Ο πρώτος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ΜΧ στην Faenza της Ιταλίας, συνοδεύτηκε από πολύ βροχή με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα δεύτερα σκέλη. Στα πρώτα σκέλη επιβίωσαν στην παχιά λάσπη και πέρασαν πρώτοι την γραμμή του τερματισμού ο Tanel Leok στην ΜΧ1 και ο Gautier Paulin στην ΜΧ2.

Αυτός είναι ο Tanel Leok!

Κατηγορία ΜΧ1
Από φέτος τα προκριματικά  της κατηγορίας γίνονται με αγώνα και αντί των 30 συμμετοχών πλέον είναι 35. Αν και στην ουσία δεν υπάρχει πρόκριση καθώς προ-δηλώνονται και οι 35 συμμετοχές, στον αγώνα που έγινε το Σάββατο για την κατάταξη στην μπάρα της εκκίνησης, ο τοπικός και πρωταθλητής David Philippaerts ήταν ο νικητής. Στο πρώτο και μοναδικό σκέλος όμως ο πρωταθλητής του 2007 Steve Ramon προσπάθησε να επαναλάβει κάτι που είχε πετύχει στις ίδιες συνθήκες πέρσι στην πίστα Bellpuig της Ισπανίας. Πήρε την εκκίνηση και προσπάθησε να απομακρυνθεί από τους υπόλοιπους, χωρίς όμως επιτυχία αφού στον τρίτο γύρο τον πέρασε ο Mark deReuver και οδήγησε αυτός τον αγώνα. Όμως η κίνηση τόσο του πρώτου deReuver όσο και του δεύτερου Ramon να περάσουν από τα pits για να αλλάξουν γάντια και γυαλιά, έφεραν τον Tanel Leok στην πρώτη θέση. Ο Εσθονός είχε καλό και σταθερό ρυθμό και παρά τις δύο πτώσεις του κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση στο σκέλος και φυσικά στο σύνολο, καθώς δεν υπήρξε άλλο σκέλος. Τον εκπληκτικότερο αγώνα όμως έκανε ο Ken deDycker, ξεκινώντας από την 27η θέση κατάφερε να τερματίσει δεύτερος επιβεβαιώνοντας και αυτός μαζί με τον Leok ότι ήταν αγώνας για δυνατούς αναβάτες. Εκμεταλλευόμενος την καλή του εκκίνηση ο Clement Dessalle κατάφερε να κρατηθεί στις πρώτες θέσεις και να πάρει την τρίτη θέση στο βάθρο επιβεβαιώνοντας τις φήμες για την πολύ καλή του αγωνιστική κατάσταση. Τέταρτος τερμάτισε ο άλλος Leok ο Aigar που λίγο έλειψε να φέρει στο βάθρο την ΤΜ. Η δεύτερη έκπληξη του αγώνα ήταν η πέμπτη θέση του Antonio Cairoli στην πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία με μια μοτοσικλέτα που θέλει δύναμη για να την κρατήσεις ιδικά σε τέτοιες συνθήκες. Ο “Σικελός” όμως είναι παλικάρι και θα αποδειχτεί σκληρό καρύδι και στους επόμενους αγώνες. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Josh Coppins που σε σχέση με του θεωρητικά  διεκδικητές του τίτλου, ξεκίνησε καλά την χρονιά.

Αποτελέσματα Faenza πρώτου σκέλους κατηγορίας ΜΧ1
1 Leok, Tanel Yamaha
2 de Dycker, Ken Suzuki
3 Desalle, Clement Honda
4 Leok, Aigar TM
5 Cairoli, Antonio Yamaha
6 Coppins, Joshua Yamaha
7 Nagl, Maximilian KTM
8 Church, Tom CCM
9 Philippaerts, David Yamaha
10 Barragan, Jonathan KTM

Αυτός είναι ο Gautier Paulin!

Κατηγορία ΜΧ2
Την εκκίνηση του μοναδικού σκέλους της κατηγορίας πήρε ο Jeremy Tarroux και κατάφερε να κρατηθεί μπροστά για επτά γύρους μέχρι την στιγμή που τον πέρασε ο Jeremy vanHorebeek και οδήγησε τον αγώνα για το μεγαλύτερο διάστημα. Τρεις γύρους όμως πριν από τον τερματισμό ο Gautier Paulin έκανε την επίθεση του και κράτησε την πρώτη θέση μέχρι και τον τερματισμό, για την πρώτη νίκη της καριέρας του στην ΜΧ2. Δεύτερος τερμάτισε ο vaHorebeek ενώ το βάθρο των πιτσιρικάδων συμπλήρωσε ο Marvin Masquin. Ο περσινός νικητής του αντίστοιχου περσινού αγώνα στην Bellpuig David Guarneri τερμάτισε τέταρτος με πέμπτο τον Joel Roelants. Φοβερό αγώνα έκανε ο Alessandro Lupino ξεκινώντας από την 25η θέση κατάφερε να τερματίσει έκτος.

Αποτελέσματα Faenza πρώτου σκέλους κατηγορίας ΜΧ2
1 Paulin, Gautier Kawasaki
2 van Horebeek, Jeremy KTM
3 Musquin, Marvin Honda
4 Guarneri, Davide Yamaha
5 Roelants, Joel KTM
6 Lupino, Alessandro Yamaha
7 Aubin, Nicolas Yamaha
8 Maddii, Marco Suzuki
9 Teillet, Valentin KTM
10 Nicholls, Jake KTM

T.Leok, K.deDycker και C.Dessalle οι νικητές της ΜΧ1

Βαθμολογίες
Κατηγορία ΜΧ1

1 Leok, Tanel 25
2 de Dycker, Ken 22
3 Desalle, C. 20
4 Leok, Aigar 18
5 Cairoli, A. 16
6 Coppins, J. 15
7 Nagl, M. 14
8 Church, Tom 13
9 Philippaerts, D. 12
10 Barragan, J. 11

G.Paulin, J.vanHorebeek και M.Masquin οι νικητές της ΜΧ2

Κατηγορία ΜΧ2
1 Paulin, G. 25
2 van Horebeek, J. 22
3 Musquin, M. 20
4 Guarneri, D. 18
5 Roelants, Joel 16
6 Lupino, A. 15
7 Aubin, Nicolas 14
8 Maddii, Marco 13
9 Teillet, V. 12
10 Nicholls, Jake 11

Επόμενος αγώνας 04-05/04/2009 Sevlievo, BG.
Φωτογραφίες: motocrossmx1.com