Χωρίς να πάρει μεγάλα ρίσκα και έχοντας υπομονή, ο James Stewart κατάφερε να κερδίσει τον πρώτο αγώνα της χρονιάς για το ΑΜΑ/FIM Supercross στο Anaheim της California. Στην Lites ο Jake Weimer έκανε αυτό που έκανε και πέρσι δηλαδή κέρδισε το πρώτο Anaheim στην αρχή της χρονιάς.

Ενδιαφέρον το ξεκίνημα του ΑΜΑ/FIM Supercross για την μεγάλη κατηγορία κυρίως για τους δύο διεκδικητές του φετινού τίτλου αφού σχεδόν είχαμε το ίδιο σενάριο με τον περσινό πρώτο αγώνα, μόνο που τώρα οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Τότε ο James Stewart είχε εγκαταλείψει και ο Chad Reed είχε πάρει την τρίτη θέση ενώ τώρα ο Reed αναγκάστηκε να παρκάρει στα pits βλέποντας τον Stewart να κερδίζει τον αγώνα μαζί με την πρωτοπορία στην βαθμολογία. Να θυμίσω ότι ο Stewart πέρσι ήταν ο πρωταθλητής κυνηγώντας τον Reed στην βαθμολογία ολόκληρη την σεζόν. Βέβαια να μην ξεχνάμε τους δύο Ryan (Villopoto, Dungey) που έχουν τις δυνατότητες να κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρον το φετινό πρωτάθλημα και όπως θα διαβάσετε παρακάτω ο Dungey έδωσε μια γεύση για το πόσο ανταγωνιστικός μπορεί να είναι φέτος.

Τα στατιστικά δεν έπεσαν έξω. Έχοντας κερδίσει έξι φορές το Anaheim στο παρελθόν της μεγάλης κατηγορίας, ο Stewart επιβεβαίωσε γιατί ήταν το μεγάλο φαβορί

ΟΡΕΝ Class
Ο πρώτος αγώνας της χρονιάς και γενικότερα το πρώτο Anaheim έχει επιφυλάξει πολλές εκπλήξεις στο παρελθόν με πιο πρόσφατη την περσινή νίκη του Josh Grant που τελικά σε αυτόν τον αγώνα δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού αν και προκρίθηκε στον τελικό. Η φετινή έκπληξη δεν αφορά τον νικητή του αγώνα αλλά τις δύο επόμενες θέσεις του βάθρου όπου σχεδόν κανένας δεν θα περίμενε τον ‘rookie’ Ryan Dungey δεύτερο και τον βετεράνο Kevin Windham τρίτο. Ο Dungey ήταν αυτός που πήρε την εκκίνηση και οδήγησε μπροστά από τους Ryan Villopoto, James Stewart, Andrew Short και Kevin Windham. Νωρίς στην δεύτερη θέση πέρασε ο Stewart αφήνοντας τον Villopoto να χάνει θέσεις την στιγμή που έτερος διεκδικητής του τίτλου Chad Reed είχε μια σύγκρουση με τον Austin Stroupe που τον ανάγκασε λίγο μετά να εγκαταλείψει  από μηχανική βλάβη. Μπροστά ο Dungey άρχισε να χτίζει μια μικρή διαφορά από τον Stewart αλλά προς το τέλος του αγώνα ο Stewart ανέβασε ρυθμό έπιασε τον πρωτοπόρο και τρεις γύρους πριν από τον τερματισμό έκανε την κίνηση του. Ο Dungey προσπάθησε να απαντήσει αλλά ο περσινός πρωταθλητής δεν άφησε περιθώρια  κερδίζοντας τον πρώτο αγώνα της χρονιάς. Μπορεί να μην κέρδισε τον αγώνα κέρδισε όμως τις εντυπώσεις ο Dungey στον πρώτο του αγώνα supercross στην μεγάλη κατηγορία με την εκπληκτική δεύτερη θέση που κατέλαβε. Από την πέμπτη θέση ο ανανεωμένος Windham κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση αφήνοντας τέταρτο τον Short και πέμπτο τον Villopoto που απογοήτευσε έστω κι αν έρχεται από μεγάλη απουσία μετά την εγχείρηση στο γόνατο του. Την εξάδα έκλεισε ο Josh Hill που και από αυτόν περίμενε πολλά ο αμερικανικός Τύπος. Ο πρωταθλητής του 2008 Reed κατατάχτηκε 19ος ξεκινώντας στραβά την χρονιά αλλά στο παρελθόν τόσο ο Stewart όσο και ο Ricky Carmichael έχουν ξεκινήσει την χρονιά  με εγκατάλειψη αλλά και οι δύο κατάφεραν να πάρουν το πρωτάθλημα στο τέλος γράφοντας ιστορία ως οι μόνοι αναβάτες που το έχουν καταφέρει εδώ και 37 χρόνια. Πάλι για την ιστορία, 17 φορές έχει συμβεί να κερδίζει το πρωτάθλημα αυτός που κερδίζει τον πρώτο αγώνα της χρονιάς.

