1ος αγώνας Πρωταθλήματος Ανατολικής Ευρώπης
Ημ/νια: 12-13/04/08
Συμμετοχές: 90
Τοποθεσία: Γιαννιτσά
Θεατές: 1200
Καιρός: Ήλιος 25οC

Στον πρώτο ουσιαστικά αγώνα του Πρωταθλήματος Ανατολικής Ευρώπης (πρώην Βαλκανικό) στην πίστα των Γιαννιτσών, η Ελλάδα έδειξε ότι στο motocross είναι η μεγάλη δύναμη της περιοχής κατακτώντας την πρώτη θέση. Εντύπωση προκάλεσαν οι λίγες ελληνικές συμμετοχές κυρίως από την βόρεια Ελλάδα.

Ο πρώτος αγώνας του θεσμού ήταν να διεξαχθεί στα γειτονικά Σκόπια, αλλά τελικά η κόντρα των δύο ομοσπονδιών της εν λόγω χώρας (δεν είμαστε οι μόνοι) κατάφερε να ακυρώσει τον αγώνα. Έτσι στα Γιαννιτσά έγινε ο πρώτος αγώνας χωρίς όμως να καταφέρει να συγκεντρώσει πολλές Ελληνικές συμμετοχές από την βόρεια Ελλάδα, σε έναν αγώνα που τα έξοδα ήταν μειωμένα καθώς δεν υπήρχε παράβολο συμμετοχής. Το γεγονός ότι μια εβδομάδα μετά υπήρχε αγώνας στο “αγαπημένο” για πολλούς Λιτόχωρο, είναι η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε στις λίγες Ελληνικές συμμετοχές.

Κατηγορία ΟΡΕΝ Α (2Τ-250cc/4T-450cc)
Στην μεγάλη κατηγορία οι οχτώ συμμετοχές μας έδωσαν τους περισσότερους βαθμούς στην χώρα μας κυρίως χάριν του Παναγιώτη Κουζή (Yamaha #88) και του Κων/νου Τερζή (ΚΤΜ #111). Οι δύο οδηγοί μας ήταν αρκετά καλύτεροι από τους αντίστοιχους ξένους και κατάφεραν να μετατρέψουν τον αγώνα σε δική τους υπόθεση. Τον πρώτο χρόνο στα δοκιμαστικά πέτυχε ο Τερζής με 1:51 που ήταν και ο ταχύτερος σε όλες τις κατηγορίες. Στα σκέλη όμως ο Κουζής ήταν ποιο αποτελεσματικός. Κατάφερε και πήρε την εκκίνηση του πρώτου σκέλους κρατώντας και την πρωτοπορία. Ο Τερζής από την δεύτερη θέση δοκίμασε όσες εναλλακτικές λύσεις μπορούσε ώστε να βρεθεί σε απόσταση βολής από τον Κουζή, αλλά όλα τελείωσαν όταν στον προτελευταίο γύρο είχε μια πτώση. Πρώτος τερμάτισε ο Κουζής με δεύτερο τον Τερζή που σηκώθηκε γρήγορα και συνέχισε μετά την πτώση του. Τρίτος τερμάτισε ο Βούλγαρος Teodor Totev (Yamaha #57) με τέταρτο τον συμπατριώτη του Boncho Avramov (Yamaha #82). Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Αλέξης Ζώρας (Yamaha #33) ενώ στην έκτη ο Μολδαβός Nicolae Cociu (KTM #85).

Μετά την εκκίνηση του δεύτερου σκέλους ο Κουζής ήταν και πάλι αυτός που έστριψε πρώτος και οδήγησε τον αγώνα. Ο Τερζής όμως ήταν ποιο πιεστικός από το πρώτο σκέλος αυτήν την φορά. Στην ευθεία πριν από το άλμα του τερματισμό κατάφερε και πέρασε τον Κουζή στον πρώτο γύρο αλλά η απάντηση του Κουζή ήταν τόσο άμεση στις πίσω ανηφόρες της πίστας, που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης για το υπόλοιπο του αγώνα στον Τερζή. Η πρώτη τριάδα του πρώτου σκέλους δεν άλλαξε με τον Totev να την συμπληρώνει ενώ τέταρτος τερμάτισε ο Ν.Cociu μετά την πτώση του Avramov. Την πέμπτη θέση κατέλαβε ξανά ο Ζώρας με έκτο τον Δημήτρη Βασιλειάδη (ΤΜ #81).

