αλλά με τερματισμό στην πρώτη εξάδα είχε ο Michael Byrne, συνεχίζοντας τις καλές του εμφανίσεις. Πριν από την εκκίνηση του δεύτερου σκέλους έγινε η απονομή του πρωταθλήματος της ΑΜΑ ΜΧ Class 2008 στον James Stewart που γνώρισε την αποθέωση από τους οπαδούς του. Αυτή η αποθέωση του έδωσε το κίνητρο να πιάσει φοβερή απόδοση στο δεύτερο σκέλος και να πραγματοποιήσει πράγματα που μόνο από την εποχή του Ricky Carmichael είχαν να συμβούν. Ξεπερνώντας τον Jeff Alessi που είχε πάρει την εκκίνηση ο Stewart δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να φορτσάρει, τερματίζοντας στην πρώτη θέση με ένα λεπτό συν, διαφοράς από τον δεύτερο. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε από νωρίς ο Byrne που οδήγησε σχεδόν χωρίς πίεση σε όλο το σκέλος, τερματίζοντας σε αυτήν την θέση και κερδίζοντας άλλη μια φετινή τρίτη θέση στο βάθρο. Καλή εκκίνηση είχε ο Cody Cooper και κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση στο σκέλος μετά από μάχες, στην αρχή με τον J.Alessi και μετέπειτα με τον τέταρτο Nick Wey. Αντίθετα πολύ κακή εκκίνηση είχε ο Short που παρόλα αυτά κατάφερε από την 28η θέση να τερματίσει στην πέμπτη θέση κερδίζοντας την δεύτερη θέση στο σύνολο και κρατώντας ανοιχτές της ελπίδες του για την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Φλερτάροντας αρκετές φορές την πρώτη εξάδα, ο J.Alessi (αδελφός του Mike Alessi) επιτέλους μπήκε μέσα σε αυτήν σε αυτό το σκέλος τερματίζοντας έκτος.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους
1 James M. Stewart Kawasaki KX450F
2 Andrew T. Short Honda CRF450R
3 Timmy M. Ferry Kawasaki KX450F
4 Joshua R. Hill Yamaha YZ450F
5 Broc D. Hepler Yamaha YZ450F
6 Michael Byrne Suzuki RM-Z450
7 Ivan Tedesco Honda CRF450R
8 Jeff Alessi Honda CRF450R
9 Matthew C. Goerke KTM 450SX
10 Nicholas A. Wey KTM 450SX

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους
1 James M. Stewart Kawasaki KX450F
2 Michael Byrne Suzuki RM-Z450
3 Cody Cooper Suzuki RM-Z450
4 Nicholas A. Wey KTM 450SX
5 Andrew T. Short Honda CRF450R
6 Jeff Alessi Honda CRF450R
7 Matthew C. Goerke KTM 450SX
8 Gavin L. Gracyk Yamaha YZ450F
9 Tyler A. Wharton Honda CRF450R
10 Charles J. Summey Yamaha YZ450F