Αποτελέσματα Anaheim I, OPEN Class
1. James Stewart  Yamaha
2. Ryan Dungey  Suzuki
3. Kevin Windham  Honda
4. Andrew Short  Honda
5. Ryan Villopoto  Kawasaki
6. Josh Hill  Yamaha
7. Ivan Tedesco  Yamaha
8. Justin Brayton  Yamaha
9. Davi Millsaps  Honda
10. Grant Langston  Yamaha

J.Stewart, R.Dungey και Κ.Windham οι νικητές
της ΟΡΕΝ

Ο Jake Weimer έχει δύο στα δύο στο Anaheim I και τρεις νίκες στο Anaheim γενικά. Το ρεκόρ πάντως το έχει ο Ivan Tedesco στην κατηγορία με πέντε σερί νίκες στο Anaheim

Lites Class (Δύσης)
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον πρώτο αγώνα  για το πρωτάθλημα της Δύσης στο Anaheim κερδίζει ο Jake Weimer. Μετά από ανακατατάξεις στην ομάδα της Pro Circuit Kawasaki και τις αναγκαστικές μεταθέσεις λόγω τραυματισμών των Tyla Rattray και Christophe Pourcel στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Ανατολής, ο Weimer δεν ήξερε μέχρι πρότινος σε πιο πρωτάθλημα θα αγωνιστεί. Αυτό από ότι φαίνεται δεν τον επηρέασε καθώς πήρε την εκκίνηση και χωρίς να απειληθεί σε όλη την διάρκεια του αγώνα, κέρδισε ένα ακόμα Anaheim Ι. Πίσω του μετά την εκκίνηση βρέθηκε ο όμοσταυλος του Josh Hansen αλλά έκανε ένα λάθος στον πρώτο γύρο και επέτρεψε στους Ryan Morais και Trey Canard να τον περάσουν. Ο Canard κατάφερε να περάσει και τον Morais τερματίζοντας δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Blake Wharton μπροστά από τον πέμπτο Wil Hahn και τον έκτο Broc Tickle.

Αποτελέσματα Anaheim I, Lites Class
1. Jake Weimer  Kawasaki
2. Trey Canard  Honda
3. Ryan Morais  Suzuki
4. Blake Wharton  Honda
5. Wil Hahn  Honda
6. Broc Tickle  Yamaha
7. Tommy Searle  KTM
8. Josh Hansen  Kawasaki
9. Max Anstie  Yamaha
10. Jeff Alessi  Yamaha

J.Weimer, T.Canard και R.Marais οι νικητές
της Lites(Δ)

Έτσι είναι την ημέρα μια πίστα του AMA/FIM Supercross

Βαθμολογίες
ΟΡΕΝ Class

1. James Stewart  25
2. Ryan Dungey  22
3. Kevin Windham  20
4. Andrew Short  18
5. Ryan Villopoto   16
6. Josh Hill 15
7. Ivan Tedesco  14
8. Justin Brayton  13
9. Davi Millsaps  12
10. Grant Langston  11

“Ήταν ένα απολαυστικό ντεμπούτο” δήλωσε
ο Dungey μετά τον αγώνα

Lites Class (Δύσης)
1. Jake Weimer  25
2. Trey Canard  22
3. Ryan Morais  20
4. Blake Wharton  18
5. Wil Hahn, Decatur
6. Broc Tickle, Holly  15
7. Tommy Searle  14
8. Josh Hansen  13
9. Max Anstie  12
10. Jeff Alessi  11

Ξεκίνησε καλά την χρονιά ο Πρωτ. Lites
Ανατολής 2008 Τ.Canard

Επόμενος αγώνας 16/01/10 Phoenix, AZ.