Κατηγορία 125cc (2T-144cc/2T-250cc)
Οι έντεκα Ελληνικές συμμετοχές στην πολυπληθέστερη κατηγορία του αγώνα, είχαν ως αρχηγό τον Μιχάλη Παναγιωτόπουλο (ΚΤΜ #61) που κατάφερε να συλλέξει τους περισσότερους βαθμούς και ουσιαστικά να κερδίσει την κατηγορία. Στο πρώτο σκέλος ο Μολδαβός Michail Cociu (KTM #91) πήρε την εκκίνηση και οδήγησε το σκέλος μπροστά από τον Σκοπιανό Hristian Illievski (Suzuki #90), τον Παναγιωτόπουλο και τον Βασίλη Ζαχαρίου (ΚΤΜ #86). Στους πρώτους γύρους ο Illievski είχε μια πτώση που παράλληλα με την μάχη Παναγιωτόπουλου – Ζαχαρίου επέτρεψε στον Cuciu να χτίσει γρήγορα διαφορά δέκα δευτερολέπτων. Παρά το γεγονός ότι ο Παναγιωτόπουλος ξεμπέρδεψε κάποια στιγμή από τον Ζαχαρίου που μετέπειτα είχε και μια πτώση, δεν κατάφερε να πλησιάσει τον πρωτοπόρο. Έτσι ο Μ.Cuciu πήρε το σκέλος με δεύτερο τον Παναγιωτόπουλο και τρίτο τον Nikolay Kolev (Suzuki #22) που επωφελήθηκε από τις πτώσεις των Ζαχαρίου και Illievski. Τέταρτος τερμάτισε ο Nikolay Yovcev (Kawasaki #199) με πέμπτο τον Illievski που να πούμε ότι είχε και τον πρώτο χρόνο στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά του Σαββάτου. Πολύ καλή επίδοση και για τον δεύτερο Έλληνα της κατηγορίας Δημήτρη Κοντολέτα (Yamaha #92) που κατέλαβε την έκτη θέση.

Το δεύτερο σκέλος βρήκε ξανά επί κεφαλής του αγώνα τον Cociu αλλά αυτήν την φορά πολύ κοντά πίσω του τον Παναγιωτόπουλο. Με υπομονή και μεθοδικότητα ο Έλληνας αναβάτης κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του πεισματάρη ομολογουμένως Μολδαβού, καταφέρνοντας ένα καθαρό πέρασμα. Από εκεί και μετά ο Παναγιωτόπουλος έκανε διαφορά και κατάφερε να πάρει το σκέλος. Δεύτερος τερμάτισε ο Illievski που εκμεταλλεύτηκε την πτώση του Cociu στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα. Τέταρτος τερμάτισε ο Ζαχαρίου μετά από πολύ κακή εκκίνηση με πέμπτο τον Kolev. Ξανά στην έκτη θέση βρέθηκε ο Κοντολέτας κάνοντας ένα σταθερό αγώνα.

Στην κατηγορία υπήρχε και μια υποκατηγορία ονόματι 125cc Junior για αναβάτες κάτω των 18 ετών. Εκεί η πρώτη τριάδα ήταν η ίδια και στα δύο σκέλη με τον πολλά υποσχόμενο Μ.Cociu πρώτο, τον δικό μας Κοντολέτα δεύτερο και τον Ρουμάνο Layos Barcescu τρίτο.

Κατηγορία 85cc(2T-85cc/4T-150cc)
Το πρώτο σκέλος της κατηγορίας αυτής ήταν μακράν το ποιο ενδιαφέρον της ημέρας. Μετά από μέτριες εκκινήσεις ο Βούλγαρος Shevki Shevkiev (Suzuki #259) μαζί με τον George Gabal (KTM #35) κατάφεραν γρήγορα να βρεθούν μπροστά και να στήσουν τον δικό καυγά. Σε όλη την διάρκεια του σκέλους ο Shevkiev είχε την πρωτοπορία αλλά στον τροχό του τον πίεζε ακατάπαυστα ο Gabal. Η τελευταία επίθεση του Gabal ήταν στο άλμα του τερματισμού όπου για 0.242 δευτερόλεπτα δεν κατάφερε να περάσει τον νικητή Shevkiev. Μετά από ένα καλό αγώνα ο Γιάννης Μόσιος (ΚΤΜ #51) πήρε την τρίτη θέση. Στο δεύτερο σκέλος ο Gabal ήταν αυτός που οδήγησε το σκέλος σχεδόν από την αρχή του αγώνα και παρά την πίεση προς το τέλος του αγώνα από τον δεύτερο Yanko Tashev (KTM #91) κατάφερε να πάρει τον αγώνα. Τρίτος τερμάτισε ο Shevkiev με τέταρτο τον Παναγιώτη Παπίλα (Honda #122).

