Στην πίστα Freestone του Τέξας ο Mike Alessi κέρδισε άνετα και με μεγάλη διαφορά τον δεύτερο σερί αγώνα του στα 450, αποκτώντας παράλληλα προβάδισμα 31 βαθμών πολύ νωρίς στο πρωτάθλημα. Στα 250 ο Ryan Dungey μοιράστηκε νίκες αλλά όχι και βαθμούς, επικρατώντας του Christophe Pourcel.

Κατηγορία 450
Μεγάλο πρόβλημα αποδείχτηκε η εφαρμογή της νέας κιτρινοκόκκινης σημαίας στο AMA Motocross και αυτό γιατί ήταν δύσκολο οι οδηγοί να την ξεχωρίσουν από την κίτρινη με αποτέλεσμα στον πρώτο αγώνα εφαρμογής της να υπάρξουν σε πέντε οδηγούς ποινές μεταξύ αυτόν στον Josh Grant και τον Cristophe Pourcel. Έτσι η  AMA αποφάσισε να την αλλάξει με μια κόκκινη σημαία με άσπρο πλαίσιο και μια άσπρη διαγώνιος γραμμή που από ότι φαίνεται είχε αποτέλεσμα αφού δεν σημειώθηκαν ποινές στο Τέξας.

Ο Mike Alessi έδειξε σε αυτόν τον αγώνα ότι είναι ένα σκαλί πιο πάνω από τον συναγωνισμό σε εκκίνήσεις, ταχύτητα και αντοχή

Την εκκίνηση του πρώτου σκέλους πήρε ο Andrew Short αλλά γρήγορα τον πέρασαν ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Mike Alessi και Ivan Tedesco. O Short  κατάφερε να ξαναπεράσει άμεσα τον Tedesco και να κρατηθεί στην δεύτερη θέση παρά την πίεση που δέχτηκε από την μάχη της τρίτης θέσης μεταξύ των Tedesco και Chad Reed. Όμως η τρίτη θέση θα γνώριζε και άλλον διεκδικητή που δεν ήταν άλλος από τον Josh Grant που ανέβαινε δυνατά από την έβδομη θέση και στο τέλος κατάφερε να περάσει και να τερματίσει τρίτος. Μπροστά ο Alessi δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στον δρόμο του για την κατάκτηση του σκέλους ενώ ο Short πήρε και αυτός σχετικά άνετα την δεύτερη θέση. Τέταρτος τερμάτισε ο Tedesco που απαλλάχτηκε από τον Reed όταν ο Αυστραλός είχε μια πτώση που τον έφερε αρκετά πίσω και τον ανάγκασε να τερματίσει πέμπτος. Έκτος τερμάτισε ο Cody Cooper που δεν δείχνει να έχει την περσινή ανταγωνιστικότητα. Το δεύτερο σκέλος ήταν υπόθεση από την αρχή μέχρι και το τέλος του Μ.Alessi που έδειξε να μην καταλαβαίνει τίποτα από την αφόρητη ζέστη των 32οC, τερματίζοντας 25 δεύτερα μπροστά από τον δεύτερο, κερδίζοντας έτσι τον δεύτερο σερί αγώνα της καριέρας του. Την δεύτερη θέση για ένα μεγάλο μέρος του αγώνα κρατούσε ο Dan Reardon όμως ο Reed είχε δυνατό ρυθμό και κατάφερε να περάσει από έβδομος δεύτερος και να πάρει με αυτόν τον τρόπο την δεύτερη θέση στο σκέλος και την τρίτη στο σύνολο. Σταθερά στην τρίτη θέση οδήγησε από την αρχή του αγώνα μέχρι και το τέλος ο Short καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση του βάθρου. Μετά από καλή εκκίνηση και εκπληκτική εμφάνιση ο Reardon κατέλαβε την τέταρτη θέση μπροστά από τον άλλο εκπληκτικό του σκέλους Thomas Hahn που από την 17η θέση τερμάτισε πέμπτος. Η πολύ καλή εμφάνιση του scrambler Ricky Dietrich στους προηγούμενους αγώνες με τερματισμούς μέσα στην πρώτη δεκάδα δείχνει να είναι και ανοδική καθώς σε αυτό το σκέλος κατάφερε να μπει στην πρώτη εξάδα αφήνοντας μεγάλα ονόματα του αμερικανικού ΜΧ έξω.

