O B.Mackenzie δεν άλλαξε συνήθειες και κέρδισε ξανά στην Ιαπωνία για τρίτη φορά, χωρίς να πτοηθεί από το γεγονός ότι φέτος αγωνίζεται στην ΜΧ1. Τον πράσινο θρίαμβο ήρθε συμπληρώσει με την νίκη του στην ΜΧ2 ο C.Pourcel που έσπασε το σερί του μεγάλου του αντίπαλου A.Cairoli.

MX1
Πρώτο σκέλος
Κλασσικά την εκκίνηση πήρε ο Mike Brown αλλά για άλλη μια φορά έχασε νωρίς την πρωτοπορία από τον Billy Mackenzie που βρισκόταν στην αγαπημένη του πίστα. Ο Mackenzie προς έκπληξη όλων επέβαλε ένα πολύ δυνατό ρυθμό στον αγώνα και παρά το γεγονός ότι ο Joshua Coppins βρέθηκε στον πέμπτο γύρο δεύτερος όταν κι αυτός πέρασε τον Brown, δεν κατάφερε να κινηθεί σε κανένα σημείο του αγώνα στον ρυθμό του. Πιο πίσω ο νικητής του προηγούμενου αγώνα David Philipaerts πλησίασε απειλητικά τον Coppins φέρνοντας μαζί του και τον Jonathan Barragan. Όταν οι Philipaerts και Brown έμειναν από δυνάμεις ο Barragan τους πέρασε και κυνήγησε τον Coppins. Δύο γύρους πριν το τέλος ο Barragan που αντιμετώπιζε ένα μικρό τραυματισμό στους προηγούμενους αγώνες,  κατάφερε να περάσει και να αφήσει τρίτο τον Coppins. Μπροστά ούτε λόγος, μακράν πρώτος ο Mackenzie ανεβάζοντας τις μετοχές στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μέσα στην καρδιά του motocross χρηματιστηρίου. Την τέταρτη θέση κατέλαβε ο Philipaerts που κράτησε πίσω του τον πέμπτο Brown. Έκτος τερμάτισε ο Ken de Dycker μετά από μια μέτρια εκκίνηση.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους ΜΧ1 Sugo
1  211 Mackenzie Billy Kawasaki
2      7 Barragan,Jonathan KTM
3      6 Coppins,Joshua Yamaha
4    19 Philippaerts David KTM
5      4 Brown Mike Honda
6      9 de Dycker Ken Honda
7    90 Pourcel Sebastien Kawasaki
8    83 Atsuta Yoshitaka Honda
9    11 Ramon Steve Suzuki
10  16 Noble James Honda

Δεύτερο σκέλος
Φοβερή εκκίνηση ξανά για τον Brown που όμως και πάλι είχε τον Mackenzie να τον πιέζει, μαζί αυτή την φορά με τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Coppins. Μετά από αρκετές εναλλαγές της πρώτης θέσης μέσα στον πρώτο γύρο ο Mackenzie ήταν ξανά αυτός που σταθεροποιήθηκε στην κεφαλή του αγώνα. Από την τέταρτη θέση ο de Dycker μπήκε δυνατά στον αγώνα και πέρασε στον δεύτερο γύρο πίσω από τον Mackenzie με πολύ άγριες διαθέσεις. Ο Mackenzie όμως δεν το έβαζε κάτω με τίποτα, κράτησε τον de Dycker πίσω του και δικαιώθηκε όταν ο βέλγος είχε μια πτώση με εγκατάλειψη στον έκτο γύρο. Εκεί που όλα έδειχναν ότι ο Mackenzie θα είναι ο νικητής και του δεύτερου σκέλους, ο σκωτσέζος είχε μια πτώση στον 15ο γύρο επιτρέποντας στον Brown που βρισκόταν μόνος του δεύτερος να περάσει μπροστά και να κερδίσει το πρώτο του φετινό σκέλος. Είχε πολύ καιρό να δει πρώτη θέση ο αμερικανός αναβάτης και οι προσπάθειες του δικαιώθηκαν σε αυτό τον αγώνα καταλαμβάνοντας και την δεύτερη θέση στο GP. Μεγάλος νικητής του αγώνα και δεύτερος στο σκέλος τερμάτισε ο Mackenzie που ευτυχώς δεν χτύπησε μετά την πτώση του και κατάφερε να γίνει φέτος ο δεύτερος οδηγός που κερδίζει αγώνα στην ΜΧ1 στην πρώτη του χρονιά και ο τρίτος φετινός διαφορετικός νικητής GP. Τρίτος τερμάτισε ο Coppins που συμπλήρωσε το βάθρο στο τέλος της ημέρας και μεγάλωσε για άλλον ένα αγώνα την βαθμολογική διαφορά του από τον Kevin Strijbos που κυριολεκτικά χάθηκε στο πρώτο σκέλος ενώ στο δεύτερο μια σύγκρουση με τον Barragan τον έστειλε στο ιατρείο της πίστας χωρίς ευτυχώς κάτι το σοβαρό. Η πτώση του στην εκκίνηση τον έφερε να κάνει ένα πολύ δύσκολο πρώτο σκέλος αλλά στο δεύτερο τα πράγματα πήγαν καλύτερα για τον Steve Ramon που έφερε στην Suzuki μια τέταρτη θέση, δοκιμάζοντας τους νέους ψεκαστούς κινητήρες. Ο τοπικός αναβάτης Yoshitaka Atsuta πήρε την πέμπτη θέση μετά από μεγάλη μάχη με τον έκτο Philipaerts.

