Στην όμορφη πίστα της Uddevalla, οι Σουηδοί απόλαυσαν θεαματικούς αγώνες και χειροκρότησαν τον μεγάλο Stefan Everts για την κατάκτηση της 96ης νίκης του στην ΜΧ1. Ξανά νίκη για τον David Phillipaerts στην ΜΧ2, ανεβαίνοντας στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Πρώτο σκέλος ΜΧ2
Οι αγώνες της κατηγορίας την φετινή χρονιά είναι ίσως οι καλύτεροι που έγιναν ποτέ. Πληθώρα πρωταγωνιστών, σπουδαίες μάχες και απρόσμενες εξελίξεις. Αυτό το σκέλος είχε όλα αυτά τα στοιχεία και ακό0μα περισσότερα. Καλά από την εκκίνηση έφυγαν οι Christophe Pourcel και David Phillipaerts με τον τελευταίο να έχει μια πτώση πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου. Την καταδίωξη του Pourcel ανέλαβαν οι Tyla Rattray και Keneth Gundersen χωρίς όμως να καταφέρουν να τον απειλήσουν. Ο Phillipaerts κατάφερε στον έκτο γύρο να αναρριχηθεί στην δεύτερη θέση και μάλιστα να πιάσει τον πρωτοπόρο Pourcel. Από εκεί και μετά ξεκίνησε μια ξέφρενη μάχη με του δύο οδηγούς να εναλλάσσουν την πρώτη θέση για αρκετούς γύρους, μέχρι να σταθεροποιηθεί στα χέρια του Ιταλού. Ο αγώνας όμως δεν είχε τελειώσει εκεί, ο άλλος Ιταλός της παρέας Antonio Cairoli, είχε ξεμπερδέψει από τους Rattray, Gundersen και Pourcel, βάζοντας στόχο τον φίλο του Phillipaerts. Στον τελευταίο γύρο ο Cairoli πέρασε στην πρώτη θέση αλλά ο Phillipaerts είχε κρυμμένη μια κίνηση στο μανίκι του, στην γραμμή του τερματισμού. Την έκανε κερδίζοντας άλλο ένα σκέλος φέτος από τον Cairoli. Τρίτος τερμάτισε ο C. Pourcel, με τέταρτο τον Mark DeReuver που έκανε ένα σταθερό αγώνα και δείχνει να ανακάμπτει. Ο Rattray προσπάθησε για κάτι καλύτερο από την πέμπτη θέση αλλά δεν βρίσκεται και στην καλύτερη του περίοδο. Στην έκτη θέση βρέθηκε ο Garreth Swanepoel, μετά από μεγάλη μάχη με τον έβδομο Tommy Searle.

Αποτελέσματα Uddevalla  MX2 πρώτο σκέλος
1   19 Philippaerts David KTM
2     1 Cairoli Antonio Yamaha
3 377 Pourcel Christophe Kawasaki
4   14 de Reuve, Marc KTM
5   16 Rattray Tyla KTM
6   21 Swanepoel Garreth Kawasaki
7 101 Searle Tommy Kawasaki
8     5 Chiodi Alessio Yamaha
9   10 Goncalves Rui KTM
10 12 Gundersen, Kenneth Yamaha

Πρώτο σκέλος ΜΧ1
Η πίστα ήταν δύσκολη για προσπεράσεις για την μεγάλη κατηγορία και η καλή εκκίνηση ήταν αναγκαία. Φέτος ο Stefan Everts δύσκολα χάνει εκκίνηση και δεν έχασε ούτε και αυτήν. Οδήγησε τον αγώνα μπροστά από τον Jonathan Barragan, που έδειχνε αποφασισμένος για την πρώτη θέση, αφήνοντας τους υπόλοιπους Tanel Leok, Steve Ramon και Josh Coppins αρκετά πίσω. Οι επιθέσεις του Barragan, έβρισκαν τον Everts πάντα προετοιμασμένο που απέφυγε την σώμα με σώμα κόντρα ελέγχοντας την πρώτη θέση διατηρώντας σταθερή την απόσταση από τον Ισπανό αναβάτη. Μεγάλη μάχη έγινε για την τρίτη θέση, όπου ο Leok την κράταγε πεισματικά, προς στιγμήν από τον Coppins και μετέπειτα από τον Ramon που την διεκδικούσαν. Στον όγδοο γύρο ο Ramon είχε μια πτώση που τον έστειλε στην πέμπτη θέση, φέρνοντας κοντά στον κουρασμένο Leok, τον Coppins. Το σκέλος κέρδισε ο Everts με δεύτερο τον Barragan ενώ την τριάδα συμπλήρωσε τελικά ο Coppins που πέρασε στους τελευταίους γύρους τον Leok. Τέταρτος τερμάτισε ο Ramon που κατάφερε και αυτός να περάσει τον πέμπτο τελικά Leok, με έκτο τον Kevin Strijbos που είχε μια πτώση στην εκκίνηση ξεκινώντας από πολύ πίσω.

