Με τις νίκες τους στην Mantova, οι J.Coppins στην ΜΧ1 και A.Cairoli στην ΜΧ2 έβαλαν γερά θεμέλια για τους δύο τίτλους στις αντίστοιχες κατηγορίες. Κερδίζοντας και τα δύο σκέλη, έκαναν πριν καλά καλά ολοκληρωθεί το 1/3 του πρωταθλήματος, ικανοποιητική βαθμολογική διαφορά.

MX1
Πρώτο σκέλος
Στην εκκίνηση πολύ καλά έφυγε ο Jonathan Barragan, πριν την πρώτη στροφή όμως είχε μια πτώση επιτρέποντας στον Mike Brown να τεθεί επί κεφαλής. Ο τοπικός David Phillipaerts από την δεύτερη θέση, είχε την διάθεση να περάσει τον Brown και με την βοήθεια των 20.000 ιταλών θεατών το έκανε γρήγορα μέσα στον πρώτο γύρο. Τον ρυθμό του Phillipaerts ακολούθησε ο Kevin Strijbos που βρισκόταν επί την εποπτεία του Joshua Coppins. Τις άγριες διαθέσεις έδειξε νωρίς ο Mark de Reuver, πέρασε μέσα σε δύο γύρους τους Coppins και Strijbos και στον τρίτο γύρο πίεζε για την πρώτη θέση τον Phillipaerts. Οι δύο πρωτοπόροι του αγώνα έδωσαν μεγάλη μάχη για την πρώτη θέση μέχρι που συγκρούστηκαν και έπεσαν. Έτσι την πρωτοπορία πήρε πέμπτο γύρο ο Ken de Dycker, που και αυτός με την σειρά του είχε αφήσει πίσω του, τους δύο πρωτοπόρους της βαθμολογίας. Ο Coppins αποφάσισε πως αρκετά ανέχτηκε την άσκοπη περιφορά της πρώτης θέσης, πέρασε τον Strijbos και μετά από σκληρή μάχη πέρασε και τον de Dycker, ανοίγοντας τον ρυθμό. Ο de Dycker μπήκε στα pits με μηχανικό πρόβλημα ενώ ο Strijbos δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό του πρώτου. Για τους υπόλοιπους 11 γύρους ο Coppins δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα και πήρε το σκέλος με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Μετά από μέτρια εκκίνηση ο Tanel Leok ανέβαινε συνεχώς θέσεις και κατάφερε να περάσει στην δεύτερη θέση στον 10ο γύρο. Κρατήθηκε εκεί μέχρι και τον τερματισμό καθώς ο Strijbos ανασυγκροτήθηκε προς το τέλος του αγώνα και προσπάθησε για κάτι καλύτερο από την τρίτη θέση όπου και τελικά τερμάτισε. Την καλή του εκκίνηση εκμεταλλεύτηκε ο Sebastien Pourcel και κατάφερε να κρατηθεί στην μέχρι το τέλος στην τέταρτη θέση χωρίς να απειληθεί. Μεγάλη μάχη είχαν σε όλη την διάρκεια του αγώνα οι James Nomble και Billy Mackenzie. Αν και ο Nomble δεν έχασε ποτέ την πέμπτη θέση από τον έκτο Mackenzie, ωστόσο κανένας τους δεν χαλάρωσε σε κανένα σημείο του αγώνα.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους
ΜΧ1 Mantova
1  Coppins Joshua Yamaha
2  Leok Tanel Kawasaki
3  Strijbos Kevin Suzuki
4  Pourcel Sebastien Kawasaki
5  Noble James Honda
6  Mackenzie Billy Kawasaki
7  Ramon Steve Suzuki
8  Crockard Gordon Honda
9  Philippaerts David KTM
10  Nemeth Kornel Suzuki

