Θα μπορούσε να ήταν ένα παραμύθι που οι παλαιότεροι αγωνιζόμενοι θα το μετέδιδαν στους νεότερους. Υπήρξαν αγώνες όπου έπρεπε να περιμένεις για τα αποτελέσματα περισσότερο από την διάρκεια του ίδιου του αγώνα. Πόσες φορές άραγε οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι επέστρεψαν σπίτι τους χωρίς να ξέρουν σε τι θέση είχαν τερματίσει!

Ευτυχώς όλα αυτά δείχνουν να παίρνουν την μορφή ενός γλυκού παραμυθιού. Ο δραστήριος Χρήστος Κωνσταντινίδης (από τη λέσχη Σερρών) και ο μέντορας του όλου επιχειρήματος Κος Τσακαλίδης Ευάγγελος, φαίνεται πως βάζουν οριστικά τέλος σε όλα αυτά που ξέραμε όταν με το σύνολο των προγραμμάτων αλλά και τον τρόπο μετάδοσης που παρουσίασαν (στον αγώνα enduro των Σερρών) έλυσαν μια για πάντα το πρόβλημα της έκδοσης αποτελεσμάτων.

Η λύση που ακολουθήθηκε είναι απλή και στηρίζεται στην νέες τεχνολογίες. Επιτρέπει την μετάδοση δεδομένων μέσω υπολογιστών με τα αποτελέσματα να μεταφέρονται απευθείας στον κεντρικό υπολογιστή όπου γίνεται η αξιολόγησή τους και η απευθείας έκδοση των αποτελεσμάτων. Ουσιαστικά μπορούν να εκδοθούν αποτελέσματα 1 δευτερόλεπτο μετά και τον τερματισμό του τελευταίου αναβάτη.

Οθόνη από το πρόγραμμα αποτελεσμάτων του Κου Τσακαλίδη. Καθόλη την διάρκεια του αγώνα δεδομένα περνούσαν μπροστά από τα μάτια μας.

Καλά, θα μου πείτε που είναι το καινούργιο, μιας και παρόμοιες λύσεις λειτουργούν χρόνια στο χώρο του αυτοκινήτου. Σωστά αλλά μόνο με την επίγεια σύνδεση υπολογιστών. Φανταστείτε το όλο εγχείρημα σε μια πίστα ταχύτητας ή motocross όπου όλοι οι υπολογιστές θα μπορούσαν να είναι συνδεδεμένοι με καλώδιο. Εφικτό. Τι γίνεται όμως σε αγώνα enduro ή Rally; Εκεί υπάρχουν ειδικές διαδρομές που απέχουν χιλιόμετρα μακριά.

Η λύση δόθηκε με την τεχνολογία G.P.R.S.*. Σύνδεση δηλαδή μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Η τεχνολογία έχει μπει για καλά στη ζωή μας και το κινητό τηλέφωνο ακόμα περισσότερο. Τώρα μάλιστα που το κόστος χρήσης του έχει μειωθεί αρκετά μια τέτοια λύση είναι ουσιαστικά μονόδρομος για τους αγώνες.

Μια τέτοια λύση έλειπε από τους αγώνες μοτοσικλέτας. Είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να το εξελίξουν, να το τελειοποιήσουν για να εξαλείψουμε οποιαδήποτε παρενέργεια υπάρχει σήμερα. Έμαθα πως η λέσχη προτίθεται να το χρησιμοποιήσει στους αγώνες του Παγκοσμίου πρωταθλήματος enduro. Συγχαρητήρια και ελπίζουμε να το δούμε και στους Ελληνικούς αγώνες.

* Gerneral Packet Radio Service

Δυο χειριστές χρειάστηκαν σε κάθε ειδική για να δουλέψουν όλα σωστά.
Επίπεδο οργάνωσης αγώνα!
Η λέσχη (ΛΑΜΣ) είχε δυο ζευγάρια από φωτοκύτταρα στην είσοδο και την έξοδο της κάθε ειδικής.

 

 

Χρονόμετρο Tag Hauer.

 

 

 

 

 

 

Ενας υπολογιστής σε κάθε ειδική ανέλαβε την συλλογή και μεταφορά των δεδομένων.

 

 

 

 

Το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζει τον χρόνο του εξερχόμενου αναβάτη από την ειδική σε μεγάλα ειδικά μηχανήματα προβολής χρόνων. Ετσι ο ίδιος ο αγωνιζόμενος μπορούσε να συγκρίνει το χρόνο του με τους αντιπάλους του. Λίγη αίγλη από παγκόσμιο!