Αποτελέσματα Uddevalla MX1 πρώτο σκέλος
1   72 Everts Stefan Yamaha
2     7 Barraga Jonathan KTM
3     2 Coppins Joshua Honda
4   11 Ramon Steve Suzuki
5   12 Leok Tanel Kawasaki
6   24 Strijbos Kevin Suzuki
7   13 Crockard Gordon Honda
8     9 de Dycker Ken Honda
9   27 Garcia Vico Francisco Honda
10 10 Noble James Honda

Δεύτερο σκέλος ΜΧ2
Από την αρχή μέχρι και το τέλος, αυτό το σκέλος ήταν υπόθεση του πρωτοπόρου της βαθμολογίας C. Pourcel. Έφυγε από την εκκίνηση μπροστά και δεν κοίταξε πίσω μέχρι και την καρό σημαία. Η μάχη για την δεύτερη θέση στην αρχή παίχτηκε μεταξύ των Gundersen και Billy Mackenzie, αλλά από τον τέταρτο γύρο και μετά ο Phillipaerts σταθεροποιήθηκε σε αυτήν (μετά και την μηχανική βλάβη του Rattray που τον πλησίαζε), κερδίζοντας την τρίτη του σερί, φετινή νίκη. Τρίτος σε σκέλος και σύνολο τερμάτισε για δεύτερη φορά ο νεαρός Searle που έκανε ένα πολύ καλό αγώνα έχοντας την μεγάλη αυτοπεποίθηση από το βάθρο του προηγούμενου αγώνα. Συνεχίζοντας την μάχη του πρώτου σκέλους ο άλλος νεαρός Swanepoel, κυνήγησε τον Searle σχεδόν από την αρχή του σκέλους, χωρίς όμως να καταφέρει να τον περάσει, τερματίζοντας τέταρτος.  Για την πέμπτη θέση ο deReuver, κάλυψε αρκετό χαμένο έδαφος μετά την κακή του εκκίνηση. Την εξάδα έκλεισε ο David Guarneri και αυτός μετά από ένα σταθερό αγώνα.

Αποτελέσματα Uddevalla MX2 δεύτερο σκέλος
1 377 Pourcel Christophe Kawasaki
2   19 Philippaerts David KTM
3 101 Searle Tommy Kawasaki
4   21 Swanepoel Garreth Kawasaki
5   14 de Reuver Marc KTM
6 250 Guarneri Davide Yamaha
7     8 Nunn Carl KTM
8   12 Gundersen Kenneth Yamaha
9 211 Mackenzie Billy Yamaha
10 90 Pourcel Sebastien Kawasaki

Δεύτερο σκέλος ΜΧ1
Το δεύτερο σκέλος της κατηγορίας ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον. Την εκκίνηση και την πρωτοπορία του αγώνα μπορεί να πήρε ξανά ο Everts αλλά λίγο πιο κάτω είχε μια πτώση που τον έστειλε στην έκτη θέση. Έτσι πρώτος βρέθηκε ο Coppins που δεχόταν την πίεση από τον Strijbos στην αρχή, αλλά και από τον Ramon μετέπειτα που απαλλάχτηκε γρήγορα από τους ισπανούς Vico και Barragan. Οι δύο οδηγοί της Suzuki κατάφεραν τελικά να οδηγήσουν αυτοί τον αγώνα, μετατρέποντας τον σε εσωτερική μονομαχία. Ο Everts έδινε την δική του μάχη απόμακρος στην τρίτη θέση, βλέποντας την 96η νίκη του να παίρνει παράταση. Σαν να μην έφτανε αυτό ο Ramon πέρασε στην πρώτη θέση κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Η τύχη όμως βοηθάει τους δυνατούς, όση τύχη και αν δεν είχε ο Everts με την πτώση του, τόση βρήκε από τον Ramon που κουράστηκε μαζί με τον Strijbos προς το τέλος του αγώνα επιτρέποντας στον Everts να πλησιάσει. Μέσα σε πέντε γύρους το τέρας αντοχής Everts, κατάφερε να περάσει τους αντιπάλους του και να πάρει άλλη μια νίκη. Δεύτερος σε σκέλος και σε σύνολο τερμάτισε ο Ramon, που θεωρείτε από τον Everts, ο μεγάλος αντίπαλος του σε επίπεδα αντοχής. Τρίτος τερμάτισε ο Strijbos με τέταρτο σε σκέλος και σύνολο τον Gordon Grockard, που ήταν η ευχάριστη έκπληξη του αγώνα. Το τρίτο σκαλί του βάθρου συμπλήρωσε ο Coppins με την πέμπτη του θέση, ενώ έκτος τερμάτισε μετά από ένα εντυπωσιακό αγώνα ο Ούγγρος Kornel Nemeth.

Αποτελέσματα Uddevalla MX1 δεύτερο σκέλος
1  72 Everts Stefan Yamaha
2  11 Ramon Steve Suzuki
3  24 Strijbos Kevin Suzuki
4  13 Crockard Gordon Honda
5    2 Coppins Joshua Honda
6  34 Nemeth Kornel Suzuki
7  27 Garcia Vico Francisco Honda
8  10 Noble James Honda
9    9 de Dycker Ken Honda
10 25 Bill Julien Yamaha

Βαθμολογίες
ΜΧ1
1 Everts Stefan 442
2 Strijbos K. 328
3 Leok Tanel 294
4 Ramon Steve 294
5 de Dycker Ken 292
6 Barragan J. 212
7 Garcia Vico F. 165
8 Leuret Pascal 159
9 Melotte C. 157
10 Priem Manuel 146

ΜΧ2
1 Pourcel C. 350
2 Philippaerts D. 304
3 Cairoli A. 302
4 de Reuver M. 284
5 Rattray Tyla 261
6 Mackenzie B. 213
7 Nunn Carl 205
8 Searle Tommy 196
9 Gundersen K. 194
10 Swanepoel G. 181

Επόμενος αγώνας Νότιος Αφρική, Sun City 15-16  Ιουλίου.

Φωτογραφίες: Massimo Zanzani