Η μπάρα έπεσε και το Red Bull MXDN 2007 ξεκίνησε για τα προκριματικούς αγώνες του Σαββάτου. Η Αμερικάνικη ομάδα επικράτησε πιο εύκολα από ότι θα φαντάζονταν κανείς σε όλες τις κατηγορίες ενώ σοκ προκάλεσε η εγκατάλειψη της Νέας Ζηλανδίας.

Όπως σε κάθε MXDN τα τελευταία τρία χρόνια έτσι, και σε αυτό η κίνηση προς την πίστα ήταν αρκετά  μεγάλη παρά το γεγονός ότι η Αμερική έχει αρκετά μεγάλους δρόμους. Επόμενο είναι να υπήρχαν πολλοί θεατές στην πίστα που όμως δεν ανταποκρίθηκαν στην παράδοση των Ευρωπαίων fun του θεσμού. Στα προηγούμενα MXDN ακούγοντας πολλές περισσότερες κόρνες και ζητωκραυγές στο πέρασμα του Carmichael από ότι μέσα στην ίδια του την πατρίδα. Χρώμα υπήρχε αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε παλμός παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του πολύ καλού εκφωνητή.

Τα δοκιμαστικά δεν ήταν τυχερά για την ομάδα της Νέας Ζηλανδίας όπου είδε πρώτα τον Ben Townley να έχει μια σοβαρή πτώση με ελαφρό τραυματισμό στον ώμο, και κατόπιν τον Daryl Harley να στέλνει την ομάδα του εκτός MXDN και τον εαυτό του στο νοσοκομείο μετά την τρομακτική του πτώση. Αυτό επιβεβαίωσε τις αναφορές πολλών αναβατών περί επικινδυνότητας της πίστας και έκανε επιτακτική την επιλογή της Ελληνικής ομάδας να κάνει ένα ασφαλή αγώνα.

Αγώνας ΜΧ1
Πρώτος μετά την εκκίνηση έστριψε ο Max Nagl έχοντας δίπλα του τον Ricky Carmichael που του πήρε την πρωτοπορία. Ο μόνος που κατάφερε να ακολουθήσει τον RC ήταν ο πρωταθλητής της AMA Motocross Class Grant Langston και μάλιστα τέθηκε επί κεφαλής στον δεύτερο γύρο όταν ο αμερικανός έκανε ένα λάθος και βγήκε εκτός πίστας. Η τάξη αποκαταστάθηκε στον τέταρτο γύρο όταν ο Carmichael έπιασε και πέρασε τον νοτιοαφρικανό στον δρόμο του για την κατάκτηση του προκριματικού αγώνα. Ο Lanston τερμάτισε άνετα δεύτερος ενώ για την τρίτη θέση έγινε μεγάλη μάχη. Στην αρχή του αγώνα ο Billy Mackenzie με τον Nagl βρέθηκαν να την διεκδικούν αλλά γρήγορα στην παρέα τους ήρθε ο πρωταθλητής ΜΧ1 Stve Ramon μαζί με τον David Philipaerts φτιάχνοντας ένα δυνατό τρενάκι οδηγών. Ο Ramon σταδιακά επικράτησε των αντιπάλων του και την στιγμή που δημιούργησε και διαφορά, είχε μια πτώση που τον έστειλε στην έβδομη θέση. Έτσι ο Philipaerts έδωσε και κέρδισε την σκληρή μάχη της τρίτης θέσης από τον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό αλλά και τέταρτο Nagl. Ο Ramon κατάφερε και ανέβηκε θέσεις μετά την πτώση του καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση, μπροστά από το Sebastian Pourcel που παρά την καλή του εκκίνηση ήταν εκτός καλού εαυτού. Όσο για τον Chad Reed η πτώση του στην εκκίνηση τον κράτησε πίσω καθώς χρειάστηκε να μπει και στα pits για να φτιάξει τον λεβιέ του πίσω φρένου. Η Ελληνική ομάδα εκπροσωπήθηκε από τον Παναγιώτη Κουζή σε αυτήν την κατηγορία, που απέφυγε την πτώση της πρώτης στροφής και από κατάφερε να τερματίσει στην 27 θέση δίνοντας αρκετές μάχες για άλλη μια χρονιά.

