Μια ανάσα από τα Χανιά στο παλαιό αεροδρόμιο του Μάλεμε διοργανώθηκε ο έβδομος αγώνας του Πανελληνίου πρωταθλήματος Agip Supermoto. Οι συγκλονιστικές μάχες στις κατηγορίες Racing 450 και Racing Open χαρακτήρισαν τον κρητικό αγώνα. Περισσότεροι από 2000 φίλοι του σπορ παρακολούθησαν τους πρωταγωνιστές του Ελληνικού πρωταθλήματος σε μια ευχάριστη ηλιόλουστη Κυριακή.

Το θέαμα άρχισε νωρίς όταν στην κατηγορία light ο Φώτης Τσαλίκης (Honda Σαρακάκης) έπεσε στον πρώτο γύρο του αγώνα και ξεκίνησε από τον τελευταία θέση. Η διάθεσή του να επιστρέψει στις πρώτες θέσεις και η μάχη του Κωνσταντίνου Κοντομάρου (Yamaha Τσεσμελής) με τον Χατζηγεωργίου Junior (Yamaha Μοτοδυναμική) ανέβασαν κατακόρυφα το ενδιαφέρον. Τελικά ο Κοντομάρος με πολύ καλή οδήγηση βρέθηκε στην πρώτη θέση του αγώνα ακολουθούμενος από τον Χατζηγεωργίου στη δεύτερη και τελικά τον Εμμανουήλ Γεροντής (Yamaha Αλτσιάδης) να συμπληρώνει την τρίτη θέση του βάθρου. Ο Τσαλίκης τελικά έφτασε στην τέταρτη θέση καθώς δυσκολεύτηκε από τον Μανώλης Φραντζεσκάκη (Yamaha Αφοί Φραντζεσκάκοι ΟΕ) αλλά περισσότερο από τον Γιώργο Πανδή (Honda Σουλτάτης) που αντιστάθηκε σθεναρά.

Είχε προηγηθεί ο αγώνας των Νέων/Junior όπου ο Ιωσήφ Ψεγιαννάκης (Husqvarna Σταυρουλάκης) ξεκίνησε από μπροστά και έμεινε στην πρώτη θέση καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα. Δεύτερος τερμάτισε ο Γιάννης Τσαούσης (Honda) κάτι που του έφθανε για να στεφθεί πρωταθλητής. Συγχαρητήρια στον νεαρό αναβάτη και του ευχόμαστε παρόμοιες επιτυχίες και στο μέλλον. Τρίτος ο Αντώνης Γαροφαλάκης (Honda).

Οι δυο κατηγορίες των ενιαίων είχαν ενδιαφέρον όσο αναφορά την τελική τους κατάταξη μιας και στην κατηγορία Honda Σαρακάκης η Ελένη Αγελαδοπούλου (Honda Μοτοκίνηση) ξεκίνησε στην πρώτη θέση και παρέμεινε εκεί αφού δεν απειλήθηκε. Δεύτερη η Σουζάνα Σακκά (Honda Μπαξεβάνης) που πάλεψε με την Τάνια Δαμίγου (Honda Motorun) αλλά τελικά κράτησε την δεύτερη θέση και η Δαμίγου την τρίτη. Η Ελένη Αγελαδοπούλου εξασφαλίζει και αυτή μαθηματικά τον τίτλο, στην φετινή πρώτη της συμμετοχή σε πρωτάθλημα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ανάλογες επιτυχίες όπως ευχόμαστε να μείνει κάτι από αυτήν την κατηγορία και την επόμενη χρονιά.

Ο Στέλιος Κάσδαγλης (Yamaha Αφοί Σουλτάτη) κέρδισε σε αυτόν τον αγώνα τον συναγωνισμό και στέφθηκε και αυτός πρωταθλητής αφού προηγείται με 31 βαθμούς έναν αγώνα πριν το τέλος. Συγχαρητήρια Στέλιο για τον τίτλο σου. Δεύτερος στον αγώνα ο Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης (Yamaha Speed Wheel) και τρίτος ο Ηλίας Αναστασόπουλος (Yamaha).

Περνώντας η ώρα το θερμόμετρο ανέβαινε ώσπου έφτασε στην κορύφωσή του. Ήταν η ώρα για τους αγώνες των δυο κατηγοριών Racing, των 450cc και της Open.