Lites
Από το 2004 η ομάδα της Pro Circuit Kawasaki στην μικρή κατηγορία έχει κατακτήσει τουλάχιστον ένα τίτλο από τους τρεις. Φέτος η εταιρία έκλεινε 30 χρόνια λειτουργίας και 18 χρόνια αγωνιστικής εμπλοκής με το άθλημα και κινδύνευε να μην έχει ούτε ένα τίτλο την στιγμή που στο πρόσφατο παρελθόν σχεδόν τους κέρδιζε όλους. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Mitch Payton όμως δεν έχασε την αισιοδοξία του, πίστεψε στον καλύτερο του αναβάτη και αυτός τον δικαίωσε. Το αποτέλεσμα ήταν ο Ryna Villopoto να πάρει τον τρίτο του τίτλο MX Lites συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία της εταιρίας. Η φετινή κυριαρχία του Villopoto στην κατηγορία φάνηκε και στο πρώτο σκέλος του Spring Creek που οδήγησε από την εκκίνηση τον αγώνα στον δικό του ρυθμό κερδίζοντας άνετα το σκέλος. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Ryan Dungey που προσπάθησε να ακολουθήσει τον πρωτοπόρο στην πίστα της γειτονίας του χωρίς όμως να τα καταφέρει. Σχεδόν ένα λεπτό πίσω από τον Villopoto την τρίτη θέση τερμάτισε ο Josh Grant σε ένα μοναχικό αγώνα μέχρι τους δύο τελευταίους γύρους. Τότε ο Brett Metcalfe κατάφερε να τον πλησιάσει και να τον απειλήσει αλλά τελικά δεν κατάφερε και να τον περάσει τερματίζοντας τέταρτος. Αντίθετα οι Kyle Cunningham και Broc Tickle είχαν από την αρχή μέχρι και το τέλος του σκέλους μεγάλη κόντρα, τερματίζοντας πέμπτος και έκτος αντίστοιχα. Η εκκίνηση του δεύτερου σκέλους έφερε τον Martin Davalos να οδηγεί τον αγώνα στον πρώτο γύρο όμως πριν την ολοκλήρωση του, οι Villopoto και Dungey τον πέρασαν συνεχίζοντας την μάχη τους από το πρώτο σκέλος. Λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου τα πράγματα άλλαξαν, ο Villopoto έχασε το μπροστινό του σε μια στροφή με αρνητική κλήση, καθυστερώντας αρκετά να βάλει μπροστά την μοτοσικλέτα του. Αποτέλεσμα ήταν ο Dungey να οδηγεί τον αγώνα με πολύ δυνατό ρυθμό και ο Villopoto να προσπαθεί να επανακάμψει από την 38η θέση. Σε κάποια φάση του αγώνα ο RV αναγκάστηκε να συνεχίσει και χωρίς γυαλιά, γεγονός που όπως φαίνεται δεν τον εμπόδισε να φτάσει μέχρι και την δεύτερη θέση όπου και τερμάτισε. Έτσι ο Dungey πήρε το σκέλος και τον αγώνα κερδίζοντας τους ίδιος βαθμούς με τον πρωταθλητή πλέον Villopoto. Τρίτος σε σκέλος και σύνολο τερμάτισε ο Metcalfe που είχε μάχη σε όλο τον αγώνα με τον ερασιτέχνη και τέταρτο Blake Wharton που αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην επαγγελματική κατηγορία. Μετά από μέτριο αγώνα ο Jake Weimer τερμάτισε πέμπτος ενώ την εξάδα έκλεισε ο Nico Izzy που γενικά δεν είχε καλό αγώνα.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους
1 Ryan D. Villopoto Kawasaki KX250F
2 Ryan M. Dungey Suzuki RM-Z250
3 Joshua M. Grant Honda CRF250R
4 Brett Metcalfe Kawasaki KX250F
5 Kyle B. Cunningham Honda CRF250R
6 Broc Tickle Yamaha YZ250F
7 Jake T. Weimer Honda CRF250R
8 Wil A. Hahn Yamaha YZ250F
9 Andrew McFarlane Kawasaki KX250F
10 Blake Wharton Honda CRF250R

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους

1 Ryan M. Dungey Suzuki RM-Z250
2 Ryan D. Villopoto Kawasaki KX250F
3 Brett Metcalfe Kawasaki KX250F
4 Blake Wharton Honda CRF250R
5 Jake T. Weimer Honda CRF250R
6 Nico A. Izzi Suzuki RM-Z250
7 Justin D. Brayton KTM 250SXF
8 Jake Moss Yamaha YZ250F
9 Andrew McFarlane Kawasaki KX250F
10 Wil A. Hahn Yamaha YZ250F

Βαθμολογίες
Motocross Class

1 J. Stewart 500
2 T. Ferry 334
3 A. Short 328
4 M. Byrne 317
5 C. Cooper 230
6 N. Wey 228
7 M. Alessi 221
8 J. Alessi 205
9 D. Millsaps 203
10 J. Hill 188

Motocross Lites
1 R. Villopoto 485
2 R. Dungey 376
3 B. Metcalfe 305
4 J. Weimer 259
5 N. Izzi 230
6 R. Sipes 192
7 K. Cunningham 174
8 J. Grant 173
9 T. Canard 173
10 A. McFarlane 156

Επόμενος αγώνας 23/08/08 Southwick.
Φωτογραφίες: SXGP (Frank Hoppen)