Η Youthstream (promoter του παγκοσμίου πρωταθλήματος ΜΧ1/ΜX2) ανακοίνωσε αλλαγές για το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα motocross 2010, με στόχο την αύξηση της ποιότητας των αγώνων:

1. MX1. Έως 26 αναβάτες θα δηλώνουν συμμετοχή σε όλο το πρωτάθλημα, 2 επιπλέον αναβάτες θα έχει δικαίωμα να δηλώσει η Ομοσπονδία κάθε χώρας και 2 ακόμα αναβάτες η Youthstream για να υποστηρίζει τις ομάδες και τους τοπικούς οργανωτές. Σύνολο συμμετοχών 30 αθλητές, αν και οι κανονισμοί προβλέπουν 40 συμμετοχές.
2. ΜΧ2. Από το 2010 οι αθλητές που θα συμμετέχουν θα είναι κάτω των 23 ετών. Αντίστοιχα στην κατηγορία ΜΧ2 θα συμμετέχουν μάξιμουμ 40 συμμετοχές. Αντίστοιχα θα μετέχουν 32 αθλητές όλη τη χρονιά, 2 αθλητές από την τοπική ομοσπονδία και 6 αθλητές από την Youthstream.

Ο σκοπός της Youthstream είναι να μειώσουν τις αγωνιστικές ομάδες, να μεγαλώσουν την ποιότητα την σταθερότητα και τα οικονομικά των ομάδων. Δεν πρόκειται να έρθουν νέες ομάδες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά να σταθεροποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες ομάδες που έδειξαν τον επαγγελματισμό τους, τίμησαν τις υποχρεώσεις τους με χορηγούς, αθλητές, Youthstream και την παγκόσμια ομοσπονδία μοτοσυκλετών. Στις περιπτώσεις που νέοι χορηγοί ενδιαφερθούν να προωθήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους μπορούν μέσω των υπαρχόντων ομάδων. Εννοείτε πως αντίθετα με τις αγωνιστικές ομάδες οι εργοστασιακές ομάδες είναι ευπρόσδεκτες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Άλλη μια μεγάλη αλλαγή είναι πως από το 2010 οι αγωνιστικές ομάδες υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν μόνο δυο αναβάτες στην ίδια κατηγορία με τον ίδιο κατασκευαστή μοτοσυκλετών. Αντίστοιχα οι εργοστασιακές ομάδες και όσες αγωνιστικές ομάδες μπορούν να αντέξουν οικονομικά θα έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν και τρίτο αναβάτη στο πρωτάθλημα.

Φωτογραφία: Youthstream