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους ΜΧ1 Sugo
1     4 Brown Mike Honda
2 211 Mackenzie Billy Kawasaki
3     6 Coppins Joshua Yamaha
4   11 Ramon Steve Suzuki
5   83 Atsuta Yoshitaka Honda
6   19 Philippaerts David KTM
7     5 Leok Tanel Kawasaki
8   16 Noble,James Honda
9     8 Priem Manuel TM
10   2 Strijbos Kevin Suzuki

ΜΧ2
Πρώτο σκέλος
Την εκκίνηση πήρε ο Christophe Pourcel με τους Tommy Searle, Tyla Rattray και Nicolas Aubin να τον ακολουθούν. O Searle δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό του C.Pourcel, και ο Rattray έπρεπε να κάνει γρήγορα κάτι για αυτό. Έτσι στον δεύτερο γύρο πέρασε τον Searle για την δεύτερη θέση και πλησίαζε σιγά σιγά τον πρωτοπόρο. Ο πρωταθλητής C.Pourcel είδε τον Rattray να τον πιέζει στα μισά του αγώνα και στον 13ο γύρο επέτρεψε στον Rattray να τεθεί επί κεφαλής. Βλέποντας από την δεύτερη θέση τις γραμμές του οδηγού της ΚΤΜ ο C.Pourcel ανασυγκροτήθηκε και τρεις γύρους πριν το τέλος του σκέλους έκανε την επίθεση του, καταλαμβάνοντας και κερδίζοντας τελικά την πρώτη θέση. Ο Rattray έμεινε δεύτερος σε ένα σκέλος που θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα του φέτος. Μετά κόπων και βασάνων ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Antonio Cairoli κατέλαβε την τρίτη θέση. Είχε κακή εκκίνηση, πέρασε τρίτος στον πέμπτο γύρο και ενώ προσπαθούσε ανεπιτυχώς να πιάσει τους δύο πρώτους είχε μια πτώση που τον ανάγκασε να συμβιβαστεί με την θέση που τερμάτισε. Σε ένα μοναχικό αγώνα για πάνω από την μισή διάρκεια του, ο Searle κράτησε την τέταρτη θέση μέχρι και το τέλος. πέμπτος τερμάτισε ο Garreth Swanepoel μετά από κακή εκκίνηση ενώ την έκτη θέση κατέλαβε ο Pascal Leuret που έχει κάνει την εξάδα μόνιμο στέκι.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους ΜΧ2 Sugo
1 377 Pourcel Christophe Kawasaki
2   16 Rattray Tyla KTM
3 222 Cairoli Antonio Yamaha
4 101 Searle Tommy KTM
5   14 Swanepoel Gareth Kawasaki
6   47 Leuret Pascal Honda
7   22 Boissiere Anthony Kawasaki
8   99 Hamblin Sean Suzuki
9   24 Church Tom Kawasaki
10 17 Seistola Matti Honda

