Ανατρέποντας τα δεδομένα ο Ivan Tedesco συνέχισε την ανοδική φετινή του πορεία κερδίζοντας και τα δύο σκέλη της μεγάλης κατηγορίας στο Thunder Valley(κοιλάδα των κεραυνών) , ενώ σαν κεραυνός έσκασε από το πουθενά στην μικρή κατηγορία ο Jake Weimer καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση.

Κατηγορία 450
Ίσως το ποιο παράλογο γεγονός του αγώνα στο Thunder Valley, ήταν η συμμετοχή του Mike Alessi που πρόσφατα εγχειρήθηκε στο γόνατο. Όλοι πίστευαν ότι είτε ο ίδιος και η οικογένεια του (κυρίως ο πατέρας του) έχουν χάσει το μυαλό τους είτε η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ μπροστά στην επούλωση τραυμάτων. Δυστυχώς αποδείχτηκε ότι ισχύει το πρώτο καθώς ο M.Alessi μπορούσε να οδηγήσει αλλά όχι να αγωνιστεί, εγκατέλειψε μετά από μικρή πτώση στο πρώτο σκέλος. Ένα άλλο γεγονός που χρήζει αναφοράς είναι ότι ο αγώνας του Thunder Valley και κυρίως τα δεύτερα σκέλη γίνονται υπό το φως προβολέων καθώς ήλιος έχει πέσει προς το τέλος του προγράμματος και έχει χαρακτηρίσει τον αγώνα νυχτερινό.

Μετά από πολλές ατυχίες τα τελευταία χρόνια ο Tedesco επιστρέφει εκεί που βρισκόταν το 2005, στην κορυφή

Η ημέρα και η νύχτα του αγώνα ήταν υπόθεση των δύο οδηγών της Honda Ivan Tedesco και Andrew Short που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στην τοπική τους πίστα. Από την εκκίνηση του πρώτου σκέλους ο Tedesco πήρε την πρωτοπορία του αγώνα έχοντας αρχικά πίσω του τον Chris Blose αλλά γρήγορα πέρασε δεύτερος ο Short και άρχισε να τον πιέζει. Η πίεση του Short όμως δεν είχε διάρκεια και αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Tedesco να πάρει εύκολα την πρώτη θέση. Αν και ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Chad Reed είχε μια μέτρια εκκίνηση, οι στομαχικές διαταραχές που τον ταλαιπωρούσαν όλη την εβδομάδα τον κράτησαν πίσω, παρόλα αυτά κατάφερε να πιάσει ρυθμό στο τέλος του αγώνα να βρεθεί κοντά στον δεύτερο τελικά Short, και να πάρει την τρίτη θέση.  Τέταρτος τερμάτισε μετά από καλή εκκίνηση και όμορφο αγώνα ο Jake Moss, αφήνοντας τον Josh Grant πέμπτο, που περιέργως είχε τον πρώτο χρόνο στα δοκιμαστικά αλλά δεν φαινόταν άνετος στον αγώνα. Την εξάδα έκλεισε ο Michael Byrne που δεν εκμεταλλεύτηκε την καλή του εκκίνηση. Με τους προβολείς μόνο να φωτίζουν την πίστα το τελευταίο σκέλος της ημέρας είδε και πάλι τον Tedesco να παίρνει την εκκίνηση και να θέτει ξανά το ρυθμό του αγώνα από την πρώτη θέση. Και πάλι πίσω του βρέθηκε ο Short με τον Byrne και τον Thomas Hahn την ίδια στιγμή που ο Reed βρισκόταν στην ένατη θέση. Μπορεί ο αγώνας του Tedesco να ήταν μοναχικός στην πρώτη θέση ωστόσο ο Short είχε βρει τον μπελά του με τον Hahn που μάλιστα τον πέρασε και μόνο όταν ο Hahn είχε μια έξοδο από την πίστα κατάφερε ο Short να ξαναπάρει την δεύτερη θέση. Ο Tedesco μπροστά πέρασε πρώτος για δεύτερη φορά την γραμμή του τερματισμού κατακτώντας τον πρώτο του αγώνα στην μεγάλη κατηγορία. Άλλη μια δεύτερη θέση για τον Short ανεβαίνοντας στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ενώ ο Hahn βρέθηκε και πάλι στον τροχό του Short στον τελευταίο γύρο μένοντας όμως τρίτος σε σκέλος και σύνολο και βάζοντας τον εαυτό του και την Kawasaki για πρώτη φορά φέτος σε βάθρο. Στον τελευταίο γύρο κρίθηκε και η τέταρτη θέση που πήγε τελικά στον Byrne μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο πέμπτος Grant και πάλι μετά από κακή εκκίνηση. Την εξάδα έκλεισε ο Ricky Dietrich που αγωνίστηκε μαζί με τον οδηγό που αντικαθιστούσε τον Tim Ferry,  τώρα αντικαθιστά τον Ryan Villopoto.