Αποτελέσματα  Hangtown, κατηγορία 450
1. Mike Alessi 1/1 SUZ
2. Andrew Short 2/3 HON
3. Chad Reed 5/2 SUZ
4. Ivan Tedesco 4/9 HON
5. Ricky Dietrich 7/6 KAW
6. D Reardon 12/4 HON
7. Michael Byrne 8/7 SUZ
8. Cody Cooper 6/13 YAM
9. Weston Peick 9/11    HON
10. Justin Brayton 11/10 KTM

Ο Reed ξέρει ότι είναι γρήγορος αλλά
αυτό δεν αρκεί

Ο Dungey ποντάρει εκεί που κερδίζει και δεν είναι τίποτε άλλο απο τα δεύτερα σκέλη

Κατηγορία 250
Για άλλο ένα αγώνα ο Christophe Pourcel δεν κατάφερε να κάνει ένα καλό δεύτερο σκέλος κάτι που αυτήν την φορά εκμεταλλεύτηκε ο Ryan Dungey κερδίζοντας τον αγώνα. Ο Pourcel όμως επικαλείται συνέχεια τον σοβαρό τραυματισμό που είχε ένα χρόνο πριν λέγοντας ότι ακόμα δεν έχει συνέλθει και είναι δύσκολο να διαχειριστεί τα δεύτερα σκέλη λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που του δημιουργεί παρενέργειες. Ότι και να ισχύει είναι γεγονός ότι ο Pourcel πάει πολύ καλά στα πρώτα σκέλη και εξαίρεση δεν αποτέλεσε αυτός ο αγώνας με τον Γάλλο, να περνάει για την πρώτη θέση στον πρώτο κιόλας γύρο τον Trey Canard που πήρε την εκκίνηση αλλά είχε μια πτώση, κερδίζοντας το σκέλος άνετα. Μετά από μεγάλη μάχη ο Rayn Dungey κατάφερε από την έβδομη θέση όπου ξεκίνησε να πάρει τελικά την δεύτερη θέση από τους Bret Metcalfe, Tomy Searle και Canard. Τρίτος τερμάτισε ο Canard αφήνοντας τέταρτο τον Metcalfe. Ο Searle έχασε στο τέλος του σκέλους άλλη μια θέση από τον παγκόσμιο πρωταθλητή και πέμπτο τελικά Tyla Rattray. Στο δεύτερο σκέλος ο Canard ήταν αυτός που πήρε και πάλι την εκκίνηση χωρίς όμως να κάνει κάποιο λάθος αυτήν την φορά. Πίσω του οι Matt Lemoine, Blake Wharton και Dungey έδειναν την μάχη της δεύτερης θέσης που σύντομα όμως κατέλειξε στα χέρια του Dungey. Στον όγδοο γύρο ο Dungey έκανε την επίθεση του για την πρώτη θέση καταφέρνοντας να την πάρει και να την κρατήσει μέχρι και τον τερματισμό. Χωρίς να μπορέσει να αντιδράσει ο Canard αρκέστηκε στην δεύτερη θέση που τον έφερε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Μετά τους πρώτους γύρους ο Wharton έκανέ ένα μοναχικό αγώνα στην τρίτη θέση όπου και τερμάτισε, αρκετά μπροστά από τον τέταρτο τελικά Pourcel που είδε να ξεκινάει από την δωδέκατη θέση. Έτσι ο Dungey κέρδισε από τον Γάλλο άλλον ένα αγώνα αφήνοντας τον δεύτερο στο σύνολο. Η μέτρια εκκίνηση του Searle σε συνδυασμό με την κακή εκκίνηση του Rattray αντάλλαξαν οι δύο εκπρόσωποι του παγκόσμιου ΜΧ τις θέσεις σε αυτό το σκέλος τερματίζοντας πέμπτος και έκτος αντίσοιχα.

Αποτελέσματα  Hangtown, κατηγορία 250
1.  Ryan Dungey 2/1 SUZ
2.  C Pourcel 1/4 KAW
3.  Trey Canard 3/2 HON
4.  Blake Wharton 7/3 HON
5.  Brett Metcalfe 4/7 HON
6.  Tommy Searle 6/5 KTM
7.  Tyla Rattray 5/6 KAW
8.  Broc Tickle 9/8 YAM
9.  Darryn Durham YAM
10.  K Cunningham

Επιτέλους είδαμε τον Short μπροστά να
δίνει μάχες για το βάθρο

Βαθμολογίες
Κατηγορία 450

1 Mike Alessi 142
2 Chad Reed 111
3 Josh Grant 94
4 Andrew Short 93
5 Ivan Tedesco 70
6 Daniel Reardon 68
7 Thomas Hahn 68
8 Cody Cooper 60
9 Justin Brayton 57
10 R Villopoto 55

Σε τρεις αγώνες ο Canard έχει μόνο
ανοδική πορεία

Κατηγορία 250
1 Ryan Dungey 133
2 C Pourcel 127
3 Trey Canard 117
4 Tyla Rattray 101
5 Brett Metcalfe 95
6 Blake Wharton 86
7 Tommy Searle 79
8 Broc Tickle 72
9 J ake Weimer 66
10 Justin Barcia  54

Επόμενος αγώνας 13/06/09 High Point, PA
Φωτογραφίες: amamotocross.com