ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
KTM HELLAS

Ο γεννημένος στη Γαλλία αναβάτης Cyril

υποστηριζόμενος από την KTM σφράγισε το Σάββατο τη νίκη του στο ράλλυ Παρίσι – Ντακάρ 2010 διανύοντας περισσότερα από 9000 χλμ. κατά μήκος της Αργεντινής και της Χιλής. Ο θρίαμβός του ήρθε στο Μπουένος Άιρες κι έτσι συμπλήρωσε την τρίτη προσωπική του νίκη στο ράλλυ Παρίσι – Ντακάρ, καθώς και τη δέκατη συνεχόμενη νίκη για τις αυστριακές αγωνιστικές μηχανές KTM. Με αυτήν την ένατη συνεχόμενη επιτυχία η ΚΤΜ παραμένει ανίκητη στο πιο σημαντικό αγώνα ράλλυ από το 2001.

Ο Despres, ο οποίος ολοκλήρωσε την τελική φάση, διανύοντας συνολικά 707 χλμ. ενώ στη χρονομετρημένη ειδική των 206 χλμ. της γρήγορης πίστας ανάβασης τερμάτισε στην άνετη 6η θέση. Ήταν πέντε λεπτά και πέντε δεύτερα (5’5’’) πίσω από το νικητή της ημέρας, σχετικά βολικό αφού ήταν ο άλλος αναβάτης υποστηριζόμενος από την KTM ο Rubin Faria από την Πορτογαλία. Ο Despres, ο οποίος κέρδισε επίσης το 2005 και το 2007 όταν το ράλλυ λάμβανε χώρα κατά μήκος της Αφρικής, ήταν μία ώρα δύο λεπτά και 52 δεύτερα (1h 02’52’’) μπροστά ολοκληρώνοντας την τεράστια απόσταση και το διαρκώς προκλητικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων 4 φάσεων στην έρημο Atacama της Χιλής.

Ένας ευαίσθητος Despres
«Όλες οι νίκες είναι ωραίες αλλά αυτή είναι ιδιαίτερα όμορφη», είπε ο Despres.
«Είναι η νίκη της σκληρής δουλειάς, της εμπειρίας και μιας εκπληκτικής ομάδας. Είμαστε εννέα στην ομάδα και ούτε ένας από εμάς δεν τα παράτησε. Όλοι θέλαμε να νικήσουμε? όλοι θέλαμε να παλέψουμε σκληρά και κερδίσαμε. Είναι απλά φανταστικό. Φυσικά υπάρχει πολλή συγκίνηση». Ο Despres, του οποίου η αγωνιστική καριέρα είχε αποτυχίες, τραυματισμούς και ένα διαρκή αγώνα με το βασικό ανταγωνιστή του και συνάδελφο αναβάτη της ΚΤΜ Marc Coma από την Ισπανία, είπε ότι πραγματικά συγκινήθηκα από τη νίκη. «Είμαι άνθρωπος», είπε ο Despres, «Γνωρίζω ότι καβαλάω αυτήν τη μηχανή εδώ και 15 ημέρες και είμαι εξουθενωμένος, αλλά έμεινε λίγη δύναμη για τα δάκρυα της νίκης. Η KTM έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτήν τη νίκη. Μας εμπιστεύτηκαν. Διαλέξαμε τον καθένα της ομάδας. Δουλεύαμε για μήνες 24 ώρες το 24ωρο/7 ημέρες την εβδομάδα. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο? δεν φοβόμουν μήπως χάσω. Απλά ήθελα να κερδίσω. Και αυτή η θέληση για τη νίκη ήταν δυνατότερη από το φόβο της ήττας. Ήταν ένα δύσκολο Ντακάρ, ένα όμορφο Ντακάρ και είμαι πολύ ευχαριστημένος που κέρδισα».

«Όλες οι νίκες είναι ωραίες αλλά αυτή είναι ιδιαίτερα όμορφη», είπε ο Cyril Despres.

«Όλες οι νίκες είναι ωραίες αλλά αυτή είναι ιδιαίτερα όμορφη», είπε ο Cyril Despres.

