Το ψιλοβρόχι που έπεφτε ανηφορίζοντας προς το Valbodione μας έκανε να απορούμε για το τι θα δούμε εάν τις δύο μέρες του παγκοσμίου αγώνα trial στην Ιταλία έβρεχε. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας από τους δικούς μας αγώνες δεν μπορούσε να βοηθήσει να φανταστούμε αυτό που ζήσαμε.

Γιατί τελικά έβρεξε αλλά τα θεόρατα γλιστερά βράχια δεν ενόχλησαν τους κορυφαίους του αθλήματος. Απλά γιατί δεν τα άγγιζαν στο ανέβασμα τους.

Δεν θα μιλήσουμε για τη περιγραφή του συγκεκριμένου αγώνα. Αυτό το βρίσκουμε και στα περιοδικά και στο internet. Θα μιλήσουμε για το μαγικό τρόπο που οδηγούν, για την οργάνωση που υπήρχε και για τους θεατές και το πάθος τους.

Τελικά βλέποντας πιτσιρικάδες τεσσάρων και πέντε ετών πάνω σε trial ή bmx να παίζουν με χαρακτηριστική άνεση καταλαβαίνεις πως εξελίσσονται οι οδηγοί του παγκοσμίου. Η οδήγηση τους είναι χορός με απόλυτο έλεγχο της μοτοσυκλέτας σε όποιο σημείο και αν βρίσκονται.

Τα αδύνατα δείχνουν εύκολα, ακόμα και όταν οι διαδρομές της πιο απλής κατηγορίας (youth 125) μας τρομοκρατούσαν, βλέπαμε τους πιτσιρικάδες με τα 125 να τις περνούν με τέλειο κοντρόλ.

Όλα αυτά σε ένα τέλεια οργανωμένο περιβάλλον όπου οι κριτές ήταν αδιαμφισβήτητοι άρχοντες σε κάθε ειδική. Παντού υπήρχαν άνθρωποι της οργάνωσης, από τα parking των αυτοκινήτων, τα pits, την απλή διαδρομή.

Οι ειδικές διαδρομές οριοθετούνταν με σχοινί και κορδέλα συγχρόνως και κανείς δεν τόλμαγε να περάσει μέσα εκεί εάν δεν ήταν αγωνιζόμενος ή βοηθός του. Με το κλίμα αυτό της τέλειας οργάνωσης προσπαθούσες να βρεις μια τρύπα για να φωτογραφίσεις, γιατί οι θεατές ήταν πάρα πολλοί και έκρυβαν την ειδική.

Όλοι οι θεατές απόλυτα πειθαρχημένοι, αλλά και ζωντανοί συγχρόνως φωνάζοντας με ενθουσιασμό κάθε φορά που ένας αναβάτης πέρναγε κάτι δύσκολο.

Πώς να μην είναι όμως ενθουσιασμένοι όταν η οργάνωση είχε φροντίσει σε κάθε ειδική να υπάρχει φορητή εγκατάσταση μεγαφώνων με εκφωνητή που περιέγραφε κάθε στιγμή τι συμβαίνει;

Συμπέρασμα: Ας βοηθήσει ο καθένας μας με τον τρόπο του να βάλουμε νέα παιδιά στο άθλημα για να μπορούμε να βλέπουμε στα γεράματα Ελληνικούς αγώνες trial.

Με εκτίμηση
Γιάννης Παπαπαναγιώτου
Αλέξης Λιάπης
Ιάκωβος Διακουμάκης