Οι αναβάτες Racing 450cc είχαν πάρει τη θέση τους στην εκκίνηση και όλα θα κρινόταν από την μάχη για την πρώτη θέση. Μπροστά ο Φώτης Τσαλίκης (Honda Σαρακάκης) με δεύτερο τον Γιώργο Κάκο (Suzuki), τρίτο τον Σπύρο Κεφαλλωνίτη (Suzuki) και τέταρτο τον Μιχάλη Μιμίκο (KTM Hellinmoto) όλοι θα προσπαθούσαν να πάρουν την πρώτη θέση στην εκκίνηση. Τελικά ο Τσαλίκης έστριψε πρώτος και πίσω του ο Κεφαλλονίτης έπρεπε οπωσδήποτε να τερματίσει μπροστά του για να έχει ελπίδες για τον τίτλο. Τρίτος ακολουθούσε ο Γιώργος Κάκος ελπίζοντας σε στραβοπάτημα των δυο πρωτοπόρων. Για την τέταρτη θέση μάχονταν σχεδόν σε όλο τον αγώνα ο Μιχάλης Μιμίκος και ο Νίκος Διακάκης (Honda Κιαπέκος). Τελικά ότι και να προσπάθησε ο Κεφαλλωνίτης δεν είχε τύχη καθώς δεν κατάφερε να τερματίσει μπροστά από τον Τσαλίκη που κέρδισε τον αγώνα. Προηγείται στην βαθμολογία του Κεφαλλωνίτη με 11 βαθμούς ενώ μένει μόνο ένας αγώνας. Τρίτος τερμάτισε ο Γιώργος Κάκος ο οποίος έχει ακόμη ελπίδες για την δεύτερη θέση. Για την τέταρτη θέση ο Νίκος Διακάκης δέχθηκε ποινή 10 δευτερολέπτων καθώς πέρασε εκτός της διαδρομής προς το τέλος του αγώνα, κάτι το οποίο είχε επισημανθεί στην ενημέρωση των αναβατών. Όμως κατά την προσωπική μου γνώμη ο Διακάκης και ο Μιμίκος έπρεπε να χρεωθούν ποινή ή αποκλεισμό για τις απαράδεκτες και μη αθλητικές ενέργειές τους στις δυο τελευταίες στροφές του αγώνα.

Η κατηγορία Open είναι η κατηγορία όπου μετά από επτά αγώνες τίποτα δεν έχει ξεχωρίσει όσο αναφορά την πρώτη θέση αφού ουσιαστικά τέσσερις αναβάτες μάχονται για αυτή. Πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Θανάσης Νάκης (Honda) o οποίος είχε τον καλύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά της κατηγορίας του, ξεκίνησε από την πρώτη θέση και έμεινε εκεί κερδίζοντας την τρίτη νίκη στο πρωτάθλημα φέτος. Πίσω του ο Ηλίας Μικές (ΚΤΜ Hellinmoto) προσπάθησε να πλησιάσει την πρώτη θέση αλλά δεν μπόρεσε και μετά τα μισά του αγώνα προσπάθησε αγωνιωδώς να κρατήσει και την δεύτερη θέση από τον Μιχάλη Κουτσουμπό (Honda Σαρακάκης) που ήθελε τη δεύτερη θέση για να έχει μια διαφορά ασφαλείας στη βαθμολογία. Ενώ ο Θανάσης Νάκης είχε κάνει μια διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες του η μοτοσυκλέτα του Ηλία Μικέ άρχισε να βγάζει καπνούς από το πίσω μέρος του κινητήρα. Μόλις αυτό έγινε αντιληπτό βγήκε σημαία (μαύρη με πορτοκαλί κύκλο στο κέντρο) που καλούσε τον αναβάτη να σταματήσει για να διαπιστωθεί αν υπήρχε ενδεχόμενη βλάβη στη μοτοσυκλέτα του. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και ο Ηλίας Μικές ύστερα και από την υποκίνηση του μηχανικού του συνέχισε τον αγώνα τερματίζοντας τελικά στη δεύτερη θέση έχοντας πίσω του τον Μιχάλη Κουτσουμπό. Αμέσως ελέγχθηκε η μοτοσυκλέτα του Μικέ και διαπιστώθηκε απώλεια λαδιού και έτσι αφού δεν σταμάτησε στα pits κατά την διάρκεια του αγώνα, σωστά αποκλείσθηκε, κάτι που αργότερα παραδέχθηκε η ομάδα του.