Κατηγορία 65cc
Στην κατηγορία αυτή μαζί με την 85cc φάνηκε ότι οι γείτονες μας έχουν μεγαλύτερες υποδομές από εμάς, με τους πιτσιρικάδες τους να καταφέρνουν να σημειώνουν πολύ καλούς χρόνους πάνω στις λιλιπούτειες μοτοσικλέτες τους. Ειδικά οι Βούλγαροι κατάφεραν να μονοπωλήσουν την κατηγορία με τον Michael Ivanov (KTM #97) να παίρνει το σκέλος μπροστά από τον δεύτερο Ivan Petrov (Kawasaki #99) και τον τρίτο Valentin Roglev (KTM #72). Στο δεύτερο σκέλος η πρώτη τριάδα άλλαξε θέσεις με τον Petrov να παίρνει την πρώτη θέση, με δεύτερο τον Roglev και τρίτο τον Ivanov.

Κατηγορία ΟΡΕΝ B
Στο βουλγαρικό πρωτάθλημα υπάρχει μια κατηγορία για βετεράνους και για αυτούς που δεν προπονούνται αρκετά για να συμμετάσχουν στις παραπάνω κατηγορίες. Μια και οργανώτρια του Πρωταθλήματος Ανατολικής Ευρώπης είναι η Βουλγαρία έφερε αυτήν την κατηγορία και σε αυτόν τον θεσμό. Ο Βούλγαρος Kadir Masaar (Kawasaki #202) πήρε το πρώτο σκέλος αφήνοντας δεύτερο τον Nicoice Todorov (Kawasaki #111) και τρίτο τον Anton Naydenov (Kawasaki #101) ενώ στο δεύτερο σκέλος ο Masaar εγκατέλειψε στον πρώτο γύρο από πτώση και νικητής αναδείχτηκε ο Todorov με δεύτερο τον Νaydenov και τρίτο τον βετεράνο Miroslav Hristov (Yamaha #2).

Το τέως Βαλκανικό
Ο μεταλλαγμένος θεσμός του γνωστού μας έως τώρα Βαλκανικού motocross, έδειξε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να δυναμώσει ακόμα περισσότερο κυρίως με την σοβαρότητα που τον αντιμετωπίζουν οι Βούλγαροι διοργανωτές. Η αλλαγή του ονόματος, ο προσεκτικός διαχωρισμός των κατηγοριών και κυρίως οι αξιόλογες ξένες συμμετοχές που το παρακολουθούν έχουν δώσει νέο ενδιαφέρον στον θεσμό. Πιστεύω ότι με την ενεργή συμβολή της χώρας μας, της ποιο δυνατής οικονομικά χώρας της περιοχής, το πρωτάθλημα μπορεί να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Άλλωστε η χώρα μας με την πρώτη θέση που πέτυχε στον αγώνα έδειξε ότι είναι και η ποιο δυνατή στον χώρο του motocross, την στιγμή μάλιστα που δεν αγωνίστηκαν πολλοί από τους πρωτοκλασσάτους οδηγούς μας. Για την ιστορία δεύτερη στον αγώνα ήταν η ομάδα της Βουλγαρίας με τρίτη αυτή της Μολδαβίας.

Η Ελλάδα κέρδισε την μάχη στην κατηγορία Εθνών και πόζαρε στο βάθρο μαζί με τους λιλιπούτιους Βούλγαρους! (φωτ.: Κων/νος Παπαδόπουλος)

Γιαννιτσά, δύο στα δύο
Μέσα σε ένα μήνα η πίστα των Γιαννιτσών φιλοξένησε δύο αγώνες motocross καταφέρνοντας και τους δύο να τους διοργανώσει επιτυχημένα. Όσο για τον μειωμένο αριθμό θεατών σε σχέση με τον προηγούμενο αγώνα το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε παράλληλα με την μικρή συμμετοχή Ελλήνων αναβατών δικαιολογεί αυτήν την πτώση.

ΟΜΕ
Για άλλη μια φορά φέτος η ΟΜΕ κερδίζει σημαντικούς πόντους στο ελληνικό motocross με μια πολύ καλή οργάνωση. Επίσης η ΟΜΕ φαίνεται να κερδίζει και στο πολιτικό σκέλος των αγώνων καθώς για δεύτερη φορά φέτος στους αγώνες της παραβρέθηκαν τοπικοί φορείς της περιοχής με ποιο λαμπερή αυτή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη.