Στην μνήμη του Toni Soler, ενός αναβάτη θρύλου στην Ισπανία, διοργανώνεται εδώ και οχτώ χρόνια ένας αγώνας scramble. Το «Moto Club Segre» κάλεσε τους απανταχού εντουράδες να συμμετάσχουν και φέτος στον αγώνα Toni Soler memorial 2006.

Ένας αγώνας που γίνεται στα Πυρηναία όρη, ανάμεσα στα χωριά Ponts και Oliana, μόλις 117 χιλιόμετρα από την Βαρκελώνη. Ένα γεγονός που δεν ξεχνιέται, εάν έχεις λάβει μέρος. Για φέτος ο αριθμός συμμετοχών έκλεισε στους 1075 αναβάτες. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες δεν παρέλειψαν να δώσουν το παρόν και κορυφαίοι αναβάτες, όπως οι Marc Coma, Nani Roma.

Συγκινητικό είναι το γεγονός πως τα πρώτα 100 μέτρα τα οδηγεί πάνω σε μοτοσικλέτα ο εγγονός του Toni Soler. Οι οργανωτές αναγκάστηκαν φέτος, λόγο καιρικών συνθηκών, να μειώσουν από τρεις σε δύο κύκλους τον αγώνα. Ο κάθε κύκλος ήταν 70 χιλιόμετρα.
Η εκκίνηση θα γινόταν κατά κύματα. Ένα χάος δημιουργήθηκε στην συνέχεια, όταν κάποιος ξεκίνησε, χωρίς να έχει πέσει η σημαία του αλυτάρχη, με αποτέλεσμα να παρασύρει όλους τους υπόλοιπους.

Η φωτογραφία της εκκίνησης μιλάει από μόνη της. Η όγδοη οργάνωση του Toni Soler memorial θεωρήθηκε μακράν, ένας από τους δυσκολότερους των τελευταίων χρόνων. Στα βουνά υπήρχε ακόμα χιόνι, το οποίο σε συνδυασμό με το πάγο το πρωί δημιούργησε επιπλέον προβλήματα. Παντού υπήρχε λάσπη και δύσκολα περάσματα πάνω από γλιστερές πέτρες. Αρκετοί παρέδωσαν το «πνεύμα» πριν καν συμπληρώσουν το πρώτα χιλιόμετρα. Άλλοι σταμάτησαν την προσπάθεια οδηγώντας μόνο τον ένα γύρο. Στην ουσία δεν μέτραγε τι θα τερματίσεις, αλλά ότι έλαβες μέρος.

Στην κορυφή πάλευαν κορυφαίοι Ισπανοί αναβάτες. Μετά από δύο κύκλους, νικητής ήταν τελικά ο Xavier Galindo που άφησε δεύτερο με τρία λεπτά πίσω του τον Arnau Vilanova. Τρίτος ο Thierry Klutz.

1 Galindo, Xavier 03:09:53.731 KTM
2 Vilanova, Arnau 03:12:42.636 YAMAHA
3 Klutz, Thierry 03:19:09.061 SHERCO

Φωτογραφίες: Miquel Rovira , mcsegre.org, Sherco