Οι Πορτογάλλοι έγραψαν τους πρώτους χρόνους επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Η εκκίνηση του 29ου Rally Dakar, του φημισμένου ως σκληρότερου χωμάτινου αγώνα στον κόσμο, πήρε εκκίνηση από την Λισσαβόνα, πρωτεύουσα της Πορτογαλλίας, στις 6 Ιανουαρίου 2007. Την πρώτη ημέρα διπλή ήταν η χαρά για τους Πορτογάλλους, που πανηγύρισαν την πρωτιά σε μοτοσικλέτα και αυτοκίνητο.

Ο Ruben Faria (#37 Yamaha WRF 450) νίκησε στην πρώτη, 117 χιλιομέτρων ειδική, έχοντας όμως πολύ κοντά του στην δεύτερη θέση τον Helder Rodrigues (#10Yamaha WRF 450). Ο συμπατριώτης του έκανε την αντεπίθεση την δεύτερη ημέρα, όπου η διαδρομή των συνολικών 545 χλμ, συμπεριλάμβανε μια ειδική (67 χλμ), όπου ο Rodrigues άφησε κατά ένα λεπτό πίσω τον Faria.

Αυτές οι δυο ευρωπαϊκές διαδρομές αποδείχτηκαν σκληρές και απόδειξαν ότι δεν μειώνετε ο βαθμός δυσκολίας πουθενά. Ο τελευταίος αναβάτης είχε ήδη επτά ώρες διαφορά από τον πρώτο κατά τον τερματισμό στην Malaga της Ισπανίας. Αρκετοί ήταν αυτοί που δέχτηκαν ποινές που έφτασαν από ένα λεπτό μέχρι πέντε ώρες. Οι συμμετοχές στις μοτοσικλέτες και στα quad έφτασαν τις 231 και 14 αντίστοιχα. Δυστυχώς υπήρχαν και οι πρώτες δυο εγκαταλείψεις αναβατών μοτοσικλέτας, πριν ακόμα μπουν στην αφρικανική ήπειρο. Οι εργοστασιακοί οδηγοί της KTM παρέμειναν στις πίσω θέσεις, παραμονεύοντας για αντεπίθεση επί Αφρικάνικου εδάφους.

6 Ιανουαρίου – 1η ημέρα Lisbon – Portimao
Απλή 115 km – Ειδική 120 km – Απλή 260 km = Σύνολο 495 km

7 Ιανουαρίου – 2η ημέρα Portimao – Malaga
Απλή 15 km – Ειδική 67 km – Απλή 463 km = Σύνολο 545 km