20-21/10/2007 – Πανελλήνιο πρωτάθλημα ΜΧ ΟΜΕ – 6ος αγώνας
Τοποθεσία: Λιτόχωρο Πιερίας
Διοργάνωση: ΣΥ.ΜΟ.ΛΙ.Π.
Συμμετοχές: 59 (ΜΧ1: 7, ΜΧ2: 17, OPEN: 18, JUNIOR: 9, MINI: 8)
Καιρός: Βροχή το Σάββατο, συννεφιά και 14oC την Κυριακή
Θεατές: 600-800

… ήταν τα χαρακτηριστικά του 6ου αγώνα πανελληνίου πρωταθλήματος ΜΧ της ΟΜΕ την Κυριακή που μας πέρασε.
Η πανέμορφη πίστα του Λιτοχώρου, που βρίσκεται λιγότερο από 1χλμ. από την έξοδο της εθνικής οδού προς Λιτόχωρο, αμαυρώθηκε στην κυριολεξία από την ασταμάτητη βροχόπτωση που επικρατούσε σε πολλά μέρη της Ελλάδας το Σάββατο. Η διαδρομή της πίστας προσφέρει απ’όλα. Με τα πολυάριθμα άλματά της, τις παρατεταμένες αλλά και κλειστές στροφές της, τα 2 απότομα ανηφορικά κομμάτια της (αλλά και ισάριθμα κατηφορικά) υπόσχεται πολύ θέαμα σε όποιον παρευρεθεί για να δει αγώνα… Μια… “υπόσχεση” η οποία σε αυτήν την περίπτωση δεν τηρήθηκε, καθώς η έννοια “τερματισμός” απέκτησε σχεδόν την ίδια σημασία με την “καλή θέση”. Ευτυχώς που δεν έβρεξε την Κυριακή…
Πραγματικά ευχαριστημένοι πρέπει να είναι λοιπόν όσοι από τους συνολικά 59 αναβάτες που εκκίνησαν, κατάφεραν να τερματίσουν σε τόσο αντίξοες συνθήκες. Είχαμε πάρα πολλές πτώσεις και εγκαταλείψεις κατά τη διάρκεια του διημέρου (τα πρώτα σκέλη των MINI-JUNIOR και OPEN έγιναν το βροχερό Σάββατο).

Από πλευράς διοργάνωσης, το πρόγραμμα κύλησε κανονικά και θεωρώ πολύ σωστή κίνηση του ΣΥ.ΜΟ.ΛΙ.Π. να εισακούσει το αίτημα μερικών αγωνιζομένων να μεταφέρει την διεξαγωγή του δεύτερου σκέλους της MINI-JUNIOR μετά την διεξαγωγή και του δεύτερου σκέλους της OPEN (όπως επίσης και αφαίρεση από την διαδρομή των ανηφορικών κομματιών), προς διευκόλυνση των πιτσιρικάδων οι οποίοι ούτως ή άλλως ταλαιπωρήθηκαν αρκετά. Αξίζει να αναφερθεί και η υπέρμετρη βοήθεια των κριτών οι περισσότεροι εκ των οποίων με το πέρας της ημέρας ήταν σχεδόν εξίσου… λασπωμένοι με τους αγωνιζόμενους και παρ’όλα αυτά προσέφεραν τα μέγιστα στα καθήκοντά τους και δεν είχαμε σοβαρά ατυχήματα παρά τις πολλές πτώσεις και τις αντίξοες συνθήκες.

ΜΧ2

7 αναβάτες από τους 17 τερμάτισαν στο πρώτο σκέλος. Τερζής Κων/νος (Γαλανός), Παπανικολάκης Αλέξανδρος, Ζαχαρίου Βασίλης και Κουζής Παναγιώτης πήραν την πρώτη στροφή, με τον Παπανικολάκη τελικά να τίθεται επικεφαλής το πρώτο άλμα. Πολύ γρήγορα ξεχώρισε και η πρώτη τετράδα, με τον Παπανικολάκη να κρατάει τα ηνία και να τον ακολουθούν από κοντά ο Ηλιόπουλος Γιώργος, ο Γαλανός και ο Γαλατιανός Στέλιος. Λίγο αργότερα ο Κουζής προσπέρασε τον Γαλατιανό και ο Γαλανός τον Ηλιόπουλο. Γύρο με τον γύρο οι διαφορές αυξήθηκαν πολύ, καθώς πολλοί αναβάτες κολλούσαν διαρκώς στη λάσπη, για να τερματίσει πρώτος τελικά ο Παπανικολάκης, με τον Ηλιόπουλο 2 λεπτά και 52 σχεδόν δευτερόλεπτα πίσω του, και τον τρίτο Κουζή στα 3 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα. 9 αναβάτες τερμάτισαν στο δεύτερο σκέλος, από τους 13 που πήραν εκκίνηση. Ηλιόπουλος, Κουζής και Γαλατιανός ξεκίνησαν δυνατά στο ελαφρώς πιο στεγνό δεύτερο σκέλος, με έναν κάπως πιο… πεσμένο αυτή τη φορά Παπανικολάκη στην 4η θέση. Τελικά πρώτος είδε την καρώ σημαία ο Ηλιόπουλος, με τον Κουζή στα 10 δευτερόλεπτα πίσω του και τον Παπανικολάκη που πέρασε τον τέταρτο (για 4 δευτερόλεπτα) Γαλατιανό τελικά στην τρίτη θέση μετά από 22”.