Μάχη όμως δόθηκε και για την τέταρτη θέση (την τρίτη τελικά της κατάταξης) όταν ο Άλκης Συνιώρης (Husaberg Extra Products Τασούλης) ξεκίνησε από την τέταρτη θέση της εκκίνησης και προσπάθησε να κρατηθεί μπροστά από τον Μανώλη Σκύβαλο (Husqvarna On-Off Κατσάφαρος). Στην πορεία όμως του αγώνα ο Σκύβαλος πέρασε μπροστά και από εκείνη τη στιγμή οι δυο αναβάτες οδήγησαν παθιασμένα για την τέταρτη θέση. Πολύ καλή απόδοση και από τους δυο που πρόσφεραν θέαμα στους θεατές.

Η απόφαση της οργάνωσης να στερήσει την δεύτερη θέση από τον Μικέ ήταν σωστό αφού ο ίδιος δεν σταμάτησε κατά την διάρκεια του αγώνα. Σωστά λοιπόν ο Μιχάλης Κουτσουμπός βρέθηκε στη δεύτερη θέση και ο Μανώλης Σκύβαλος στην τρίτη θέση. Παρόλα αυτά ο Σκύβαλος δεν ανέβηκε στο βάθρο προς έκπληξη όλων(!) στέλνοντας κάποιον άλλο στη θέση του. Ήταν φυσιολογική η εξέλιξη του αγώνα αλλά ο ίδιος δεν το κατάλαβε στερώντας από τον εαυτό του και τους χορηγούς του τη χαρά της τρίτης θέσης του βάθρου.

Μικρή διαφοροποίηση έχουμε στην βαθμολογία της κατηγορίας Open καθώς μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Πειθαρχικού (9 Ιουνίου) ο αναβάτης Μανώλης Παπαγεωργίου στερούταν την συμμετοχή του σε αγωνιστικές δραστηριότητες για έξη μήνες, έως και 31 Δεκεμβρίου. Μετά από έφεση όμως που κατέθεσε μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια μπορούσε να συμμετάσχει σε αγώνες μέχρι την εκδίκαση της έφεσης του. Κατόπιν απόσυρσης της έφεσής του επιβάλλεται τελικά η απόφαση του Πειθαρχικού που ανακοινώθηκε την 9η Ιουνίου. Ο αναβάτης στο μεταξύ είχε συμμετάσχει στον αγώνα των Μεγάρων (18 Σεπτεμβρίου) όπου είχε βαθμολογηθεί. Οριστικά λοιπόν μένει η ποινή του πειθαρχικού και ο αναβάτης χάνει τους βαθμούς που κέρδισε στον αγώνα των Μεγάρων στις 18 Σεπτεμβρίου. Να υπενθυμίσουμε πως ο Μανώλης Παπαγεωργίου τιμωρήθηκε με απόφαση της Πειθαρχικής επιτροπής για αντιαθλητική συμπεριφορά και παράβαση των κανονισμών στον πρώτο αγώνα της χρονιάς στην Τρίπολη.

Πάντως οι ανακοινώσεις της ΕΘΕΑΜ για τέτοια συμβάντα αλλά και η διαδικασία που ακολουθείται δεν είναι ευρέως γνωστή και κατανοητή. Για την συγκεκριμένη απόφαση δεν μπορούσε κανείς να ξέρει αν είχε γίνει αναφορά στον συγκεκριμένο αθλητή έτσι ώστε να περιμένει την απόφαση του Πειθαρχικού (σε λογικό διάστημα και όχι μετά από δυο μήνες). Επίσης κανείς δεν ήξερε πως ο αθλητής είχε κάνει χρήση της έφεσης που δικαιούται και συνεπώς του επιτρεπόταν να συμμετάσχει έχρι την εκδίκαση της απόφασης του εφετείου. Έτσι δημιουργείται μια εντύπωση πως οι αποφάσεις δεν ισχύουν και κανείς δεν τιμωρείται. Τέλος κανείς δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στην πληροφορία πως τελικά ο αναβάτης απέσυρε την έφεσή του. Σίγουρα όλα αυτά πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τους υπεύθυνους της ΕΘΕΑΜ.

Ο τελευταίος αγώνας στα Κιούρκα κρύβει έντονες συγκινήσεις για τους αναβάτες των δυο κατηγοριών Racing, στις 13 Νοεμβρίου στα Κιούρκα όπου θα κριθούν τα δυο πρωταθλήματα. Να είστε όλοι εκεί.

Φωτογραφίες απονομής και burnout Θανάση Νάκη: Γιώργος Δαμανάκης