Στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα στη πίστα του Σεβλίεβο έγινε ο πρώτος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος motocross.
To ξεκίνημα του πρωταθλήματος ήταν ιδανικό σε μια από τις καλύτερες και πιο γρήγορες πίστες του πρωταθλήματος, ενώ ιδανικό επίσης το ξεκίνημα για την αγωνιστική ομάδα της ΚΤΜ αφου ανέβηκε στην κορυφή του βάθρου και στις δύο κατηγορίες.

Η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική αφού και στις δύο κατηγορίες υπάρχουν πολλοί αναβάτες που θα τα δώσουν όλα για να βρεθούν στην κορυφή.

Επάξια στη κορυφή για τον Max Nagl που ξεκινάει το παγκόσμιο πρωτάθλημα με μια μεγάλη νίκη

ΜΧ1
Κυρίαρχος, χωρίς ν αφήσει περιθώρια σε κανέναν άλλον αναβάτη να σκεφτεί την πρωτιά ήταν ο Max Nagl, ο οποίος στρίβοντας πρώτος στην εκκίνηση του πρώτου σκέλους οδήγησε αλάνθαστα και διατήρησε την πρωτοπορεία μέχρι το τέλος. Μάχη για την 3η θέση από τους Desalle , Pourcel ,Xavier Boog και Ken De dycker με κερδισμένο τον οδηγό της Suzuki, ενώ ο David Philipaerts οδηγώντας γρήγορα και αποφασιστικά τερμάτισε στην 2η θέση χωρίς ωστόσο να απειλήσει τον πρωτοπόρο Max Nagl.
Άσχημη εκκίνηση για τον οδηγό της ΚΤΜ Antonio Cairoli ο οποίος στον πρώτο γύρο βρισκόταν  στην 9η θέση, αλλά κάνοντας μεγάλη προσπάθεια και οδηγώντας παθιασμένα κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια τωνXavier Boog, Steve Ramon και Jonathan Barragan και να τερματίσει τελικά στην 5η θέση. Αντίθετα, ο οδηγός της Kawasaki Sebastian Pourcel παρόλο την καλή εκκίνηση που έκανε ξεκινώντας τέταρτος στους πρώτους γύρους, μια πτώση τον έκανε να χάσει πολύτιμο χρόνο αφού πριν να προλάβει να σηκώσει την μοτοσυκλέτα του, ο Antonio Cairoli προσγειώθηκε πάνω της με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ζημιά στην εξάτμιση της μοτοσυκλέτας και να χρειαστεί να μεταβεί sto pit lane της ομάδας του.

Στο δεύτερο σκέλος ο οδηγός της ΚΤΜ Max Nagl επαναλαμβάνει την πολύ καλή εκκίνηση του πρώτου σκέλους και οδηγώντας την κούρσα του αγώνα για τους πρώτος γύρους. Ακολουθούν οι David Phillipaerts, Antonio Cairoli και Clemente Dessale. Στον 4ο γύρω όμως ξεκινησε η αντεπίθεση του Cairoli με αποτέλεσμα μόλις στον 10ο γύρο να βρίσκεται επικεφαλής και σίγουρος για την έκβαση του δεύτερου σκέλους. Με τον Max Nagl να χει την πολυτέλεια να μην χρειάζεται να ρισκάρει τερματίζει δεύτερος και απολαμβάνει την κορυφή στην βαθμολογια των αναβατών.

Αθόρυβος, όπως συνήθως ο Steve Ramon οδήγησε με τακτική και έκανε αυτό που ξέρει σχεδόν καλύτερα από τον καθένα. Να τερματίζει σχεδόν πάντα και να μαζεύει βαθμούς, με αποτέλεσμα να ναι ξανά στους αναβάτες  που κοιτάνε ολοκάθαρα προς την κορυφή. Τρομερά αποτελεσματικός  και ο Clemete Dessale που πάλεψε με τον οδηγό της Suzuki Steve Ramon αλλά και με τον Jonathan Barragan της Kawasaki, τερματίζοντας στην 5η θέση. O άτυχος του πρώτου σκέλους Sebastian Pourcel κατάφερε να ξαναμπεί στην ψυχολογία του αγώνα και να καταφέρει να πάρει μια πολύ σημαντική τέταρτη θέση που θα του δώσει την κατάλληλη αυτοπεποίθηση για την συνέχεια. Ο δεύτερος του πρώτου σκέλους David Phillipaerts φάνηκε να μένει από δυνάμεις και περιορίστηκε στην έβδομη θέση.

Αλάνθαστη οδήγηση για τον Marvin Musquin και το κόκκινο template από νωρίς στα χέρια του!

ΜΧ2
Με τον αέρα του πρωταθλητή του 2009 ο Μarvin Musquin δεν άφησε περιθώρια στο εντυπωσιακό κατα τ άλλα γερμανό Ken Roczen να σκεφτεί ότι μπορεί να φύγει νικητής από το πρώτος GP της χρονιάς. Στο πρώτο σκέλος, παρόλο την εντυπωσιακή εμφάνιση του σαββάτου από τον poleman Ken Roczen, ο Μarvin Musquin έστριψε πρώτος, με τον Jeffrey Herlings και τον Ken να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα. Για μερικά δευτερόλεπτα ο 15χρονος πρωταθλητής ευρώπης ζει το όνειρο οδηγώντας την κούρσα, αλλά η απάντηση από τον παγκόσμιο πρωταθλητή ήταν άμεση μέχρι και την καρό σημαία του τερματισμού.