ΜΧ1

Μόλις 7 ήταν οι αναβάτες της MX1 που εκκίνησαν στο πρώτο σκέλος της MX1. Ο Παπανικολάκης Λευτέρης και ο Τζιώρας Κωνσταντίνος ξεχώρισαν από την αρχή, με τον Τζιώρα να περνάει μπροστά για λίγο, αλλά να χάνει σιγά σιγά θέσεις και να τερματίζει τελικά 3ος με 3 λεπτά και 24” από τον πρώτο Παπανικολάκη. Ανάμεσά τους μπήκε ο Βούλγαρος Bongo Avramof ο οποίος οδήγησε προσεκτικά και χωρίς πολλά λάθη, όπως και ο Παπανικολάκης άλλωστε… Στο δεύτερο σκέλος οι αναβάτες μειώθηκαν στους… 6 οι οποίοι όμως τερμάτισαν όλοι… Είπαμε, πιο στεγνό το δεύτερο σκέλος… Και πάλι οι 2 πρώτοι ήταν Παπανικολάκης -ο οποίος δεν πτοήθηκε από μία πτώση και σβήσιμο της μηχανής του προς το τέλος του σκέλους και έκανε πάλι μεγάλη διαφορά (1’50”)- και Avramof. Τρίτος αυτή τη φορά ήρθε ο Ράπτης Βασίλης με ένα γύρο λιγότερο, με τον Τζιώρα να αρκείται στην 4η (και 2 γύρους λιγότερους) θέση.

OPEN

Στο πρώτο (και βροχερό) σκέλος του Σαββάτου, μόλις 8 από τους 18 αναβάτες κατάφεραν να τερματίσουν. Πρώτος ήρθε ο Παπαρέγκας Τάσος με 45 δευτερόλεπτα διαφορά από τον δεύτερο Πιλάλα Γιάννη. Το βάθρο έκλεισε ο Μπαμπάς Βασίλης, ένα λεπτό περίπου πίσω από τον Πιλάλα. 6 αναβάτες από τους 12 τερμάτισαν στο λασπερό δεύτερο σκέλος, με τον Πακαταρίδη Βασίλη, Κυπαρισσόπουλο Βασίλη και Κάλφα Κωνσταντίνο να συμπληρώνουν το βάθρο με την ίδια σειρά. Χαρακτηριστικό του σκέλους ήταν ότι μόνο ο Πακαταρίδης κατάφερε να ολοκληρώσει 7 γύρους, με τους επόμενους 3 αναβάτες να ολοκληρώνουν από 6.

JUNIOR-MINI

Αναμφισβήτητα οι πιτσιρικάδες της ΜΙΝΙ ήταν και οι… αναβάτες που δυσκολεύτηκαν περισσότερο από όλους, με μερικά λούκια από τους μεγαλύτερους νωρίτερα να φτάνουν στο… μισό τους ύψος! Παρ’όλα αυτά, δεν πτοήθηκαν και τερμάτισαν, οι περισσότεροι από αυτούς τουλάχιστο… Όπως συνέβει και με τους μεγάλους άλλωστε… Στο πρώτο σκέλος της JUNIOR που διεξήχθη το Σάββατο, πρώτος τερμάτισε ο Μόσιος Γιάννης με δεύτερο τον Παπίλα Παναγιώτη και τρίτο τον Ατσίδη Μάριο. Στο δεύτερο σκέλος το βάθρο συμπλήρωσαν οι Κάτσιος Παναγιώτης, Μόσιος και Κοντολέτας Δημήτρης με την ίδια σειρά. Και στα δύο σκέλη της ΜΙΝΙ τις 2 πρώτες θέσεις της κατηγορίας κατέλαβαν οι Κρητικός Μανώλης και Τουρατζίδης Γιάννης, με τον Αρβανίτη Γιώργο τρίτο στο πρώτο σκέλος και τον Ράδο Ανέστη να συμπληρώνει το βάθρο στο δεύτερο σκέλος, στο οποίο και οι 3 πρώτοι ήταν και οι μόνοι που… τερμάτισαν!

Επόμενος αγώνας όπως ανακοινώθηκε από την ΟΜΕ στην πίστα, στην Βισαλτία Σερρών στις 4 Νοεμβρίου. Δεήσεις για καλό καιρό παρακαλώ…