Αποτελέσματα  High Point, κατηγορία 450
1.  Ivan Tedesco 1/1 HON
2.  Andrew Short 2/2 HON
3.  T Hahn 7/3 KAW
4.  C Reed 3/7 SUZ
5.  M Byrne 6/4 SUZ
6.  J Grant 5/5 YAM
7.  R Dietrich 11/6 KAW
8.  J Albertson 10/9 YAM
9.  Kyle Summers 9/10 HON
10.  Jake Moss 4/33 HON

Απλά δεν μπορεί να χωνέψει ο M.Aleesi ότι
δεν θα πάρει τον τίτλο φέτος

“Ναι καλά είδατε, δεν είμαι ο Pourcel αλλά ο Jake Weimer”

Κατηγορία 250
Ο μόνος οδηγός που έδειχνε ότι μπορεί να στερήσει σκέλος και γιατί όχι και αγώνα από τους κυρίαρχους της κατηγορίας Christophe Pourcel και Ryan Dungey ήταν ο Trey Canard. Εντάξει, ίσως και ο Justin Barcia, αλλά ο Canard είχε σταθερά ανοδική πορεία μέχρι το δεύτερο σκέλος του προηγούμενου αγώνα όπου έσπασε μετά από πτώση τον καρπό του. Όλοι έδειχναν να είχαν ξεχάσει τον Jake Weimer που έκανε ένα καλό πρωτάθλημα φέτος στο Supercross, και δικαίως αφού ο οδηγός την Pro Circuit Kawasaki πήγαινε από τον ένα καταστροφικό αγώνα στον άλλο. Στο Thunder Valley ο Weimer ήταν ένα πραγματικός καραυνός. Μετά την εκκίνηση του πρώτου σκέλους ακολούθησε τον μόνιμο κατακτητή των πρώτων φετινών σκελών Pourcel, και τον κράτησε σε σταθερή από την δεύτερη θέση απόσταση μέχρι και τον τερματισμό. Ο Pourcel  κέρδισε έτσι σχετικά εύκολα το σκέλος ενώ ο Broc Tickle τερμάτισε στην τρίτη θέση σε μια διαρκή μάχη με τον τέταρτο Blake Wharton. Μετά από μέτρια εκκίνηση και με ένα καθαρό βρετανικό πείσμα ο Tommy Searle κέρδισε πολλές μάχες και πήρε την πέμπτη θέση από τον έκτο τελικά Dungey που είχε πολύ κακή εκκίνηση και βρέθηκε να περνάει πολύ κόσμο, σταματώντας στον Searle. Στο δεύτερο σκέλος ήταν η σειρά του Pourcel να έχει κακή εκκίνηση και τον Weimer να την κερδίζει μαζί με την πρωτοπορία του αγώνα. Ωστόσο ένα λάθος του Weimer στον τρίτο γύρο έδωσε την πρωτοπορία στον Barcia, που όμως και αυτός δεν θα την κρατούσε για πολύ. Ξεπερνώντας πρώτα το εμπόδιο του Martin Davalos, ο Weimer κατάφερε να πιάσει τον Barcia και να τον περάσει στον ένατο γύρο στον δρόμο του για την κατάκτηση του σκέλους αλλά και του πρώτου αγώνα της καριέρας του. Η δεύτερη θέση πήγε στον Barcia ενώ ο Searle για άλλη μια φορά έδωσε μάχες κερδίζοντας την τρίτη θέση σε σκέλος και σύνολο κρατώντας πίσω του για άλλο ένα σκέλος τον τέταρτο αυτήν την φορά Dungey. Πέμπτος τερμάτισε ο Brett Metcalfe με έκτο τον Pourcel που αναρριχήθηκε σε αυτήν την θέση ξεκινώντας από την 17η , θέση που τον ανέβασε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Αποτελέσματα  High Point, κατηγορία 250
1.  Jake Weimer 2/1 KAW
2.  C Pourcel 1/6 KAW
3.  Tommy Searle 5/3 KTM
4.  Justin Barcia 9/2 HON
5. Ryan Dungey 6/4 SUZ
6.  Broc Tickle 3/8 YAM
7.  Brett Metcalfe 7/5 HON
8.  B Wharton 4/11  HON
9.  Tyla Rattray 8/9  KAW
10.  Darryn Durham 10/12  YAM

Χωρίς υπερβολές ο Reed είναι πρώτος
στην βαθμολογία

Βαθμολογίες
Κατηγορία 450

1 Chad Reed 195
2 Andrew Short  181
3 I Tedesco  160
4 Josh Grant  151
5 Mike Alessi  142
6 Thomas Hahn  123
7 Michael Byrne  117
8 Cody Cooper  104
9 Ricky Dietrich  88
10 Justin Brayton  79

Θα περιμένει άλλον ένα χρόνο ο Short για να
πάρει νίκη στην πατρίδα του το Colorado

Κατηγορία 250
1 C Pourcel 217
2 Ryan Dungey  208
3 Tyla Rattray  160
4 Tommy Searle  153
5 Blake Wharton  144
6 Brett Metcalfe  141
7 Trey Canard  139
8 Broc Tickle  130
9 Justin Barcia  117
10 Jake Weimer  113

Έκπληξη η απόδοση του T.Hahn

Επόμενος αγώνας 04/07/09, Red Bud, MI.
Φωτογραφίες: amamotocross.com