Στον πέμπτο αγώνα του συναρπαστικού Παγκοσμίου πρωταθλήματος ΜΧ στην Mantova , ο Mark deReuver έγινε ο πέμπτος αναβάτης που κερδίζει αγώνα φέτος στην ΜΧ1 χωρίς όμως να κερδίσει κάποιο σκέλος. Μέσα στην Ιταλία ο Antonio Cairoli αποζημίωσε τους χιλιάδες  οπαδούς του κερδίζοντας με εκπληκτικό τρόπο την ΜΧ2.

MX1
Στην πατρίδα του πρωτοπόρου της βαθμολογίας David Philipaerts, όλα έδειχναν ευνοϊκά για να πάρει την δεύτερη του νίκη της σεζόν. Η πίστα γνωστή, το πλήθος θερμό και με το μέρος του και ο ίδιος ο Philipaerts σε μεγάλη φόρμα. Η τύχη όμως σίγουρα δεν ήταν με το μέρος του στο πρώτο σκέλος όταν ένα λάθος λίγο μετά την εκκίνηση τον έστειλε από τις πρώτες θέσεις όπου ξεκίνησε, στις τελευταίες. Μπροστά την εκκίνηση είχε πάρει ο Mark deReuver αλλά γρήγορα οι Sebastien Pourcel και Ken deDycker τον πέρασαν οδηγώντας τον αγώνα χωρίς κάποια ιδιαίτερη μάχη. Στην τρίτη θέση ο deReuver με τον Billy Mackenzie  είχαν την δική του μάχη με τον δεύτερο να παίρνει και να κρατάει την τρίτη θέση στον τέταρτο γύρο. Στο τέλος του σκέλους ο Pourcel πήρε άνετα την πρώτη θέση με δεύτερο τον deDycker που προσπάθησε να αποφύγει τα λάθη καθώς πολύ κοντά του στην τρίτη θέση τερμάτισε τελικά o deReuver, μετά την πτώση του Mackenzie. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Josh Coppins μετά από καλή εκκίνηση και ένα μέτριο αγώνα ενώ ο άλλος οδηγός της Yamaha Philipaets, κατάφερε από την 21η θέση όπου ξεκίνησε μετά την πτώση του να βρεθεί στην πέμπτη, περνώντας μάλιστα στους τελευταίους γύρους τον δεύτερο στην βαθμολογία και πρωταθλητή Steve Ramon. Στο δεύτερο σκέλος της κατηγορίας η βροχή έκανε την εμφάνιση της αλλάζοντας τα δεδομένα. Την εκκίνηση πήρε ο Coppins με τον Max Nagl όμως να οδηγεί τον αγώνα έχοντας στον τροχό του τον Philipaerts. Με τους δύο πρώτους να απομακρύνονται μπροστά, ο Jonathan Barragan αφού πέρασε κι αυτός τον Coppins, άρχισε να ανεβάζει ρυθμό όπως το συνηθίζει στα δεύτερα σκέλη και να μαζεύει την διαφορά. Στον έκτο γύρο όμως μια εντυπωσιακή του πτώση τον ανάγκασε να εγκαταλείψει και έφερε στην τρίτη θέση τον deReuver που σε συνδυασμό με την όγδοη θέση του S.Pourcel, βρισκόταν στην πρώτη θέση του συνόλου για την κατάκτηση του αγώνα. Το σκέλος πάντως κατέκτησε για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Nagl με τον Philipaerts δεύτερο στο σκέλος και τρίτο στο σύνολο και φυσικά παραμένοντα πρώτο στην βαθμολογία του πρωταθλήματος. Την τρίτη θέση στο σκέλος και νικητής του GP αναδείχτηκε ο deReuver (είχε και την pole position το Σάββατο) κάτι που καταφέρνει για πρώτη φορά στην καριέρα του στην μεγάλη κατηγορία. Ο Mackenzie σε αυτό το σκέλος δεν πήρε μεγάλα ρίσκα και όταν σταθεροποιήθηκε στην τέταρτη θέση έμεινε εκεί μέχρι και τον τερματισμό. Πίσω του στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Coppins που λογικά θα έπρεπε να ανεβάζει ρυθμούς αυτήν την περίοδο ξεπερνώντας τον τραυματισμό του αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Την εξάδα συμπλήρωσε ο deDycker μετά από μέτρια εκκίνηση ενώ στην έβδομη θέση τερμάτισε ο S.Pourcel ανεβαίνοντας στην δεύτερη θέση του βάθρου.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους
1 Pourcel, Sebastien Kawasaki
2 de Dycker, Ken Suzuki
3 de Reuver, Marc Honda
4 Coppins, Joshua Yamaha
5 Philippaerts, David Yamaha
6 Ramon, Steve Suzuki
7 Leok, Tanel Kawasaki
8 Leok, Aigar Yamaha
9 Mackenzie, Billy Honda
10 Barragan, Jonathan  KTM

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους
1 Nagl, Maximilian KTM
2 Philippaerts, David Yamaha
3 de Reuver, Marc Honda
4 Mackenzie, Billy Honda
5 Coppins, Joshua Yamaha
6 de Dycker, Ken Suzuki
7 Pourcel, Sebastien Kawasaki
8 Leok, Tanel Kawasaki
9 Ramon, Steve Suzuki
10 Priem, Manuel Kawasaki