Ο Ken Roczen φάνηκε να επηρρεάστηκε από την κακή εκκίνηση του σκέλους αλλά τελικά κατάφερε να τερματίσει χωρίς λάθη στην δεύτερη θέση. Αθόρυβη αλλά άκρως αποτελεσματική ήταν η οδήγηση του Γάλλου Steven Frossard η οποία τον αποζημίωσε με τη άκρως ικανοποιητική τρίτη θέση. Arnaud Jones και ο Jeremy Van Horebeek τερμάτισαν στην τέταρτη και Πέμπτη θέση αντίστοιχα μπροστά από τον 15χρονο Jeffrey Herlings, rookie οδηγό του παγκοσμίου που με σοβαρότητα και άψογο στυλ τερμάτισε στην έκτη θεση του πρώτου σκέλους. Στο δεύτερο σκέλος ο Jeffrey με μια εντυπωσιακή εκκίνηση καταφέρνει να κλέψει την παράσταση στην αρχή του αγώνα, πάλι όμως για λίγα δευτερόλεπτα, αφού ο Γάλλος Marvin Musquin κατάφερε άμεσα να περάσει τον οδηγό από το Elsendorp της Ολλανδίας και να τερματίσει σχετικά εύκολα στη πρώτη θέση του σκέλους κατακτώντας την πρώτη του νίκη για το 2010. Ο Ken Roczen αν και χάνοντας πολύτιμα δευτερόλεπτα από ένα οδηγικό λάθος μόλις στον πρώτο γύρο κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση του σκέλους και να βρεθεί έτσι, στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Σχεδόν αλάνθαστη οδήγηση από τον νεαρό Jeffrey Herlings που συνδύασε την άκρως εντυπωσιακή εκκίνηση με την τρίτη θέση του σκέλους και να τερματίσει στην τέταρτη θέση του αγώνα. O Steven Frossard ξανά αθόρυβα και αποτελεσματικά καταφέρνει με μια τέταρτη θέση στο δεύτερο σκέλος να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρο στο πρώτο αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήτος, ενώ Arnaud Tonus και ο Βέλγος Jeremy Van Horebeek συμπλήρωσαν την εξάδα του σκέλους.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους ΜΧ1
1 Max Nagl, KTM
2 David Phillipaerts, Yamaha
3 Clemente Desalle Suzuki
4 Ken De Dycker, Yamaha
5 Antonio Cairoli, KTM
6 Jonathan Baraggan, Kawasaki
7 Steve Ramon, Suzuki
8 Xavier Boog, Kawasaki
9 Joshua Coppins, Aprilia
10 Davide Guarneri, Honda

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους ΜΧ1
1 Antonio Cairoli,KTM
2 Max Nagl, KTM
3 Steve Ramon, Suzuki
4 Sebastian Pourcel, Kawasaki
5 Clement Desalle, Suzuki
6 Jonathan Baraggan, Kawasaki
7 David Phillipaerts, Yamaha
8 Ken De Dycker, Yamaha
9 Xavier Boog, Kawasaki
10 Joshua Coppins, Aprilia

MX1 Overall:
1. Max Nagl 47
2. Antonio Cairoli 41
3. Clement Desalle 36
4. David Philippaerts 36
5. Steve Ramon 34
6. Ken De Dycker 31
7. Jonathan Barragan 30
8. Xavier Boog 25
9. Josh Coppins 23
10. Davide Guarnerι 20

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους ΜΧ2
1 Marvin Musquin, KTM
2 Ken Roczen, Suzuki
3 Steven Frossard Kawasaki
4 Arnaud Tonus, Suzuki
5 Jeremy Van Horebeek, Kawasaki
6 Jeffrey Herlings, KTM
7 Shaun Simpson,  KTM
8 Zach Osborne,Yamaha
9 Joel Roelants,KTM?
10 Jake Nicholls, KTM

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους ΜΧ2
1 Marvin Musquin, KTM
2 Ken Roczen     Suzuki
3 Jeffrey Herlings KTM
4 Steven Frossard, Kawasaki
5 Arnaud Tonus Suzuki
6 Jeremy Van Horebeek, Kawasaki
7 Zack Osborne, Yamaha
8 Jake Nicholls KTM?
9 Shaun Simplson, KTM
10 Christophe Charlier Yamaha

MX2 overall:
1. Marvin Musquin 50
2. Ken Roczen 44
3. Steven Frossard 38
4. Jeffrey Herlings 35
5. Arnaud Tonus 34
6. Jeremy Van Horebeek 31
7. Zach Osborne 27
8. Shaun Simpson 26
9. Jake Nicholls 24
10. Harri Kullas 19

Φωτογραφίες & κείμενο : Γιώργος Λεγάκης