Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα enduro με τον τελευταίο αγώνα στην Αρχαία Ολυμπία. Περισσότεροι από 90 αναβάτες βρέθηκαν στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς και γεύτηκαν διαδρομές γύρω από την Αρχαία Ολυμπία. Εύκολος αγώνας έφερε 79 αναβάτες στον τερματισμό.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την μάχη στις κατηγορίες όπου οι πρωταθλητές δεν είχαν αναδειχτεί, ιδιαίτερα στην κατηγορία Β3 (μικρά τετράχρονα), όπου ο Σάββας Καπαγερίδης (Honda Σαρακάκης) κυριολεκτικά άρπαξε την πρωτιά στην κατηγορία μέσα από τα χέρια του Θανάση Αυγέρη (Husqvarna Proracer) στην τελευταία ειδική διαδρομή.

Στην Αρχαία Ολυμπία στέφθηκαν πρωταθλητές ο Δημήτρης Πρέπας (ΚΤΜ Hellinmoto) και o Τάκης Μανιάτης (Husaberg Τασούλης). Αναλυτικά:

Πρωταθλητές
Γενική – Βασίλης Σιαφαρίκας (Honda Σαρακάκης)
Α1 – Δημήτρης Πρέπας (KTM Hellinmoto)
A2 – Μιχάλης Τράντζας (ΚΤΜ Hellinmoto)
B3 – Σάββας Καπαγερίδης (Honda Σαρακάκης)
Β4 – Βασίλης Σιαφαρίκας (Honda Σαρακάκης)
Β5 – Τάκης Μανιάτης (Husaberg Τασούλης)

Κυπελλούχοι
Γ6 (Βετεράνοι) – Χάρης Βόβλας (ΚΤΜ)
Γ7 (Νέοι Αναβάτες – Μιχάλης Λαμπρακόπουλος (Yamaha)

Συγχαρητήρια σε όλους τους αναβάτες για μια καταπληκτική χρονιά αγώνων! Και φυσικά για όλους τους πρωταθλητές και κυπελλούχους για τα κατορθώματά τους.

Πρωταθλητής με σασπένς
H κατηγορία με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εξελίχθηκε η Β3 (μικρά τετράχρονα) όπου ο Θανάσης Αυγέρης είχε φτιάξει μια καλή διαφορά από την αρχή του αγώνα και ο Σάββας Καπαγερίδης, έχοντας χάσει αρκετό χρόνο στην πρώτη ειδική βρισκόταν στην έκτη θέση. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία ειδική ο Καπαγερίδης μείωνε την διαφορά με τον Αυγέρη και στο τέλος εκμεταλλεύτηκε τις ατυχίες του Αλεξόπουλου (Honda Σαρακάκης) και του Γιώργου Φραγκούλη (Yamaha), πέρασε τον Παντελή Σκόδρα (Husqvarna Hellinmoto) και τον Γιώργο Μπούσδα (Yamaha) και βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Η δεύτερη θέση ήταν αρκετή να του δώσει το πρωτάθλημα με διαφορά 3 βαθμών, ενώ η νίκη στον αγώνα της Αρχαίας Ολυμπίας πήγε στον Θανάση Αυγέρη. Τρίτος στο βάθρο ανέβηκε ο Παντελής Σκόδρας. Ο άτυχος Γιώργος Φραγκούλης (Yamaha) ήταν τέταρτος, πέμπτος ο τοπικός Γιώργος Μπούσδας (Yamaha) και έκτος ο καπελωμένος Φώτης Αλεξόπουλος.