Δεύτερο σκέλος
Για άλλη μια φορά ο Brown ήταν αυτός που πήρε την εκκίνηση, και σε αυτό το σκέλος πήρε και την πρωτοπορία ακολουθούμενος από τον Coppins. Για τέσσερις γύρους ο Coppins δοκίμαζε την αντοχή του Brown, από εκεί και μετά ο Brown κατέρρευσε ενώ ο Coppins πέρασε μπροστά. Ο ομόσταυλος του Coppins, de Reuver βρέθηκε να τον ακολουθεί φυλάγοντας του τα νώτα χωρίς όμως επιτυχία καθώς ο “σίφουνας” de Dycker είχε ανεβάσει ρυθμό και από την έβδομη θέση που ξεκίνησε βρέθηκε να πιέζει τον πρωτοπόρο. Στον 11ο γύρο o de Dycker πέρασε τον Coppins που έδειχνε να μην έχει διάθεση να παίξει άλλο με τον βέλγο. Παρόλα αυτά δεν τον άφησε να απομακρυνθεί γνωρίζοντας την αδυναμία του στο θέμα αντοχής. Πέντε γύρους μετά ο de Dycker κουράστηκε, έκοψε ρυθμό και επέτρεψε στον Coppins να τον περάσει εύκολα, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάκτηση του δεύτερου σκέλους και του αγώνα. Ο de Dycker πραγματοποίησε ένα πολύ καλό αγώνα τερμάτισε δεύτερος στο σκέλος και αν δεν ήταν άτυχος στο πρώτο μέρος, θα ήταν σίγουρα στο βάθρο. Καλό αγώνα πραγματοποίησε και ο de Reuver, διατήρησε την τρίτη θέση από την πίεση που του άσκησε ο τέταρτος S.Pourcel από τα μισά του σκέλους και μετά. Ο γάλλος με την τέταρτη θέση που πέτυχε ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Ο Steve Ramon δεν βρέθηκε σε καλή μέρα και το καλύτερο του αποτέλεσμα ήταν μια πέμπτη που ήρθε σε αυτό το σκέλος. Για άλλη μια φορά ο Leok είχε κακή εκκίνηση και χρειάστηκε να δουλέψει σκληρά για να τερματίσει έκτος. Έπρεπε να το κάνει όμως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά καθώς αυτή η θέση τον ανέβασε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Ο δεύτερος της βαθμολογίας Strijbos τερμάτισε όγδοος, δίνοντας βαθμολογικό προβάδισμα 36 βαθμών στον πρωτοπόρο Coppins.

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους
ΜΧ1 Mantova
1  Coppins Joshua Yamaha
2  de Dycker Ken Honda
3  de Reuver Marc Yamaha
4  Pourcel Sebastien Kawasaki
5  Ramon Steve Suzuki
6  Leok Tanel Kawasaki
7  Noble James Honda
8  Strijbos Kevin Suzuki
9  Brown Mike Honda
10  Barragan Jonathan KTM

ΜΧ2
Πρώτο σκέλος
Στα προκριματικά της κατηγορίας, βρέθηκε και ένα Ελληνόπουλο. Ο Γιώργος Ηλιόπουλος για δεύτερη χρονιά επιχείρησε να προκριθεί σε διεθνή αγώνα στην γειτονική Ιταλία. Μπορεί να μην τα κατάφερε, σίγουρα όμως θα γυρίσει πίσω φορτωμένος με πολλές εμπειρίες. Στον αγώνα ο Eric Eggens έδειξε ότι βρίσκεται και πάλι σε ανοδική πορεία. Πήρε την εκκίνηση και οδήγησε τον αγώνα για μισό γύρο, μέχρι που τον πέρασε ο τοπικός Antonio Cairoli. Με τους θεατές να παραληρούν σε κάθε πέρασμα του, ο Cairoli είχε βγάλει φτερά και τίποτα δεν έδειχνε να τον σταματά. Πήρε άνετα το σκέλος χωρίς να απειληθεί ποτέ από κανένα. Μετά την εγκατάλειψη του Eggens στον δεύτερο γύρο o Tommy Searle βρέθηκε να κρατάει καλά την θέση. Όσο κι αν πίεζε ο Kenneth Gundersen από την τρίτη θέση, ο νεαρός άγγλος δεν καταλάβαινε τίποτα. Στον έβδομο γύρο όμως ο Tyla Rattray που είχε ανεβάσει ρυθμό, έπιασε τον Searle τον πίεσε και ένα γύρο μετά τον πέρασε. Από εκεί και μετά ο Rattray δεν απειλήθηκε και τερμάτισε άνετα στην δεύτερη θέση. Αντίθετα ο Searle για να κρατήσει την τρίτη θέση έπρεπε να παλέψει τόσο με τον Gundersen που τον ξανά πίεζε, όσο και με τον Christophe Pourcel που του είχε γίνει τιράντα στους τελευταίους γύρους. Με τον τρίτο Searle να δείχνει χαρακτήρα ο C.Pourcel δεν είχε άλλα περιθώρια παρά να τερματίσει τέταρτος. Πολύ κοντά πέμπτος τερμάτισε ο Gundersen, με τον Gareth Swanepoel να συμπληρώνει την εξάδα μετά από κακή εκκίνηση.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους
ΜΧ2 Mantova
1  Cairoli Antonio Yamaha
2  Rattray Tyla KTM
3  Searle Tommy KTM
4  Pourcel Christophe Kawasaki
5  Gundersen Kenneth  Yamaha
6  Swanepoel Gareth Kawasaki
7  Leuret Pascal Honda
8  Hamblin Sean Suzuki
9  Church Tom Kawasaki
10  Schiffer Marcus KTM

