Πέρασε ενάμιση μήνας από τότε που Ελληνική αποστολή της ΕΛΠΑ πάτησε για πρώτη φορά το πόδι της στο Βέλγιο. Για εμάς ίσως ο χρόνος να πέρασε αργά, αλλά για την αποστολή όλα φαίνονται σαν χτές με το εντατικό αγωνιστικό πρόγραμμα που έχει μέχρι τώρα πραγματοποιήσει.

Περίπου μια εβδομάδα μετά την άφιξη της αποστολής της ΕΛΠΑ στο Βέλγιο, κατέφτασαν οι Στέλιος Γαλατιανός και Σπύρος Κοσμάς με δική τους πρωτοβουλία και ακολούθησαν περίπου το ίδιο αγωνιστικό πρόγραμμα. Όλοι τους τώρα δείχνουν να έχουν εγκλιματιστεί με το περιβάλλον και την φύση των αγώνων. Πρωταγωνιστούν πλέον στους ερασιτεχνικούς αγώνες και δείχνουν μια σταθερή βελτίωση στους ημιεπαγγελματικούς αγώνες που συμμετέχουν.

Τρέχοντας στην κατηγορία National MX2
Η κατηγορία αυτή βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επαγγελματική κατηγορία όπου αγωνίζονται πολλά ονόματα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Το επίπεδο είναι άκρως ανταγωνιστικό και πραγματικά σε κάθε σκέλος επικρατεί κόλαση μαχών. Οι δύο καλοί οδηγοί της αποστολής ο πρωταθλητής μας της ΜΧ2 Πάνος Κουζής και Μιχάλης Παναγιωτόπουλος, κατάφερναν σχεδόν πάντα να βρίσκονται μέσα στην πρώτη εικοσάδα και πολλές φορές στην πρώτη δεκαπεντάδα. Στον τελευταίο αγώνα στο Westerlo ο Κουζής κατάφερε να πάρει μια 11η και μια 7η θέση ξεκινώντας από πολύ πίσω. Η επιτυχία του Κουζή στο Westelro δεν έμεινε ασχολίαστη από τον εκφωνητή του αγώνα που έλεγε εγκωμιαστικά λόγια για τον Έλληνα αναβάτη. Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο Δ.Κεραμιδάς μας ανέφερε ότι γνωστοί του στο βέλγιο του είπαν ότι ο Joshua Coppins, ο πρωτοπόρος της ΜΧ1 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, όταν πρωτοήρθε από την Νέα Ζηλανδία δεν είχε την ταχύτητα του Κουζή. Αυτό ήταν και το καλύτερο αποτέλεσμα που έχουν φέρει οι Έλληνες ενώ η δεύτερη καλύτερη επίδοση ήταν του Στέλιου Γαλατιανού στο Axel με δύο ένατες θέσεις. Μπορεί ο αγώνας στο Axel να συνέπιπτε με τον αγώνα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 125 στην Σλοβακία, αλλά συμμετείχαν αρκετοί από τους πρωταγωνιστές της National MX2.

Αποτελέσματα:

Τόπος Westerlo Nismes Westdorpe Axel
Κατηγορία National MX2 National MX2 Inte/nal Open National MX2
Σκέλη Moto1 Moto2 Moto1 Moto2 Moto1 Moto2 Moto1 Moto2
Π.Κουζης 11 7 32 35 13 15
Μ.Παναγιωτόπουλος 14 15 16 18
Δ.Βαγγελακος 22 20 22 19 16 22
Α.Τσαρνάς 36 42 27 21 22 16
Σ.Γαλατιανός 23 16 9 9
Σ.Κοσμάς 24 19 34 30 18 14

Το πρώτο δυνατό τεστ της Σλοβακίας
Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά για την αποστολή από το στάδιο της προετοιμασίας για τον αγώνα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 125 στην Σλοβακία. Ο Δημήτρης Βαγγελάκος τραυματίστηκε στο γόνατο και ο Άρης Τσαρνάς μια μέρα πριν την αποχώρηση της ομάδας είχε μια σημαντική μηχανική βλάβη που δεν προλάβαινε να επιδιορθωθεί. Έτσι η αποστολή έφυγε με τον Κουζή και τον Παναγιωτόπουλο με στόχο σε πρώτη φάση την πολυπόθητη πρόκριση. Μετά από πολλές προσπάθειες και μεγάλες μάχες οι Έλληνες οδηγοί μας δεν προκρίθηκαν για μία θέση, μένοντας ως αναπληρωματικοί. Ενδεικτικό είναι ότι στο ίδιο δευτερόλεπτο που κινήθηκαν οι Κουζής και Παναγιωτόπουλος υπήρχαν άλλοι πέντε οδηγοί ενώ από τον πρώτο χρόνο απείχαν περίπου επτά δευτερόλεπτα (δηλ. σε επτά δευτερόλεπτα έπαιζαν 42 θέσεις). Μιλώντας με τον αρχηγό της αποστολή Δ.Κεραμιδά για το τι συνέβη και δεν προκρίθηκαν οι οδηγοί μας, είπε ότι χρειάζεται περισσότερο σοβαρή προπόνηση από αυτή που γίνονταν μέχρι τώρα.

Σίγουρα οι οδηγοί μας δεν έχουν δείξει φοβερή ταχύτητα, τεχνική η στοιχεία για μεγάλες δόξες. Είναι όμως ανταγωνιστικοί και παρουσιάζουν σταδιακή βελτίωση, αν γίνει και ποιο δυνατή προπόνηση μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερα αποτελέσματα.