Ο μικρός είναι αλλιώς!
Μάχη είχαμε όμως και στην κατηγορία A1 (μικρά δίχρονα) όπου ο Δημήτρης Πρέπας (KTM Hellinmoto) και ο Γιάννης Παμπουκιάν (KTM Hellinstore 018) πάλευαν για την πρώτη θέση του πρωταθλήματος. Στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα την πρώτη θέση κρατούσε την πρώτη θέση ο Πρέπας και προς το τέλος μάλλον χαλάρωσε μιας και είδε πως οι πιθανότητες να χαθεί ο τίτλος ήταν πλέον ελάχιστες. Τρίτος στον αγώνα ήταν ο Γιάννης Τρίγκας (KTM Hellinstore 015) o οποίος κερδίζει και την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα. Τέταρτος στον αγώνα είναι ο Γιώργος Νέγρης (Kawasaki), πέμπτος ο Γιώργος Κυρτσούδης (Gas Gas) και έκτος ο Θανάσης Κομνηνός (ΚΤΜ).

Πρωταθλητής χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις
Η μεγάλη κατηγορία τετράχρονων B5 δεν πρόσφερε ιδιαίτερες συγκινήσεις καθώς η διαφορά που είχε πετύχει ο Τάκης Μανιάτης (Husaberg Τασούλης) από την αρχή του αγώνα ήταν αρκετή έτσι ώστε μετά από μια χαλαρή εμφάνιση και την τρίτη θέση στον αγώνα να εξασφαλίσει τον φετινό τίτλο στην κατηγορία. Ο Δημήτρης Κόκκινος (KTM Hellinmoto) δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την δεύτερη θέση στον αγώνα και έτσι περιορίστηκε στην δεύτερη θέση της κατηγορίας. Έναν διαφορετικό Φώτη Σκαρή (TM Hellas) γνωρίσαμε στην Αρχαία Ολυμπία, ο οποίος οδηγώντας μυαλωμένος και πραγματικά γρήγορα κέρδισε την πρώτη του νίκη στο φετινό πρωτάθλημα, αφήνοντας παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά. Τέταρτος τερμάτισε ο Δημήτρης Τουμπανιάρης (Husqvarna Hellinstore 018), πέμπτος ο Πολ Νικολάου (Husqvarna Κατσάφαρος) και έκτος ο Σπύρος Σταματόπουλος (KTM Κατσάφαρος).

Μάχη μέχρι την τελευταία ειδική
Η Γενική κατηγορία ήταν υπόθεση Βασίλη Σιαφαρίκα (Honda Σαρακάκης) και Σταμάτη Μαντά (Husqvarna Hellinstore 018). Οι δυο τους πάλεψαν σε όλο τον αγώνα και μόνο στην τελευταία ειδική όπου έσβησε η μοτοσυκλέτα του Μαντά κατάφερε ο Σιαφαρίκας να κάνει μικρή διαφορά και να κερδίσει τον αγώνα. Τρίτος ο πολύ καλός Χρήστος Θεοδοσώπουλος (KTM Hellinsotre 018) δέιχνει την αξία του και τις προθέσεις του για την επόμενη χρονιά. Τέταρτος τερμάτισε ο Αδάμος Πράσσος (Beta Hellinmoto), πέμπτος ο Θανάσης Αυγέρης (Husqvarna Pro Racer) και έκτος ο Γιάννης Παμπουκιάν (ΚΤΜ Hellinstore 018).

Υπόθεση Θεοδοσώπουλου
O Χρήστος Θεοδωσόπουλος (KTM Hellinstore 018) θριάμβευσε στην Α2 (μεγάλα δίχρονα) όπου ο Μιχάλης Τράντζας (ΚΤΜ Hellimoto) είχε προκαταβολικά στεφθεί πρωταθλητής. Δεύτερος τερμάτισε ο τοπικός Αλέκος Καρανάσης (Yamaha) και τρίτος ο Μιχάλης Τράντζας. Τέταρτος ο Γιώργος Κοινωνάς (ΚΤΜ), πέμπτος ο Δημήτρης Κολέφας (ΚΤΜ MAC) που με τον τερματισμό του αυτό κλειδώνει τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος και έκτος ο Ευθύμιος Τζόβολος (ΚΤΜ).

Ποιος θα κερδίσει τον Σιαφαρίκα;
Όταν μιλάει κανείς για την κατηγορία Β4 (μεσαία τετράχρονα) τότε αναπόφευκτα θα πρέπει να μνημονεύσει τον Βασίλη Σιαφαρίκα (Honda Σαρακάκης). Νικητής και στον τελευταίο αγώνα απέδειξε περίτρανα πόσο θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει για να τον εκθρονίσει. Ένας από τους διώκτες του θα είναι και ο Σταμάτης Μαντάς (Husqvarna Hellistore) ο οποίος φέτος έδειξε σημάδια αναβάτη με πλούσιο ταλέντο και διάθεση για δουλειά. Ο Μαντάς τερμάτισε δεύτερος στον αγώνα ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Αδάμος Πράσσος (Beta Hellinmoto). Τέταρτος ο Αναστάσιος Τσιουχάρας (KTM), πέμπτος ο Παναγιώτης Καδόγλου (ΚΤΜ) και έκτος ο Ντίνος Μανωλάς (KTM Κατσάφαρος).

Βόβλας = εγγύηση νίκης
Την νίκη από τον Χάρη Βόβλα (ΚΤΜ) δεν βρέθηκε κανείς να την στερήσει φέτος, δίκαια λοιπόν βρίσκεται στο ψηλότερο σκαλί της κατηγορίας Βετεράνων. Δεύτερος ο Σωτήρης Κασκούτας (Gas Gas) και τρίτος ο Κωνσταντίνος Πάτσιος (KTM). Τέταρτος τερμάτισε ο Μιχάλης Στεργίδης (Gas Gas), πέμπτος ο Παναγιώτης Κακολύρης (KTM) και έκτος ο Παύλος Κασίμης.

Οι περισσότερες συμμετοχές στους Νέους αναβάτες
Αν και ξεκίνησε ο Μιχάλης Λαμπρακόπουλος (Yamaha) δεν τερμάτισε, ανοίγοντας την χώρο για την πρώτη θέση του Ιάσωνα Γουζούαση (ΚΤΜ Hellinstore 018) ο οποίος δείχνει να έχει μεγάλη διάθεση. Δεύτερος τερμάτισε ο Χρήστος Πατεράκης (ΚΤΜ) και τρίτος ο Γιώργος Στρατιώτης (Honda). Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Μιχάλης Μιχελιουδάκης (ΚΤΜ), πέμπτος ο Γιώργος Καρβουνιάρης (ΚΤΜ) και έκτος ο Παναγιώτης Καραγιάννης (Gas Gas).

H πρώτη παρουσία της ΑΟΛΑΠ σε αγώνα enduro κρίνεται επιτυχής. Θεωρήθηκε εύκολος αγώνας από πολλούς αγωνιζόμενους κάτι που θα πρέπει να αλλάξει καθώς ο αγώνας είναι πρωταθληματικός και θα πρέπει όλα να είναι λίγο πιο σφικτά. Μεγάλη τιμή αποτελεί η απόφαση της λέσχης να τιμήσει πρόσωπα του αγώνα και νικητές των κατηγοριών με μετάλλια συλλεκτικής αξίας από τους αγώνες σφαιροβολίας που πραγματοποιήθηκαν φέτος στην Αρχαία Ολυμπία. Μια κίνηση που δεν βλέπουμε συχνά σε αγώνες.

Στο θέμα της διαδρομής αλλά και των ειδικών διαδρομών η λέσχη έχει να κάνει πολλή δουλειά ακόμη, κάτι που ενδεχομένως το κατάλαβε ο πρόεδρος και τα στελέχη της λέσχης μετά από μακρύ συζητήσεις με αγωνιζόμενους και τις ομάδες τους. Η καλή πρόθεση αναγνωρίστηκε από όλους στο τέλος και όλοι περιμένουν από την λέσχη τη διοργάνωση ενός από τους καλύτερους αγώνες enduro της επόμενης χρονιάς.

Καλές γιορτές σε όλους όσους αγωνίστηκαν φέτος και ελπίζουμε να τους δούμε την επόμενη χρονιά ξανά στους αγώνες enduro.