 

Ο Ullevalseter δεύτερος συνολικά για την ΚΤΜ 
Τη δεύτερη θέση συνολικά πήρε ο αναβάτης της ΚΤΜ Pal Ullevalseter από τη Νορβηγία, ο οποίος ολοκλήρωσε το όγδοο ράλλυ Ντακάρ και επιτέλους πέτυχε την πρώτη του νίκη στην πρώτη φάση την Παρασκευή. «Το να τερματίσω δεύτερος στην κατάταξη είναι περισσότερο από αυτό που περίμενα. Το είχα ονειρευτεί και να που ήρθε. Σε αυτό το Ντακάρ, είχα μόνο καλές στιγμές. Κανένα πρόβλημα, καμία πτώση. Η μηχανή δούλεψε καλά. Μπορεί να μην είμαι ο ταχύτερος αναβάτης αλλά είμαι έμπειρος. Γνωρίζω πώς να την κατευθύνω, γνωρίζω την τεχνική και είμαι πολύ περισσότερο χαλαρός. Με τη χθεσινή μου νίκη της πρώτης φάσης, έζησα τόσα πολλά πράγματα σε δύο μέρες. Είναι καταπληκτικά. Το πάρτι θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες. Προπονούμαι για αυτήν την στιγμή εδώ και 25 χρόνια!»

Την τρίτη θέση κατέλαβε ο αναβάτης της Aprilia Francisco Lopez. Έξι από τους πρώτους δέκα που τερμάτισαν τον αγώνα ήταν αναβάτες της ΚΤΜ.

Τέσσερις νίκες φάσεων για τον Coma
Ο Marc Coma, ο αιώνιος ανταγωνιστής του Despres στο στρατόπεδο της KTM, τερμάτισε τελικά στην 15η θέση αφού οι ποινές τον άφησαν εκτός συναγωνισμού. Αλλά είχε ακόμα στο ενεργητικό του τέσσερις νίκες σε φάσεις του αγώνα και βγάζοντας στην άκρη τις ποινές, ο πραγματικός του χρόνος ανάβασης ήταν αξιοσημείωτος σχετικά με αυτόν του Despres, ικανή απόδειξη ότι οι δύο αναβάτες της ΚΤΜ είναι μια κλάση από μόνοι τους στο διεθνή αγώνα ράλλυ. Το αποτέλεσμα ήταν ακόμη περισσότερο αξιοθαύμαστο επειδή τόσο ο Despres όσο και ο Coma έπρεπε να οδηγήσουν τις ΚΤΜ 690 αγωνιστικές τους μηχανές με περιοριστές εισαγωγής αέρα, ώστε να ελαττώσουν την απόδοση στο επίπεδο μιας μηχανής 450 κ.εκ.

Cyril Despres

Cyril Despres

Η KTM συνεχίζει την κυριαρχία της στο μεγαλύτερο ράλλυ παγκοσμίως
Το 2010 ήταν κιόλας άλλος ένας θρίαμβος για την ΚΤΜ, την αυστριακή κατασκευάστρια εταιρία, της οποίας οι αγωνιστικές μηχανές παίζουν κυρίαρχο ρόλο στο διεθνή αγώνα offroad, με νικητή τον παγκόσμιο πρωταθλητή Cyril Despres, την απίστευτη δεύτερη θέση από τον κορυφαίο οδηγό Pal Ullevalseter, επιπλέον 44 αναβάτες της KTM οι οποίοι τερμάτισαν και τέλος, έχοντας ιδιαίτερη σημασία, το επιτυχημένο service του επίσημου φορτηγού υποστήριξης της KTM.

Η KTM κέρδισε για πρώτη φορά το Ράλλυ Ντακάρ το 2001 και είναι αήττητη από τότε. Έξι από εκείνες τις νίκες έχουν έρθει είτε από τον Despres είτε από τον Coma στο τιμόνι και καθένας τους έχει κερδίσει τώρα τρεις τίτλους Ντακάρ.

Τελική κατάταξη στο Ράλλυ Ντακάρ έπειτα από τη Φάση 14 
1. Cyril Despres, Ανδόρρα, KTM (νικητής 2010)
2. Pal Ullevalseter, Νορβηγία, KTM (σε 1:02’52”)
3. Francisco Lopez, Χιλή, Aprilia, (σε 1:08’34’’)
4. Helder Rodrigues, Πορτογαλία, Yamaha
5. David Fretigne, Γαλλία, Yamaha
6. Alain Duclos, Γαλλία, KTM
7. Jonah Street, Η.Π.Α., KTM
8. Jakub Przygonski, Πολωνία, KTM
9. Olivier Pain, Γαλλία, Yamaha
10. Juan Pedrero Garcia, Ισπανία, KTM
15. Marc Coma, Ισπανία, KTM