Αγώνας ΜΧ2
Η εκκίνηση η πρωτοπορία και γενικότερα όλος ο αγώνας ήταν αποκλειστικά ενός αναβάτη. Ο Ryan Villopoto έκανε διαφορά από τον δεύτερο Garreth Swanepoel στον πρώτο κι΄ όλας γύρο και πραγματικά ήταν σε άλλο ρυθμό. Ο κυρίαρχος σε αυτήν την κατηγορία στο περσινό MXDN αλλά και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Antonio Cairoli δεν είχε καλή εκκίνηση και έπρεπε να βρει τον δρόμο του προς τον Swanepoel αρχικά,  ανάμεσα στους Rui Congalves, Tommy Searle και Nicolas Aubin. Στον έκτο γύρο ο ιταλός ξέμπλεξε από αυτό το τρενάκι και πλησίασε πολύ γρήγορα τον Swanepoel όπου και πέρασε. Η δεύτερη θέση ήταν αρκετή για τον Cairoli που μάλλον ήταν μάταιο να προσπαθήσει να πιάσει τον κατά 30 δευτερόλεπτα προπορευόμενο Villopoto. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Swanepoel ανεβάζοντας αρκετά τις μετοχές της χώρας του, ενώ την τέταρτη θέση κατέλαβε ο Aubin μετά από ένα πολύ καλό αγώνα. Ο Searle αν και έδειξε αρκετά ορεξάτος στην αρχή ακόμα και για την δεύτερη θέση τελίκα τερμάτισε πέμπτος μπροστά από τον έκτο Andrew Macfarlane. O Μιχάλης Παναγιωτόπουλος που μας εκπροσώπησε στην ΜΧ2 δεν είχε καλή εκκίνηση αλλά κάνοντας ένα σταθερό και συνετό αγώνα τερμάτισε στην 25 θέση.

Αγώνας ΟΡΕΝ
Την έκπληξη έκανε ο Jaquim Rodrigues που πήρε την εκκίνηση και κράτησε για πολύ ώρα πίσω του τους Marcus Shiffer, Michael Byrne και Timmy Rerry που μάχονταν για την δεύτερη θέση. Χρειάστηκαν τέσσερις γύροι για τον Ferry ώστε να καταφέρει να βρει καθαρό δρόμο προς τον Rodrigues άλλοι δύο για να του πάρει την πρωτοπορία. Από εκεί και μετά δεν απειλήθηκε τερματίζοντας άνετα στην πρώτη θέση.  Στην δεύτερη θέση ο Byrne δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα αφήνοντας τρίτο τον Rodrigues που ανέβασε ψηλά την χώρα του την Πορτογαλία. Την παράσταση έκλεψε, τουλάχιστον για τους Ευρωπαίους, ο Ken deDycker που είχε πτώση στην πρώτη στροφή μαζί με τον ιταλό Davide Guarnery και παρόλα αυτά κατάφερε να αναρριχηθεί και να τερματίσει στην τέταρτη θέση. Πέμπτος τερμάτισε ο Shiffer μετά από ένα πολύ καλό αγώνα με έκτο τον Atsuta Narita. Ο δικός μας Νεκτάριος Παπαβασιλείου έκανε την καλύτερη εμφάνιση της ομάδας τερματίζοντας 23ος στο χειρότερο αγώνα της ημέρας από πλευράς κατάστασης πίστας.

Η κατάταξη των ομάδων
Με την πολύ καλή της εμφάνιση και στους τρεις αγώνες η Η.Π.Α. βρίσκονται στην πρώτη θέση της προκριματικής σειράς. Δεύτεροι ήταν άνετα οι Νότιο Αφρικανοί μετά την κακή επίδοση των τρίτων ιταλών κυρίως στον αγώνα της OPEN. Ατυχία και για την Αυστραλία του Reed, με τον αρχηγό της να έχει και αυτός προβλήματα.

1. Η.Π.Α.
2. Νότιος Αφρική
3. Ιταλία
4. Αυστραλία
5. Βέλγιο
6. Γερμανία
7. Πορτογαλία
8. Γαλλία
9. Αγγλία
10. Ισπανία

27. Ελλάδα