Δεύτερο σκέλος
Ήταν μια από τις σπάνιες φορές, αλλά συνέβη και αυτό. Ο Cairoli πήρε την εκκίνηση και οδήγησε τον αγώνα μπροστά από τον πρωταθλητή C.Pourcel. Η μάχη που όλοι περίμεναν δεν θα ερχόταν όμως ποτέ. Ο πρωταθλητής του 2005 Cairoli δεν είχε αντίπαλο, έκανε αμέσως διαφορά και δεν άφησε ξανά, κανένα να τον απειλήσει μέχρι και τον τερματισμό. Αντίθετα πίσω του για περισσότερο από δύο γύρους οι C.Pourcel και Rattray έδιναν σκληρή μάχη για την δεύτερη θέση στο σκέλος αλλά και στο σύνολο με τελικό νικητή τον Rattray καθώς ο C.Pourcel είχε μια πτώση που τον καθυστέρησε πολύ. Έτσι τρίτος βρέθηκε ο Swanepoel που ακολουθούσε και κρατήθηκε εκεί μέχρι και τον τερματισμό. Ο Searle είχε και πάλι μια καλή εκκίνηση και άντεξε την πίεση σχεδόν σε όλο τον αγώνα του Nicolas Aubin, καταφέρνοντας να πάρει την τέταρτη θέση στο σκέλος και την τρίτη στον αγώνα. Ο C.Pourcel μετά την πτώση του κατάφερε να αναρριχηθεί από την 13η θέση στην πέμπτη, περνώντας στους τελευταίους γύρους τον έκτο Aubin. Μεγάλος νικητής της ημέρας ο Cairoli, που διατήρησε το φετινό αήττητο και μέσα στην πατρίδα του. Τα επτά συνολικά σκέλη που έχει κερδίσει τον έχουν φέρει 55 ολόκληρους βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο πλέον Rattray.

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους ΜΧ2 Mantova
1 Cairoli Antonio Yamaha
2 Rattray Tyla KTM
3 Swanepoel Gareth Kawasaki
4 Searle Tommy KTM
5 Pourcel Christophe Kawasaki
6 Aubin Nicolas Yamaha
7 Seistola Matti Honda
8 Goncalves Rui KTM
9 Hamblin Sean Suzuki
10 Schiffer Marcus KTM

Βαθμολογίες
Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΧ1
1  Coppins J. 194
2  Strijbos K. 158
3   Ramon Steve 116
4  de Dycker Ken 106
5  Pourcel S. 103
6  Barragan J. 100
7  Leok Tanel 98
8  Noble, James 91
9  Brow Mike 81
10  de Reuver M. 80

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΧ2
1  Cairoli A. 197
2  Rattray Tyla 142
3  Pourcel C. 137
4  Searle Tommy 117
5  Leuret Pascal 110
6  Swanepoel G. 107
7  Aubin Nicolas 94
8  Gundersen K. 91
9  Seistola M. 78
10  Schiffer M. 71

Επόμενος αγώνας 13/05 Γερμανία, Teutschenthal.

Φωτογραφίες: Massimo Zanzani