MX2
Δύσκολο έργο είχε σίγουρα ο πρώτος της βαθμολογίας Tyla Rattray στην Ιταλία, πατρίδα του μεγάλου του αντίπαλου και πρωταθλητή Antonio Cairoli, καθώς και οι δύο ήθελαν να βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας μετά από αυτόν τον αγώνα για το ρεπό της μίας εβδομάδας που ακολουθεί. Στα πρώτα σκέλη ΜΧ1 και ΜΧ2 η τύχη δεν είχε χρώμα ιταλικό. Και ο Cairoli μετά τον Philipaerts στο πρώτο σκέλος έπεσε στον πρώτο γύρο ξεκινώντας από τελευταίος. Την πρωτοπορία του αγώνα πήρε ο Nicholas Aubin με τον Tommy Searle να τον πιέζει και να καταφέρνει να τον προσπερνά στον δεύτερο μόλις γύρο. Ο πρωταθλητής Γαλλίας όμως δεν το έβαλε κάτω και ακολούθησε τον ρυθμό του πρωτοπόρου. Ξεκινώντας από την έκτη θέση ο Rattray κατάφερε να περάσει τους Rui Goncamves και Evgeni Tyletski και πέρασε στην τρίτη θέση μετά την πτώση του Eric Eggens. Όσο για τον Cairoli, κατάφερε από τελευταίος να κάνει ένα εκπληκτικό αγώνα και να βρίσκεται μόλις στον έβδομο γύρο στην έκτη θέση. Στον 16ο γύρο ο Aubin, έκανε την επιτυχημένη κίνηση του στον Searle που έκανε λαθάκια και πήρε την πρωτοπορία κρατώντας την μέχρι και την καρό σημαία. Η δεύτερη θέση πήγε στον Searle με τρίτο τον ομόσταυλο του Rattray. Κερδίζοντας δύο ακόμα θέσεις προς το τέλος του αγώνα ο Cairoli κατέλαβε τελικά την τέταρτη θέση, μπροστά από τον πέμπτο Goncalves και τον έκτο Stephen Sword. Στο δεύτερο σκέλος ήταν η ώρα του Ιταλού να πάρει το αίμα του πίσω. Πήρε με επιβλητικό τρόπο την εκκίνηση και επέβαλε τον δικό του ρυθμό στον αγώνα. Στην δεύτερη θέση τον ακολουθούσε ο νεαρός Shaun Simpson αλλά στον δεύτερο γύρο τον έκανε κυριολεκτικά στην άκρη ο Rattray κερδίζοντας την θέση. Οι δύο πρώτες θέσεις δεν άλλαξαν μέχρι και τον τερματισμό με τον Cairoli να κερδίζει το GP αφήνοντας δεύτερο αλλά ακόμα στην κορυφή της βαθμολογίας τον Rattray. Τρίτος σε σκέλος και σύνολο τερμάτισε ο Searle, με τέταρτο τον Simpson που ανεβαίνει στην βαθμολογία. Την πρώτη του εμφάνιση στην πρώτη εξάδα έκανε ο Steven Frossard τερματίζοντας στην πέμπτη θέση, με τον νικητή του πρώτου σκέλους Aubin να μην καταφέρνει κάτι καλύτερο από την έκτη

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους
1 Aubin, Nicolas Yamaha
2 Searle, Tommy KTM
3 Rattray, Tyla KTM
4 Cairoli, Antonio Yamaha
5 Goncalves, Rui KTM
6 Sword, Stephen Kawasaki
7 Simpson, Shaun KTM
8 van Horebeek, Jeremy KTM
9 Boog, Xavier Suzuki
10 Frossard, Steven Kawasaki

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους
1 Cairoli, Antonio Yamaha
2 Rattray, Tyla KTM
3 Searle, Tommy KTM
4 Simpson, Shaun KTM
5 Frossard, Steven Kawasaki
6 Aubin, Nicolas Yamaha
7 van Horebeek, Jeremy KTM
8 Eggens, Erik Suzuki
9 Paulin, Gautier Kawasaki
10 Nunn, Carl Suzuki

Βαθμολογίες
ΜΧ1

1 Philippaerts, D. 187
2 Ramon, Steve 159
3 Coppins, J. 149
4 de Dycker, Ken 135
5 Mackenzie, B. 130
6 Pourcel, S. 129
7 de Reuver, M. 116
8 Nagl, M. 114
9 Barragan, J. 105
10 Leok, Tanel 98

MX2
1 Rattray, Tyla 199
2 Cairoli, A. 196
3 Searle, Tommy 191
4 Aubin, Nicolas 146
5 Goncalves, Rui 132
6 Simpson, Shaun 124
7 Sword, Stephen 113
8 van Horebeek, J. 109
9 Boog, Xavier 99
10 Guarneri, D. 97

Επόμενος αγώνας 01/06/2008 Mallory Park, Αγγλία.
Φωτογραφίες: Yamaha, KTM(R.Archer), Honda.