Δεύτερο σκέλος
Μετά την πτώση της μπάρας και στον συνωστισμό της πρώτης στροφής έγινε μια σύγκρουση αναβατών με αρκετούς να βλέπουν το έδαφος. Ο Cairoli όμως ήταν αυτός που έστριψε πρώτος ακολουθούμενος από τον Rattray που ήθελε από νωρίς την πρωτοπορία του αγώνα. Μετά από τέσσερις εναλλαγές της πρώτης θέσης ο Cairoli ήταν αυτός που σταθεροποιήθηκε εκεί καθώς ο Rattray φαινόταν να πηγαίνει πάνω από τα όρια του με αποτέλεσμα τελικά να έχει μια πτώση στον ένατο γύρο. Το γεγονός αυτό έφερε στην δεύτερη θέση τον C.Pourcel που παρακολουθούσε τους δύο πρώτους από απόσταση ασφαλείας καθώς περίμενε τις εξελίξεις για να βάλει στο χέρι του το GP. Έπρεπε όμως να παλέψει πιο σκληρά από ότι φανταζόταν, καθώς μια πτώση του τον έφερε να μπαίνει στα pits για να φτιάξει το τιμόνι του. Όταν βγήκε από τα pits τον είχαν περάσει οι Searle και Swanepoel και ο αγώνας του έγινε υπερπροσπάθεια. Μέσα σε τρεις γύρους κατάφερε να πιάσει και να περάσει τον Swanepoel και για τους υπόλοιπους έξη κυνήγαγε τον Searle. Στον τελευταίο γύρο τον έπιασε και σε τρεις συγκλονιστικές στροφές κατάφερε να τον περάσει να τερματίσει δεύτερος και να πάρει τον αγώνα μέσα στην Ιαπωνία, εκεί που όλες οι εργοστασιακές ομάδες έχουν στόχο κάθε χρόνο το βάθρο. Πρώτος στο σκέλος τερμάτισε ο Cairoli οδηγώντας σε ένα δικό ρυθμό καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση στο σύνολο. Είναι το πρώτο GP φέτος που δεν το κερδίζει ο ιταλός, ενώ το παράξενο είναι ότι έχει χάσει μόνο δύο σκέλη από την αρχή της σεζόν. Ο Searle κατάφερε να τερματίσει τρίτος πίσω από τον C.Pourcel αλλά αυτό ήταν αρκετό για να του δώσει την τρίτη θέση στο σύνολο. Ο Swanepoel πραγματοποίησε ένα από τους ποιο σταθερούς του αγώνες καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Μετά την πτώση του ο Rattray έπρεπε να προσπαθήσει για κάτι καλύτερο από την έκτη θέση όπου βρισκόταν. Ανέβηκε μόνο μια θέση και παρά το γεγονός ότι ισοβάθμησε με τον Searle, δεν μπήκε στο βάθρο.. Στην πτώση της εκκίνησης έμπλεξε ο Leuret και μετά από πολλές μάχες κατάφερε να πάρει την έκτη θέση.

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους ΜΧ2 Sugo
1 222 Cairoli Antonio Yamaha
2 377 Pourcel Christophe Kawasaki
3 101 Searle Tommy KTM
4   14 Swanepoel Gareth Kawasaki
5   16 Rattray Tyla KTM
6   47 Leuret Pascal Honda
7   22 Boissiere Anthony Kawasaki
8     8 Nunn Carl Yamaha
9   12 Gundersen Kenneth  Yamaha
10 93 Kojima Youhei  Suzuki

Βαθμολογίες
Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΧ1
1 Coppins J. 274
2 Strijbos K. 211
3 Ramon Steve 186
4 Pourcel S. 154
5 Philippaerts D. 148
6 de Dycker Ken 146
7 Barragan J. 143
8 Brown Mike 141
9 Noble James 128
10 Leok Tanel 126

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΧ2
1 Cairoli A. 292
2 Pourcel C. 228
3 Rattray Tyla 218
4 Searle Tommy 175
5 Leuret Pascal 173
6 Swanepoel G. 147
7 Gundersen K. 139
8 Aubin Nicolas 134
9 Seistola M. 115
10 Boissiere A. 95

Επόμενος αγώνας 10/06 Γαλλία, St Jean d’Angely
Φωτογραφίες: Massimo Zanzani